Delicatese Literare
Recenzii

Un tron întunecat de Kendare Blake, Editura Corint, Leda Edge – recenzie

Un tron întunecat

Kendare Blake

Editura Corint

Colecția Leda Edge

An apariţie: 2017
Nr. pagini: 414
Titlu Original: One Dark Throne
Traducător: Roxana Olteanu
  1. Trei coroane întunecate, Editura Leda Edge / Three Dark Crowns – 2016 – recenzie
  2. Un tron întunecat, Editura Leda Edge / One Dark Throne – 2017 – recenzie
  3. Două domnii întunecate, Editura Leda Edge / Two Dark Reigns – 2018
  4. Cinci destine întunecate, Editura Leda Edge / Five ​Dark Fates – 2019
Odată cu fiecare generație, pe insula Fennbirn se naște un set de triplete, trei regine, fiecare cu drepturi egale de a urca pe tron, toate posedând puteri magice. Pentru a deveni Regina Încoronată nu e suficientă originea regală. Fiecare soră trebuie să lupte pentru coroană. Și nu e doar un joc în care cineva câștigă sau pierde… e o luptă pe viață și pe moarte.
Bătălia pentru coroană a început, dar care dintre cele trei surori va câștiga?
În lumea lor magică întunecată, Katharine, Arsinoe și Mirabella își continuă lupta. Pe viață și pe moarte.
Katharine cea toxică, cândva sora cea mai slabă, este acum mai puternică decât oricând.
Naturalista Arsinoe, descoperind adevărul despre puterile ei, trebuie să-și dea seama cum să-și folosească talentul secret în propriul interes, fără să îl dezvăluie însă nimănui.
Elementala Mirabella se confruntă cu atacuri pe care nu le poate împiedica și care îi pun în pericol pe cei din jurul ei.
Mister, intrigi, comploturi, crime, răzbunări și trădări, totul este permis în lupta celor trei surori pentru tron.
Doar una va fi regină!
„Povestea deja întunecată a lui Blake capătă nuanțe și mai întunecate. Un stil de o austeritate delicată, un ritm echilibrat, o acumulare de numeroase întorsături de situație șocante, care conduc către un punct culminant exploziv. O carte superbă într-un fel dureros și înspăimântător de fascinantă.” – Kirkus Reviews
Un tron întunecat – un volum doi întunecat, captivant și minunat, la înalţimea poveştii celor trei regine!
Am apreciat în mod deosebit coperta foarte frumoasă și inspirată a cărții, cum a fost și la primul volum.
Dacă ați citit primul volum – care sigur v-a plăcut – nu mai amânați: volumul al doilea vă va încânta! Recunosc că am avut ceva emoții, întrucât așteptările mele erau foarte ridicate după Trei coroane întunecate, şi am fost de câteva ori dezamăgită de al doilea volum al unor serii la care am fost cucerită de primul volum. Dar, din fericire, aici nu a fost cazul: Un tron întunecat mi-a depășit așteptările!
O singură problemă am avut, legată de durata destul de mare dintre lectura celor două volume. deoarece ieşisem din atmosfera cărţii, iar detaliile întâmplărilor nu-mi mai erau aşa bine fixate în minte. E o problemă pe care am mai menţionat-o în cazul seriilor la care povestea are continuitate de la volum la volum. Din acest punct de vedere sunt avantajați cei care nu au citit încă Trei coroane întunecate și astfel au posibilitatea să le citească pe amândouă la rând. Eu am recitit finalul primului volum pentru a face mai ușoară „trecerea” și a-mi aduce aminte unele amănunte înainte de a începe lectura la Un tron întunecat.
Acțiunea este plasată într-o insulă învăluită în cețuri, insula Fennbirn, departe de continent, în largul mării. Nu puteau ajunge aici decât cei chemați, și nici de fugit nu se putea, ceața avea grijă ca nimeni din cei ce trebuiau să rămână pe insulă să nu se poată îndepărta prea mult.
Decorul fiecărui eveniment și episod în parte e foarte bine descris, în stil cinematografic. Nu știu dacă va fi ecranizată această serie, dar mi-aş dori să fie, are foarte mult potențial în acest sens.
Cartea e scrisă la persoana a treia, povestea fiind ramificată pe trei fire principale, capitolele urmărind alternativ ceea ce se întâmplă cu fiecare din cele trei regine – surori gemene – Katherine, Mirabella și Arsinoe, devenite, prin tradiţia de secole a insulei, rivale pentru coroană şi duşmance de moarte.
Cartea, deși extrem de captivantă, nu se citește foarte ușor din cauza numărului mare de personaje și a faptului că povestea se desfășoară alternativ pe trei planuri distincte care se suprapun în final. Cunoaștem deja cea mai mare parte a personajelor, dar vor apărea şi câteva personaje noi pe parcurs. Țin să remarc modul în care sunt conturate toate personajele – atât principale, cât și secundare și interacțiunea dintre ele, cu o mare atenție la detalii. Fiecare regină avea apropiaţii ei, susţinători din cadrul clanului din care făcea parte, prieteni devotaţi şi pretendenţi. Vorbind de pretendenții reginelor, doi dintre aceștia ocupă un loc aparte în acțiune: Nicolas Martel și William ”Billy” Chatworth jr., frate vitreg cu Joseph – iubitul lui Jules și, vai! al Mirabellei. Cine a citit primul volum știe lace mă refer. Nu vă spun mai multe, doar că e Joseph e un personaj pe care l-am îndrăgit și pentru care am suferit.
Foarte interesantă regula după care erau curtate reginele: pretendenţii, veniţi de pe continent, trebuiau să treacă succesiv pe la toate surorile, să le cunoască şi să le curteze pe fiecare, iar la final, regina încoronată îşi va alege dintre aceştia regele-consort, cel care o va ajuta să zămislească un nou set de triplete, ce vor avea acelaşi destin. După cum am aflat, cele trei surori erau despărțite când împlineau vârsta de 6 ani, fiind luate fiecare de către o familie aparținând unui clan din cele care își împărțeau puterea pe insulă, fiind crescute și formate în spiritul și conform talentului clanului respectiv. Ele trebuiau să fie învățate să stăpânească si folosească magia pe care o aveau în sânge și care se activa la potențial maxim până la 16 ani, sau așa ar fi trebuit să se întâmple.
Doar că, de această dată, doar la Mirabella acest har se activase, putând influența elementele naturii de când era mică. Katherine, cea care trebuia să stăpânească otrăvurile, le suporta foarte greu, iar naturalista Arsinoe nu putea influența plantele și animalele în nici un fel.
După cum știm din Trei coroane întunecate, lupta începe în ajunul împlinirii vârstei de 16 ani a fetelor, culminând la Revelare, în cadrul festivalului de la Beltane, când trebuia să se afirme cea mai puternică dintre ele, cea care merită să câștige coroana. Urmează Anul Ascensiunii, în care regina câştigătoare trebuie să le omoare pe celelalte două şi să își va înceapă domnia. Favorita preoteselor de la templu şi cea mai puternică dintre ele era Mirabella, iar sorţii păreau că sunt clar în favoarea ei. Doar că ceea ce s-a întâmplat la Revelare a fost un dezastru de proporţii…
Este de mare ajutor atât harta cu locațiile unde se desfășoară acțiunea, care prezintă ținuturile ce ni se deschid în fața ochilor în timp ce urmărim întâmplările din carte, cât, mai ales, opisul de la începutul cărții cu toate personajele grupate pe cele trei clanuri și case regale, și menționarea legăturilor dintre ele.
  • la conacul Greavesdrake din Indrid Down, capitala în care locuiește regina Katharine, o întâlnim pe aceasta alături de familia Arron din clanul toxicilor, Natalia Arron și sora ei, Genevieve, fiind otrăvitoarele care au format-o pe Katherine. Nepotul lui Natalia, Piotyr, un toxic la rândul lui, este băiatul de care s-a îndrăgostit Katharine și care părea să-i răspundă la sentimente, însă gestul lui de la finalul volumului trecut – deși are o explicație pentru ce a făcut – a fost un gest extrem, ale cărui urmări vor schimba balanța de forțe în lupta pentru tron.
N-ar fi trebuit să mă îndrăgostesc de tine, Kat.
Îi prinde obrajii în palme.
– Dar te-ai îndrăgostit?
– Da, răspunde el și o sărută. Te iubesc.
– Și eu te iubesc, Pietyr, spune Katharine.
Pietyr face un pas înapoi. O ține de umeri cu tandrețe.
– Pietyr? întrebă ea.
– Îmi pare rău, spune el, și apoi o aruncă.
Jos. jos, în hăul fără fund al Domeniului Breccia.

”Vreau răzbunare, șoptește ea… Și după aceea îmi vreau coroana.”

  • la Rolanth o întâlnim pe Mirabela alături de familia Westwood din clanul naturaliştilor. De partea Mirabellei era și Marea Preoteasă Luca, deși teoretic aceasta trebuia să fie imparțială. Cele mai bune prietene ale Mirabellei sunt Bree Westwood și Elizabeth, o novice de la Templu. Mi-a plăcut de Elizabeth, dar nu am fost de acord cu decizia ei din final legată de a deveni sau nu preoteasă. Veți vedea despre ce este vorba…
  • pe regina Arsinoe o întâlnim la Wolf Spring, alături de familia Milone. Capul familiei, Cait Milone, e o doamnă care impune prin simpla ei prezență, un personaj pe care l-am admirat în carte. Fiica ei, Madrigal, e un personaj controversat, iar Jules, nepoata lui Cait și cea mai bună prietenă a lui Arsinoe e o naturalistă foarte puternică, ce avea drept familiar o pumă. Știți din primul volum ce e un familiar: un animal ce își alege stăpânul și are o legătură unică și deosebită cu acesta. Referindu-mă la Jules, după părerea mea, acesta e cel mai puternic personaj din carte, și unul din favoritele mele. Există un blestem și secret teribil legat de ea, dar nu am să vă spun despre ce este vorba. O mare parte a acțiunii cărții se petrece la Wolf Spring, culminând cu Festivalul Solstițiului, unde, la fel ca la Festivalul Beltane din primul volum, vor avea loc evenimente dramatice.

Dacă în primul volum cea mai puternică dintre cele trei surori era Mirabella, singura la care harul i se activase – cel de elementală în cazul ei – iar Katharine și Arsinoe erau cumva convinse că vor fi cele sacrificate, de această dată cea mai puternică și de temut este Katharine, iar motivul pentru care era așa este unul întunecat și misterios ce are legătură cu ceea ce i s-a întâmplat atunci când a fost aruncată în hăul domeniului Breccia. Cum reușise imposibilul și ieșise de acolo, vă las să descoperiți singuri. Nici Arsinoe nu mai este neajutorată, și ei i se relevă harul, doar că… nu era cel la care se aștepta!
Ca de fiecare dată când e vorba de lupta pentru putere, vor exista interese ascunse, aranjamente din culise, trădați și trădători, gesturi de lașitate, dar și de curaj fără seamăn și spirit de sacrificiu.
Sara și Luca intră în camera, Sara cu o tavă pe care se află un ceainic. Așază tava pe o măsuță rotundă.
– Probabil că ești teribil de tulburată după dansul acela, spune Sară și toarnă o ceașcă de ceai fierbinte. Ce spectacol! Regina Katharine are nervii tari.
– Da, spune Luca. Sunt convinsă că Natalia nu și-a imaginat că vom fi nevoite să vă despărțim că pe doi copii care se ceartă pe jucării.
– Nu a fost o ceartă, spune Mirabella. Nu a fost nimic.
– Încearcă doar să te sperie.
Bree strâmbă din buze disprețuitor.
– Ca și cum ar putea.
Dar Katharine chiar o speriase. Și judecând după fetele lor crispate și palide, și pe ele le speriase.
Mirabella clipește des din ochi. Camera se învârte cu ea. Apare și dispare. Sara îi întinde ceașcă de ceai.
– Trebuie să stau jos, murmură ea.
Ceașca îi cade din mâini și se sparge la picioarele ei, iar ea se prăbușește pe podea.”
Se va face uz de orice resursă disponibilă, chiar dacă aceasta este magia neagră și va exista un preț de plătit!
Felul în care e scrisă cartea, mutând pe rând centrul de interes pe fiecare din cele trei tinere, prezentându-ne povestea din interior, cu trăirile, gândurile şi motivaţiile fiecăreia, ezitările şi frământările prin care trec la gândul de a-şi ucide surorile, m-au făcut să empatizez cu fiecare în parte, şi, deşi ştiam că nu poate fi decât o regină, o singură câştigătoare, nu am putut avea o favorită clară. Mi-au plăcut şi m-au impresionat toate cele trei poveşti, iar în momentele în care surorile se aflau ca rivale, faţă în faţă, nevoite fiind să-şi facă rău una alteia, sunt copleşitoare, foarte intense emoţional. Cumplita dilemă în fața căreia se afla fiecare era: acceptau să fie victimă sau călău, alternativa fiind inexistentă. Și totuși, două dintre ele refuză să accepte inevitabilul. Poate că totuși, mai există o cale…
Un final în forță, neașteptat, foarte interesant. Cred că, inițial, autoarea a intenționat să scrie doar aceste două volume, dar, din fericire, seria va continua.
Reginele din Fennbirn se vor întoarce.

Mulțumim Grupul Editorial Corint pentru cartea Un tron întunecat oferită pentru recenzie

Cărțile autoarei pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii Editura Leda Edge

18 Comments

Spune-ți părerea!