Delicatese Literare
Recenzii

Visând la tine de Lisa Kleypas, Editura Miron – recenzie

Visând la tine (Dreaming of You)

Lisa Kleypas

Editura Miron

Traducere: Andreea Radu

367 pagini

  1. Tentează-mă cu dragostea ta (Then Came You – 1993)
  2. Visând la tine (Dreaming of You – 1994)
  3. Where’s My Hero? – 2003
Sara Fielding îi salvează viaţa lui Derek Craven. Ea, o domnişoară foarte cuminte şi decentă din provincie, trage cu pistolul în doi bandiţi, pentru a salva viaţa unui om. Derek Craven este un bărbat fascinant, un om tenace şi foarte bogat, care trăieşte la limita legii, fiind propietarul celui mai exclusivist club de pariuri din Londra.Viaţă grea pe care a dus-o i-a împietrit inima, aşa că nu îşi permite să aibă sentimente faţă de cineva. Când el se poartă indiferent cu ea, Sara vrea să-i dea o lecţie: se duce la un bal mascat şi se transformă într-o strălucită seducătoare, care îl poate tulbura până şi pe cel mai dur bărbat cu forţă pasiunii şi cu promisiunea iubirii…

Visând la tine este o carte deosebit de romantică, copleșitor de emoționantă, care te convinge încă o dată de puterea magică a iubirii, care poate vindeca cele mai adâncă răni sufletești și aduce speranța și lumina într-un suflet chinuit, ce trăise până atunci într-o lume întunecată, stăpânită de tenebre și bântuită de fantomele unui trecut zbuciumat.
Derek Craven este un erou absolut memorabil, un bărbat fascinant, cu un aer de pirat, de o frumusețe fizică izbitoare, brunet, cu ten măsliniu și ochi verzi ca smaraldele, puternic, ambițios și mândru, care sub aparența de bărbat foarte dur ascundea multă bunătate, fiind capabil de o neașteptată tandrețe în anumite momente.
Derek se născuse în mahala, fiind fiul unei prostituate care-l abandonase imediat după naștere într-un canal de scurgere. Fusese găsit de alte prostituate, care-l crescuseră cu gin și lapte într-un bordel, într-o atmosferă lipsită de afecțiune și bunătate, Derek aflând de mic că lupta pentru supraviețuire era extrem de grea și numai cei mai puternici reușeau să reziste.
Mai întâi, Derek fusese folosit pentru a curăța coșurile de fum, până crescuse suficient de mult încât se înțepenise acolo, reușind să scape după ce aprinseseră focul sub el, iar el se zbătuse înnenbunit să iasă de acolo, julindu-și complet pielea… Cutremurător!
Apoi, învățase să fure pentru a-și asigura subzistența, uitându-se cu jind la lumea lipsită de griji a oamenilor bogați și jurându-și în sinea lui că va face totul să ajungă ca aceștia. Astfel, când a descoperit oportunitatea de a câștiga bani frumoși vânzând cadavre studenților la medicină, nu a ezitat nicio clipă, deși enormitatea faptelor sale îi înnegura din ce în ce sufletul, provocându-i coșmaruri. Din fericire, după ce a crescut a găsit o nouă cale, mult mai plăcută, de a câștiga sume importante de bani, devenind amantul bine plătit al doamnelor din înalta societate, performanțele lui în pat fiind de-a dreptul legendare.
Cu multă determinare, reușise de unul singur să scrie și să citească, dovedind un adevărat talent la socoteli complicate, fapt ce l-a îndrumat spre cariera ce avea să-l facă bogat precum Cressus și anume patron al unui club de pariuri, care ajunsese în scurt timp extrem de celebră, întreaga elită a societății înghesuindu-se să petreacă timpul atât în încăperile sale luxoase de joc, cât și în apartamentele private, alături de dame de companie.
Deși își îndeplinise visul din copilărie, Derek nu se putea opri din acumulare, dorind mai mult și tot mai mult, încercând să astupe un gol din suflet ce părea să se mărească în permanență, atrăgându-l parcă într-un vid sinistru, nesfârșit, plin de răceală.
”Băiat fiind, petrecuse multe nopți dormind ghemuit sub scări șubrede din lemn sau în pragul unei uși, visând ca într-o zi să aibă un pat numai al lui. Își construise un palat, doar ca să descopere că o mie de nopți petrecute în aur și catifea nu puteau să alunge sentimentul că-i lipsea ceva. Încă mai jinduia după ceva nerostit, care nu avea de-a face cu luxul și țesăturile de calitate.”
Încercând să-și alunge plictiseala ce părea să-l acapareze cu totul, Derek își luase tot felul de amante sofisticate din înalta societate, plictisite și acestea la rândul lor de soții lor bătrâni și morocănoși cu care fuseseră silite să se mărite.
Din păcate, nici una dintre acestea nu reușiseră să-i mențină interesul prea mult timp, nici chiar Joyce, ultima lui amantă, exotică și insațiabilă, dornică să experimenteze orice în pat.
Joyce fusese, la rândul ei, o victimă a regulilor societății de la acea vreme, fiind forțată să se mărite cu un bărbat bătrân și respingător. Pentru a-și alunga nefericirea, Joyce își luase un șir întreg de amanți, dedându-se la tot felul de jocuri perverse și nerefuzându-și nicio plăcere.
Părea că ea și Derek erau la fel, fiecare siliți de împrejurări să devină păsări de pradă, dar exista o diferență esențială. În timp ce conștiința lui Derek era încărcată de regrete, Joyce era crudă, egoistă și imorală, preocupată doar de propriile ei dorințe, fără să-i pese deloc de suferința pe care o provocase celorlalți.
Astfel, în momentul în care Derek a anunțat-o că vrea să încheie relația cu ea, Joyce a fost înnebunită de furie, neacceptând ideea să-și piardă amantul ce-i oferise cele mai mari satisfacții și amenințându-l cu repercusiuni drastice în caz că nu se răzgândea. Derek însă era imun la amenințări și nu avea nicio teamă, astfel că hotărârea lui a fost neclintită. Curând însă avea să se lămurească de faptul că amenințările ei nu erau simple vorbe în vânt, fiind atacat de doi bătăuși pe o alee lăturalnică și crestat pe față pentru a-l marca pe viață.
A fost momentul în care destinul a hotărât că trăise destul în întuneric și i-a trimis o rază de lumină, aducând-o în viața lui pe Sara Fielding, cea care avea să-i răstoarne cu susul în jos întreaga existență.
Sara Fielding era o tânără de douăzeci și cinci de ani, șatenă cu ochi albaștri, ce părea ștearsă la prima vedere, dar care avea un caracter remarcabil, fiind bună la suflet, temerară și pasională. Deși trăise la țară, aflase suficiente informații despre lumea exterioară și fusese cuprinsă de compasiune față de persoanele sărace, care fuseseră nevoite să facă multe sacrificii pentru a-și asigura mijloacele de subzistență. Dorind să atragă atenția opiniei publice asupra acestora scrisese două romane, dintre care Matilda, un roman în care descria viața unei fete ajunse prostituate, se bucurase de un imens succes.
Inspirată de drama unui tânăr din sat, care-și pierduse întreaga avere la jocurile de noroc, se hotărâse să scrie o carte despre cluburile de pariuri și venise la Londra pentru a aduna informații pertinente, astfel ca romanul ei să fie cât mai credibil.
Tocmai când își nota de zor, rezemată de o clădire din mahala, noi expresii colorate auzite acolo, a observat cum doi bărbați îl cotonogeau pe un al treilea. Neputând sta deoparte, Sara a sărit în apărarea acestuia amenințându-i pe bătăuși cu un pistol și, văzând că aceștia nu o luau în serios, a tras un foc de avertizare. Nefiind o bună țintașă, glonțul tras de ea l-a nimerit în gât pe unul dintre bătăuși, omorându-l pe loc, iar celălalt, speriat, a luat-o la fugă. Sărind în ajutorul bărbatului rănit întins la pământ, a aflat cu stupoare că acesta era chiar Derek Craven, bărbatul care deținea clubul Craven’s, unde ea spera să poată intra pentru a aduna informații.
Cu toate acestea, după ce Sara îl duce la clubul lui, Derek se poartă grosolan cu ea, nearătându-i prea multă recunoștință că i-a salvat viața și refuzând rugămintea acesteia de a-i permite accesul în club. Dar Worthy, omul bun la toate al acestuia, impresionat de curajul fetei, se oferă să o introducă el pe Sara în club a doua zi pe lumină și să-i explice regulile, întrucât pariorii veneau abia seara.
A doua zi însă, pe măsură ce Sara descoperea plină de uimire și încântare încăperile luxoase ale clubului, a realizat că Derek o urmărea din umbră, la un moment dat trăgând-o pe neașteptate dintr-un pasaj secret într-o cameră ascunsă, încercând să o sperie. Impresionat de curajul fetei și elocvența acesteia de a-și susține cauza, Derek a cedat în cele din urmă insistențelor ei, permițându-i accesul în club pe o perioadă nedefinită, pentru a-și putea aduna informațiile necesare romanului pe care-l scria.
Pe măsură ce vizitele lui Sara la club se întețeau, Derek se surprinde că era din ce în ce mai fascinant de ea, de inocența și nevinovăția pe care le citea în ochii ei, de pasiunea cu care-și apăra convingerile, fiind ființa cea mai pură pe care o întâlnise el vreodată, simțind un impuls straniu de a o proteja, mai ales de el, pe care se considera prea murdar pentru a respira aerul din jurul ei.
Sara, la rândul ei, era vrăjită de bărbatul întunecat, pe care-l simțea că ascundea multe secrete. Deși era logodită de peste patru ani cu Perry, un bărbat frumos și politicos, dar indecis și aflat sub influența mamei lui, Sara, mânată de un simț acut al aventurii ce-i curgea prin vene și un sentiment nedefinit ce-l simțea față de Craven, decide să-l roage pe acesta să o sărute, dornică să aibă o amintire memorabilă în momentul în care se va întoarce la viața ei anostă de la țară.
Derek însă, copleșit de amploarea sentimentelor lui față de Sara, a decis să o refuze, speriat că nu s-ar mai putea opri să o revendice cu totul.
Interpretând greșit refuzul lui, considerând că el nu o considera suficient de atrăgătoare pentru el, Sara a decis să-i dea o lecție și să-l facă să o dorească. Cu ajutorul lui Lily, prietena lui Derek, pe care am cunoscut-o în prima carte a seriei, Sara se îmbracă într-o rochie seducătoare, de un albastru electrizant și, purtând o mască pe față, s-a prezentat la petrecerea organizată de Derek.
Derek a remarcat-o imediat pe tânăra strălucitoare, ce atrăgea privirile tuturor, și a decis imediat să și-o facă amantă, pentru a-l ajuta să uite de inocenta ce-l ispitise peste puterile lui.
Sara, îmbătată de atmosfera petrecerii și câteva pahare de punci, răspunde complet dezinhibată avansurilor lui Derek, ajungând împreună destul de repede într-un apartament privat și schimbând îmbrățișări și sărutări înflăcărate. Totuși, prin ceața pasiunii, Derek a realizat la un moment dat că o dorea nebunește pe acea femeie tocmai pentru că îi aducea aminte atât de bine de Sara și, străfulgerat de un gând imposibil, i-a smuls masca de pe față, fiind șocat descoperind-o tocmai pe aceasta pe jumătate dezbrăcată în patul lui. Cu un efort supraomenesc, Derek reușește să se oprească, insistând ca Sara să se întoarcă la țară, singurul loc unde era ferită de pericole, cel mai mare dintre ele considerându-se a fi chiar el.
Drumurile lor păreau că s-au despărțit definitiv, dar destinul a hotărât să le mai ofere o șansă miraculoasă, cu ajutorul lui Lily, care a hotărât să-i întoarcă favoarea, amestecându-se cu forța în viața lui în dorința de a-i face un bine, întocmai cum îi făcuse și el cândva.
Pus în fața unei alegeri dificile, Derek a realizat că ținându-se departe de ea nu reușise să-i aducă fericirea, iar ea avea nevoie în acel moment să fie salvată dintr-o situație compromițătoare, astfel că a cerut-o în căsătorie, după ce i-a explicat în amănunt ce viață dusese înainte și ce păcate majore avea.
Sara era profund îndrăgostită de el și, departe de a-l judeca, era conștientă că viața pe care o dusese el nu-i lăsase prea multe opțiuni, și nici una onorabilă. Studiind viața din mahala, Sara știa că acolo se aplica legea junglei și că, la primul semn de slăbiciune, ești nimicit de cei mai puternici. În același timp, este impresionată de bunătatea care îi rămăsese totuși, în ciuda iadului în care trăise, descoperind cât de multe acte caritabile făcuse, în mod complet anonim.
Smerit de iertarea ei, Derek o privea ca pe miracolul lui personal, hrănindu-se fără să se poată sătura din iubirea ei întocmai ca un însetat care descoperă un izvor de apă pură și cristalină, după ce a mers zile întregi prin deșert…
Este sfâșietoare suferința lui în momentul în care crede că ea a pierit într-un incendiu, convins că, în lăcomia lui de a o obține pe Sara, lucrul pe care îl dorise cel mai mult în viața lui, provocase soarta care decisese să îl pedepsească pentru păcatele lui din trecut.
”- Am crezut că sunt pedepsit pentru trecutul meu. Știam că nu eram sortiți să fim împreună, dar nu am putut să mă stăpânesc. În toată viața mea, pe tine te-am vrut cel mai mult. Mi-a fost mereu frică să nu cumva să fii luată de lângă mine.”
O carte deosebit de sensibilă, care îți încălzește sufletul și te face să crezi în iubiri imposibil de frumoase și în miracolul unui nou început pentru cineva care își pierduse de mult timp speranța!
”- Mi-ai spus odată că nu știi ce înseamnă fericirea.
– Îmi aduc aminte.
– Și acum?
Derek o privi lung, apoi o trase în brațele sale.
– Asta este, rosti puțin răgușit. Sunt fericit.
Ea își sprijini din nou capul pe pieptul lui, mulțumită.”

Mulțumim Editurii Miron pentru cartea Visînd la tine de Lisa Kleypas trimisă pentru recenzie

Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice cu eroi/eroine scriitori

Recenzii Editura Miron

Recenzii Lisa Kleypas

 

15 Comments

Spune-ți părerea!