Delicatese Literare
Recenzii

Viata dorita de Robyn Carr, Editura Litera, Colectia Carti Romantice – recenzie

Viața dorită (The Life She Wants – 2016) 

 Robyn Carr

Editura Litera / Lira

Colecția Cărți Romantice

Nr. pagini: 320
Traducere: Mihaela Sofonea/ Graal Soft
După ce soțul ei se sinucide, lăsând în urmă o mulțime de întrebări și datorii, Emma descoperă că întreaga ei căsnicie a fost o minciună. Află astfel că viața în lux pe care a dus-o alături de Richard în lumea bună din New York a fost finanțată din economiile clienților lui și, deși nu a fost niciodată conștientă de afacerile lui frauduloase, Emma rămâne să poarte povara fărădelegilor acestuia.
Fără bani și fără prieteni, Emma are o singură opțiune – să se întoarcă acasă în Sonoma. Dar nu e ușor să ia totul de la capăt, mai ales când locurile de baștină sunt pline de amintiri nefericite… și de oameni pe care ar fi preferat să nu-i mai întâlnească niciodată, ca Riley Kerrigan.
Riley și Emma au fost cândva ca două surori – până când Riley a trădat-o în cel mai neașteptat mod. Atunci Emma a părăsit orașul, jurând să nu se mai uite niciodată înapoi. Dar iată că, șaisprezece ani mai târziu, Emma este nevoită să apeleze la ultima persoană căreia s-ar fi gândit să-i ceară ajutorul – fosta ei prietenă și sora celui care o face să creadă din nou în dragoste.
Ambele femei trebuie să se confrunte acum cu greșelile trecutului și să găsească o cale de a se ierta pe sine și una pe cealaltă – dacă vor să găsească drumul spre viața dorită. 
O carte extraordinară despre prietenie, loialitate, trădare, tărie de caracter, oportunități și putere de a lua totul de la capăt și, mai presus de toate, o carte cu și despre iubire și despre a crede într-o nouă șansă. Iar atunci când crezi în ceva din toate puterile, pare că însăși soarta e dispusă să-ți mai dea o șansă, dacă știi s-o primești. ..
O carte cu personaje puternice, dar și cu specimene ticăloase, putrede până în măduva oaselor...
Ca stil de scriere, cartea îmi pare un mix interesant dintre stilul lui Danielle Steel şi Nora Roberts, iar unele faze din carte m-au dus cu gândul la „Amintiri de neuitat” a lui S. E. Philips.
În prim planul acțiunii o avem pe Emma Shay, o tânără trecută de 30 de ani, pe care o cunoaștem într-un moment devastator din viața ei: soțul ei, un multimilionar cu 20 de ani mai mare, de care cândva se crezuse îndrăgostită, se sinucide în urma unui imens scandal legat de modul fraudulos în care își făcuse averea, iar Emma rămâne să facă față acuzațiilor, suspiciunilor și valului de neîncredere și antipatie generat de cei care își pierduseră la rândul lor agoniselile gestionate de incorectul om de afaceri.
Emma era nevinovată, habar nu avea de schemele lui frauduloase, nu avea fonduri puse deoparte, așa că, deși legal e absolvită de orice vină, se trezește peste noapte săracă și declarată persoana non-grata în cercurile în care până atunci se învârtise cu grație.
Umilită, nefericită și lipsită de orice perspective, Emma părăsește New York -ul și revine în orașul natal, de care nu o legau însă amintiri prea plăcute.
De ce nu o legau amintiri plăcute de oraşul în care crescuse? Să vedem: mama ei a murit pe când ea era mică, tatăl s-a recăsătorit cu o văduvă ce avea la rândul ei o fiică şi a urmat încă o soră „la rând „. Atât mama vitregă, cât şi surorile au nedreptăţit-o constant. Tatăl ei o iubea, însă era o persoană slabă. Şi, în curând, n-a mai fost nici el. Orfană de ambii părinţi, în grija unei mame vitrege care o ura, singurul echilibru l-a găsit în prietenia cu Riley, o fată nou venită în oraş împreună cu fratele ei, Adam, şi cu mama lor. Erau săraci, dar aveau multă căldură sufletească de împărţit, iar Emma se simţea bine în casa lor.
În ultimul an de liceu, Emma s-a îndrăgostit de un coleg, Jock, care îi împărtăşea sentimentele. Când au terminat liceul, Emma a plecat la facultate în alt oraş, dar vorbeau la telefon cât de des puteau. Riley îi simţea din plin lipsa şi vorbea de multe ori cu Jock despre ea, până când… s-au apropiat prea mult, iar Riley, îndrăgostindu-se la rândul ei de Jock, a avut o aventură cu acesta, trădând-o astfel amândoi pe Emma, iar trădarea lor va avea urmări. Riley a rămas gravidă, Jock nu a ştiut cum să facă faţă situaţiei şi s-au despărţit.
Iar Emma nu i-a iertat niciodată, şi niciodată de atunci nu a mai revenit în oraşul natal. Până acum.
La întoarcerea „acasă” nu a așteptat -o nimeni cu brațele deschise, iar singurul sprijin pe care l-a primit a fost de la un vechi prieten, Lyle, singurul cu care păstrase legătura, chiar dacă partenerul acestuia nu o agrea. Lyle o ajută să-si găsească o locuință cu chirie, iar Emma începe să își caute serviciu. Nu lucrase cât timp fusese căsătorită, banii personali nefiind o problemă. Acum însă, spectrul sărăciei era înfricoșător. Avea studii superioare, dar nimeni nu dorea să o angajeze din cauza „istoricului” ei. I se pusese o etichetă prin asocierea cu soțul ei și avea de tras ponoasele.
Singurul loc unde găsește de lucru e chelneriță la un local, având drept șef un puști obraznic de 19 ani.
Și totuși, este cineva care se bucură enorm când o întâlnește: Adam, fratele lui Riley, care o iubea fără speranță de când avea 18 ani. Băiatul serios de atunci devenise un la fel de serios profesor de liceu. Era un bărbat atrăgător, și toți cei din jur se mirau că nu se căsătorise încă. Însă el rămăsese cu gândul și sentimentele la Emma. Iar acum destinul o adusese înapoi. Era șansa lui și nu avea de gând s-o scape. Când se revăd, el era cu Maddie, fiica de 15 ani a lui Riley, iar Emma își dă seama imediat cine e, fără să-i fie prezentată. Emma o iertase în sinea ei pe Riley, însă durerea trădării ei încă o afecta. Și simțea lipsa prieteniei lor chiar și după atâția ani.
Mi-a plăcut foarte mult de Adam, un bărbat profund bun, onorabil și responsabil, care era foarte apropiat de sora lui ca și de Maddie, căreia îi fusese alături de când se născuse. Mi-a plăcut de asemenea de June, mama lui Adam și a lui Riley, care ținea foarte mult la Emma și i-a dus dorul în timpul lungilor ani de înstrăinare. Un personaj de care mi-a plăcut de asemenea în mod deosebit este Penny, gazda Emmei, o bătrânică simpatică, care avea o „gașcă” de prietene la fel de simpatice.
Pe un alt plan al cărții o urmărim pe Riley, care suferise când o trădase pe Emma și se acuzase singură în sinea ei. Cu toate astea, era la rândul ei supărată pe Emma pentru că nu o iertase, deși ea se milogise și implorase iertarea prietenei ei. Trădată la rândul ei de Jock, care nu îi fusese alături în momentele grele din perioada sarcinii și a nașterii, a refuzat constant să îl ierte și să-i acorde o a doua șansă, deși acesta revenise în scurt timp în viața ei și a fetiței și era un tată foarte bun, prezent la toate evenimentele din viața fiicei lui.
Muncitoare și ambițioasă, în prezent Riley avea o firmă de curățenie. Era o șefă corectă, plătea destul de bine, iar serviciile firmei ei erau căutate și apreciate. M-a impresionat, efectiv, ce bine era organizată firma ei, procedurile de lucru, atenția la detalii, regulile foarte stricte, dar necesare, impuse lucrătoarelor. E foarte frumos detaliat acest aspect în carte.
Credeți că lucrurile vor rămâne așa, în acest echilibru precar? Nici vorbă, vor fi schimbări pe toate planurile și în toate „taberele”. Partea bună e că în final totul va fi bine, partea rea e ca unii au încă mult de tras până la binele ăsta, în principal Emma, care va fi dată afară și de la amărâtul de loc de muncă pe care-l avea. Cu greu, a reușit să se angajeze din nou, de data asta ca îngrijitoare la spital. A fost conștiincioasa și serioasă, dar degeaba! O alta îngrijitoare, ai cărei părinți își pierduseră agoniseala în schema Ponzi a soțului Emmei, a realizat cine e ea și a umilit-o cumplit, astfel încât șefa ei, o persoană corectă de altfel, i-a sugerat să-si găsească un loc de munca mai puțin public…
De data asta, chiar nu mai găsește nimic de lucru. Adam îi sugerase că o variantă ar fi firma de curățenie a lui Riley, dar Emma o considera ultima soluție acceptabilă, din multe puncte de vedere. Însă se pare că era chiar ultima soluție.
Învinsă, nu are încotro și se duce s-o roage pe Riley să-i ofere un loc de muncă.
E foarte încărcată emoțional întâlnirea celor două. Nu fac pace, nu redevin prietene, dar Riley (prelucrată între timp de Adam) o angajează. Și iat-o ca femeie de serviciu într-una din echipele de curățenie ale fostei ei prietene. Nu-și fuseseră alături una alteia la greu. Pe când Riley freca podele zbătându- se din greu să-și crească fiica, Emma se afla în cele mai bogate cercuri ale New York ului, printre milionarii lumii, făcând parte dintre aceștia. Apoi, când lumea ei s-a prăbușit ca un castel de cărți de joc, nimeni nu i-a fost alături.
E foarte interesant de urmărit cum se integrează Emma la firma lui Riley și interacțiunea celor două foste cele mai bune prietene. Prin prisma serviciului, echipele de curățenie intrau în diferite case, ocazie cu care aruncăm o privire în intimitatea acestora, descoperind unele din poveștile de viață din spatele fațadei de familii perfecte.
Vă las sa urmăriți singuri cum va evolua povestea de dragoste dintre Adam și Emma, ce curs va lua complicata relație dintre Riley și Jock, și dacă prietenia celor două femei atât de sensibilizate fiecare în privința celeilalte mai are vreo șansă să redevină ce a fost.
Sunt încă multe întâmplări și aspecte în carte, ca și personaje la care nu am făcut referire, lăsându-vă să le descoperiți singuri. E o carte complexă, care atinge cu sensibilitate relațiile dintre oameni, implicând sentimente profunde, așteptări înșelate, mândrie rănită, refulări, neputință, dar și speranță, putere de a ierta și de a oferi și primi încă o șansă.
Până la urmă, putem avea viața dorită?
„Era ceva obişnuit să te săruţi la prima întâlnire. Ba chiar de aşteptat. Femeia ar fi crezut că nu o placi, dacă nu încercai măcar… Dar Emma era diferită.
Nu era nici pe departe pregătită să se gândească la ideea de a avea un bărbat în viaţa ei, iar când va fi, nu exista nici un motiv să se aştepte să fie el.”
„O seducea cu lucruri obişnuite, ca şi când ar fi ştiut cât de mult dusese ea dorul unei realităţi pe care o înţelegea – supe şi foc în cămin, zile ploioase într-o casă primitoare, dragostea unui bărbat bun”.
„– Ai mare grijă, Riley, spuse el. Te iubesc. Întotdeauna te-am iubit. Dar nu mă joc. Dacă nu îţi este bine cu mine, asta e. Nu vreau să experimentez, spuse el. Nu eşti singura care are sentimente.”
 

25 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *