Delicatese Literare
Recenzii

Viermele de mătase de Robert Galbraith, seria Cormoran Strike, Editura Trei – recenzie

Viermele de mătase

(The Silkworm – 2014)

Robert Galbraith

Editura Trei

Colecție: Fiction Connection

An apariție: 2014

Nr. pagini: 640

Traducător: Ciprian Şiulea

Al doilea volum din seria Cormoran Strike/Cormoran Strike Series:

  1. Chemarea cucului – The Cuckoo’s Calling – 2013 – recenzie 

  2. Viermele de mătase – The Silkworm – 2014

  3. Carieră malefică – Career of Evil – 2015 – recenzie

  4. Alb letal – Lethal White – 2018

  5. Glasul sângelui – Troubled Blood – 2020 – recenzie

  6. Inimă neagră ca noaptea – The Ink Black Heart – 2022

  7. The Running Grave – 2023

Când scriitorul Owen Quine dispare, soţia lui apelează la detectivul particular Cormoran Strike. La început, femeia crede că soţul ei a plecat pentru că a vrut pur şi simplu să fie singur câteva zile – aşa cum a mai făcut înainte – şi îi cere lui Strike să-l găsească şi să-l aducă acasă.
Dar, pe măsură ce ancheta lui Strike înaintează, devine limpede că dispariţia lui Quine implică mai multe decât şi-ar fi imaginat soţia lui. Scriitorul tocmai a finalizat un manuscris în care face câte un portret necruţător aproape fiecărei persoane pe care o cunoaşte. Dacă romanul ar fi publicat, ar distruge vieţi – aşadar, sunt mulţi care ar vrea să-l reducă la tăcere pe Quine.
Iar când scriitorul este găsit ucis cu brutalitate în împrejurări stranii, pentru Strike devine o cursă contracronometru să înţeleagă ce l-a împins pe ucigaşul nemilos să comită acea crimă atroce…

Oferind o poveste ce se citeşte pe nerăsuflate, cu răsturnări de situaţie la tot pasul, Viermele de mătase este al doilea roman din mult apreciata serie care îi are drept protagonişti pe detectivul Cormoran Strike şi pe tânăra şi curajoasa lui asistentă, Robin Ellacott.

O poveste despre ranchiună și crimă într-o lume literară toxică. Pur și simplu, nu te poți opri din citit. – Sunday Times

Un roman pe care-l devorezi! – Telegraph

Viermele de mătase este un roman captivant în care personajele memorabile nu sunt ucigașul sau victima, ci detectivul însărcinat cu rezolvarea cazului și asistenta sa. – New York Times

Condimentat cu un umor subtil și replici savuroase, Viermele de mătase e o lectură extrem de agreabilă. – The Times

Robert Galbraith este pseudonimul cunoscutei scriitoare J. K. Rowlling, creatoarea celebrei serii Harry Potter. Viermele de mătase este a doua carte din seria Cormoran Strike, o serie polițistă care îl are în centrul acțiunii pe detectivul Cormoran Strike.

După un prim volum extraordinar, Chemarea cucului, acest al doilea volum, Viermele de mătase, se ridică cu brio la înălțimea așteptărilor mele! Intriga cărții, cazul în sine, atmosfera londoneză de sfârșit de toamnă, început de iarnă – ca o coincidență, exact acesta este momentul din an în care am citit cartea, sfârșitul lui noiembrie – ceața care aduce un plus de mister, ploaia care parcă nu se mai termină, parcă simțind cum te înțeapă cu stropi înghețați pe măsură ce se face din ce în ce mai frig și iarna își intră în drepturi, iar nebunia sărbătorilor începe cu pași mici, dar siguri. După cum am spus în repetate rânduri, îmi plac autorii care construiesc migălos universul cărții, cu descrieri ample ale decorului, care surprind culoarea locală și redau atmosfera locului și timpului în care e plasată povestea, iar J. K. Rowlling ne surprinde cu o bogăție a detaliilor impresionantă!

Protagoniștii cărții – detectivul Cormoran Strike și asistenta sa, Robin Ellacott – mi-au ”intrat pe sub piele” și de această dată, acțiunile și interacțiunea lor fiind sarea și piperul cărții. Nu, relația lor nu are vreo latură romantică, dacă v-ați întrebat cumva (și eu m-am întrebat, când am terminat de citit volumul trecut, cum va evolua relația lor). În acest volum, Strike e tot singur, după despărțirea furtunoasă de superba lui iubită în urma unei relații ”defecte”, iar Robin e tot logodită cu același frumos și nesuferit iubit al ei din adolescență. Însă, spre deosebire de primul volum, Robin e mai matură și sigură pe ea, știind ce vrea – să lucreze pe teren, făcând muncă de detectiv, și nu să rămână doar o simplă secretară – iar pentru asta îi va înfrunta atât pe egoistul și posesivul ei logodnic, cât și pe ursuzul ei șef.

Cormoran Strike este genul de personaj complex și imperfect care mă atrage foarte mult într-o poveste. Este genul de anti-erou, fiu al unui star rock despre care nu vrea să știe nimic, enervându-l cumplit orice asociere cu acesta, un bărbat de treizeci și cinci de ani cu un fizic masiv, veteran de război mutilat în urma acestuia, având o proteză în locul unui picior, și bântuit de trecut. Pe plan profesional, îi merge din ce în ce mai bine, căci a devenit faimos în urma rezolvării cazului Lula Landry – din Chemarea cucului – după ce poliția închisese dosarul, cu un ”verdict” greșit. Însă, evident, acest fapt îi atrăsese antipatia multor polițiști. Iar în volumul de fața, situația va deveni și mai rea, din acest punct de vedere.

Dacă în primul volum am pătruns în lumea mondenă a Londrei, populată de top-modele, producători de film, rapperi și creatori de modă – o lume înșelătoare, marcată de vicii, ambiții toxice și secrete murdare -, de această dată povestea se petrece în lumea scriitorilor și a editorilor, scoțând la iveală o latură urâtă a lumii literare: tensiuni, orgolii, frustrări, răzbunări meschine sau, după cum vom vedea, duse la extrem.

Owen Quine, un scriitor mai mult încrezut decât cunoscut, care publicase până atunci două romane ce se bucuraseră de un oarecare succes, pleacă de acasă pentru a fi ”singur” câteva zile – nu era prima dată când făcea lucrul acesta, având numeroase escapade pe la hoteluri, departe de ochii soției – însă absența lui se prelungește prea mult, iar soția sa apelează la Cormoran Strike pentru a-i da de urmă. Lipsea de două săptămâni. Ceva din vulnerabilitatea femeii îl mișcă pe Cormoran și acceptă cazul, deși plata era incertă.

Încă de la începutul anchetei, Cormoran îți dă seama că dispariția scriitorului are legătură cu ultimul lui manuscris, Bombyx Mori – numele latin al viermelui de mătase – manuscris care era ca o bombă cu ceas: odată publicat, ar fi distrus multe reputații, căci ridiculiza într-un mod de-a dreptul grotesc aproape fiecare persoană din cercul lui de cunoscuți, pornind de la soție și amantă, până la editoarea sa și câțiva confrați scriitori.

Iar Owen Quine dispăruse după ce predase manuscrisul editoarei sale.

Cormoran Strike, ajutat de foarte competenta și entuziasta Robin, pornește în căutarea scriitorului dispărut, mergând pe urmele puținelor indicii, genial puse cap la cap, și, după câteva zile, îl descoperă pe Owen Quine mort, ucis cu o brutalitate rară, într-un mod șocant! Deși acum cazul e de competența poliției, trebuie să găsească el ucigașul – evident o persoană dereglată psihic, având în vedere modul în care a fost găsit cadavrul: legat, ars cu acid, eviscerat, iar scena aranjată ca într-un ritual, respectând câteva detalii din manuscrisul acestuia -, având în vedere că poliția merge – din nou – pe o pistă greșită și o arestează chiar pe clienta lui Cormoran, respectiv soția lui Quine!

Conform devizei sale, ”Fă-ți treaba și fă-o bine”, Cormoran nu lasă nimic la voia întâmplării și nici un fir în aer, cere favoruri, face compromisuri, merge în cârje când piciorul nu-l mai ține, merge la serate literare dacă e cazul, nimic nu e prea mult pentru a afla adevărul. Și asta într-o cursă contra-cronometru!

Galeria de personaje e și de această dată extrem de complexă și pitorească. Vom face cunoștință cu persoanele din anturajul lui Quine pe măsură ce vor fi contactate de Cormoran ca martori, fiecare însă fiind un potențial suspect. Toți au ceva de ascuns, secrete murdare  a căror dezvăluire i-ar ruina social și despre care se pare că Quine aflase, într-un fel sau altul! Dar unii din oamenii aceștia îi erau apropiați, chiar atât de cinic și insensibil să fie acest scriitor, în goana sa după faimă? Răspunsul la această întrebare îl vom afla abia la final, odată cu rezolvarea cazului.

Țin să remarc un personaj special, pe care l-am îndrăgit foarte mult: Orlando, tânăra fiică a lui Quine, care se purta ca un copil (deși avea douăzeci și patru de ani), fiind diagnosticată ca având ”dificultăți de învățare”. M-a înduioșat tare mult cu inocența și candoarea ei. Cormoran însuși, în ciuda felului său morocănos de a fi, a fost impresionat de Orlando și cu atât mai motivat să dovedească nevinovăția mamei ei, de care fata era complet dependentă. Dacă va reuși și dacă va va de capătul acestui ghem încâlcit de ițe, rămâne de văzut.

Cazul în sine ca o nucă încuiată pe care nu poți s-o spargi orice ai face. Recunosc că nu am bănuit cine e ucigașul și am avut parte de o răsturnare spectaculoasă de situație în final.

În paralel cu derularea anchetei, aflăm detalii din viețile personale ale lui Cormoran pe de o parte, și Robin, pe cealaltă parte. Scene domestice, drame familiale, întâlniri la crâșmă, discuții, toate având darul de a îmbogăți povestea, de a ne oferi o perspectivă completă asupra protagoniștilor, de a-i cunoaște, mai bine zis.

Cu siguranță una din cele mai bune cărți și serii polițiste pe care le-am citit anul acesta! O recomand călduros!

Primele trei romane din seria Cormoran Strike, Chemarea cucului, Viermele de mătase și Carieră malefică, au ajuns toate în topurile naționale și internaționale și au fost ecranizate în producția lui Brontë Film and Television.

”Ideea unei îmbrățișări pluti pentru scurt timp în aer, dar ea întinse mâna mimând un gest bărbătesc, iar ei i-o strânse.

– Multă distracție în Cornwall.

– Și ție în Masham.

Când să dea drumul mâinii ei, Strike o răsuci rapid. Înainte ca Robin să-ți dea seama ce se întâmplă, el îi sărutase dosul palmei. Apoi, zâmbind larg și făcându-i semn cu mâna. Strike dispăru.”

Cartea Viermele de mătase de Robert Galbraith poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

10 Comments

  • Simionescu Carmen

    Splendida recenzia, Oli! Excelent ai redat atmosfera, intriga dar si personajele cartii! ❤Felicitari si multumesc mult pentru recomandarea captivanta❤Cu siguranta aceasta este o serie pe care imi doresc mult sa o citesc. Dar , pana atunci, sunt curioasa cu ce caz se mai confrunta protagonistii ei in urmatorul volum❤

    • Oli

      Mulțumesc mult Carmen, mă bucur că îți acest și că te-am tentat, cu siguranță te va prinde această serie! ❤ Ai eu abia aștept să citesc volumul următor, Carieră malefică. ❤

  • Mirela Barbălată

    Wow! Felicitări, Oli! O recenzie foarte tentantă!
    Datorită ție mi-am luat seria! Volumul 3 care îmi scăpase va poposi în bibliotecă mea zilele următoare ….asta ca să îmi întregesc seria
    Mulțumesc pentru superba recomandare!

    • Oli

      Mulțumesc mult, Mirela, ce mă bucur!! ❤ Lectură plăcută să ai, îți va plăcea cu siguranță, e una din cele mai bune și frumos scrise serii polițiste pe care le-am citit! ❤

  • anasylvi

    O recenzie mai mult decat tentanta, de-a dreptul cuceritoare, Oli! Cand voi avea chef de carti politiste, sigur va fi in cap de lista. In plus, atmosfera britanica e o schimbare binevenita de la cele americana si nordica, care au cam invadat piata de gen. Multumesc mult pentru recomandare!

    • Oli

      Cu mult drag, Ana, și mulțumesc și eu! ❤ Cu siguranță atmosfera londoneză e perfect surprinsă și redată, unul din atuurile cărții!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *