Delicatese Literare
Recenzii

Visările dintre castani de Simona Prilogan, Editura Siono – recenzie

Visările dintre castani

Simona Prilogan

Editura Siono

An apariție: 2021

Nr. pagini: 160

Simona Prilogan s-a născut și a copilărit în Hunedoara, orașul fierului și al castanilor. A debutat cu poezie în 1998 în cotidianul hunedorean ,,Cuvântul Liber”. În perioada următoare a publicat poezie în mai multe reviste din țară și a câștigat premiul presei în cadrul Festivalului Internațional Lucian Blaga – Sebeș.

Din 2017 scrie pentru ,,Webcultura” (Romania), iar din 2018 și pentru ,,Spillwords Press NYC”(SUA) .

În 2018 a publicat la Lulu Press (SUA) două volume de poezie și proză scurtă : ,,Ochi de Poveste”(română ) și ,, Windows to The Blue”(engleză ).

O parte din creațiile ei literare sunt incluse în șase antologii de poezie din Statele Unite ale Americii, în trei antologii apărute în Marea Britanie și două antologii de poezie și proză scurtă în România.

,,Există trei categorii de poezii. Poezii care doar stăpânesc arta tehnică a formelor stilistice, poezii care doar transmit emoții autentice fără recurs la o artă tehnică sofisticată, și , în fine, poezii care reuşesc să folosească o tehnică poetică elaborată pentru a exprima cele mai profunde emoții și a medita asupra condiției umane. Poeziiie Simonei Prilogan fac, fără îndoială, parte din ultima categorie.”- Cosmin Vraciu, doctorand în Filosofie și științe politice la University College London

Zâmbește-mi din noapte, speranță !

Mi-așază pe tâmple prea plin,

Lumina mi-așază pe pleoape

Și-mi lasă pe cale senin.

Zâmbește-mi pe cale, iubire!

Albastru-mi pictează în gânduri

Și coruri de îngeri trimite-mi

Psaltiri să îmi scrie sub rânduri.

Zâmbește-mi sub stele, credință!

Sub coaste-adevăr îmi sădește ,

Prin vene pulsează-mi putința

Și-n ploi de iubiri ma-nfloreste.

,,Zâmbește-mi ‘’

,,Visările dintre castani de Simona Prilogan nu este un simplu volum de poezii, ci un album de file inundate din plin cu sensibilitate, freamăt, durere, visare, speranță, dar mai ales iubire. Simona Prilogan a creat un univers plin de culoare si arome, invitându-l pe cititor să călătorească cu gândul, sufletul și imaginația.

Se simte dragostea autoarei pentru natură, pentru orașul copilăriei, pentru familie, pentru vechi și nou, deopotrivă, pentru viață. Însuși titlul cărții denotă multă afectivitate și nostalgie ascunse în spatele unor cuvinte încărcate de magie.

 

Mă pierd printre șoapte de dor

Rostite-n amiezi de dureri

Dar plec către tainicu-mi ieri

Să-mi caut voințe ce vor

Să prindă culori peste seri.

Din salba de timp fac popas

Să-mi leagăn prea plânsul amar

Să-l mângâi cu zâmbetul – dar

Al zânelor ce au rămas

Să picure pace-n hotar.

Cu zboruri de îngeri îmi leg

Speranțele – cântec și-apoi

Blândeții îi scriu versuri noi

Cum viața îmi pare-un întreg

Ce-mparte culori printre ploi.

,, Culori’’

Cu multă delicatețe, Simona Prilogan zugrăvește un tablou literar fascinant, plin de viață, în care cele două teme, iubirea si natura, sunt corelate într-un mod tulburător, dar rafinat totodată.

Autoarea concentrează în versurile sale lumi interioare și exterioare, le stilizează, le oferă un ritm fermecător asemenea unui vals gratios, purtând, astfel, cititorii pe aripile visării.

Fiecare vers este o invitație de a pătrunde în sufletul autoarei, de a-i cunoaște trăirile, emotiile, gândurile, iubirile, trecute și prezente. Este un amestec suav de duioșie și candoare.

Recomand volumul de poezii – ,,Visările dintre castani” – tuturor iubitorilor de artă, cea exprimată prin cuvinte – și, nu numai! – dar și celor cu suflet călător. Cartea se citește ușor, stilul de scriere este plin de căldură , eleganță și profunzime și se bucură de o grafică deosebită, frumos realizată, ce reflectă perfect legătura dintre om și natură.

Cartea Visările dintre castani de Simona Prilogan poate fi comandată de pe sionoeditura.com

Recenzii și prezentări cărți Editura Siono

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

Spune-ți părerea!