Delicatese Literare
Calatorii

,,Vara” la 2000 m altitudine 

,,Vara” la 2000 m altitudine 

 
Suntem la sfârșitul lunii iunie, început de vară, dar vremea se joacă cu noi: când temperaturi normale pentru această perioadă a anului, când temperaturi anormale, când soare, când ploi. De aici și stările noastre sufletești variate. Ploaia are farmecul ei; te îndeamnă la visare, la introspecție, îți dă o stare de nostalgie și /sau liniște sufletească. Suntem diferiți, de aceea simțim și percepem diferit semnele vremii. 
Dar, cu toții ne dorim, din când în când, o ,,evadare” de la problemele de zi cu zi. Iar eu nu fac excepție, cu atât mai mult cu cât ultima perioada a fost una destul de încărcată, fizic și emoțional. Și nici vremea nu a fost pe placul meu. 
 
Ce puteam face pentru a mă încărca pozitiv, sufletește? Desigur, o plimbare la munte, relaxare în mijlocul naturii, înconjurată de liniște și…. zăpadă!!! Astfel, împreună cu soțul și fratele, am ales să ne relaxăm și să ne bucurăm de frumusețile naturii – și să fugim de ploaie!!! 😉 –  în Munții Făgăraș, la cota 2000, la Refugiul Bâlea Tunel. 
 
Cei care ne cunosc, știu că nu căutăm relaxare în condiții ,,pretențioase”, ci mai degrabă la cort sau ceva simplu, rustic. De data aceasta, am ales să ne cazăm la Refugiul Bâlea Tunel, o cabană mică și cochetă situată pe partea argeșeană a Transfăgărășanului, la ieșirea din tunel, în dreapta. Pentru a ajunge aici, sunt două posibilități: dinspre localitatea Cârțişoara, județul Sibiu sau dinspre Curtea de Argeș, județul Argeș. Dar, în această perioadă, din orice direcție ai veni, Transfăgărășanul este închis circulației auto, de aceea singura posibilitate de a ajunge este să urci cu rucsacul în spate, echipat corespunzător, ca un adevărat montaniard sau cu telecabina, de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac, așa cum am făcut noi. Iar de aici nu mai este decât un pas: să traversezi tunelul ce face legătura între județele Sibiu și Argeș. Nu este mult de mers, iar plimbarea este chiar benefică. Și uimitoare! Pe o parte a tunelului panorama este feerică, un spectacol alb, pentru ca, pe partea cealaltă, să vezi cu proprii ochi cum natura se trezește la viață: cascade ce îți gâdilă frumos auzul, florile de rhododendron, brândușe, dedițel alb, gențiene, jnepeni. O vegetație distinctă în funcție de altitudine, ce formează un tablou peisagistic plin de splendoare. Un balsam pentru suflet! 💝 
 
 
 
Este important de știut că această cabană oferă cazare la comun, în paturi suprapuse. Vi se pare ciudat și neplăcut? Nouă nu! Din punctul meu de vedere, acest refugiu este potrivit doar celor care sunt împătimiți ai muntelui, celor care vor să fugă de traiul comod de acasă, celor care vor să trăiască și să simtă viața într-un mod diferit. Sublim, dar diferit! 💝 
 
Cu siguranță mulți dintre voi, cei care aveți copii, veți spune că nu ați putea dormi aici din cauza lor, că nu s-ar putea adapta, etc. Posibil! Pe perioada șederii noastre la refugiu am interacționat cu multe persoane, venite din diferite colțuri ale țării, printre care și o familie cu doi copii, de patru și opt ani. Doamne, câtă fericire am văzut la acești copii! Mai ales la cel mic!!! 🤩 Deci, se poate! Dar, cum și unde îți petreci timpul liber, este alegerea fiecăruia în parte. 
 
Scopul acestui articol nu este de a face reclamă acestui refugiu. Doresc doar să vă împărtășesc impresiile mele despre momentele petrecute aici și, de ce nu, să vă recomand, dacă veți avea vreodată ocazia, să faceți un mic popas aici. Cabana are două șeminee mari care degajă căldură mai mult decât suficientă, lenjeria este curată, mâncarea se servește în farfurii de lut. Totul este rustic. Mâncarea este ca la mama acasă și la prețuri foarte bune, cu alimente din gradina proprie a celor doi cabanieri, soț – soție, doi oameni ce știu să își primească și să-și trateze musafirii. Aaaa, și au o afinată de casă excelentă! Eu, care rareori servesc băuturi de genul acesta, pur și simplu nu m-am putut abține. Două păhărele pe stomacul gol, înainte de masă, au mers de minune 🤩. Și, nu, nu m-am îmbătat!!! 😉
 
 
 
 
Iar priveliștile sunt de poveste: vedere către multe vârfuri muntoase, de peste 2200m altitudine, printre care Vf. Buda, Vf. Râiosul, Vf. Mușeteica, Vf. Robița, dar și multe văi. 
 
 
Să nu vă închipuiți că am stat doar la cabană. Profitând de vremea frumoasă, am plecat în drumeție, conștienți însă că nu ne putem aventura departe de refugiu, mai ales că nu eram echipați corespunzător pentru iarnă, ci doar cu un minimum necesar pentru o drumeție la munte, pe vreme rece. Știind de la soțul meu ce priveliște minunată oferă ,,Poteca lui Grigore”, mi-am dorit să fac și eu o mică porțiune din acest traseu, marcat cu ➕ albastră, ce continuă până la Lacul Călțun, să simt viața la înălțime. Traseul nu este greu, este accesibil chiar și copiilor, dar în anotimpul călduros. Iarna însă, fără echipament adecvat, nu poți să îl faci. Chiar dacă au fost și porțiuni cu zăpadă, iar traversarea acestora mi-a dat ceva emoții, cu puțină atenție am reușit să îl parcurgem, însă pregătiți să ne întoarcem dacă condițiile meteo sau zapada nu ne permiteau. 
 
 
 
Când am ajuns sus, pe creasta ,,Căldării Paltinului”, am rămas fără cuvinte. O panoramă deosebită! De aici, se pot vedea, către N-V (dacă permite vremea), trei vârfuri montane, de peste 2500 de m altitudine: de la stânga la dreapta Vf. Lespezi (2522m), Vf. Cornul Călțunului (2505m) și impunătorul Negoiu (2535m), al doilea vârf montan ca înălțime, de la noi din țară, dar și Vf. Lăițel (2390m) și Vf.dintre Strungi (2476m). 
 
 
 
Am avut parte de momente minunate în aceste zile! Relaxare în mijlocul naturii, somn, lectură frumoasă, companie plăcută și oameni dragi alături! 💝 
 
Munții Făgăraș sunt impunători! Și fascinanți! Dacă vă plac drumețiile montane sau, pur și simplu, doriți să aveți amintiri deosebite, nu ezitați să vă bucurați și de ,,compania” acestora. 
P. S.: ne-am întâlnit și cu ursul, dar l-am salutat de la departare. 

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

11 Comments

  • anasylvi

    Foarte frumos, imi place muntele, dar fara zapada. Imi plac si mie locurile de cazare nepretentioase, dar unde e curat si te simti bine, iar daca mancarea e buna, ce sa mai zic! E de vis. Multumesc pentru informatii, mi se par foarte utile articolele care zic clar ce si cum. Mi-am dat seama ca nu e reclama, ci doar relatarea unei experiente pozitive si chiar e nevoie de astfel de recomandari.

    • MIRELA BARBALATA

      Da, am vrut doar sa impart cu voi exeperienta mea. Aveam nevoie de o pauza de la grijile de zi cu zi si am reusit sa ma incarc pozitiv.

    • Tyna

      Minunat articol iar pozele sunt superbe! ❤ M-am simțit de parcă am făcut și eu o călătorie virtuală alături de voi! Mă bucur că ai împărtășit impresiile de drumeție cu noi! ❤

  • familiasimionescuyahooro

    Splendoare în iarba și zăpadă! Superb articol. Mulțumesc pentru incursiunea într-unul din multele locuri spectaculoase ale României. ❤️

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *