Delicatese Literare
Recenzii

Uragan pe insula Camino de John Grisham, Editura RAO – recenzie

Uragan pe insula Camino

(Camino Winds – 2020)

John Grisham

Editura RAO

Traducere: Gabriel Stoian

Nr.pagini: 288

An apariție: 2021

John Grisham s-a născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, într-o familie modestă. Dupã absolvirea Facultăţii de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu în Southaven. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanţilor din Mississippi, din partea democraţilor, for din care a făcut parte până în 1990.

În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul său roman şi a avut nevoie de trei ani pentru a scrie …Şi vreme e ca să ucizi, pe care l-a finalizat în 1987. Grisham a continuat să scrie cel puţin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weeky l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.

1. Negustorul de manuscrise (Camino Island) – 2017 – recenzie

2. Uragan pe Insula Camino – Camino Winds – 2020

Bine ați revenit pe insula Camino, unde se poate întâmpla absolut orice – inclusiv o crimă în toiul unui uragan, ce se dovedește a fi crima perfectă...

În timp ce la librăria Books’s Bay se pregătește relansarea autorului de bestselleruri Mercer Mann, uraganul Leo se în dreaptă abrupt spre insula Camino. Furtuna este devastatoare: casele sunt nivelate, hotelurile și vitrinele sunt distruse, străzile inundate și nenumărați oameni își pierd viața.

Una dintre victime este Nelson Kerr, prietenul lui Bruce și autor de thrillere. Doar că natura rănilor lui Nelson, respectiv loviturile suspecte de la cap, sugerează că nu furtuna a fost cauza morții sale.

Când Bruce începe să investigheze, ceea ce descoperă este mai șocant decât oricare dintre întorsăturile de situație din complotul lui Nelson – și mult mai periculos.

Uragan pe insula Camino, pe care l-am găsit pe stoc pe Libris, este un thriller provocator și captivant, ce poartă amprenta inconfundabilă a lui John Grisham.

La începutul acțiunii îl reîntâlnim pe Bruce Cable, controversatul dar atât de carismaticul personaj din Negustorul de manuscrise. Departe de a-i fi păstrat vreo ranchiună lui Mercer Mann pentru trădarea ei, Bruce era entuziasmat să-i organizeze o serată de promovare a noului ei roman, Tessa, ce avea deja un mare succes la public. În plus, Bruce se bucura sincer că Mercer își făcuse un iubit, Thomas, mai tânăr cu câțiva ani ca ea, cu care părea să se înțeleagă perfect. Căsătoria lui Bruce continua să fie deschisă. Noelle, soția lui, era plecată în Franța într-un voiaj cu iubitul ei.

Mi-a făcut plăcere să reîntâlnesc gașca de scriitori excentrici aflați pe insulă, librăria lui Bruce fiind locul ideal unde aceștia puteau să se întâlnească și să interacționeze, tachinându-se reciproc.

Atmosfera caldă și prietenoasă s-a risipit brusc odată cu știrea că uraganul Leo și-a schimbat brusc direcția și se îndrepta drept spre insula Camino.

Exact ca un părinte grijuliu, Bruce a insistat ca toți scriitori să dea curs recomandării autorităților de a părăsi insula pentru o zonă mai sigură, în ciuda faptului că el a decis să rămână pentru a-și proteja prețioasele cărți și manuscrise, mutându-le într-o zonă mai ferită. Nick, un student în vârstă de 21 de ani, care stătea pe perioada verii în casa bunicilor săi de pe insula Camino, angajându-se cu salariul minim la librăria lui Bruce, a rămas și el să îl ajute. Nu a plecat nici Bob, un scriitor excentric, fost pușcăriaș, întrucât acesta își găsise o parteneră trăznet, cu care stătea în pat de vreo trei zile. În ciuda sfaturilor lui Bruce, a rămas pe insulă și Nelson Kerr, un autor de thrillere, considerând că nu îl păștea un pericol prea mare.

Urmările trecerii uraganului au fost devastatoare: case dărâmate, copaci smulși din pământ, străzi inundate sau acoperite de noroi, alunecări de teren, peisaje dezolante, mai mulți oameni pierzându-și viața.

Știrea că Nelson Kerr se numără printre victime a căzut asupra lui Bruce ca un trăznet. Deosebit de întristat, a plecat împreună cu Nick și Bob spre casa lui Nelson. Mare amator de cărți polițiste, Nick a observat imediat câteva indicii care l-au dus la concluzia că Nelson a fost, de fapt, omorât. În plus, Bob a dezvăluit o informație halucinantă: Ingrid, partenera sa recentă de nebunii, se arătase foarte interesată de Nelson, susținând că a devorat toate cărțile acestuia, Bob făcându-le cunoștință. În noaptea când uraganul a lovit insula, Ingrid se comportase complet haotic, fugind din casa lui Bob în plină furtună. La puțin timp după aceea, Nelson îl sunase, informându-l că Ingrid apăruse la el acasă, comportându-se ca o nebună.

Cei trei detectivi ad-hoc și-au unit forțele, dezvoltând împreună teoria conform căreia Nelson fusese victima unui atac la comandă, miza fiind subiectul ultimului lui roman, încercându-se astfel să-i împiedice publicarea. Însă poliția de pe insulă părea să nici nu ia în calcul varianta unei crime.

Decis să-i facă dreptate vechiului lui prieten, Bruce a continuat investigațiile. Luând legătura cu sora lui Nelson, Bruce a descoperit că Nelson îi predase acesteia stickul cu ultimul lui roman. Subiectul acestuia era, într-adevăr, cu totul deosebit de cel al precedentelor lui romane, în care abordase tema traficanților de droguri și de arme. În acest ultim roman, acțiunea se petrecea într-un cămin de bătrâni. Eroul romanului, a cărui mamă era internată acolo, ajunsă în stadiul de legumă, a descoperit că managerii căminului utilizau un medicament experimental care, la prima vedere, prelungea durata vieții, menținând bătăile inimii. De fapt, respectivul medicament avea efect doar în cazul bolnavilor aflați în stadiul de legumă și avea grave efecte secundare, provocând vomă și orbirea, care erau însă ignorate cu desăvârșire sau nici măcar observate, ținând cont de starea pacienților. Miza era, bineînțeles, una financiară, storcându-i de bani pe aparținătorii respectivilor bolnavi și încasând sume uriașe de la companiile de asigurări de sănătate.

Simțindu-se depășit de anvergura investigației, Bruce a apelat la compania de asigurări care-l urmărise pe el atunci când avusese loc furtul de manuscrise, știind că aceștia acționau într-o zonă gri, ce le permitea un spațiu larg de manevră. Întrucât Bruce și sora lui Nelson au acceptat să suporte, în cote egale, onorariul exorbitant cerut de respectiva companie, aceasta și-a trimis proprii detectivi să obțină informații din interior de la mai multe cămine de bătrâni.

În scurt timp devine evident că se apropiau de inima problemei, întrucât o nouă crimă se produce. Copleșit de vinovăție, Bruce încearcă să oprească orice investigație, însă bulgărele de zăpadă o pornise deja la vale…

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte deznodământul acestui thriller incitant, pe care îl recomand!

Cartea Uragan pe insula Camino de John Grisham poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți John Grisham

Listă cărți John Grisham

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

12 Comments

Spune-ți părerea!