Ușa ferecată de Ruth Ware, Editura Trei – recenzie
Ușa ferecată
(The Turn of the Key – 2019)
Ruth Ware
Editura Trei
Traducere: Luminița Gavrilă
Nr. de pagini: 400
Anul apariţiei: 2022
Ruth Ware (n. 1977) a crescut în Sussex, pe coasta de sud a Angliei. Înainte să se apuce de scris, a avut meserii dintre cele mai diverse: chelneriță, librăreasă, profesoară de engleză și PR manager. Romanul ei de debut, Într-o pădure întunecată, a fost publicat în peste 40 de țări și a devenit bestseller New York Times și Sunday Times. A fost nominalizat la British Book Industry Awards, secțiunea debut, și urmează să fie ecranizat de New Line Cinema.
Drepturile de ecranizare pentru televiziune ale celui de-al doilea roman, Jocul minciunii, au fost achiziționate de Entertainment One în parteneriat cu Gotham Group, iar Femeia din cabina 10 a devenit bestseller Sunday Times și New York Times, drepturile de ecranizare fiind achiziționate de CBS Films.
La Editura Trei au apărut romanele Într-o pădure întunecată, Jocul minciunii, Femeia din cabina 10, Moartea doamnei Westaway și Unul câte unul.
Bestseller New York Times și Sunday Times
De la autoarea bestsellerului Într-o pădure întunecată
Găsise anunțul întâmplător — un post de bonă internă, cu un salariu uriaș. Când ajunge la Heatherbrae House, Rowan Caine e uluită de casa „inteligentă" luxoasă din munții Scoției și de familia perfectă care locuiește aici.
Nu știe că pășește într-un coșmar — care se va încheia cu moartea unui copil și cu ea în închisoare, în așteptarea procesului de crimă.
Îi scrie avocatului despre camerele video instalate prin toată casa, erorile tehnologice care te trezeau în bubuit de muzică sau luminile care se stingeau când ți-era lumea mai dragă. Nici fetele nu erau deloc copiii-model din prima zi. Și mai și era lăsată singură cu săptămânile, fără niciun adult în afară de enigmaticul om bun la toate Jack Grant… Rowan știe că a făcut greșeli și că a mințit. Dar spune că nu a comis crima.
Ceea ce înseamnă că vinovatul e altcineva.
Scris în stilul plin de suspans al lui Ruth Ware, Ușa ferecată este un thriller de citit pe nerăsuflate al acestei Agatha Christie contemporane.
„Ruth Ware în cea mai bună formă de scris povești tulburătoare.” – Newsweek
„Ware adaugă inteligent un accent high-tech pe fundațiile gotice ale amenințării fascinante din Ușa ferecată, a cărei acțiune se petrece într-un conac cavernos cu uși misterioase încuiate și o grădină fantomatică. Broderia lui James de lucruri ciudate și sinistre produce o Coardă prea întinsă cu telefoane celulare și mașini Tesla care-i va captiva pe cititorii contemporani.” – Booklist
„Cu toate notele contemporane ale romanului — în special tehnologia rău-voitoare a casei —, Ruth Ware a scris o poveste horror clasică, populată de copii cu „ochi răutăcioși”, o menajeră mohorâtă ieșită direct din Rebecca și un enigmatic om bun la toate.” – The New York Times Book Review
„Această Coardă prea întinsă actualizată o găsește pe autoarea Femeii din cabina 10 în cea mai amenințătoare dispoziție, dezvăluind o saga șocantă de crime și înșelăciuni.” – Entertainment Weekly
„Ware își perfecționează cu fiecare roman talentul de a crea atmosferă și de a susține tensiunea.” – Kirkus Reviews
Ușa ferecată de Ruth Ware, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, este un thriller plin de atmosferă, cu accente horror, care reușește să te captiveze încă de la primele pagini.
Intriga începe în forță. O tânără în vârstă de 28 ani se află în închisoare, acuzată că a ucis-o pe una din fetițele pe care le avea în grijă ca bonă. Disperată, întrucât toate dovezile erau împotriva ei, încearcă să ia legătura cu un avocat renumit pentru a-l convinge să preia cazul în instanță. Pentru aceasta, îi trimite acestuia o scrisoare detaliată, descriindu-i toate întâmplările prin care a trecut de când a descoperit din întâmplare anunțul pentru acel post și până în momentul fatidic al morții copilei.
De la început ne dăm seama că Rowan avea un secret, pe care-l ascunsese când aplicase pentru acel post de bonă și care îi explodase practic în față când murise acea fetiță, făcând-o să pară indubitabil vinovată. Deși Rowan era conștientă că avocatul știa deja acea informație, întrucât aceasta fusese detaliată pe larg în presă, noi o vom afla abia la sfârșit, până atunci făcând tot felul de speculații despre ce ar fi putut fi vorba.
Oferta pentru acel post de bonă, găsită de Rowan în ziar, părea prea frumoasă ca să fie adevărată. Un salariu uriaș, condiții de locuit de lux, zile de concediu plătite cu generozitate. Pentru aceste beneficii tentante, trebuia să aibă grijă de patru fetițe: Rhiannon în vârstă de 15 ani, dar care stătea mai mult la internat, Maddie de 11 ani, Ellie de 8 ani și Petra de 1 an și jumătate.
În momentul în care s-a prezentat pentru interviu, Rowan și-a dorit cu ardoare să ocupe acel post, să facă parte și ea din acea familie perfectă. Nu a descurajat-o nici măcar faptul că patru bone își dăduseră demisia în ultima vreme Sandra, mama fetițelor, a întâmpinat-o cu căldură, cele trei fetițe mai mici, prezente în acel moment, întrucât sora cea mare era plecată la școala cu internat, erau adorabile, iar casa era fascinantă, fiind o combinație uluitoare între vechi și nou, arhitectura conacului original fiind completată cu elemente de-a dreptul futuriste.
Acceptarea a venit la scurt timp după aceea, iar Rowan s-a prezentat să-și ocupe postul. De data aceasta era prezent și Bill, tatăl fetelor, care a impresionat-o însă neplăcut pe Rowan, făcându-i avansuri imediat ce a rămas singur cu ea în încăpere. Dar Rowan nu a avut timp să se îngrijoreze prea mult de acest aspect, întrucât Sandra și Bill au anunțat-o că ei trebuiau să plece urgent, având de rezolvat mai multe probleme importante legate de prestigioasa lor firmă de arhitectură.
Încetul cu încetul, visul frumos de la început se transformă într-un veritabil coșmar. Maddie și Ellie sunt departe de a fi îngerașii pe care i-a crezut la început, menajera casei o tratează cu ostilitate, istoria casei este una sumbră, vechiul locatar, un botanist celebru, pierzându-și mințile și izolându-se de lume după ce propria lui fiică a murit ingerând o plantă din celebra grădină cu plante otrăvitoare pe care el însuși o crease într-un perimetru din domeniul său. Grădina se păstrase și până în prezent, fiind încuiată, însă Rowan descoperise cu stupoare că fetițele găsiseră o metodă ingenioasă să o deschidă și se jucau adesea acolo.
Chiar și tehnica pare să o ia razna, pornindu-se din senin melodii asurzitoare sau aprinzându-se luminile pe neașteptate, aparent fără a fi manevrate de cineva. Se aud pași în pod, deși nimeni nu avea cum să pătrundă acolo, un cap de păpușă apare inexplicabil în patul ei, iar Rowan descoperă o ușă misterioasă în camera ei, bine ferecată.
Singurul aliat al lui Rowan în tot acest haos este Jack Grant, enigmaticul om bun la toate al familiei, cu care Rowan începe o mică idilă. Însă, după cum se va dovedi, și Jack avea propriile lui secrete…
În timp ce călătoriile de afaceri ale părinților se tot prelungesc, la conac își face apariția și Rhiannon, fata cea mare a familiei, o adolescentă rebelă care mințea, bea și avea o relație amoroasă cu un bărbat mult mai în vârstă ca ea. Când Rowan o amenință că ți va informa pe părinți despre obiceiurile ei, Rhiannon ripostează și o șantajează cu minciuna pe care Rowan o spusese la interviu și pe care ea o descoperise cercetându-i trecutul acesteia.
Mai multe evenimente halucinante se succed cu repeziciune și, după cum știam încă de la începutul cărții, una dintre fetițe este omorâtă. Dar care dintre ele? Cine și de ce o omorâse? Care era teribilul secret al lui Rowan care o condamnase practic în ochii tuturor înainte de a fi judecată? Care va fi deznodământul?
Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile în carte.
Finalul este șocant și ulburător, oferindu-ne o spectaculoasă răsturnare de situație.
Recomand cartea tuturor iubitorilor de thrillere!
Ușa ferecată de Ruth Ware se poate comanda pe libris.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Trei
Recenzii și prezentări cărți thriller
Recenzii și prezentări cărți horror
Recenzii și prezentări cărți cu mister
10 Comments
Oli
Waww, ce curioasa m-ai facut! Super recenzie si recomandare, felicitari si multumesc de ispita, vreau si eu s-o citesc!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag! Să o citești cu plăcere!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
anasylvi
Multumesc pentru recomandarea plina de suspans!
Tyna
Cu mult drag!
Mirela Barbălată
Mulțumesc pentru recomandarea incitantă!
Felicitări pentru recenzie! Cu siguranță a fost o lectură plină de adrenalină .
Tyna
Mulțumesc! ❤️ Așa a fost!
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzie, palpitanta poveste! Felicitări, mulțumesc mult pentru recomandare! ❤️
Tyna
Mulțumesc! ❤️ Cu mult drag! ❤️