Delicatese Literare
Recenzii

Vara în care am devenit frumoasă. Seria Vara Vol.1 de Jenny Han, Editura Trei – recenzie

Vara în care am devenit frumoasă

(The Summer I Turned Pretty – 2009)

Jenny Han

Editura Trei

Colectie: Fiction Connection

An aparitie: 2019

Nr. pagini: 272

Traducător: Diana Trancuta

Vara în care am devenit frumoasă este primul volum din seria Vara/ Summer

1. Vara în care am devenit frumoasă –The Summer I Turned Pretty – 2009
2. Nu e vară în lipsa ta – It’s Not Summer Without You – 2010 – prezentare
3. We’ll Always Have Summer – 2011

Jenny Han s‑a născut în 1980, în Richmond, statul Virginia, într‑o familie de imigranți coreeni. A debutat cu o carte pentru copii, Shug (2006), pe care a scris‑o pe când încă era la colegiu, iar în 2011, a scris o a două carte pentru copii, Clară Lee and the Apple Pie Dream.
Succesul de public l‑a obținut însă cu trilogia Vara, ale cărei romane au fost bestselleruri New York Times. A urmat seria Burn for Burn, scrisă împreună cu Siobhan Vivian, care s‑a bucurat și ea de o mare popularitate.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut deja Tuturor băieților pe care i‑am iubit, roman ecranizat de Netflix în 2018, P.S. Te mai iubesc și acum, care a câștigat premiul Young Adult Asian/Pacific American Award for Literature pe annul 2016, și A ta veșnic, Lara Jean.

Pentru Belly, vara este cea mai frumoasă perioadă a anului. Tot ce e bun și magic se întâmplă între lunile iunie și august, când poți gusta din plin toate bucuriile: oceanul, soarele, plajă și libertatea. Celelalte anotimpuri sunt doar o nesfârșita așteptare a verii, când va merge la casa de pe plajă și o va reîntâlni pe prietenă ei Susannah. Și mai ales pe frații Fisher — Jeremiah și Conrad —, pe care Belly i-a cunoscut în prima ei vacanță pe malul marii. Și la care se gândește neîncetat.

Iar vara asta e mai frumoasă decât celelalte de până acum. Totul e mai intens, mai luminos, mai frumos. Și lucrurile se schimbă în mod neașteptat, oferindu i lui Belly o fericire nesperată. Viață ei devine, în sfârșit, așa cum și a dorit o dintotdeauna.

„It was a summer I’d never, ever forget.It was the summer everything began. It was the summer I turned pretty.”

O superbă poveste de dragoste, care te face să aștepți cu nerăbdare următoarea carte din serie. – Publishers Weekly

Un roman foarte sensibil și romantic, care îți va rămâne în suflet. – School Library Journal

O carte minunată, în care protagonista, Belly, își descoperă sexualitatea, pe fundalul unei veri de neuitat. – Kirkus Reviews

Vara în care am devenit frumoasă e o poveste foarte drăguță! Am citit-o cu plăcere, cu zâmbetul pe buze și cu vara în suflet. E o carte luminoasă, în care totul e firesc și simplu, nimic exagerat sau complicat, deși nu totul e roz. Aflăm și despre situații nefericite, despre supărări sau conflicte familiale, însă sunt abordate și menționate pe un ton pozitiv, optimist.

O carte perfectă pentru a intra în atmosfera estivală, cu un stil de scriere prietenos și ușor de citit. O copertă foarte frumoasă și un sinopsis interesant atrag de la început atenția asupra ei.

O carte despre vară, vacanță și romantism, despre prietenie și familie. Petreceri pe plajă, fluturi în stomac, întâlniri și primele săruturi…

Este o carte cu și despre adolescenți și problemele lor, despre modul de a vedea viața, despre maturizare și despre iubire, despre prietenie, camaraderie și despre primii fiori ai dragostei.

Întreaga viață a lui Belly a fost măsurată în veri. Totul e bine, totul e magic, totul e presărat cu praf de soare și de vise între lunile iunie și august. După spusele ei, iarna nu conta. Doar vara era cea care conta. De ce? Pentru că se întâlnește cu prietenii ei dragi, Conrad și Jeremiah, dar și cu Susannah, pe care o considera ca fiind parte din familie. De altfel, Susannah este unul din personajele mele preferate din carte, îmi place felul ei de a se purta. Nu mi-a plăcut la fel de mult de mama lui Belly, mai necomunicativă și mai distantă.

În prim planul poveștii se află simpatica Isabelle – Belly -, care, la cei cincisprezece, aproape șaisprezece ani, este nerăbdătoare să petreacă o nouă vară la plajă, la Cousins Beach.

”Număram zilele până la vară. Pentru mine, iarna aproape că nu conta. Vara era importantă. Toată viața mea se măsura în veri. Ca și cum nu începeam să trăiesc cu adevărat până în iunie, până când nu eram pe acea plajă, în acea casă.”

În fiecare an, mama lui Belly face bagajele la terminarea școlii, îi ia pe Belly și pe fratele acesteia, Steven, și se îndreaptă spre casa de pe plajă a celei mai bune prietene a ei încă din copilărie, Susannah, unde vor petrece cu toții vacanța, ca în fiecare an, cu Susannah și cei doi fii ai ei, Conrad și Jeremiah, de vârste apropiate cu Steven și Belly. Conrad era cel mai mare, avea optsprezece ani. Tații lipseau din peisaj și, dacă despre tatăl lui Belly și al lui Steven nu mi-am făcut o imagine prea clară, l-am desconsiderat pe tatăl celorlalți doi frați, din puținele lucruri pe care le-am aflat despre el. Mi s-a părut laș și egoist. Veți vedea de ce, deși nu se pune accent pe asta în carte. Părinții lui Belly și Steven erau divorțați, iar Susannah și soțul ei erau pe cale de a divorța, dar ascundeau asta copiilor, care însă erau destul de mari pentru a ști că ceva este în neregulă, iar decizia de a-i ține în ignoranță nu știu dacă a fost cea mai bună. Totodată, Susannah era bolnavă de ceva timp și nu se simțea bine, iar acest fapt era de asemenea ascuns copiilor.

Conrad și Jeremiah au considerat-o dintotdeauna pe Belly ca fiind surioara lor mai mica (desi Belly simțea în secret o atracție pentru Conrad). Însă vara aceasta va fi altfel decât celelalte, căci Belly a crescut, a ”devenit frumoasă”, iar băieții au observat transformarea. Apar flirturi nevinovate, gelozii și tachinări, mici meschinării și răzbunări.

Conrad un tip destul de taciturn și capricios, închis în sine, însă am înțeles de ce a devenit astfel și, chiar dacă m-a enervat de câteva ori cu felul lui nehotărât de a fi, mi-a plăcut acest personaj. Deși purtarea lui o contrariază și frustrează pe Belly, atracția și sentimentele ei pentru el nu s-au diminuat, din contra.

”Era misterios, misterios, misterios. Complet inaccesibil, indisponibil. Avea un zâmbet arogant și mă trezeam mereu holbându-mă la buzele lui. Buzele care zâmbesc arogant te fac să vrei să le săruți, să le îmblânzești, să le iei aroganța odată cu sărutul. Sau poate să nu o iei…, dar să o controlezi cumva. Să o faci a ta. Era exact ce voiam să fac cu Conrad Să îl fac al meu.”

Spre deosebire de Conrad, Jeremiah e un tip vesel, amuzant, optimist, genul ”de gașcă”. Și de Jeremiah – Jere – mi-a plăcut.

”Jeremiah, pe de altă parte… El era prietenul meu. Se purta frumos cu mine. Era genul de băiat care încă își îmbrățisa mama, care voia să o țină de mână chiar dacă, practic, era prea mare pentru asta. Nu era stânjenit. Jeremiah Fisher era prea ocupat să se simtă bine ca să poată fi stânjenit vreodată.”

În centrul cărții se află relațiile de familie și de prietenie, dinamica acestora, interacțiunea personajelor.

Cartea are mult dialog, e scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Belly și e presărată cu flash-uri din trecut, amintiri din celelalte veri care îi vin în minte.

Ce nu mi-a plăcut este schițarea unui triunghi amoros, căci atât Conrad, cât și Jeremiah simt pentru Belly sentimente prea puțin frățești. Belly, la rândul ei, desi atrasă clar de Conrad, în prezența semnalelor amestecate transmise de acesta, se împrietenește cu Cam, un tip pe care îl cunoscuse cu ceva timp în urmă la un concurs de latină și îl reîntâlnește acum la o petrecere pe plajă. E genul de băiat cuminte, studios și pot spune că nu mi-a plăcut că am simțit că Belly mai mult se folosea de acesta pentru a-l face gelos pe Conrad. Să nu vă așteptați însă la existența relațiilor sau sentimente profunde în carte. Ele rămân la nivelul de iubiri adolescentine, de-o vară, desi relația dintre Belly și Cam are potențialul de a se dezvolta și vom asista poate – sau nu – la evoluția acesteia pe parcursul volumelor următoare. Mi-ar fi plăcut, recunosc, să avem parte și în acest volum de mai mult din povestea lor. Totul a fost cam prea vag din punctul de vedere al relației lor.

Deși este primul volum dintr-o serie, după părerea mea, cartea poate fi considerate de sine-stătătoare.

”- Nu-mi vine să cred că ești aici, îi spun.

– Nici mie, îmi răspunde, și pare aproape timid. Mai vii cu mine? adăugă el, ezitând.

Nu pot să cred că e nevoie să mă întrebe. Aș merge oriunde cu el.

– Da, îi spun.

Mi se pare că nu mai există nimic altceva în afara acestui cuvânt, în acest moment. Suntem doar noi doi. Tot ce s-a întâmplat vara trecută și în toate verile de dinainte, totul ne-a adus aici.”

Dacă vă plac poveștile simple, luminoase, cu personaje simpatice, veți îndrăgi cu siguranță această carte. Vara în care am devenit frumoasă mi-a oferit o lectură ideală de vacanță, ușor și plăcut de citit.

O recomand ca lectură de vară, am inclus-o de altfel și în Top 10 cărți de citit vara.

Cartea Vara în care am devenit frumoasă de Jenny Hall se poate comanda pe librex.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

16 Comments

Spune-ți părerea!