Delicatese Literare
Recenzii

Vinovat ca păcatul de Tami Hoag, Editura Miron – recenzie

Vinovat ca păcatul

(Guilty as Sin – 1996)

Tami Hoag

Editura Miron

Traducere: Mihnea Columbeanu

Nr. de pagini: 574

1. Păcatele nopții – Night Sins – 1995 – recenzie
2. Vinovat ca păcatul – Guilty as Sin – 1996

”Când un om respectabil este acuzat de o crimă infamă…

Când o comunitate e sfâșiată între negație și răzbunare…

Când un glas șoptit la telefon amenință cu moartea…

ÎN CINE POȚI AVEA ÎNCREDERE?”

”O captivantă carte cu suspans. V-o recomandăm cu căldură.” – Library Journal

”VINOVAT CA PĂCATUL demarează succint și nu încetinește până la înspăimântătorul punct culminant. TAMI HOAG a scris un roman uluitor.” – New Woman

”VINOVAT CA PĂCATUL e un divertisment exploziv, care masacrează nervii. Suspense la cel mai înalt nivel.” – New York Times

”Covârșitor.” – Kirkus Review

Vinovat ca păcatul de Tami Hoag este un thriller psihologic deosebit de captivant, care te ține cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină.

Sfârșitul primului volum, Păcatele nopții, ne-a lăsat cu multe întrebări fără răspuns. Deși Mitch Holt, șeful poliției, l-a arestat pe Garrett Wright, considerat un adevărat stâlp al comunității, după ce acesta a sechestrat-o și bătut-o crunt pe Megan O’ Malley, agenta de teren a Biroului de Combatere a Crimei, era evident că acesta avusese cel puțin încă un complice, întrucât Josh Kirkwood, băiețelul de opt ani care fusese răpit, a fost lăsat în fața casei lui la miezul nopții, după ce Garrett fusese încarcerat.

Cine era oare complicele misterios? Toate pistele par să conducă la o înfundătură. Cristopher Priest, colegul lui Garrett de la Colegiul Harris, a trecut cu brio testul cu detectorul de minciuni. Karen, soția lui Garrett, intrase într-o stare de depresie profundă și se mutase la un hotel sub pază continuă.

Dacă în primul volum acțiunea s-a axat mai mult pe investigația polițienească de descoperire a lui Josh și răpitorilor acestuia, în al doilea volum accentul se mută pe lupta din culisele justiției.

Ellen North, procurarea desemnată în cazul acuzării lui Garrett Wright, era decisă să le facă dreptate lui Josh, care refuza orice comunicare, și lui Megan, ale cărei oase de la mână fuseseră complet zdrobite, iar șansa de a-și recăpăta complet mobilitatea în urma operației era practic nulă.

Ellen și-a dat seama încă de la prima întâlnire cu Garrett că are de-a face cu un adversar malefic, deosebit de redutabil. Cinic, arogant și cu mult sânge rece, Garrett își nega orice vinovăție, iar complicele lui misterios din umbră trăgea în continuare sforile pentru a-l scoate basma curată.

Un nou copil este răpit, în aceleași condiții ca și Josh. Diversiunea era evident creată pentru a sădi îndoiala opiniei publice în privința vinovăției lui Garrett, fiind evident că acesta nu avea cum să fie el făptașul în noul caz.

Ulterior, Garrett își concediază avocatul, angajând un ”nume greu” – Anthony Costello, un avocat celebru pentru succesele sale, care nu avea niciun fel de scrupule în a încălca orice principii etice sau morale pentru a avea câștig de cauză. Vestea a lovit-o pe Ellen întocmai ca o ”lovitură sub centură”. Cu ceva timp în urmă, Ellen lucrase în cadrul procuraturii din Minnesotta, iar ea și Costello fuseseră amanți. Relația lor se terminase brusc în momentul în care Ellen descoperise că Tony Costello sustrăsese câteva documente confidențiale din biroul ei în scopul de a-l ajuta pe un mare om de afaceri acuzat de viol, care reușise să scape astfel de acuzații. Scârbită de putreziciunea morală din marele oraș, Ellen decisese să se retragă în liniștitul orășel Deer Lake.

Ellen era convinsă că angajarea lui Costello nu era deloc o coincidență, ci era încă o șicană la adresa ei.

În zonă își face apariția și Jay Brooks, un scriitor celebru de romane polițiste. Deși Ellen îl tratează la început pe Jay cu multă ostilitate, considerându-l tot un rechin care se hrănește din sângele victimelor, pe măsura trecerii timpului își reconsideră părerea despre el, realizând că era un om de o mare probitate morală, capabil de multă bunătate și sensibilitate. Motivația lui Jay de a se interesa de caz era una personală, dureroasă și nu una mercantilă.

Ca și în primul volum, presa se amestecă agresiv în desfășurarea cazului, fiecare reporter fiind dispus să încalce multe coduri etice și morale pentru o informație de primă mână. Astfel, Adam Slater, un tânăr reporter ambițios, a ajuns până la o seduce pe secretara lui Ellen pentru a afla informații confidențiale de la aceasta.

Pe măsura trecerii timpului, devine evident că Garrett și complicele lui obscur trag sforile pentru a-l scoate pe Paul Kirkwood vinovat de răpirea propriului fiu, chiar dacă acest lucru însemna să dezvăluie în fața lumii legătura amoroasă ilicită dintre Karen Wright, soția lui Garrett, și Paul Kirkwood.

Totodată, tot mai multe voci se ridică în apărarea lui Garrett. Acesta înființase secția Sci-Fi Cowboys în cadrul Colegiului Harris, educând și redând societății mai mulți tineri care încălcaseră cândva legea, toți aceștia pledând acum în favoarea lui.

Se părea că, deși era vinovat ca păcatul, Garrett Wright avea toate șansele să scape…

Ultima parte a cărții se desfășoară într-un ritm infernal și avem de-a face cu mai multe răsturnări spectaculoase de situație, precum și cu dezvăluiri de secrete din trecut.

Cine era complicele lui Garrett? Ce s-a întâmplat cu celălalt copil răpit? Își va reveni Josh din transa psihotică care i se indusese? De ce fusese el răpit? Vinovații vor fi pedepsiți?

Vă las să descoperiți singuri răspunsurile în carte.

În plan secundar, asistăm la o frumoasă și pasională poveste de dragoste dintre Ellen North și Jay Brooks, ambii afectați de traume sufletești din trecut. Rezolvarea cazului a dat ”undă verde” și relației dintre cei doi.

”- Mda, spuse el, cu o speranță fragilă născându-i-se în inimă; trecuse atâta timp de când își îngăduise acolo și altceva în afară de cinism. Și pe urmă, continuă el, punând jos greutatea pentru hârtii, mă gândeam să-mi încerc mâna în literatura de ficțiune.
– Serios?
– Mă gândeam la o protagonistă de sex feminin, continuă, observând-o atent. Zilele și nopțile unei frumoase femei, procuror adjunct de comitat.
Se ridică de pe colțul biroului și făcu un pas spre ea, susțănându-i privirea. Ellen zâmbi încet.
– Vrei să mă ajuți la cercetări? îi șopti el cu un glas ca fumul peste mătase, aplecându-se s-o sărute. Propun să începem cu nopțile…”

Cartea Vinovat ca păcatul de Tami Hoag poate fi comandată pe targulcartii.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Tami Hoag

10 Comments

Spune-ți părerea!