Delicatese Literare
Recenzii

Vertigo – seria Etajul o mie de Katharine McGee, Editura Epica – recenzie

Vertigo

(The Dazzling Heights – 2017)

Katharine McGee

Editura Epica / Epic Wave

1. Etajul o mie – The Thousandth Floor – 2016 – recenzie
2. Vertigo – The Dazzling Heights – 2017
3. The Towering Sky – 2018
SECRETE AMEȚITOARE ȘI PASIUNI NEAȘTEPTATE ÎN NEW YORKUL ANULUI 2118.
În 2118, New Yorkul este un uluitor oraș pe verticală, un superturn cu o mie de etaje. Printre lux și tehnologie avansată, cinci adolescenți au secrete primejdioase…
Într-o lume aflată la înălțimi amețitoare, cel mai mic pas greșit atrage după sine o cădere catastrofală.
Pe LEDA o bântuie amintirea celei mai urâte nopți din viața sa. Ar fi în stare de orice, doar ca adevărul să rămână nedezvăluit. Chiar și să se încreadă în dușman.
WATT visează să ajungă la o facultate de top și să lase trecutul în urmă, însă Leda îl obligă să spioneze din nou. Va reuși să se elibereze definitiv de influența ei?
Când RYLIN câștigă o bursă la o școală de elită, aflată la un etaj superior al Turnului, existența ei se schimbă peste noapte. Pe de altă parte, asta presupune să-l vadă aproape zilnic pe băiatul căruia i-a frânt inima și care, la rândul lui, și el i-a frânt-o pe a ei.
În continuare, AVERY este chinuită de iubirea pentru singura persoană pe care nu îi este îngăduit să o aibă. Își dorește cu disperare să fie împreună, indiferent de prețul pe care îl va plăti.
În oraș sosește CALLIOPE, o tânără frumoasă și boemă, hotărâtă să facă valuri. Iar fata știe exact de unde să înceapă.
Dar, fără știrea lor, cineva însetat de răzbunare le urmărește toate mișcările.
„Plină de povești de dragoste, gelozie, modă și înaltă tehnologie parcă desprinsă din viitor, cartea lui McGee oferă atât de multă acțiune și divertisment, încât își captivează pe loc cititorii.” – PUBLISHERS WEEKLY
„O carte construită inteligent. Cititorii care adoră să descopere secrete scandaloase își vor depăși cu mult ora de culcare.” – BOOKLIST
„Vertiginos și distractiv. Având numeroase momente palpitante în fiecare capitol și multă acțiune, romanul acesta e ideal pentru o lectură pe plajă.” – BOOKLIST ONLINE
Vertigo este o carte young adult fascinantă și plină de adrenalină, care îți oferă o lectură foarte captivantă, în care nu te plictisești nicio clipă. Deși acțiunea cărții se desfășoară într-un viitor ultra tehnologizat, problemele adolescenților par să fi  rămas aceleași.
Adolescența este o perioadă dificilă a vieții, încărcată de speranțe, dar și de incertitudini. Este perioada în care caracterele nu sunt pe deplin formate, personalitatea adolescentului putând suferi transformări radicale în funcție de mai mulți factori externi. Nu sunt feriți de necazuri nici cei foarte bogați, întrucât se știe că banii nu pot cumpăra fericirea și nici liniștea sufletească.
Katharine McGee surprinde foarte bine faptul că realitatea contrazice de multe ori aparențele și că în spatele unei fețe zâmbitoare se poate ascunde multă nefericire și tristețe.
Mi-a plăcut universul plin de lux și tehnologie revoluționară imaginat de autoare, cum ar fi tunelurile care treceau prin cer și miniroboții casnici. Turnul de o mie de etaje pare un adevărat simbol al unei societăți stratificate în clase sociale bine delimitate, care se intersectează foarte rar și în circumstanțe excepționale. Etajele de jos aparțineau celor mai săraci, care nu aveau dreptul să urce, nici măcar în vizită, la etajele superioare, deținute de cei ultra bogați și unde regăsim un întreg univers luxuriant și funcțional, cu școli, spitale, locații de agrement private.
Pe lângă personajele principale pe care le cunoaștem din prima carte din serie, în acest volum apare un nou personaj cheie – Calliope, o tânără carismatică, însă cu un trecut tulbure.
Ca și prima carte din serie, Vertigo reușește să-ți suscite interesul încă din prolog, în care asistăm la o moarte misterioasă. La o petrecere luxoasă, o tânără și-a găsit sfârșitul. Cine era tânăra? Cine și de ce i-a provocat moartea? Până la sfârșitul volumului nu vom afla răspunsul decât la prima întrebare, celelalte răspunsuri rămânând învăluite în mister, urmând să le aflăm abia în următorul volum.
În continuare, acțiunea merge pe cinci fire împletite, fiecare capitol urmărind câte un fragment din viața unuia dintre cei cinci adolescenți – personaje cheie: Avery, Leda, Watt, Rylin și Calliope, primii patru fiind încă puternic marcați de evenimentele bulversante petrecute la sfârșitul primului volum – Etajul o mie.
Avery, adolescenta cu o viață aparent perfectă, era de fapt nefericită și măcinată de incertitudini, tot universul părând să comploteze împotriva relația ei cu Atlas, de care era îndrăgostită nebunește. Deși cei doi nu erau frați biologici, Atlas fiind adoptat de părinții ei pe când ea avea cinci ani, relația lor era tot una complet interzisă.
Leda este, de departe, personajul cel mai controversat din carte. Bântuită de amintirea teribilei fapte pe care o înfăptuise, dar despre care avea încă o percepție greșită, pornind de la o ipoteză complet falsă, Leda ne arată o cu totul altă față în raport cu primul volum. Renunțând complet la droguri, Leda își schimbă personalitatea sub ochii noștri, dovedindu-se capabilă atât de bunătate cât și de compasiune.
Între Leda și Watt se desfășoară un întreg joc de-a ”șoarecele și pisica”. Leda îl șantajează pe Watt pentru a-l folosi pentru propriile ei interese, Watt îi întinde o capcană pentru a-i smulge o mărturisire privind fapta ei din acea noapte teribilă, cu care să o poată șantaja și el ulterior, pentru a scăpa de sub influența ei. După ce atracția irezistibilă dintre ei îi împinge să devină amanți, cei doi constată, cu surprindere, pe măsura trecerii timpului, că încep să aibă sentimente tot mai puternice față de celălalt, dându-și seama că nu ar putea, sub nicio formă, să-i facă vreun rău celuilalt.
Nadia, calculatorul cuantic pe care Watt și-l implantase ilegal în creier, m-a amuzat în repetate rânduri, replicile ei sarcastice părând aproape umane.
După ce Rylin a câștigat pe neașteptate o bursă, a revenit la etajele superioare, de data aceasta ca elevă, având șansa de a participa la cursuri foarte interesante și descoperindu-și astfel un talent excepțional pentru arta cinematografică. Drumurile i se intersectează adesea cu Cord, băiatul cu care trăise cândva o poveste de dragoste intensă și pasională, dar care se terminase brusc când el descoperise că ea îl trădase. Deși Rylin a reușit acum să-i explice conjunctura nefericită care a provocat ruptura lor, în care și ea fusese tot o victimă, Cord nu părea dispus să o ierte prea ușor. În același timp, nici nu părea indiferent față de ea, ieșindu-i mereu, pe neașteptate, în cale.
Calliope ducea de ani de zile o existență plină de lux, dar nomadă, schimbându-și periodic identitatea la câteva luni de zile, după o nouă escrocherie în stil mare a mamei ei. La o scară mai mică, și ea se distra pe seama băieților de bani gata, obținând avantaje materiale de pe urma acestora, fie sustrase hoțește, fie cedate voluntar în urma unei povești inventate. Procedând în acest mod, Calliope și mama ei se răzbunau pentru toate umilințele suferite pe când Calliope era mic copil, din partea unei familii bogate din Londra, pentru care mama lui Calliope lucra ca menajeră.
Ca o coincidență bizară, Atlas era singurul care nu cedase farmecelor lui Calliope, atunci când drumurile li se intersectaseră cândva, pe când Atlas hoinărea în lume. Decisă ca de data aceasta să nu mai dea greș, Calliope a plănuit o întreagă strategie pentru a-l seduce pe Atlas și a obține de la acesta un obiect de valoare. Cum socoteala de acasă nu se potrivește adesea cu cea din târg, Calliope a sfârșit prin a se îndrăgosti ea însăși de Atlas, având totodată revelația că nu toți bogații erau lipsiți de inimă, mulți dintre aceștia fiind capabili de bunătate și generozitate. Pentru prima dată Calliope s-a simțit rușinată pentru faptele ei din trecut și a simțit dorința de a prinde rădăcini undeva. Din păcate, trecutul părea să i se întoarcă împotrivă ca un bumerang…
Drumurile celor cinci adolescenți se intersectează spectaculos în final care, departe de a lămuri lucrurile, ne lasă cu și mai multe fire în aer și întrebări fără răspuns.
Abia aștept să apară și cel de-al treilea volum din serie, care se anunță cel puțin la fel de spectaculos ca primele două!

Cărțile autoarei Katharine McGee se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii și prezentări cărți SF

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *