Delicatese Literare
Recenzii

Vers de catifea de Irina-Cristina Țenu, Editura Siono – recenzie

Vers de catifea

Irina Cristina Țenu

Editura: Siono

Anul apariției: 2020

Nr. pagini: 100

Ce se întâmplă când versul, catifeaua și cafeaua se îmbină? Răspunsul se ascunde în volumul poetei Irina-Cristina Ţenu, un buchet de emoții, de versuri dansând în ploaie ori împrăștiate în sori de foc, unde verile ning fulgi de visuri, stabilind configurația propriului univers poetic.

Lirica ei duioasă se armonizează minunat cu grafica artistei Vali Antonescu și dă naștere unei cărți ca un glob de cristal pentru bradul de Crăciun.

Vers de catifea” poartă parfumul tiparului, bucuria autoarei și atingerea desenului-emoție a graficii.

Irina-Cristina Țenu a publicat în antologia SIONO „Inima nu face riduri.

„Mă pierd în mine alergând prin destin. Mă trăiesc de la răsărit până la apus într-o urgie de cuvinte. Mă răscolesc, mă caut încercând să mă înțeleg. Pictez curcubeie de vise noaptea, le așez în rama sufletului și le poleiesc cu praf alb de speranță. Mă urc din mers în trenul vieții, din gara primăverii, în care ajunge în fiecare mai. Mă caut printre taine, descifrez rând cu rând cartea destinului, menirea mi se arată în fiecare cuvânt scris și rescris de suflet, cu penița gândului.” (Irina-Cristina Țenu)

Sunt un om norocos având parte zi de zi de iubire, de mângâiere și îmbrățișare. Cu toate acestea, în ultimele luni, viața mea a luat-o, parcă, la fugă. Agitație, stres, neputință. Devenisem un taifun. Din păcate, nici sfârșitul de an nu a fost atât de liniștit pe cât mi-aș fi dorit! 😒 De aceea, am simțit nevoia unei evadări într-o lume ascunsă, neștiută de nimeni, dar încărcată de frumusețe și sensibilitate. Poezia este cea care mi-a oferit această evadare, una a minții și a sufletului. Citesc rar poezii, iar atunci când o fac simt puterea lor de seducție, dar și sentimentul de pace pe care îl oferă. 

Prin intermediul versurilor putem pătrunde într-o lume „tăcută” și, totuși, plină de viață, din care nu lipsesc experiențele frumoase, dar și amare, lumina, dar și întunericul, soarele, dar și luna, bucuria, dar și tristețea.

Viața este „ca un fir de ață”. Cu toate acestea, trebuie să credem în ea, să învățăm să prindem „clipele din zbor”, să nu ne pierdem speranța. Viața este o călătorie plină de culoare, savoare dar, mai ales iubire, ne spune Irina-Cristina Țenu în cartea sa de poezii „Vers de catifea„.

„Inimă, arată-mi-te!”

„Inimă, arată-mi-te și mă-nvață

Cum să-mi trăiesc viața ce-i ca un fir de ață, 

Cum să prind clipele din zbor fără să dobor

Secunda ce nu mă lasă în suflet s-o cobor.

Inimă, arată-mi-te!

Azi, oricând…”    

Cuvinte pline de delicatețe, dar și adevăr! Autoarea ne invită în călătoria vieții sale, o viață încărcată de iubire, pasiune, dor și speranță. Cu eleganță, sensibilitate și duioșie, autoarea ne vorbește despre iubire și puterea ei de a vindeca rănile sufletești, ne învață că tot ce vine din inimă, mișcă inimi, că dragostea este o bijuterie rară, de neprețuit. Nu o poți cumpăra! O poți avea, dar trebuie să crezi în ea, să o cauți, să lupți pentru ea.

„Cred în iubire”

„Cred în iubire,

Nu știu dacă iubirea crede în mine,

N-am întrebat-o, am uitat să-i cer timpului

încă o secundă să fug s-o caut, ca să aflu.” 

”Vers de catifea” de Irina-Cristina Țenu nu este doar o colecție de versuri, ci un album de emoții și sentimente! Este o carte ce se citește cu sufletul, plină de senzații sublime. Prin intermediul versurilor autoarea conturează o poveste de iubire și de viață. Pentru Irina-Cristina Țenu, iubirea este elementul cheie al existenței noastre. Chiar dacă uneori, din iubire și pentru iubire, sufletul mai plânge, autoarea crede în fericire, în bunătate, „într-o lume (ne)bună”. Suntem iubire, speranță, lacrimă, dor, ploaie, vânt, toamnă, dar și primăvară.

Cu un stil de scriere care emană fior și căldură sufletească, care aduce alinare în momente de melancolie, scriitoarea transmite viață și însuflețire. Prin intermediul figurilor de stil, autoarea evidențiază și mai mult trăirile noastre în fața vicisitudinilor vieții, comuniunea noastră cu natura, evoluția noastră și a tot ce ne înconjoară.

„Peisaj ruginiu”

Adie frunza-n pragul morții,

sfidând întunericul ce așteaptă

s-o îmbrace în giulgiul tăcerii,

dar nu își apleacă capul să i-l taie.

Mândră se-agață de o ultimă suflare, 

dansează-n vânt valsul vieții, 

îmbrățișând strâns clipa

ce partener îi este.

Durerea urlă-ntr-însa

când pasul pe ea calcă.

Privind spre cer se roagă

să-i fie drumul lin

spre lumea unde nu-i nici durere,

nici suspin.

Adie frunza-n pragul morții,

se zbate-n mine clipa sorții,

mă înfășoară toamna în țipăt de frunze,

simt cum viața se-agață de rămășițele

de verde dintr-un peisaj ruginiu.”

„Vers de catifea” este pentru cei sensibili si romantici! Pentru cei care vor să evadeze în lumea tăcută și misterioasă din „spatele” versurilor, o lume conturată din gânduri, trăiri, crezuri , îndoieli și speranțe dar, mai ales, din iubire!

Vă recomand cu drag „Vers de catifea” a autoarei Irina-Cristina Țenu, o carte ce transmite emoție și care se bucură și de o grafică frumoasă, invitându-vă să vă lăsați cuprinși de sentimentul de seninătate pe care îl emană fiecare poezie în parte.

Cartea Vers de catifea poate fi comandată de pe sionoeditura.com

Recenzii și prezentări cărți Editura Siono

Recenzii și prezentări cărți autori români

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *