Delicatese Literare
Recenzii

Viaţa mea nu chiar perfectă de Sophie Kinsella, Editura POLIROM – recenzie

iaţa mea nu chiar perfectă

Sophie Kinsella

Editura POLIROM

Colecţie: CHIC
Nr. pagini: 408
Traducător: Vali Florescu
Titlu original: My Not So Perfect Life
Viaţa mea nu chiar perfectă este povestea lui Katie Brenner, o tînără promiţătoare, care locuieşte în Londra, aflată la primul ei job important. Când Katie crede că lucrurile merg din ce în ce mai bine, se trezeşte concediată de Demeter, şefa bătrînă şi arţăgoasă.
Neştiind încotro s-o apuce, Katie se întoarce la ţară, în Somerset, unde locuiesc părinţii ei, cu visurile spulberate şi îşi face o profesiune de credinţă din încercarea de a-şi ajută tatăl cu mica lui afacere, o fermă aproape falimentară.
Într-o bună zi, la fermă îşi face apariţia Demeter, prilej pentru Katie să-şi pună întrebări cu adevărat importante:
Ar trebui să lupte ca să-şi recapete viaţa din Londra?
Ar trebui să se răzbune pe fosta ei şefa?
Sau să aibă încredere în Alex, tînărul care intră în viaţa ei când totul pare că se prăbuşeşte?
Katie este o eroină învingătoare, una dintre concurentele de succes ale lui Becky Bloomwood.” (Kirkus Reviews)
O bucurie a lecturii… Prietenie, dragoste, o viaţă trăită cu adevărat, iată temele romanului lui Sophie Kinsella.” (USA Today)
Un roman strălucitor, inteligent despre social media şi despre poveştile pe care ni le spunem unii altora.” (People)
Sufletul acestei cărţi e prietenia femeilor… O carte plină de înţelepciune adevărată atît pentru fanii lui Sophie Kinsella, cît şi pentru noii ei cititori.” (The Washington Post)

Viața mea nu chiar perfectă este o carte pe care orice femeie trebuie să o citească.
Sophie Kinsella este una din autoarele mele preferate și de aceea am așteptat cu mare nerăbdare să citesc această carte, care, mărturisesc, s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele.
Cărțile autoarei sunt pentru mine ca o înghețată cu multe arome pe care o savurezi într-o zi toridă de vară. Scenele haioase, prezentate cu mult umor alternează cu momentele dramatice care te fac să simți un nod în gât.
Eroina cărții, Katie Brenner, este o tânără promițătoare, care simte că s-a realizat, având un job important în Londra și o șefă considerată de ea „femeia cu o viață perfectă.
Venită de la o fermă din Somerset, Katie simte nevoia să taie toate legăturile cu viața de dinainte, crezând că astfel își va găsi locul și va fi asemenea șefei ei, celebra Demeter.
Trecerea de la Katie la Cat e doar ultima etapă. 
Katie sunt eu, cea de-acasă. Cea din Somerset. O fată de la țară, trandafirie în obraji, cu păr cârlionțat, care umblă în blugi și în bocanci și o jachetă de lână primită cadou la o livrare de nutreț pentru oi.
Numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, așa cum bine se știe. Visul lui Katie de a deveni prietenă cu șefa ei este brutal întrerupt de aceasta, care îi cere să se întâlnească cu o persoană numită Alex pe care trebuie să îl împiedice să vină în biroul ei. Demeter nu se afla în postura de a primi pe cineva (nu vă dezvălui nimic,trebuie să descoperiți singuri de ce… 🙂🙂🙂).
 Întâlnirea dintre Katie și misteriosul Alex – despre care află mai târziu ca este fiul lui Aaron Astalis „un tip ultrabogat care a schimbat fața publicității în anii 1980 și anul trecut a fost iubitul nu știu cărui top model” – este absolut fascinantă.
Convinsă de acesta să urce împreună pe acoperișul clădirii află că sarcina lor e să testeze jucării pentru adulți.
  – Deci ce avem de făcut? Să despachetăm?
   – Jucării, zice el, ținând cutterul în gură în timp ce deschide cutia. Jucării pentru adulți.
     Jucării pentru adulți?
    O, Doamne, e o greșeală!S untem în Cincizeci de umbre pe acoperiș? Din clipă-n clipă o să mă lege de balustradă. Trebuie să fug…
La finalul întâlnirii Alex o sfătuiește pe Katie ce trebuie să facă pentru a-i fi ascultate ideile de șefa ei.
Dacă Demeter se pricepe la ceva, e să sprijine tinerii membri ai echipei ei și să-i promoveze.
Din păcate pentru eroina noastră, trezirea la realitate este brutală: este concediată de șefa ei și nevoită să se întoarcă la ferma familiei, nu înainte de a le spune lui Alex și Demeter câteva vorbe care pe mine m-au impresionat.
 Îmi revărs toată suferința într-un strigăt:
 – Pe mine nu mă susține nimeni financiar. Și nici n-am un tată celebru care să-mi dea o slujbă!
Așa cum ne-a obișnuit autoarea, eroina este o tânără puternică, capabilă să se ridice asemenea păsării Phoenix din propria cenușă. Venită acasă, își ajută tatăl să își transforme  ferma în cel mai de lux camping.
Au tipărit o poză cu un foc de tabără în fața unei iurte, cu titlul „Ansters Farm  e cel mai nou camping de lux pentru familii al momentului” și era să pic jos când am citit. Zău așa, e The Guardian!
Și, dacă încă aș fi avut un job,a r fi fost cea  mai mare victorie din viața mea. Aș fi putut intra țanțoșă în biroul lui Demeter și i-aș fi zis: „Poftim branding,cucoană.”
Dar nu am.”
Însă viața se decide să îi mai dea o șansă. Spre uimirea ei, la fermă apare Demeter însoțită de soț și de cei doi copii ai lor.
 Katie se hotărăște să se răzbune pe fosta ei șefă, sperând  că aceasta nu o va recunoaște.
Ea mă știa drept Cat. Dacă mă asociază cu un loc acela e Birmingham. Nu s-ar gândi la mine ca la Katie, fiica fermierului din Somerset. Și nu prea recunoaște fețele. Oare pot s-o păcălesc? Oare pot?
Și da, poate. Urmează niște momente de un umor nebun pe care le citești cu lacrimile curgând pe obraji, provocate de râs.
Întâmplările se derulează cu mare repeziciune, ca într-un caleidoscop, iar personajele își arată adevărata față atunci când nu te aștepți.
 Haosul este sporit de sosirea la fermă a lui Alex care are drept scop concedierea lui Demeter.
Cum se termină toată această nebunie, cum se dovedește a fi cu adevărat Demeter, care este rolul lui Katie în viața șefei ei veți afla citind această minunată carte.
E amuzant cum seamănă viața asta cu un balansoar: unele lucruri se ridică, în timp ce altele se prăbușesc.

Cartea Viața mea nu chiar perfectă de Sophie Kinsella poate fi comandata de pe dol.ro

Listă cărți Sophie Kinsella

Recenzii și prezentări cărți Sophie Kinsella

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți chicklit

 

17 Comments

Spune-ți părerea!