Delicatese Literare
Recenzii

Vanessa mea cea întunecată de Kate Elizabeth Russell, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Vanessa mea cea întunecată

(My Dark Vanessa – 2020)

Kate Elizabeth Russell

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Traducere: Bianca Paulevici

Nr. de pagini: 480

Data apariției: aprilie 2020

Anul 2000. Inteligentă, ambițioasă și foarte matură la cei cincisprezece ani ai săi, eleva Vanessa Wye se lasă prinsă într-o aventură amoroasă cu Jacob Strane, charismaticul ei profesor în vârstă de patruzeci și doi de ani.
Anul 2017. În mijlocul valului de acuzații la adresa multor bărbați puternici, pare să fi venit Ziua Judecății și pentru Strane. Bătrânul profesor este acuzat de hărțuire sexuală de către una dintre fostele lui eleve, care își caută o aliată în Vanessa. Ceea ce înseamnă că Vanessa are de făcut o alegere imposibilă: să păstreze tăcerea, rămânând de nestrămutat în convingerea ei că relația din adolescență a fost una profund consimțită și specială, sau să se redefinească atât pe ea, cât și evenimentele din trecutul ei. Dar cum ar putea să se lepede de prima ei iubire, de omul care și-a pus atât de puternic amprenta asupra personalității ei și care a rămas, chiar și la maturitate, o prezență constantă în viața ei? E oare cu putință ca bărbatul pe care l-a iubit pe când era atât de tânără – și care pretinsese că o venera – să fie atât de diferit de cum îl crezuse ea?
Alternând între trecutul și prezentul Vanessei, romanul suprapune amintirile și trauma cu entuziasmul debordant al unei adolescente care descoperă puterea pe care o poate avea trupul ei. Tulburătoare și imposibil de lăsat din mână, cartea descrie cu măiestrie tulburările pe care le presupune uneori vârsta adolescenței, cu repercusiunile care derivă de aici, punând în discuție chestiuni de o importanță vitală, precum consimțământul, complicitatea, liberul-arbitru și statutul de victimă. Vanessa mea cea întunecată este un roman ce definește o întreagă epocă, captând și reflectând moravurile culturale în plină schimbare, ce transformă radical relațiile și societatea însăși.
„Vanessa mea cea întunecată este o poveste greu de citit și încă și mai greu de lăsat din mână… dinamită pură.“Stephen King
„Un debut excepțional, uimitor, Vanessa mea cea întunecată este un roman profund răscolitor, uman prin claritatea sa și înfiorător prin rezonanță. O lectură absolut obligatorie.“ – Gillian Flynn

Vanesa mea cea întunecată” de Kate Elizabeth Russell este o dramă tulburătoare care m-a emoționat, m-a revoltat și m-a contrariat trecându-mă prin toată gama de emoții negative. Autoarea conturează cu măiestrie profiluri psihologice de o mare profunzime, tipare de comportament anormal, instabil, reușind să transmită multă emoție centrând totul în jurul unui subiect care, din păcate, rămâne de mare actualitate, hărțuirea sexuală a elevelor de către profesori. Este o carte care îndeamnă la reflecții, care stârnește o multitudine de întrebări și pe care pot spune că am citit-o cu un nod în gât.
Povestea este narată din perspectiva personajului principal și se desfașoară în două planuri temporale, alternând trecutul cu prezentul fiind practic un omagiu adus tuturor femeilor „din viața reală (…) ale căror povești nu au fost încă auzite, crezute sau înțelese”.
„Vino să fii adorată, vino să fii mângâiată / Vanessa mea cea întunecată” – Vladimir Nabokov – Foc palid.
Anul 2000. Vanessa Wye – o adolescentă frumoasă, inteligentă, cu părul roșu ca focul – are cinsprezece ani când, la liceul în care învață, îl cunoaște pe Jacob Strane, profesorul ei de engleză, în vârsta de patruzeci și doi de ani. Adolescenta pare mult mai matură decât ar trebui să arate la vârsta ei, nu este o fată sociabilă, este o singuratică, o ursuză, mereu tristă, lipsită de încredere în sine, o romantică întunecată căreia îi plac poeziile de dragoste și tânjește după atenție și iubire. Ea nu este ca toti ceilalți adolescenți, are nevoie să i se spună că este deosebită, să i se spună că este specială, vrea să fie adorată.
Vârsta de cinsprezece ani aparține perioadei marilor transformări, în care imaginația este extrem de bogată, psihicul și tot ceea ce definește o persoană abia începe să se modeleze, o bucată de viață în care emoțiile și furtunile hormonale fac ravagii și întunecă mintea și sufletul.
Jacob Strane este un abuzator care s-a insinuat pervers în viata Vanessei exact așa cum se infiltrează apa în fisurile unei fundații. Îi plac copilele și acest lucru este imprimat în ADN-ul lui, știe și este conștient de această boală care-l stăpânește – făcându-și vasectomie pentru a nu lăsa urme -, dar în fața căreia cedează, astfel încât, când dă cu ochii de Vanessa la ora lui, o atrage, o momește pas cu pas, o abordează lent și precaut. O privire arzătoare și pofticioasă, o mângâiere pe genunchi, atenție, complimente, indicii literare în poveștile de dragoste pe care i le dă să le studieze, toate aceste acțiuni fiind făcute în scopul mârșav de a o pregăti pe ea, de a ști ce vede el când o privește, de a o modela.
Malefic, Strane se insinuează în viața Vanessei, o ajută să-și descopere propria sexualitate, să-și înțeleagă nevoile trupești iar ea, naivă, tulburată de atenția unui bărbat versat și nu a unui băiat cu coșuri pe față, tânjește la mai mult, chiar dacă trupul îi spune ceva iar mintea îi strigă altceva! Fiind o inadaptată social, cu părinți prea orbi și fără curaj, devine supusa profesorului, fiind atrasă în mod bolnav de un hărțuitor cu înveliș de Harvard. Nu este pregătită pentru pasul cel mare în viața sexuală, dar el nu se oprește, iar ea nu este suficient de îndrăzneață și de curajoasă pentru a se opune dorințelor dezaxatului profesor. El o face dependentă de atenția lui, de cuvintele și de privirile lui, o supune, așa încât, nesăbuiți și neglijenți, transformă zvonurile în certitudine, ceea ce duce la exmatricularea Vanessei.
Pentru că el deține puterea asupra ei, Vanessa se lasă umilită în fața tuturor, a părinților, a colegilor, a conducerii liceului, mințind pentru el, luând toată vina asupra ei, nedorind să-l trădeze! Ce nu știe ea este faptul că nenorocitul bolnav își luase deja măsuri de apărare, în fața tuturor, împotriva „personalității ei instabile”.
Anul 2017. Dupa șaisprezece ani, Vanessa este o umbră, o femeie traumatizată, obsedată de Jacob Strane, incapabilă să aiba relații, nu numai de iubire, dar și de prietenie, verificată de acest infractor sexual care vrea să se asigure de tăcerea ei, o inadaptată al cărui creier încearcă să evite amintirile care-i transmit semne că, pe undeva, pândește răzbunarea. Are coșmaruri, vede chipurile pe care dorește să le vadă suprapuse peste ale străinilor, bea, se droghează pentru a putea trece peste încă o zi și încă o zi. Blocată în trecut, umilința și răutatea își fac loc în ea când Strane este acuzat încă o dată că este un hărțuitor, căci pe parcursul acestor ani acuzațiile de molestare ale elevelor lui s-au tot adunat în dreptul monstrului cu chip de profesor. Una din fostele lui eleve îl acuză de hărțuire sexuală, de data asta în mod public, prin toate mijloacele social-media, creând un adevărat scandal împotriva profesorului abuzator, aceasta căutând cu insistență susținerea și implicarea Vanessei în întregul ei demers.
Vanessa a fost o pradă ușor de vânat, care a luat decizii proaste, s-a aruncat, încurajată de un adult bolnav la cap, într-o relație toxică, o relație care a distrus-o, s-a atașat într-un mod bolnav de un profesor pervers care nu numai că a inițiat fapte nedemne și oribile la adresa ei, dar a și transformat-o într-o epavă, într-o persoană care nu știe să deosebescă binele de rău, întunericul de lumină. Nimeni, absolut nimeni, de la părinți la conducerea școlii, nu a putut sau nu a vrut să dea la o parte straturile Vanessei și să descopere adevărul.
Va avea Vanessa puterea, curajul și resursele interioare să caute adânc în sufletul ei și în amintirile din trecut, care i-au marcat existența, pentru a se lepăda de rău și întuneric? Își va găsi ea respectul de sine?
Vă invit să aflați citind acest roman intens și bulversant, care răscolește sufletul.
„Acum îl vpd limpede, înteleg cât de singur trebuie să se simtă, dorindu-și un lucru greșit, un lucru rău, în timp ce trăiește într-o lume care cu siguranță l-ar crucifica dacă ar ști”.

Cartea Vanessa mea cea întunecată de Kate Elizabeth Russell se poate comanda pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

12 Comments

  • Daniela Balan

    Un subiect tulburător și din păcate de actualitate ! Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️

  • Oli

    Waww, ce recenzie intensă! Ai transmis foarte multă emoție, Carmen, m-am înfiorat citind impresiile tale, felicitari și multumesc pentru extraordinara recomandare! Dureros subiect, tulburătoare carte!

  • Tyna

    O recenzie intensă și foarte emoționantă! O temă tulburătoare dar, din păcate, extrem de actuală! Îți așteptam impresiile cu nerăbdare, iar acum abia aștept să citesc cartea! Mulțumesc mult pentru recomandare!

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult, Tyna!❤Cu mare drag!❤Sa o citesti cu placere, sunt convinsa ca te va bulversa si emotiona!❤

  • anasylvi

    O carte cu un subiect puternic, care din pacate s-a tot manifestat de-a lungul timpului, probabil ca de cand sunt scolile pe lume. E extrem de greu pentru cei care trebuie sa poarte singuri acest stigmat, fara a putea sa se exprime in exterior, fara a fi ajutati. O recenzie rascolitoare, felicitari!

  • Mirela Barbalata

    O recenzie plina de sensibilitate si dura! Povestea este foarte dura. Exprima o realitate prea crunta. Din pacate sunt multi oameni care ar trebui sa ne fie reali indrumatori in viata, dar sunt distrugatori, insa.

    Felicitari!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *