Delicatese Literare
Recenzii

Viața secretă a scriitorilor de Guillaume Musso, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

Viața secretă a scriitorilor

(La vie secrète des écrivains – 2019)

Guillaume Musso

Editura Trei

Colecția Fiction Connection
Traducere: Liliana Urian
An apariție: 2020
Număr de pagini: 256
Născut în 1974 în Antibes, pe Riviera Franceză, Guillaume Musso s-a îndrăgostit de literatură de la o vârstă fragedă. Mare parte din timpul liber și-l petrecea citind cărți de la biblioteca unde lucra mama lui, iar concursul de povestiri la care a participat în gimnaziu l-a ajutat să descopere plăcerea scrisului, care nu l-a mai părăsit de atunci.
La 19 ani, a plecat în Statele Unite, unde a petrecut câteva luni la New York și în New Jersey, vânzând înghețată și locuind împreună cu muncitori din diverse țări. Cu mintea doldora de povești, s-a întors în Franța, și-a luat licența în științe economice și a fost o vreme profesor.
Cu 16 cărți traduse în peste 40 limbi și vândute în peste 11 milioane de exemplare în întreaga lume, Musso este unul dintre cei mai apreciați autori francezi de thrillere.
La Editura Trei, de același autor au apărut romanele Fata şi noaptea și Viața e un roman.
Celebrul scriitor Nathan Fawles, autorul a trei romane cult, anunță că renunță la scris și se retrage în Beaumont, o sublimă insulă sălbatică din Marea Mediterană.
Toamna anului 2018. Fawles n-a mai dat niciun interviu de aproape două decenii, însă romanele lui continuă să-i captiveze pe cititori. Mathilde Monney, o tânără jurnalistă elvețiană, debarcă pe insulă, hotărâtă să afle secretul scriitorului.
În aceeași zi, cadavrul unei femei este descoperit pe o plajă, iar insula este închisă de autorități. Între Mathilde și Nathan începe o confruntare în care adevăruri ascunse se ciocnesc de minciuni asumate, iar frica și iubirea se întrepătrund…
O lectură de neuitat, un puzzle literar care se dovedește de-a dreptul fascinant.
„Fiecare om are trei vieți: o viață privată, o viață publică și o viață secretă…“ – Gabriel García Márquez
„O celebrare a plăcerii de a citi.” – France Inter
„Un roman polițist diabolic și original. Lui Guillaume Musso îi place să se joace cu nervii noștri, iar noi adorăm asta!” – Le Parisien
„Noul roman al lui Musso nu este doar un thriller elegant, ci și un uimitor joc literar.” – L’Obs
„Un minunat omagiu adus literaturii. O carte care-ți face poftă de citit.” – Librairie Lamartine
„O intrigă foarte complexă, un thriller palpitant, un joc abil de oglinzi între autor și cititor.” – RTL

Guillaume Musso este autorul care reușește să mă uimească cu fiecare roman pe care-l citesc! “Fata și noaptea” a fost un asemenea roman.
Viața secretă a scriitorilor” este un roman interesant, alert și care stârnește interesul cititorului. Cu personaje foarte bine conturate și o acțiune care conduce spre diferite finalități din care nici una nu este cea corectă, cartea de față oferă o aventură de neimaginat.
Guillaume Musso demonstrează, încă o dată dacă mai era nevoie, că talentul și imaginația pot aduce surprize mai mult decât plăcute!
“De la retragerea lui bruscă din lumea literelor la vârsta de 35 de ani, Nathan Fawles este victima acestui mecanism pervers. Învăluită într-o aură de mister, viața scriitorului franco – american a generat de-a lungul ultimelor două decenii o mulțime de bârfe și zvonuri.”
Astfel ajungem pe o insulă din Mediterana, în urmărirea dezlegării unor secrete care încă nu au ieșit la iveală… alături de Raphael Bataille, un scriitor aspirant, a cărui operă este respinsă de edituri. Acesta este un mare fan al autorului Nathan Fawles:
“Prin scriitura lui unică, Fawles părea că mi se adresează direct mie. Romanele lui erau curgătoare, vii, intense. Eu, care nu sunt totuși fan al nimănui, îi citisem și răscitisem cărțile, căci ele îmi vorbeau despre mine, despre relația cu ceilalți, despre dificultatea de a ține cârma vieții, despre vulnerabilitatea bărbaților și despre fragilitatea vieții noastre. Ele îmi dădeau forță și îmi sporeau dorința de a scrie.”
Tânărul Raphael se angajează pe insula Beaumont la o librărie care, după cum va afla de la proprietar, își va închide activitatea la sfârșitul anului…
Curajos, hotărât, tânărul pornește spre casa lui Fawles și nu se lasă până nu vorbește cu acesta.
“- Ascultați, aș vrea doar câteva sfaturi din partea dumneavoastră. Pentru a-mi îmbunătăți stilul.
– Sfaturi? Dar niciun sfat nu l-a făcut vreodată pe un scriitor mai bun! Dacă ai fi avut un dram de minte, ai fi înțeles deja asta și singur.
– Să le dai un pic de atenție celorlalți nu face rău nimănui.
– Nimeni nu te poate învăța să scrii. E ceva ce trebuie să înveți singur.”
Și are dreptate celebrul scriitor!
O carte a cărei poveste urmează două fire: Nathan și Raphael, viața lor pe Beaumont și felul în care se adaptează pe această insulă!
Un roman lejer, care se citește ușor și intrigă cu adevărat cititorul.
Apariția jurnalistei Mathilde Monney schimbă întru-câtva lucrurile și mersul vieții pe insulă. Se pare că atât Mathilde cât și Raphael au fost influențați de cărțile lui Fawles și nici unul dintre ei nu își poate explica de ce acesta nu a mai scris absolut nimic de peste 20 de ani.
Atunci când apare și o crimă în peisaj, totul se modifică subit.
“… chiar înainte de a renunța la scris, Fawles începuse să-și deteste romanul și să nu mai suporte să i se vorbească despre el, într-atât avea senzația că este prizonierul propriei cărți.”
Viața celor trei personaje se îmbină într-un mod straniu în această poveste despre cunoașterea de sine, despre regrete și idealuri, pasiuni și capcane. Și totul începe cu o poveste:
“Înțelesese că lucrurile serioase abia începeau și că tot restul nu fusese decât pălăvrăgeală. Un preludiu pentru adevărata lor confruntare.
– Povestea debutează în Oceania chiar la începutul anilor 2000, se porni Mathilde. Un tânăr cuplu din regiunea pariziană, Apolline Chapuis și Karim Amrani, ajunge în Hawaii, după 15 ore de zbor cu avionul, pentru a-și petrece vacanța aici.”
Femeia decedată găsită pe insulă se numea Apolline… Un mister ce se cere dezlegat! O poveste inserată în poveste. Un aparat foto pierdut în 2000, ce reapare la mii de kilometri depărtare 15 ani mai târziu, care ajunge în mâinile unui om care-l cumpără la un preț mult redus și care descoperă niște fotografii pe cardul de memorie al aparatului.
Ușor, ușor, piesele de puzzle încep să se așeze la locul lor, iar cititorul poate contura imaginea de ansamblu. Rămâne de descoperit punctul cheie – cea mai importantă piesă pentru ca această imagine să aibă înțeles.
Acest bărbat care descoperă pozele o contactează pe Mathilde pentru a descoperi cine sunt persoanele din poze.
Mă întreb totuși, ce legătură au pozele cu scriitorul Nathan Fawles?
Pe de altă parte, Raphael este și el intrigat de povestea persoanei găsite decedate, o poveste plină de suișuri și coborâșuri, care-i oferă acestui tânăr ideea unui nou roman.
“Nu știam dacă ceea ce scriam avea vreo valoare, dar știam că destinul mă adusese pe pista unei povești pe care cineva trebuia s-o spună. O poveste reală, mai tare decât ficțiunea și care, după cum presimțeam, se afla doar la început. De ce eram atât de convins că uciderea lui Apolline nu era decât vârful unui aisberg aflat încă în mare parte sub apă?”
“Viața secretă a scriitorilor” este un roman a cărui acțiune curge lin și se complică pe măsură ce firul se desfășoară. Personajele și poveștile lor se întrepătrund și se leagă unele din altele în moduri la care nu te-ai fi așteptat.
“- Ce este esențialul?
– Esențialul este seva care-ți irigă povestea. Cea care trebuie să te stăpânească și să te străbată ca un curent electric. Cea care trebuie să-ți ardă venele ca să nu mai poți face altceva decât să duci romanul până la capăt ca și cum viața ta ar depinde de acest lucru. Asta înseamnă să scrii. Asta va face ca și cititorul tău să se simtă captiv, cufundat, să-și piardă reperele și să se lase înghițit așa cum ai fost și tu.”
Autorul reușește să ne atragă în dezlegarea misterului din jurul autorului retras brusc din viața publică, iar imaginația cititorului este cea cu care se joacă pe tot parcursul cărții, la final reușind să vină cu o întorsătură care schimbă perspectiva, tipică romanelor sale.
Vă las pe voi să descoperiți întreaga încrengătură a firelor care-i unește pe cei trei – Nathan, Raphael și Mathilde de femeia decedată și care este finalitatea cărții. Vă pot spune totuși, că veți avea parte de o lectură deosebită!

 

Cartea Viața secretă a scriitorilor de Guillaume Musso poate fi comandată pe edituratrei.rolibris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Guillaume Musso

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

 

 

 

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *