Delicatese Literare
Recenzii

Vei fi acolo? de Guillaume Musso, Editura ALL – recenzie

Vei fi acolo? (Seras-tu la?)

Guillaume Musso

Editura ALL

Traducere: Bogdan Marin

251 pagini

Bestseller internațional 
Guillaume Musso, marele maestru al suspansului, prezintă un trepidant thriller emoțional care explorează dilema întoarcerii în timp: am avea curajul să facem alegerile opuse, ne-am putea asuma riscul deturnării propriului destin?
Un singur gest, şi totul ar fi putut arată altfel.
Cine n-a visat să poată reveni în acel moment hotărâtor din trecut când fericirea era încă posibilă?
San Francisco. Elliott, un chirurg pasionat de meseria să, nu s-a împăcat niciodată cu moartea femeii iubite, Ilena, dispărută în urmă cu treizeci de ani.
Într-o bună zi, în urmă unui concurs de împrejurări cu totul ieşit din comun, se întoarce în timp şi se întâlneşte cu tânărul care era el însuşi în urmă cu treizeci de ani. Revine în momentul hotărâtor în care un gest al sau ar putea-o salva pe Ilena. Şi ar putea schimbă soarta necruţătoare care l-a condamnat pentru totdeauna.
O întâlnire uluitoare
O poveste de dragoste tulburătoare
Un suspans care te ţine cu răsuflarea tăiată
,,Un tânăr scriitor care a marcat profund lumea literară – și încă nu și-a spus cuvântul. Fiți cu ochii pe el!”  – Gala
,,Guillaume Musso transformă suspansul în artă literară.” – Marie Claire
,,Un roman care ar putea candida la Premiul Romantism Fără Clișee.” – Freundin
Un cocktail exploziv de suspans și creativitate. Mărturisim că ne-am trezit în miezul nopții pentru a-l devora și nu am putut să nu ne întrebăm: oare am putea să o luăm de la început?” – ELLE
Vei fi acolo? este versiunea romantică pentru Înapoi în viitor. Povestea ne este prezentată printr-o scriitură limpede și o imaginație fantastică.” – Le Figaro Littéraire
Guillaume Musso (născut în 1974) este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. A debutat în 2001, cu romanul Skidamarink. Ideea romanului care i-a adus celebritatea (Et Après, 2004) i-a venit după ce a trecut printr-o experienţă terifiantă: la douăzeci şi patru de ani, a suferit un grav accident de maşină, care l-a făcut să reflecteze la sensul vieţii şi la posibilitatea că ea să se sfârşească pe neaşteptate.
Vei fi acolo? este o carte spectaculoasă, plină de întorsături dramatice, având în centrul acțiunii fascinanta idee a întoarcerii în timp, autorul reușind să susțină veridic toate încrengăturile neașteptate pe care le poate declanșa aceasta. Cartea te provoacă să-ți pui o serie de întrebări despre destin, despre sensul vieţii, despre decizii și alegeri care pot avea consecinţe dramatice. Se știe că orice întoarcere în timp funcționează pe principiul dominoului: fiecare schimbare, oricât de mică, poate declanșa un vârtej al trecutului, care să modifice dramatic prezentul pe care-l știai. Cartea reușește să surprindă foarte bine frământările eroului cărții care, reușind să se întoarcă în timp, este sfâșiat între dorința de a o salva pe persoana iubită din trecut și de spaima că, prin acea acțiune, își va sacrifica fiica pe care o iubea nespus în prezent.
Acțiunea cărții începe în prezent.  Elliott este un strălucit medic chirurg în vârstă de 60 de ani. Este singur, complet devotat meseriei sale, și are o fată studentă, de 20 de ani, pe care o iubeşte nespus. Cel mai bun prieten al lui de peste patruzeci de ani, Matt Deluca, cu care are o afacere cu vinuri, este tot singur, dar acesta continua să aibă aventuri cu fete tinere chiar şi la acea vârstă.
O misiune umanitară în Cambodgia îi oferă o șansă incredibilă lui Elliott. Un bătrân, al cărui nepoțel fusese salvat miraculos de Eliott de la o viață plină de suferință, aflând că cea mai mare dorinţa a lui Eliott era să revadă o persoană care a murit în urmă cu treizeci de ani, îi face cadou un flacon cu zece pastile, dar îl previne să nu îl folosească niciodată pentru altceva.
Oare? Dacă ai putea să te întorci în trecut, ai putea să fii doar un simplu spectator şi să reziști tentaţiei de a interveni în cursul evenimentelor?
În continuare, urmează un șir incredibil de întâlniri spectaculoase dintre Eliott din prezent (60 de ani) cu Eliott din trecut (30 de ani).
După ce Eliott (60 de ani) își îndeplinește dorința arzătoare de a o mai vedea odată pe marea lui iubire Ilena, se întoarce mulțumit în prezent pentru a-și trăi liniștit ultimele zile din viață, fiind bolnav de cancer la plămâni în stare terminală. Indiferent cât de tentat ar fi fost să o salveze pe Ilena, este conștient că, prin acea acțiune, ar putea să pericliteze însăși existența prea iubitei sale fiice, Angi. Însă Eliott (30 de ani) nu poate să lase lucrurile așa. O replică scăpată de Eliott (60 de ani) într-una din discuțiile lor l-a făcut să conștientizeze faptul că Ilena urma să moară.
”- Cum să moară? Când?
– În curând.
– Are douăzeci și nouă de ani. Nu se moare la douăzeci și nouă de ani!
– Nu fi copil! Ești medic, știi foarte bine că se poate întâmpla oricând.”
Pentru Eliott (30 de ani), Ilena era centrul universului lui și ar fi făcut orice să o salveze, inclusiv a-și da propria viață. Pentru a-l provoca pe Eliott (60 de ani) să se întoarcă în timp recurge la tot felul de metode ingenioase: îi transmite acestuia mesaje imperative tatuându-și spatele și scrijelind masa din sufragerie, amenințându-l că, în caz contrar, va trece la măsuri dramatice ce îi vor afecta oricum destinul.
”Surprins?
Vă credeți atotputernic, nu-i așa? Doar pentru că ați găsit o modalitate de a vă plimba prin trecut vă considerați îndreptățit să-i băgați în sperieți pe ceilalți și apoi să plecați fără nicio explicație?
Dar nu merge așa, stimate domn…
Pentru că, dacă stăm să ne gândim bine, se prea poate să-mi cunoașteți viitorul, dar eu sunt cel care vă controlează trecutul. Nu aveți nicio putere asupra mea, în timp ce faptele mele au urmări în viața dumneavoastră.
Așa că o să inversăm rolurile și eu o să preiau conducerea.
Vreau explicații, și le vreau cât mai curând.
Vă aștept.
În seara asta.”
Elliott (60) realizează că nu are încotro decât să se întoarcă. Totuși, pentru a o proteja pe Angi, îi propune un târg lui Elliott (30): îi va spune cum să o salveze pe Ilena dar cu condiţia ca, ulterior, acesta să se despartă de ea. Disperat, Elliott (30) acceptă.
Noul curs al evenimentelor produce însă modificări și în prezent. O ceartă dintre Elliott (30), tulburat în urma despărțirii de Ilena, și prietenul lui Matt îi aduce în situația de a renunța la afacerea pe care o aveau împreună și să nu-și mai vorbească timp de 30 de ani.
Iar salvarea Ilenei era greu de realizat… Noua situație a lucrurilor o împinsese pe aceasta la sinucidere.
Elliott (60) e îngrozit. Ce făcuse??? Încercând să schimbe trecutul, Ilena tot murise, iar el îşi pierduse şi cel mai bun prieten. Disperat, Elliott (60) se întoarce din nou în trecut sperând să mai poată schimbă ceva.
Vă las să descoperiți singuri în carte dacă și cum Elliott a reușit să o salveze pe Ilena și care a fost cursul vieții lui Elliott (30) după despărțirea de Ilena.
Un  adevărat maestru al răsturnărilor de situații, Musso ne oferă o ultimă surpriză neașteptată în final. În flacon mai era o pastilă. O ultimă utilizare a ei și un gest aparent mărunt aduce efecte benefice spectaculoase în prezent…
”Se așeză în fața peretelui de sticlă, bătut de o ploaie fină. Era calm și hotărât. De-acum îi era foarte clar ce avea de făcut.
Această ultimă pastilă îi era destinată.”
Cartea este emoţionantă, palpitantă, îţi răscoleşte sufletul și te convinge de puterea destinului, arătându-ți că o mică decizie sau o simplă acțiune putând schimba radical cursul vieţii.
Autorul, al cărui propriu destin a fost marcat dramatic de un accident, ne convinge pe deplin de acest lucru prezentându-ne prima întâlnire dintre Elliott, Ilena şi Matt. Elliott, un tânăr de 19 ani, văzând o fată atrăgătoare şi dorind să intre în vorba cu ea, se urcă în al doilea compartiment al metroului, în loc de primul. Această decizie i-a salvat viața, întrucât are loc un accident, în urma căruia au murit toți călătorii din primul compartiment. În timpul accidentului, Elliott îl salvează pe un tânăr prins între fiarele contorsionate, acesta fiind salvat miraculos la spital, în ciuda rănilor suferite, datorită intervenţiei medicilor. Respectivul tânăr era chiar Matt. Impresionat de miracolul medicinei, Elliott se hotărăşte să devină medic.
”Într-o dimineaţă, urmărind o fată la metrou, a ajuns într-un vagon şi nu în altul.
Această alegere i-a salvat viaţă şi i-a adus…
o iubire,
un prieten bun
şi o vocaţie.
În acel an, în decurs de numai câteva zile, devenise pe deplin om.”
O carte profundă, răvășitoare și foarte sensibilă, care îți atinge sufletul și te face să reflectezi la sensul vieţii şi la miracolul unei noi şanse, chiar când crezi că nimic nu se mai poate întâmpla.
”Pe mal, un om mergea de-a lungul valurilor. (…)
Era acolo.”

Cărțile autorului Guillaume Musso pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Guillaume Musso

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *