Delicatese Literare
Recenzii

Vârcolacul de Fred Vargas, Editura Crime Scene Press – recenzie

Vârcolacul

(L’Homme à l’envers – 1999)

Fred Vargas

Editura Crime Scene Press

An apariție: 2022

Nr. pagini: 304

Traducerea: Simona Brînzaru

Roman nominalizat la Crime Writers Association Gold Dagger

Fred Vargas este pseudonimul lui Frédérique Audoin-Rouzeau, născută la 7 iunie 1957 la Paris. Este scriitoare, arheo-zoolog și specialist în Evul Mediu. E cunoscută în special pentru romanele mystery & thriller care îl au ca personaj principal pe comisarul Adamsberg. Cărțile ei au fost adaptate pentru cinema și televiziune, au fost traduse în 45 de limbi și s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare la nivel mondial. În mai 2018 a primit premiul Princesse des Asturies.

Printre caracteristicile stilului lui Fred Vargas regăsim un deosebit interes pentru construcția personajelor, a intrigilor secundare și a dialogurilor. De asemenea, este evidentă atenția acordată legendelor și istoriei. Nu în ultimul rând, romanele ei conțin și o notă puternică de umor și poezie.
Este de patru ori câștigătoare a Premiului International Dagger decernat de Crime Writers’ Association.

Lupii din Parcul Național Mercantour au fost lăsați liberi. O idee minunată, în ton cu vremurile, ar zice unii. Însă nu și păstorii. Mica lor comunitate e zguduită atunci când o oaie de la stână e ucisă.

Dar când o femeie strigă „lupul” și e descoperită cu gâtul tăiat, superstițiile ies din nou la suprafață. În regiune se răspândește un zvon teribil: poate că nu e vorba despre un animal, ci despre un vârcolac…

Și cum suspectul principal, bărbatul singuratic de la marginea satului, dispare în cel mai (ne)convenabil moment cu putință, comisarul Adamsberg și echipa lui pornesc pe urmele Fiarei din Mercantour, care pândește în noapte cu ochii ca niște tăciuni aprinși.

„O carte care ne încântă prin personaje interesante, un dialog antrenant și sentimentul contagios de curiozitate pe care îl creează.” (Kirkus Reviews)

 „Elegant, înspăimântător și plin de personaje stranii și captivante, thrillerul lui Vargas arată o mare clasă.” (Matthe J. Reisz)

„Puține povești polițiste îl fac pe cititor să se întrebe nerăbdător cine e criminalul… Personajele lui Vargas parcă descind din basme: antagoniști eterni, arhetipuri pe care le recunoaștem mereu, chiar dacă aventurile lor sunt de fiecare dată noi.” (The Philadelphia Inquirer)

„Fred Vargas are tot ce ți-ai putea dori: trame complexe și surprinzătoare, ritm alter, personaje deosebite și excentrice, un sentiment al locului și al istoriei, spații foarte bine descrise, umor și stil.” (Times Literary Supplement)

Vârcolacul” de Fred Vargas este un mistery-crime incitant care-l aduce pe comisarul Adamsberg, încă o dată, în mijlocul unei intrigi complexe, bizare, dar perfect potrivită cu inteligența și flerul  său detectivistic.

Autoarea m-a cucerit încă de la lectura romanului „Când iese pustnica păianjen„, atunci când l-am  admirat pe  Adamsberg, un tip tăcut, lent, uneori visător, cu memorie fantastică și intuiție de exceptie, pentru că îmi plac personajele  deosebite, care nu se încadrează într-un anumit „tipar”.

Și cum un protagonist atât de interesant merită să fie în centrul unui scenariu captivant, iată câteva elemente despre cadrul general al acestui mistery-crime pe care l-am citit cu multă plăcere și curiozitate.

Lawrence Johnstone, cercetător canadian, specializat în urși grizzli, sosește în Franța, atras de posibilitatea de a studia comportamentul lupilor din Alpii Francezi. La Paris, se îndrăgostește de grațioasa Camille căreia îi propune să-l însoțească în aventura din Alpi. Așa că, împreună cu aceasta, se instalează provizoriu într-un sat din jurul Parcului Național Mercantour, unde încep „să prindă rădăcini”, să câștige încrederea și respectul  sătenilor.

Destinul are însă alte planuri și îi aruncă pe Lawrence și Camille în mijocul unor evenimente tulburătoare:  sunt produse atacuri repetate asupra oilor din stanele sătenilor, soldate cu adevărate masacre, zeci de animale sfârtecate de către – așa cum bănuiesc sătenii -, haita de lupi din Alpii Francezi. Mai mult, se crede că atacurile sunt „opera” unui lup monstruos, diferit de restul haitei, iar de aici până la zvonul că un vârcolac face ravagii printre ovine, nu mai este decât un pas. Sătenii cred în legende, sunt superstițioși și sunt convinși că au de-a face cu ceva neobișnuit! Temerile  localnicilor ating punctul culminant când are loc prima crimă, proprietara unei stâne fiind găsită moartă, cu gâtul  sfâșiat, exact ca oile ucise până atunci.

Bineînțeles că niciun polițist nu crede în varianta „vârcolacul ucigaș”, nu agreează povești care alimentează frici și întunecă mințile, drept urmare, doi localnici și aventuriera Camille încearcă să facă singuri dreptate pornind la vânătoare, mânați de răzbunare, urmând traseul însângerat de crimele  înfăptuite de bestia ucigașă… Și chiar  dacă polițiștii locali resping cu vehemență teoria existenței vârcolacului, există totuși, undeva în Franța, un comisar senzațional, „altfel” decât oricare alt polițist, a cărui minte creează conexiuni uluitoare, capabil să prindă bestia ucigașă, nimeni altul decât comisarul Jean-Baptiste Adamsberg, atras în această anchetă bizară de temeri adânc îngropate, o iubire neîmpărtășită, doi localnici însetați de răzbunare și legenda vârcolacului.

Extrem de atrăgător acest mistery crime! Recomand!

Fragment:

„Comisarul Jean-Baptiste Adamsberg a turnat pastele într-o strecurătoare, le-a scurs neatent, a pus totul – brânza și sosul de tomate – într-o farfurie, era în regulă pentru seara aceea. Ajunsese târziu din cauza interogatoriului, care durase până la unsprezece noaptea, luat unui tânăr cretin. Fiindcă Adamsberg era lent, nu-i plăcea să forțeze nici lucrurile, nici oamenii, oricât de cretini ar fi fost. Și, înainte de toate nu-i plăcea să se forțeze pe sine. Televizorul era deschis, în surdină, războaie, războaie și iar războaie. A scotocit cu zgomot în sertarul cu tacâmuri, a găsit o furculiță și s-a plantat în față televizotului.   * …lupii din Mercantour atacă din nou cantonul Alpilor Maritimi care fusese scutit până acum de așa ceva. Este menționat un exemplar de talie excepțională. Realitate sau legendă? La fața locului…*  Cu farfuria în mâna, Adamsberg s-a apropiat de televizor încet, în vârful picioarelor, ca și când nu ar fi vrut să sperie prezentatorul. Un gest în plus și bărbatul ar fugi din televizor, fără să încheie formidabila poveste cu lupi pe care tocmai o începuse. A dat sonorul mai tare, s-a tras îndărăt. Adamsberg iubea lupii așa cum iubim coșmarurile. (…) Fascinat, Adamsberg și-a terminat pastele reci în picioare, în fața televizorului. (…) Comisarul s-a așezat încet, a pus farfuria pe podea. Dumnezeule, lupii din Mercantour. Haita de pitici nevinovați de la început crescuse. Își extindea teritoriul de vânătoare, de la un canton la altul.”

 

Cartea Vârcolacul de Fred Vargas poate fi comandată de pe crimescenepress.ro, carturesti.ro, elefant.ro, libris.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *