Delicatese Literare
Recenzii

Urzeala zorilor de Elizabeth Lim, seria Sânge de stele, Editura Corint – recenzie

Urzeala zorilor

(Spin the dawn)

Elizabeth Lim

Editura Corint

Colecția CorinTeens

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 512

Traducători: Iordana Ferent, Stefan Ferent

Seria Sânge de stele/The Blood of Stars Series:

  1. Urzeala zorilor – Spin the Dawn – 2019
  2. Unravel the Dusk – 2020

Elizabeth Lim și-a petrecut copilăria în zona golfului San Francisco, unde a avut parte de o porție sănătoasă de povești, mituri și cântece. Înainte de a se dedica scrisului, compunea muzică pentru filme și jocuri video și, chiar și acum, recunoaște că, atunci când se așază lângă pian, îi vin cele mai bune idei pentru cărți. A studiat la prestigioase universități americane, precum Harvard și Juilliard. Elizabeth locuiește la New York, alături de soțul ei și de fiica lor.

Pentru a-și salva regatul, o tânără ambițioasă și talentată trebuie să croiască trei rochii din ZÂMBETUL SOARELUI, LACRIMILE LUNII și SÂNGELE STELELOR...

Undeva, la marginile Marelui Drum al Mirodeniilor, Maia Tamarin lucrează din zori și până-n seară în prăvălia tatălui ei, odinioară un croitor respectat. Talentată și harnică, tânăra visează să devină, la rândul ei, maestru croitor, însă, în regatul A’landi, astfel de dorințe nu sunt pentru femei. Nici măcar pentru cele mai pline de har. Ca femeie, cel mai bun lucru la care poate spera Maia este să încheie o căsătorie avantajoasă. 

Când un mesager imperial primește porunca de a-l aduce la palat pe maestrul croitor Tamarin, Maia decide să se deghizeze în bărbat și să îndeplinească sarcina primită în locul tatălui său, bolnav și incapabil să mai coasă. Este unica șansă a tinerei de a-și salva familia de sărăcie și de a scăpa de un mariaj pe care nu-l dorește. Lucrurile nu sunt însă atât de simple pe cât par: Maia este doar unul dintre cei doisprezece croitori siliți să se întreacă pentru a intra în slujba împăratului. 

Competiția este acerbă, iar Lordul Vrăjitor, mâna dreaptă a suveranului, pare să își fi dat seama de minciuna tinerei. Totuși, nimic nu se compară cu provocarea finală: Maia trebuie să croiască trei rochii primejdios de încântătoare, care o vor duce până la capătul pământului... 

“O lectură incredibilă! De fiecare dată când bănuiam încotro se îndreaptă povestea, mă înșelam. O carte pe care o veți citi cu sufletul la gură!” – Tamora Pierce, autoarea seriei “Cercul de magie”
“În parte roman de aventuri, în parte basm și amintind parcă de un episod din reality show-ul “Project Runway”, “Urzeala zorilor” este o poveste captivantă, splendidă ca o țesătură de catifea, desăvârșită ca o broderie dintre cele mai delicate.” – Heidi Heilig, autoarea romanului “The Girl from Everywhere”
“Magia unui basm, curajul și impetuozitatea unei excepționale aventuri și o protagonistă care își folosește creativitatea ca pe o armă. Iată elementele care transformă acest roman într-o adevărată nestemată pentru cei care îndrăgesc poveștile fantasy extravagante!” – Natasha Ngan, autoarea romanului “Girls of Paper and Fire”
“Uluitoare ca o rochie țesută din sânge de stele, această poveste te va vrăji!” – Joanna Ruth Meyer, autoarea romanului “Echo North”
O carte ce îmbină basmul cu romanul fantastic modern, oferă cititorului un tărâm deosebit, plin de magie și absolut original. “Urzeala zorilor” reușește să-l facă să viseze chiar și pe cel mai bine ancorat în realitate dintre cititori.
Autoarea Elizabeth Lim este o autoare la început de drum, care a reușit să stârnească interesul iubitorilor genului fantasy cu o poveste plină de aventură și curaj, de pericole neașteptate și capcane ce pândesc din umbră.
“Dacă mă întorc, o las în urmă pe cea care sunt. Nu-mi voi mai vedea niciodată familia, nu-mi voi mai zări niciodată chipul în oglindă și nu-mi voi mai auzi niciodată numele strigat. 
Dar aș renunța la soare, la lună și la stele, dacă asta ar însemna să-l salvez pe el. 
El este băiatul fără nume, dar căruia i se spune în o mie de feluri în același timp, băiatul ale cărui mâini sunt pătate cu sânge de stele.”
Cartea este împărțită în trei părți: proba, călătoria și jurământul. Fiecare parte reprezintă o călătorie plină de mister și magie, de fantastic și real, care ne surprinde și în același timp ne intrigă.
Maia Tamarin este fiica familiei, cea mai mică dintre cei patru copii ai familiei, singura care a moștenit talentul de croitor al tatălui, deși fetelor nu le este permisă această ocupație… Are trei frați mai mari, pe Sendo cel atras de ape; pe Keton cel cu talent la spus glume și cântat și pe Finlei, cel mai curajos dintre ei.
“— Valoarea unui croitor nu se măsoară prin faima sa, ci prin fericirea pe care o aduce, spunea mama, observând cum mă dezamăgeau vorbele lui Baba. Tu vei păstra firele familiei noastre laolaltă. Maia. Niciun alt croitor din lume nu poate face asta.”
După moartea mamei, tatăl se mută împreună cu copiii în Port Kamalan, un mic oraș de coastă, cu speranța că acesta va redeveni ce a fost odată: un maestru croitor renumit pentru hainele de damă pe care le face.
Lupta dintre Împăratul Khanujin și shansen a creat cel mai sângeros război din A’landi, război care i-a ucis doi frați, iar pe Keton l-a lăsat fără picioare… Un război care i-a frânt inima Maiei.
Odată cu pacea dintre cei doi, maestrul croitor Tamarin primește porunca de a se prezenta la Palatul de Vară. Dar cine să meargă? Keton este bolnav și nu știe să coasă, iar tatăl fetei nu a mai pus mâna pe ac de ani de zile. Astfel că Maia ia locul fratelui și merge la Palat în sub o identitate falsă: Keton Tamarin.
“— Uite! am spus, arătând pe fereastră. Un vultur! 
— Un necaz, a murmurat el, pe când vulturul a scos un țipăt. Pasăre blestemată! 
Vulturul a coborât brusc, întinzându-și aripile mari, în timp ce se năpustea pe lângă trăsură. Era atât de aproape, că îi puteam vedea ochii. Erau galbeni și vizibil inteligenți, iar când mi-au atras privirea, mi s-a părut că pasărea îmi studia trăsăturile și mă observa. Am privit-o și eu. Expresia vulturului era aproape umană. 
Fascinată, am întins degetele să-i mângâi gâtul. Cu o mișcare repezită, vulturul a țâșnit și s-a avântat din nou spre cer, făcându-se nevăzut în spatele unui arbore de pe terenul palatului.” 
La Palatul de Vară descoperă că s-au adunat 12 croitori ce vor fi supuși mai multor probe până să se aleagă un câștigător desemnat pe viață pentru crearea hainelor viitoarei soții a împăratului. O întrecere grea, unde fiecare trebuie să facă dovada iscusinței sale și nu numai.
“Nu câștigasem datorită priceperii mele la croitorie. Câștigasem pentru că folosisem foarfeca magică. 
Dacă foarfeca n-ar fi acționat, aș fi fost trimisă acasă — pentru că cineva îmi distrusese șalul, pentru că n-aș fi putut să-l termin la timp, pentru că habar n-avusesem că lady Sarnai disprețuia galbenul. Doar prin magie, izbutisem să-mi repar șalul și să-l fac suficient de deosebit, încât să o impresionez pe lady Sarnai. 
Magia era reală. Foarte reală. Și faptul că, într-un fel, mă slujisem de ea mă făcea să mă cutremur de uimire și de teamă.”
Un concurs cu miză mare, unde fiecare concurent este dispus să facă orice pentru a câștiga, chiar și să-și saboteze rivalii în orice fel posibil.
O lectură atât de fluidă și captivantă că nu-ți dai seama cum zboară paginile. “Urzeala zorilor” ne oferă o poveste plină de posibilități de curaj și încredere, de riscuri asumate.
Maia, personajul principal al cărții este o tânără care-și iubește foarte mult familia și care e dispusă să-și riște chiar și propria viață pentru aceasta.
Deși la prima probă a folosit foarfeca magică primită de la tatăl ei, este totuși hotărâtă să își demonstreze propria îndemânare fără a utiliza magia în crearea hainelor cerute în timpul probelor.
“Și, Maia, doisprezece pași. Unul pentru fiecare zi de când sunt plecată. 
O voce profundă m-a făcut să tresar. 
— Stai des de vorbă cu tine?”
Spre surprinderea și groaza Maiei, Lordul Vrăjitor îi dă de înțeles nu foarte subtil, că îi știe secretul. Ba mai mult, este dispus săîl păstreze, deși mă întreb care este interesul lui? Maia este în același timp speriată și furioasă, mai ales când află că acesta știe despre foarfeca magică pe care o deține. De la el aflăm că obiectele magice nu răspund oricui…
Acțiunea se complică pe măsură ce sunt eliminați din ce în ce mai mulți croitori. Iar pericolul pare să planeze asupra tinerei Maia, unul dintre concurenți dorind să o elimine cu orice preț. Însă are parte de un ajutor nesperat din partea lui Edan — Lordul Vrăjitor, care-i vindecă rănile. Atunci când Maia se oferă să-l răsplătească pentru fapta sa, nu acceptă decât o favoare pe care i-o va cere în viitor dacă va avea nevoie.
Cu siguranță, autoarea Elizabeth Lim reușește să ne țină cu sufletul la gură pe măsură ce acțiunea se desfășoară. Indiferent cât încercăm să presupunem direcția spre care se va îndrepta acțiunea, constatăm cu surprindere că nu am avut dreptate.
Suspansul este cel care nu permite cititorului să lase cartea din mână. Pericolul ce pândește cu fiecare pagină citită pare a intensifica emoțiile cititorului și captează atenția. Un pericol ce pare a veni din direcții diferite, nu foarte clar, ceea ce oferă celui ce citește momente de frustrare că nu reușește să își dea seama cine este cu adevărat personajul negativ.
Momentul final al alegerii croitorului imperial sosește cu o mare răsturnare de situație. Astfel, este descoperită adevărata identitate a maestrului Tamarin, fiind osandită la biciuire și spânzurare. Dar…
“— Viitorul regatului A’landi depinde de căsătoria mea cu fiica shansen-ului. Indiferent ce îți va cere ea, vei face! Vei trăi doar datorită talentului tău cu această foarfecă, a spus împăratul și mi-a băgat-o cu forța în mână. Dezamăgește-mă, și vei fi spânzurată. La fel cum vor fi și tatăl, și fratele tău.”
De aici avem parte de intrigi și comploturi. Fiecare personaj are interese ascunse, dorințe pe care le dorește realizate. Magia se împletește cu normalul, iar Maia Tamarin se vede nevoită să pornească în călătoria vieții ei pentru a-și salva tatăl și fratele, nu doar propria viață.
O călătorie asemeni unui labirint plin de capcane ce oricând se pot dovedi mortale. O frescă a curajului împletit cu disperarea, a emoțiilor contrare ce par a se atrage asemeni magneților. Ființe fantastice care se luptă pentru supremație, comploturi ce pot duce la izbucnirea unui nou război sau la dominație totală, sentimente ce trebuiesc disimulate pentru a nu le oferi dușmanilor un atu.
“Urzeala zorilor” s-a dovedit a fi un fantasy deosebit! Intens și îmbibat în suspans, ce crește tensiunea cu fiecare nouă răsturnare de situație. Iar aceste răsturnări de situație par a se ține lanț, neîntrezărindu-se nici un mijloc prin care să fie eliminat pericolul.
“— Mulțumesc, Maia, că m-ai eliberat! 
— Să ai grijă de tine! am șoptit. Nu uita că ești muritor acum. Să nu faci vreun gest nebunesc și să nu dureze prea mult până te vei întoarce la mine.”
Și totuși, există speranță!

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *