
Urzeala tronurilor de George R.R. Martin, Editura Nemira – recenzie
Urzeala tronurilor (A Game of Thrones – 1996)
George R.R. Martin
Editura Nemira
Ediția 2017
Nr. pagini: 827
Traducerea: Silviu Genescu
Seria Cântec de gheață și foc/ A Song of Ice and Fire Series:
1. Urzeala tronurilor – A Game of Thrones – 1996
2. Încleștarea regilor – A Clash of Kings – 1998
3. Iureșul săbiilor – A Storm of Swords – 2000
4. Festinul Ciorilor – A Feast for Crows – 2005
5. Dansul dragonilor – A Dance with Dragons – 2011
6. The Winds of Winter
7. A Dream of Spring
George R.R. Martin s-a născut în 1948 la New Jersey și a absolvit jurnalismul cu summa cum laude la Northwestern University, Illinois.
În anii ’70 George R.R. Martin a scris o serie de nuvele, printre care și Regii nisipurilor (1979), pentru care i-au fost decernate Premiile Hugo și Nebula, apoi a continuat cu române SF, fantasy și horror.
În anii ’80 a fost producător și scenarist în televiziune, editor al seriei Twilight Zone la CBS Television și producător al filmului Beauty and the Beast. Nuvela Zburătorii Nopții, care da și titlul volumului publicat în anul 1985, a fost ecranizată.
În 1996 Martin a început să scrie seria fantasy Cântec de gheață și foc (din care la editura Nemira au apărut Urzeala tronurilor, Încleștarea regilor, Iureșul săbiilor, Festinul Ciorilor, Dansul dragonilor). Seria este alcătuită din șapte romane dintre care două se află încă în stadiul de proiect (The Winds of Winter și A Dream of Spring).
Seria Cântec de gheață și foc este considerată o capodoperă a genului, după trilogia Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien, drepturile cinematografice fiind achiziționate de HBO, care a realizat o ecranizare excepțională. Remembering Melodie, Zburătorii nopții și Sandkings au fost, de asemenea, adaptate pentru marele ecran.
Urzeala tronurilor a apărut în 1996 și a obținut Premiul Locus în 1997, iar nuvela Blood of the Dragon (Sângele dragonului), care face parte din roman, a obținut Premiul Hugo în 1997.
„Romanul care marchează fără doar și poate începutul detronării lui Tolkien: Urzeala tronurilor.“ – Newsweek
Într-un ținut în care verile pot dura ani în șir și iernile, o viață, primejdia se arată la orizont. Vine iarna și pe plaiurile înghețate de la nord de Winterfell forțe întunecate și stranii se pregătesc de luptă în spatele Zidului ce protejează întregul regat Westeros. În mijlocul conflictului se află familia Stark de Winterfell, oameni la fel de aspri și neîndurători ca pământul pe care îl stăpânesc. Un tărâm al extremelor, de la fortărețele de piatră ale iernii la castelele belșugului și ale verii, în care lorzi și prințese, soldați și vrăjitori, asasini și bastarzi iubesc, se luptă și uneltesc pentru a supraviețui.
„Intrigi și comploturi, tragedii și trădări, victorii și teroare în vremurile unor prevestiri sumbre. Soarta personajelor principale, a aliaților și a dușmanilor lor se află într-un echilibru precar, pentru că fiecare dorește să câștige în jocul cel mai periculos dintre toate: Urzeala tronurilor.“ – Library Journal
„Martin atinge un vârf absolut din punctul de vedere al tehnicii narative și al scenelor de acțiune. Scriitură, imaginația, impactul emoțional și extraordinară construcție a universului sau presupun o nouă definire a genului fantasy.“ – Booklist
”În mod categoric, Cântec de gheață și foc va ajunge cea mai bună saga fantasy scrisă vreodată. Subiectul nu e dificil de înțeles, dar încercarea de a-l rezuma ar fi realmente nebunească: o complexă intrigă politică și dinastii rivale, iubiri, trădări, sfetnici răuvoitori, regi incapabili, cavaleri, castele, codri de nepătruns, un gigantic zid de apărare împotriva unor forțe neștiute, bastarzi și dragoni demult dispăruți. Iar stilul nu are nimic din bucolicul lui Tolkien.” – New York Times
Voi începe prin a recomanda Urzeala tronurilor din toată inima tuturor cititorilor care își doresc să fie surprinși de o poveste excepțională din toate punctele de vedere: scriitura elaborată, complexitatea întâmplărilor, imaginarea decorurilor uluitoare în care se petrece acțiunea, abundența de imagini artistice, galeria de personaje absolut surprinzătoare prin diversitatea ei și prin felul în care sunt prezentate acestea, simbolurile, mesajele și temele cărții. O saga fantasy excepțională în care am descoperit un univers de sine-stătător în care te pierzi de bunăvoie ca cititor și din care te desprinzi cu greu. Relații complicate de familie, lupte pentru putere, comploturi, trădări, mașinațiuni politice în care onoarea, credința, iubirea sunt puse la încercare. Legende, mituri și credințe străvechi.
Personajele sunt foarte credibile, cu fațete multiple, supuse greșelilor, și mi s-a întâmplat de multe ori pe parcursul cărții să țin cu personaje aflate în război unele cu altele sau având interese diametral opuse. Chiar mă gândeam uneori că nu știu ce scenariu mi-ar plăcea mai mult, era ca în triunghiurile amoroase când vrei să fie bine pentru toți, dar evident nu se poate, căci invariabil cineva are de suferit. Am citit cartea cu sufletul, am simțit că am trăit efectiv alături de personaje, că am făcut parte din poveste.
Acțiunea se petrece în ținutul fictiv Westeros, împărțit în șapte regate conduse de pe ”Tronul de Fier”, iar în centrul intrigii se află lupta pentru putere și influență a reprezentanților caselor regale. Marele merit al autorului constă în faptul că, deși pune accentul pe lupta pentru putere, pe comploturi, alianțe și războaie, redă cu detalii de mare finețe absolut tot ce este legat de personajele aduse pe rând în prim plan, fiecare scenă și personaj fiind construite cu atenție și minuțiozitate.
La începutul cărții avem harta amănunțită a Westerosului, iar la final avem o Anexă cu toate Casele reprezentative: Casa Baratheon (aflată la putere), Casa Stark, Casa Lannister, Casa Arryn, Casa Tully, Casa Tyrell, Casa Greyjoy, Casa Martell și Casa Targaryen din vechea dinastie. Am apreciat această Anexă foarte mult, e extrem de utilă și interesantă. La fiecare Casă avem informații despre istoria ei, blazonul și deviza și casele vasale ale acesteia. Totodată sunt enumerați membrii lor, cu precizarea pe scurt a gradelor de rudenie la fiecare în parte.
Se insistă mult pe descrieri, atât ale ținuturilor ce formează decorul poveștii, de fapt ale poveștilor ce se țes în carte, cât și ale dramelor, ale poveștilor de viață ale personajelor. Firele acțiunii se răsfiră pe mai multe planuri narative, alternativ, din perspectiva diferitelor personaje semnificative care au, fiecare în parte, un rol decisiv în influențarea cursului acțiunii. Fiecare capitol poartă numele personajului prin prisma căruia e relatată acțiunea: Eddard/ Lordul Eddard Stark, Paznic al Nordului și Lord de Winterfell, Mână a Regelui; Catelyn/ Lady Catelyn Stark din Casa Tully, soția lui Eddard Stark; Sansa/ Sansa Stark, fiica cea mare a lui Eddard și Catelyn Stark; Arya/ Arya Stark, fiica cea mică a lui Eddard și Catelyn Stark; Bran/ Bran Stark, fiul mijlociu al lui Eddard și Catelyn Stark; Jon/ Jon Snow, bastardul lui Eddard Stark; Tyrion/ Tyrion Lannister, fratele reginei Cersei și fiul lordului Tywin Lannister, un personaj cu un handicap fizic (era pitic), dar care compensa printr-o inteligență vie – unul din personajele mele favorite din carte – Daenerys/ Prințesa Daenerys Targaryen, prințesa Pietrei Dragonului și moștenitoarea tronului Targaryen după fratele ei mai vârstnic, Viserys Targaryen. Așadar, acestea sunt cele opt personaje pe care le vom însoți în aventurile lor de-a lungul acestui fenomenal prim volum al seriei.
Sintetizând, putem grupa ceea ce se întâmplă în acest volum în trei planuri narative, unul urmărind întâmplările din Cele Șapte Regate din Westeros, în principal din Debarcaderul Regelui, unde se află Tronul de Fier, un alt plan ne poartă în Nord, alături de Rondul de Noapte de la imensul Zis de gheață care reprezintă pavăza Celor Șapte Regate împotriva sălbăticiei și pericolelor ce pândesc din Nordul îndepărtat, iar unul urmărind povestea ultimelor vlăstare ale vechii dinastii Targaryen – Daenerys și fratele ei Viserys – ce trăiesc în exil de treisprezece ani dincolo de mare, într-un alt ținut, în Orașele Libere.
Autorul introduce cu multă măiestrie chiar din prolog un element de suspans, supranatural, de mister și pericol, și ne face să privim cu emoție și teamă la ceea ce vine din Nord, odată cu iarna care se apropie: Umblătorii albi și urgia adusă de aceștia, despre care mai vorbesc doar legendele, crezându-se că au dispărut cu sute de ani în urmă. Printre ingredientele forte ale seriei de față se numără magia, suprarealismul, magistral exploatate. Am făcut ceva mai devreme referire la iarna care se apropie. Ei bine, nu e vorba de o iarnă oarecare, așa cum o știm noi, ci o iarnă care putea dura ani de zile, așa cum și vara dura ani de zile. Însă, pe când domnia verii era luminoasă și prietenoasă, cea a iernii era așteptată cu spaimă și îngrijorare, pe drept cuvânt.
Punctul de plecare al întâmplărilor din Westeros este la Cetatea Winterfell, cel mai mare regat din cele șapte, condusă de familia Stark. Asistăm la vizita suitei regale a regelui Robert Baratheon. Regele îi cere vechiului său prieten și tovarăș de arme Eddard Stak să primească să devină Mâna Regelui, primul sfetnic al acestuia. Cel care ocupase această funcție murise de curând, pe neașteptate. Din nefericire pentru Casa Stark – veți vedea pe parcurs de ce spun din nefericire – Eddard nu poate refuza și e nevoit să plece spre debarcaderul Regelui pentru a-și prelua atribuțiile. Îl însoțesc fiicele sale, Sansa (cea promisă lui Joffrey, fiul cel mare al regelui) și neastâmpărata și băiețoasa Arya.
Un eveniment extrem de nefericit are loc pe parcursul vizitei regale la Winterfell: Bran, fratele Sansei și al Aryei, un băiețel curios și vioi, căruia îi plăcea să se cațere pe ziduri ca o maimuțică, cade de la înălțime și rămâne paralizat. Toată lumea a crezut că e un accident, dar realitatea era alta: fusese împins de Jaime Lannister, fratele geamăn al reginei Cersei și totodată iubitul acesteia – două din personajele cheie ale cărții -, iar Bran fusese martorul unei scene care dovedea relația lor incestuoasă. La Debarcaderul Regelui, acesta va fi secretul pe care îl va afla Eddard Stark, realizând implicațiile acestuia: cele trei vlăstare regale ale lui Robert și Cersei îl aveau de fapt ca tată pe Jaime Lannister, fiind deci nelegitimi. Și va plăti la rândul lui foarte scump această descoperire. Când regele moare în urma unui accident la vânătoare, Joffrey este încoronat rege, un adolescent sadic, pe care l-am urât sincer.
Însă Eddard îi pune la îndoială legitimitatea și, deși nu va reuși să-l înlăture de pe tron, va isca scânteia ce va porni Războiul celor Cinci Regi, între care frații lui Robert, dar și Robb Stark, fiul cel mare al lui Eddard Stark, care strânge o armată în jurul său și este proclamat Rege al Nordului.
În acest timp, Jon Snow, bastardul lordului Eddard Stark, asta fiind identitatea sa „oficială”, dar nu și cea reală, după cum vom vedea ulterior, încurajat de unchiul său, ce era Prim Cercetaș al Rondului de Noapte, decide să se alăture Rondului, unde se va adapta destul de greu, căci recruții erau dintre inadaptați respinși de familiile lor, sau condamnați care alegeau frăția ca alternativă la ispășirea pedepsei.
Foarte interesante fragmentele care abordează acest plan al acțiunii, iar transpunerea lor cinematografică e extraordinară, filmările sunt de-a dreptul fabuloase.
Unul din cele mai îndrăgite personaje de la Zid este Sam, Samwell Tarly, un tânăr supraponderal și fricos, dar foarte inteligent și citit și cu un suflet mare, care va deveni cel mai bun prieten al lui Jon.
Una din poveștile mele prefearte este cea a Aryei, care reușește să fugă, deghizată în băiat, din Debarcaderul Regelui și va avea parte de aventuri extraordinare, alături de personaje inedite.
De asemenea, e foarte interesant de urmărit ce se întâmplă cu Bran și cum se conturează destinul acestuia.
În cele din urmă, privi spre nord. Văzu Zidul strălucind ca un cristal albastru și pe bastardul său frate, Jon, dormind singur într-un pat rece, cu pielea tot mai palidă și uscată, de parcă amintirea căldurii plecase din el. Și privi peste Zid, dincolo de pădurile nesfârșite, înveșmântate în zăpadă, dincolo de țărmul înghețat și marile râuri alb-albastre de gheață și dincolo de câmpiile moarte unde nu mai creștea nimic. Privi tot mai la nord și mai la nord și apoi izbucni în plâns, înspăimântat, iar căldura lacrimilor sale îi arse obrajii.
”Acum știi”, șopti cioara așezându-i-se pe umăr. ”Acum știi de ce trebuie să trăiești.
– De ce? zise Bran fără să înțeleagă, căzând, căzând.
”Pentru că vine iarna.”
Pe cel de-al treilea plan al acțiunii, Viserys Targaryen, dornic să revină pe tron, aranjează căsătoria surorii sale, Danaerys, cu Khal Drogo, conducătorul unui clan de războinici Dothraki, în schimbul promisiunii că acesta îi va pune o armată la dispoziție pentru a-l susține în revendicarea Tronului de Fier. La nuntă, Daenerys va primi un dar prețios: trei ouă pietrificate de dragon, foarte rare, întrucât dragonii, care pe vremuri erau folosiți în luptă de Casa Targaryen, dispăruseră de secole. Cum se va împăca Daenerys cu soțul ei barbar și cu noua ei viață, rămâne să descoperiți. Vă las să aflați totodată ce se întâmplă cu Viserys, spunându-vă că Daenerys va fi cea care va revendica în cele din urmă Tronul de Fier din Westeros din partea Casei Targaryen.
Sunt foarte multe alte personaje în carte, chiar dintre cele principale, la care nu am făcut referire, rămâne să le descoperiți pe fiecare pe parcurs. Întâmplările la care suntem martori sunt excepțional de bine redate, filmul acțiunii e foarte complex, iar emoțional vom fi trecuți prin toată gama de sentimente. Avem parte de multă tragedie, suferință, lașitate, dar și eroism, umor, prietenie, iubire și devotament.
Recunosc că a fost una din puținele dăți când filmul m-a convins să citesc cartea. Am devenit prima dată fan al serialului, iar citind primul volum cu siguranță și al cărții. Până în acest punct, scenariul filmului respectă foarte bine cartea, descrierea locurilor și a personajelor, reliefează și spiritul și felul de a fi al acestora. Filmul este spectaculos, de la ”Stăpânul inelelor” nu am fost așa impresionată de un film.
”Când intri în jocul tronurilor, ori câștigi, ori mori. Nu există cale de mijloc.”
Cărțile seriei Cântec de gheață și foc George R.R. Martin se pot comanda de pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, emag.ro, bookzone.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira


10 Comments
Carolina Bianca
Chiar ți-a plăcut! Se simte în fiecare cuvânt scris! Felicitari pentru o recenzie excepțională!
Oli
Mi-a plăcut enorm! Mulțumesc mult!
Tyna
Spectaculoasă recenzie, cum cred că este și cartea! Felicitări! ❤ Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Mulțumesc! Cu mult drag!
Geo
Absolut superba recenzie. Felicitările mele! ❤️ Am văzut primul sezon din serial si mi-a plăcut foarte mult!
Oli
Mulțumesc mult, Geo Eu am văzut toate sezoanele, extraordinară ecranizare!
anasylvi
Foarte buna recenzia, transmite fidel impresiile pe care ti le-a produs, dar si fascinatia acestei lecturi. O serie de referinta in fantasy-ul epic medieval, astept cu nerabdare ca autorul sa scoata volumul 6.
Oli
Multumesc, Ana! Chiar e fascinantă!
Mirela Barbălată
Superbă recenzia, Oli! Se vede că ți-a plăcut mult .
Mie mi-a ajuns serialul . La cărți zic pas .
Sunt sigură că sunt superbe.
Soțul le-a citit şi mi-a zis că totul este foarte specataculos, că trebuie citită o astfel de serie şi nu povestită . Mă bucur că voi puteți .
Eu zic pas
Oli
Mulțumesc Mirela! M-a încântat acest volum, voi citi cu siguranță seria în continuare. Cât despre film, am văzut toate sezoanele, e una din cele mai bune și frumoase ecranizări din toate timpurile, după părerea mea. Am înțeles că pe parcurs apar ceva diferențe între carte și film, sunt curioasă să le descopăr.