Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Viața și aventurile lui Moș Crăciun de L. Frank Baum – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național

Viața și aventurile lui Moș Crăciun

L. Frank Baum

Ediţie bilingvă (română – engleză)

Editura Național

Colecția: Cărți Bilingve copii

Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Claudia Stan
Redactare: Roxana Samoilescu
Tehnoredactare: Mariana Ion
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei-Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 232

Lyman Frank Baum (15 mai 1856, Chittenango, New York – 6 mai 1919, Hollywood, California) a fost un important scriitor american de cărți pentru copii, celebru în special pentru cartea Vrăjitorul din Oz (1900) și alte treisprezece cărți bazate pe aceasta și cu acțiunea tot pe Tărâmul din Oz. Tărâmul respectiv, ce conținea patru regiuni conduse de un rege, se mai numea și Orașul de Smarald din Oz. A mai scris alte nouă cărți fantastice (ca Viața și aventurile lui Moș Crăciun), 82 de povestiri scurte, circa 200 de poeme și alte lucrări.

Pe lângă ”Vrăjitorul din Oz”, în colecția Cărți Bilingve pentru copii a apărut și ”Viața și aventurile lui Moș Crăciun” de L. Frank Baum.
Dragi părinţi, de cele mai multe ori sunteţi puşi în dificultate în faţa avalanşei de întrebări pe care le pun copiii în legătură cu Moş Crăciun.
De unde vine, oare, a fost şi el odată copil, unde oare se confecţionează, de fapt, toate jucăriile, cine îl ajută să împartă cadouri tuturor copiilor într-o singură noapte din an, pe unde reuşeşte să se strecoare şi… cum de nu-l aude nimeni? La toate aceste întrebări trebuie să răspundeţi suficient de rapid şi de credibil – ca să nu mai vorbim că vă trebuie fantezie!! – astfel încât să păstraţi misterul de la an la an. L. Frank Baum e ‘mai pe fază” decât voi. Şi va trebui să recunoaşteţi că spune atât de frumos povestea lui Moş Crăciun!
Viața și aventurile lui Moș Crăciun – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național oferă, pe lângă plăcerea lecturii cărții în această foarte frumoasă adaptare, prilejul de a învăța/ perfecționa limba engleză, beneficiind de o foarte bună traducere. Prezentarea grafică e deosebită, are o minunată copertă cartonată, și am apreciat în mod deosebit ilustrațiile din interiorul cărții, calitatea filelor și fontul ales.

O carte care prilejuiește cititorilor săi o experiență unică, uluitoare și surprinzătoare. O poveste încântătoare a originii lui Moș Crăciun într-o lume plină de creaturi magice, nemuritoare. Nu este povestea tradițională a lui Santa la Polul Nord, nici nu m-am așteptat să fie, venind de la un scriitor cu o imaginație atât de bogată, cum este L. Frank Baum, creatorul Vrăjitorului din Oz! E un basm fermecător, cu micul Claus fiind crescut de de nimfe într-o pădure străveche, Burzee, unde nu pășise picior de om, și protejat de către Duhul Pădurilor Lumii.

Baum ilustrează frumusețea naturii în descrierile sale și reafirmă dragostea lui Moș Crăciun pentru copii și umanitate, fiind un simbol al bunătății, speranței și bucuriei. Este povestea vieții lui Moș Crăciun, din copilărie, trecând prin maturitate și până la bătrânețe.
Era prima data când zânele pădurii înfiaseră un pui de om, crescându-l în mijlocul lor, printre animale și creaturi neștiute de oameni. Iar micul Claus habar nu avea că în lumea largă erau milioane asemenea lui, el se credea unic, căci în pădure nu era altul la fel.

Cum va descoperi omenirea, cum va părăsi pădurea și cum va deveni Moș Crăciun – începând prin a fi un meșter de jucării -, despre prima călătorie cu renii și despre aventurile de care va avea parte, aflăm din splendida și originala poveste din paginile acestei frumoase cărți.
E o poveste populată de zâne, duhuri bune, dar și rele – avem parte și de Marea Bătălie dintre Bine și Rău – și de alte creaturi uluitoare. E o poveste presărată la rândul ei cu povești și legende, care mi-au mers la suflet.
Recomand această carte tuturor copiilor, dar și celor care și-au păstrat sufletul de copil, care se vor bucura de o poveste originală și minunat ilustrată!

Cel mai bine e de citit iarna, în preajma magiei Crăciunului, când visele prind aripi, iar poveștile devin întâmplări adevărate. Eu am pus-o deja pe raftul cu cărți de recitit și o voi savura atunci, lângă bradul împodobit, când toți redevenim copii.
”În lumea întreagă, nu există ceva mai frumos decât un copil fericit, zice bunul și bătrânul Moș Crăciun, și, dacă ar fi după el, toți copiii ar fi frumoși, căci toți ar fi fericiți.”
”In all this world there is nothing so beautiful as a happy child”, says good Santa Claus; and if he had his way the childrenwould all be beautiful, for all would be happy.

Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Național

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii

Recenzii și prezentări cărți clasice

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *