Vacanță în paradis de Miranda Beverly-Whittemore, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie
Vacanță în paradis
Miranda Beverly-Whittemore
Editura Litera
Colecția Blue Moon
An aparitie: 2019
Nr. pagini: 384
Titlu Original: Bittersweet– 2014
Traducător: Gabriela Tanase
Miranda Beverly- Whittemore s-a născut în Los Angeles, California, în 1976. A crescut în Senegal, Vermont și Oregon. În 1998 a absolvit Vassar College. A publicat mai multe romane: “The Effects of Light” (2005); “Set me free” (2007), câștigător al Premiului Janet Heidinger Kafka, “Vacanță în paradis” (2014) și “June” (2016). Locuiește în Brooklyn.
Posesoarea unei burse la un colegiu de prestigiu de pe Coasta de Est, Mabel Dagmar, o față că oricare altă, este surprinsă când colegă ei de camera, frumoasă și nestăpânită Genevra Winslow, o față de familie bună, îi caută prietenia. Ev o invită pe Mabel să-și petreacă vara la Bittersweet, o casă din Vermont aflată în proprietatea familiei sale de mai bine de un secol, iar Mabel ajunge să se obișnuiască cu băile în piscină și cu petrecerile cu focuri de artificii. Brusc, are tot ce și-a dorit vreodată: prieteni, un iubit, acces la bogăție și, mai presus de toate, pentru prima dată în viață, sentimentul că aparține unui grup.
Dar, cu timpul, Mabel descoperă în trecutul familiei Winslow lucruri aproape la fel de șocante precum cele din prezent. Sub aparență strălucitoare este ceva putred. Și nu toți membrii familiei sunt așa cum par…
Beverly-Whittemore aduce la viață cu mare măiestrie Winloch-ul, evocând aspectul casei și ritmurile zilelor de vara… O atmosferă de basm – a la Frații Grimm, nu de felul celor specifice poveștilor Disney – străbate romanul, în care amenințarea se construiește treptat… Că un Downton în Vermont, Vacanță în paradis este plin de răsturnări de situație, secretele de familie curg precum șampania, însă Beverly-Whittemore reușește să arunce o lumină asupra imperfecțiunilor întunecate ale sufletului omenesc. – New York Times Book Review
Pentru fanii lui Edward St Aubyn… Vacanță în paradis a Mirandei Beverly-Whittemore țese o poveste gotică plasată în New England, cu personaje de familie bună și uși masive, în spatele cărora cu greu se poate pătrunde. – Vogue.com
Cu o copertă estivală, ce ne duce cu gândul la mare și soare, “Vacanță în paradis” mi-a atras privirile dinainte de apariție, când nu cunoșteam decât descrierea.
Genevra sau Ev și Mabel sunt colege de cameră la o renumită școală din est.
Ev este o tânără de familie bună, o tânără îmbrăcată conform statutului său social, privilegiată, blazată și plictisită… Face parte din familia Winslow, o familie a cărei bogăție vine din generații trecute.
Mabel este o bursieră, o fată simplă, care iubește literatura, și ar fi capabilă de orice pentru a beneficia și ea de puțin șarm – din cel care o caracterizează pe Ev.
Mabel este personajul din al cărei punct de vedere asistăm la întreaga acțiune a cărții.
“… eram sigură că atât eu, cât și Ev ne cunoșteam bine rolurile; mă tolera, în timp ce eu pretindeam că disprețuiesc profund tot ce reprezenta ea.”
Dar situația se schimbă când Ev o invită pe Mabel la conacul familiei.
“- Părinții mei.
Birch și Tilde Winslow erau cei mai fermecători oameni pe care-i văzusem vreodată: eleganți, politicoși, croiți evident dintr-o altă stofă decât mine.”
Winloch – conacul de la țară al familiei, este subiectul cărții. O casă care ascunde generații întregi de vieți, secrete și speranțe, tristeți și bucurii.
“O invitație marchează un început, deși este mai mult un gest decât un adevărat început. Arată ca o ușă deschisă larg și ținută așa, în fața ta, neînsemnând însă că trebuie să treci neapărat prin ea. Știu asta acum, dar atunci credeam că voi obține totul…”
Mabel este o tânără ce-și dorește cu ardoare să-și depășească condiția. Astfel, am înțeles dorința ei de a pătrunde în viața familiei Winslow și graba cu care a acceptat atunci când s-a ivit ocazia.
“- Bun venit acasă! mi-a murmurat Ev la ureche. Bun venit la Bittersweet!”
Ca o paranteză, bittersweet este o specie de viță sălbatică numită lăsnicior – cu fructe dulci – amare, otrăvitoare, este o plantă medicinală.
Această urare pare a fi o licărire de viitor, după cum veți vedea.
“- Bittersweet era o casă drăguță, cu o structură bună, chiar și după o sută de ani, în ciuda faptului că pe alocuri își cam arăta vârsta. În nopțile furtunoase, vântul șuiera prin crăpăturile dintre ramele ferestrelor și ziduri. Panourile din lemn care căptușeau pereții fuseseră vopsite de nenumărate ori, făcând invizibile canelurile despărțitoare.”
Ce mi-a plăcut la “Vacanță în paradis” a fost atmosfera încărcată de mister pe care autoarea o transmite prin fiecare propoziție.
Senzația este una de mister, suspans, întunecată, de parcă te aștepți să răsară pericolul din fiecare colț mai întunecat.
O lectură captivantă, ce-ți permite să o cunoști foarte bine pe Mabel și să o înțelegi într-o oarecare măsură pe Ev, această tânără bogată și rebelă.
Un amestec de secol douăzeci și optsprezece, asta este atmosfera de la Winloch! Între epoci, aleea ce duce spre această casă de vară ascunde povești de viață demult apuse, nu întotdeauna fericite, dar este și martora celor ce se petrec.
“Vacanță în paradis” de Miranda Beverly – Whittemore este o poveste de viață, istoria unui clan, cu toate suișurile și coborâșurile lui. O istorie din care poți învăța câte ceva și care te ajută – prin experiențele pe care ți le oferă, să te maturizezi, să înțelegi complexitatea vieții de adult și mecanismele unei familii…
Prin ochii curioși ai lui Mabel cunoaștem nu doar împrejurimile, ci și fiecare membru în viață al familiei Winslow și istorioare despre cei dispăruți.
Îi cunoaștem pe Athol și Banning, cei doi frați mai mari ai lui Ev, unul scorțos și altul cam împrăștiat, diferiți unul de altul ca ziua și noaptea. Sunt curioasă cum este cel de-al treilea frate, Galway… a cărui casă pare că mai are puțin și face implozie, atât e de neîngrijită.
Winloch este un mic sat, cu case ce aparțin membrilor familiei Winslow, condus cu mână de fier, ca să zic așa, de părinții lui Ev.
Romanul ne aduce în atmosfera de basm a poveștilor și nu mă refer la cele cu prințese, ci la poveștile pline de mister, unde secretele sunt ascunse de generații întregi și atunci când riscă să iasă la iveală, amenință să distrugă totul în calea lor.
O lectură impresionantă!
“- Văd că-ți place mult să stai aici, a remarcat ea, desfăcând învelitoarea acadelei.
Studiam îngândurată apa, toată acea viață vibrantă de deasupra și din adâncul ei. Răspunsul meu a fost simplu:
– Pentru mine este raiul pe pământ.”
15 Comments
Mirela Barbălată
Pare o poveste interesantă . Atât titlul cât și coperta atrag și denotă viață. M-ai făcut curioasă .
Felicitări!
Geo
Mă bucur ca am reușit sa îți atrag atenția. Este o carte frumoasa, care te tine in priza pana la final.
Carolina Bianca
Coperta și titlul sunt foarte ispititoare. Felicitări pentru recenzie, îmi place ce ai scris!
Geo
Așa am spus si eu la început, ca atât coperta cât si titlul sunt atrăgătoare. Dar povestea in sine, este deosebita.
Mulțumesc, Caro!
anasylvi
Imi place recenzia, este la randul ei misterioasa incat atrage cititorul sa descopere ce se petrece la Bittersweet.
Geo
Mulțumesc! Și crede-mă, se petrec destule!
anasylvi
Sunt convinsa!
Tyna
Mi-ai stârnit curiozitatea cu recenzia ta! Mulțumesc pentru recomandare! ❤
Geo
Cu multă placere, Tyna! ❤️
Alina Geambasu
Îmi plac cărțile cu atmosferă gotică, povești ce împing cititorul într-o stare de incertitudine. Mulțumesc pentru recomandare, Geo!
Geo
Cu plăcere. Sunt curioasa dacă o vei citi ce impresii îți lasă.
Oli
Pare interesantă, îmi plac cărțile cu mister, mulțumesc pentru recomandare!
Bălan Daniela
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia !felicitări ❤️
Geo
Cu mare plăcere!
Geo
Cu drag, Oli.