Delicatese Literare
Recenzii

Viața după Billy de Olivia Goldsmith, Editura RAO – recenzie

Viața după Billy

(Dumping Billy – 2003)

Olivia Goldsmith

Editura RAO

Traducere: Andreea Ciusă

Nr. pagini: 348

An apariție: 2007

Billy Nolan e înconjurat de o aură magică. Nu numai că proprietarul de bar din Brooklyn este nemaipomenit de chipeş, dar toate femeile cu care iese şi de care se desparte se căsătoresc imediat cu următorul bărbat pe care îl întâlnesc. Singura femeie aparent imună la farmecul lui este energica Kate Jameson care, după ce a plecat din Brooklyn pentru a se muta în Manhattan, nu are de gând să se lase vrăjită de un individ arătos din vechiul ei cartier. Dar poate că „efectul Billy” va funcţiona la cea mai bună prietenă a lui Kate, Bina Horowitz, al cărei logodnic tocmai a părăsit-o ca să lucreze în Hong Kong şi „să îşi exploreze posibilităţile”. Kate nu trebuie decât să aranjeze ca Billy să iasă cu bine şi să se despartă de ea, apoi să aştepte ca logodnicul rătăcitor să se întoarcă şi să se producă miracolul. La început, planul pare să funcţioneze de minune. Însă Kate nu l-a luat în calcul tocmai pe… Billy.
Viața după Billy de Olivia Goldsmith este o carte amuzantă și relaxantă, dar care te provoacă să privești dincolo de aparențe și prejudecăți.
Intriga cărții este interesantă și captivantă, cu multe întorsături de situație, finalul fiind imprevizibil.
Mi-a plăcut și gașca veselă de prieteni devotați unii altora, de genul ”toți pentru unul, unul pentru toți”.
Personajul principal al cărții este Kate Jameson, în vârstă de 31 ani, de profesie psiholog la o școală din Manhattan. Kate își exercita meseria cu multă plăcere și devotament, făcându-i plăcere să-i ajute și îndrume pe copii.
Kate muncise mult până să ajungă să locuiască în bogatul cartier Manhattan. Ea provenea dintr-o familie săracă din Brooklyn, iar mama ei murise pe când ea avea doar 11 ani.
Deși Kate era foarte bine realizată profesional, în viața sentimentală nu își găsise încă împlinirea.
Cel mai bun prieten al lui Kate era Elliot, profesorul de matematică. Elliot era homosexual și avea o relație stabilă cu Brice. Elliot fusese mereu un sprijin de nădejde pentru Kate, încurajând-o să treacă peste toate momentele dificile din viață ei, mai ales atunci când Steven, iubitul ei, o părăsise în urmă cu un an.
De asemenea, Kate păstrase legătura cu prietenele ei din copilărie, cu toate că acestea rămăseseră în Brooklyn: Bina, Bunny, Bev și Barbie.
Bev și Barbie se căsătoriseră deja, Bunny trebuia să aibă nunta în curând, iar Bina se afla într-o relație cu Jack de peste șase ani.
De curând,  Kate începuse și ea o nouă relație cu Michael, care era doctor în antropologie.
Emoționată la culme, Bina îi spune lui Kate că Jake a invitat-o la cină, după ce descoperise că acesta tocmai ce cumpărase un inel cu diamant. Toate indiciile păreau să conducă la concluzia că urma să aibă loc o cerere  în căsătorie.
În aceeași seară, Kate se duce împreună cu Michael în vizită la Elliot și Brice, pentru a le face cunoștință. Din păcate, cei trei nu par să rezoneze prea bine. Michael se comportă plin de afectare, fără să aprecieze eforturile celor doi de a pregăti mai multe preparate cât mai sofisticate. Pe când Kate făcea eforturi pentru a salva cât de cât situația, a sosit Bina, înlăcrimată, disperată și răvășită. Seara ei nu decursese nici pe departe așa cum preconizase. Jack, în loc să o ceară în căsătorie, i-a zis că vrea să ia o pauză de la relația lor pe o perioadă de șase luni, timp în care el urma să plece într-o călătorie de afaceri în Hong Kong.
Kate nu a putut să nu observe, plină de dezamăgire, insensibilitatea lui Michael care, în loc să o compătimească pe Bina, s-a arătat clar deranjat de criza acesteia de isterie. În contrast cu el, cei doi homosexuali s-au arătat extrem de grijulii și atenți, deși nu o cunoscuseră până atunci pe Bina.
În plus, Kate era îngrijorată de cum avea să se comporte Bina la nunta lui Bunny, fiindu-i teamă ca aceasta să nu se dea în spectacol. Cei doi homosexuali vin însă o soluție salvatoare. Astfel, Elliot urma să o însoțească pe Kate la nuntă, iar Brice pe Bina și, în acest fel, aceasta din urmă nu va părea părăsită.
La nunta lui Bunny, Kate îl cunoaște pe Billy Nolan, proprietarul unui bar din Brooklyn, un bărbat extrem de atrăgător, cu care are o conversație foarte interesantă pe terasă.
Din păcate, informațiile aflate ulterior despre el o conduc la concluzia că, sub o aparență fermecătoare, Billy era de fapt un cuceritor lipsit de sentimente. El fusese prietenul lui Bunny, pe care o părăsise cu puțin timp înainte ca aceasta să-și cunoască viitorul soț. Ba, mai mult, fusese și prietenul lui Bev și a lui Barbie, pe care le părăsise, de asemenea, cu puțin timp înainte că acestea să-și cunoască viitorii soți.
Deși Kate, dezamăgită, nu mai vrea să țină legătura cu Billy, Elliot este intrigat de informațiile aflate. Fiind fascinat de matematică și coincidențe statistice, acesta face cercetări în continuare. Ceea ce descoperă îl face să le convoace de urgență pe cele cinci prietene la el acasă pentru a le comunica soluția salvatoare găsită pentru Bina.
Pentru a-și sublinia mai bine ideile, Elliott le expune, pe niște planșe detaliate, toată organigrama relațiilor lui Billy. Astfel, acesta avusese în ultimii ani 14 prietene, dintre care 12 se căsătoriseră imediat după ce le părăsise el, una se călugărise, iar alta se declarase lesbiană, deci, practic și ultimele două își găsiseră perechea. Concluzia era clară: Billy acționa ca un adevărat talisman.
Astfel, urmând același tipar ca și predecesoarele ei, Bina nu trebuia decât să se împrietenească cu Billy, care o va părăsi în scurt timp, după care Jack o va cere în căsătorie cu siguranță.
Deși Kate încearcă să se opună planului, ceilalți sunt însă profund impresionați de informațiile aflate și votează ideea.
Pentru a-i cupla pe cei doi, întreagă gașcă de prieteni se duce la barul lui Billy. Ajunși acolo, apare însă și prima piedică. În loc să fie impresionat de Bina, Billy este evident atras de Kate. Observând acest lucru, Kate îl invită la o partida de bowling cu ea și cu Bina. La întâlnire însă, Kate vine cu Michael. Billy realizează că a fost tras pe sfoară și se comportă destul de grosolan.
Pentru a-și justifica purtarea și a-l determina pe Billy să coopereze, Kate se duce a doua zi la acesta și îl provoacă, spunându-i că a aflat că el nu poate menține o relație pe termen lung, fiind și poreclit, de altfel, Billy Despărțire. Billy este stupefiat. Nu știa de acea poreclă și nici nu considera că i se potrivește, întrucât relațiile lui s-au sfârșit din cauză că n-au mai mers, nu că el le-ar fi părăsit pe prietenele lui. Pentru a o convinge că spune adevărul, Billy acceptă să intre într-o relație durabilă cu Bina.
În următoarea perioada, Billy se comportă exemplar, Bina având numai cuvinte de laudă la adresa lui, povestindu-i lui Kate cu lux de amănunte cât este acesta de atent, cum știe să o asculte și cât de fermecător poate fi într-o conversație.
În același timp, Kate era din ce în ce mai nefericită, realizând cât de puțin se potrivea ea cu Michael, Billy revenindu-i surprinzător tot mai des în memorie. Relația cu Michael se mai ținea doar într-un fir de păr, care s-a rupt în momentul în care acesta a acceptat o slujbă la Austin, fără a o consulta în prealabil, convins că ea o să-l urmeze fără nicio obiecție.
Pentru Bina însă toate păreau să meargă ca pe roate. Jack, aflând de relația lui Bina cu Billy, a sunat-o spășit, rugând-o să-l ierte și spunându-i că va veni cu primul avion pentru a sta de vorbă cu ea față în față. Totuși, pentru ca planul să aibă succes și să se finalizeze cu cererea în căsătorie a lui Jack, trebuia că Billy să o rupă cu Bina, ceea ce acesta nu dădea nici un semn că ar avea de gând.
Kate o liniștește pe Bina și îi spune că ea are soluția salvatoare pentru a-i despărți. De fapt, Kate avea în sfârșit pretextul de a da curs propriilor dorințe ascunse, de a-l seduce pe Billy. Acesta este foarte fericit de interesul lui Kate față de el, întrucât el o dorise încă de când o văzuse prima dată pe terasă. Cei doi petrec o noapte minunată de iubire.
”Nu o mirase puterea și priceperea lui, dar tandrețea gesturilor sale o luase prin surprindere.”
După despărțirea de Billy, deși în cele din urmă nu Jack va fi alesul Binei, ea își va găsi totuși perechea perfectă…
Pentru Kate și Billy au urmat două săptămâni de vis, în care cei doi constată că se înțeleg de minune. Billy se dovedește un bărbat responsabil și cultivat, grijuliu și tandru, contrar părerilor preconcepute ale tuturor că ar fi superficial.
”Kate trebuia să recunoască faptul că avusese prejudecăți în ceea ce-l privea; nu era deloc prost și nici nu se baza pe înfățișarea sa pentru a se descurca în viață.”
Mai mult, Kate descoperă cu surprindere și o altă fațetă complet neașteptată a lui Billy. Acesta păstrase casa veche a bunicii și îngrijise grădina jurul acesteia cu multă pricepere și sensibilitate, creând un mic colțișor de rai ce se asemăna izbitor cu imaginea descrisă în Grădina secretă, cartea preferată a lui Kate de când era mică…
”Kate simți că intrase într-o altă lume. Era o grădină interioară, și ce grădină! Peluza de mici dimensiuni era perfect îngrijită, iar prin comparație, peticul de verdeață cu care se mândrea profesorul McKay părea golaș. Ici și colo erau puse lespezi de piatră, ca niște insule într-o mare verde. Acestea formau o cărare curbată care ducea la un pâlc de copaci în floare. În spatele lor era un mic iaz înconjurat de iriși și de ferigi. Kate observă peștișorii aurii care înotau cu repeziciune pe sub frunzele de nufăr și printre firele de lintiță de apă. Lângă apă erau așezate două șezlonguri, dintr-un lemn care, în timp, căpătase o legătură gri-argintie. În spatele lor, iedera acoperea zidul de cărămidă care despărțea grădina de ce se găsea de cealălaltă parte a sa.”
În lumina ultimelor revelații, Kate a realizat că se îndrăgostise nebunește de Billy, el fiind bărbatul alături de care ar fi vrut să-și petreacă tot restul vieții…
”Un bărbat capabil de o asemenea tandrețe ar putea fi un tată, un soț bun și cel mai bun prieten.”
Însă Billy află zvonul că Kate s-a împrietenit cu el sperând să fie apoi cerută în căsătorie de alt bărbat și, profund jignit și rănit sufletește, rupe legătura cu ea, spre imensa ei durere.
Kate a simțit pe propria piele cât rău îți poate face un zvon nefondat.
”- Billy, ai înțeles totul greșit.
– Da? Am avut parte de trei ore de chin la petrecere, pentru că toți tipii de acolo dădeau vina pe mine pentru căsniciile lor.
Kate simți că și ea începea să-și iasă din fire.
– Cred că tu ți-ai făcut o reputație cu mult înainte să apar eu în scenă, izbucni ea. Pur și simplu nu știam când aveai de gând să mă părăsești și pe mine.
– Ce-ai zice de momentul prezent? o întrebă el. Și felicitări pentru nunta care va avea loc în curând. Oricine ar fi victima ta, sper că te merită.
Surprinzător, sau nu, Steven, fostul iubit al lui Kate, revine în viața acesteia, cerându-i iertare,  spunându-i că și-a dat seama unde a greșit și că vrea să se căsătorească cu ea.
Cum se va finaliza totul?
Kate se va căsători imediat după despărțirea de Billy, la fel ca și predecesoarele ei, sau lanțul se va rupe și cei doi își vor găsi calea spre fericire împreună?
O carte care îți demonstrează că de multe ori este bine să-ți urmezi propriile instincte, întrucât aparențele sunt adesea înșelătoare, coincidențele pot fi pur și simplu întâmplătoare, sau nu, iar zvonurile sunt de multe ori neadevărate.
Finalul este cald și romantic, cu un strop de magie, de care fiecare am avea nevoie măcar o dată în viață!
”Cu un zgomot oarecum violent, buchetul de mireasă al Binei se răsuci prin aer spre terasă. Kate făcu un pas înapoi exact la timp ca să nu fie văzută de mulțimea din fața intrării. Spre uimirea ei, buchetul îi căzu la picioare. Speriați, ea și Billy îl priviră tăcuți. Kate se simțea paralizată de stânjeneală și… de frică. Dorința ei era aproape insuportabilă. Apoi Billy destrămă vraja momentului, aplecându-se plin de grație, luând buchetul și oferindu-i-l. Ca într-un vis, Kate îl acceptă. Se uită la buchetul pe care-l ținea în mâini, apoi la Billy, apoi din nou la buchet. Spuse o rugăciune în gând ca acest moment să nu fie numai o coincidență, să fie adevărat și să nu se sfârșească. Știa că se înroșise, dar se forță să se uite la Billy Nolan, chiar dacă își trăda sentimentele.
– Cum ai făcut asta? întrebă Billy. Prin magie?
Indiferent de riscuri, Kate dădu din cap, pentru că așa era.
– Kate, te măriți cu mine? întrebă Billy.
Și, bineînțeles, Kate acceptă.”

Mulțumim Diverta pentru cartea oferită pentru recenzie!

Cartea Viața după Billy de Olivia Goldsmith poate fi comandată de pe dol.ro

Recenzii Editura RAO

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *