Delicatese Literare
Prezentari carti

Viața după Auschwitz de Eva Schloss și Karen Bartlett, Editura RAO

Viața după Auschwitz

Eva Schloss

Karen Bartlett

(After Auschwitz – 2013)

Editura RAO

An apariție: 2019
Nr. pagini: 288
Viața după Auschwitz este o relatare uimitoare a vieții Evei Schloss, începând cu anii de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, apoi supraviețuirea la Auschwitz și mai târziu muncă ei cu Fundația „Anne Frank”.
Admirabil de sinceră și teribil de șocantă, cartea dezvăluie tragediile pe care Schloss lea- îndurat și cum a reușit să-și recapete viața după aceea.
Călătoria ei este o lecție de speranța și perseverență, chiar și în cele mai întunecate ore.
Această carte este dedicată memoriei victimelor Holocaustului şi genocidului, care n-au putut da glas
propriilor poveşti. – Eva Schloss
Vreau să le dăruiesc învăţămintele propriilor experienţe: vreau să le spun că, indiferent cât de cumplită pare deznădejdea, există întotdeauna speranţă. Viaţa este preţioasă şi frumoasă – şi nimeni n-ar trebui s-o irosească.
Veţi descoperi în paginile acestei cărţi povestea familiei mele şi a călătoriei îndelungate pe care am întreprins-o, în sens propriu şi figurat, alături de mama mea. Vă voi depăna amintiri despre tatăl meu, Erich, şi despre fratele meu, Heinz. Deocamdată însă, tot ce vă pot spune este că i-am pierdut pe amândoi şi că, în ciuda anilor pe care îi port acum pe umeri, am rămas în continuare fetiţa de cincisprezece ani, care îi iubeşte cu disperare, le duce dorul şi se gândeşte în fiecare zi la ei.
Aş vrea să vă împărtăşesc în cele ce urmează o întâmplare petrecută pe vremea când eram încă o familie, o întâmplare ce mi-a călăuzit paşii în toţi aceşti ani şi mi-a influenţat viaţa.
Povestea se petrece în luna mai a anului 1940, în apartamentul nostru din Amsterdam. Ne părăsiserăm deja casa din Viena, iar naziştii invadaseră acum Olanda – cea mai cumplită veste cu putinţă. Heinz, fratele meu mai mare, reuşea mereu să mă încurajeze şi să-mi ridice moralul, dar în seara aceea era supărat şi părea rătăcit printre cuvinte. Nu ştia dacă tata ne mai putea salva din ghearele naziştilor.
– Mi-e cumplit de teamă, Evi, mi-a spus el. Mi-e teamă de moarte.
Tata ne-a strâns laolaltă pe canapea şi ne-a cuprins în braţe.
Ne-a spus că suntem nişte verigi dintr-un lanţ şi că vom trăi veşnic prin copiii noştri.
– Dar dacă nu vom avea copii? l-a întrebat Heinz.
– Vă pot spune un singur lucru, i-a răspuns el. Nimic din ceeace faceţi nu rămâne fără urmări. Toate faptele bune pe care le veţi săvârşi vor influenţa viaţa celor din jur. Binele înfăptuit se va revărsa într-o bună zi asupra cuiva, iar realizările voastre vor putea fi duse mai departe. Totul se leagă la fel ca verigile unui lanţ indestructibil.
Vă voi descrie în paginile acestei cărţi eforturile supraomeneşti pe care le-am depus ca să las ceva în urmă.
Citește un fragment din carte: https://www.raobooks.com/wp-content/uploads/2018/10/FRAGMENT-Viata-dupa-Auschwitz-Eva-Schloss-si-Karen-Bartlett.pdf

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *