Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Visătorul de visuri de Maria, Regina României – Editura Humanitas, Colecția Humanitas Junior – recenzie

Visătorul de visuri

(The dreamer of dreams – 1915)

Maria, Regina României

Ilustrații: Sidonia Călin

Traducerea: Anca Bărbulescu

Editura: Humanitas

Colecția: Junior

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 138

Publicată pentru prima oară în 1915, “Visătorul de visuri” este probabil cea mai cunoscută și mai iubită dintre scrierile beletristice ale reginei Maria.
Cartea spune povestea sfâșietor de frumoasă a lui Eric Gundian, pictorul cu plete aurii găzduit la castelul regelui Wanda, dintr-un ținut îndepărtat. Noapte de noapte, tânărului îi apare în vis o făptură cu ochi luminoși, care îi înrobește sufletul și-i fură liniștea fără de care nu poate picta.
Fermecat de fata fără nume și dornic să-și încheie capodopera rămasă neterminată pe peretele castelului, Eric pornește prin lume în căutarea ei. Călătoria, plină de aventuri, îi este presărată cu probe de curaj și credință și îi prilejuiește întâlniri miraculoase cu oameni care îi oferă adevărate lecții de viață.
Ce-l așteaptă pe Eric la capătul drumului? Oare visul lui se va întrupa aievea, sau va rămâne de-a pururi de neatins?
Mulțumim Libris.ro pentru cartea Visătorul de visuri de Maria, Regina României oferită pentru recenzie!
O lectură ușoară, captivantă și plină de magie și emoție. Prin rândurile sale pășim în lumea imaginarului și avem parte de o aventură deosebită.
“Cu fiecare zi petrecută între pereții castelului regal, faima lui Eric Gundian sporise, iar tânărul ajunsese, fără să-și dea seama, răsfățatul Curții. Orice toană a lui era poruncă, iar chipul lui vesel și frumos era îndrăgit de toți, tineri și bătrâni.”
Pictorul Eric pornește în căutarea unei perechi de ochi luminoși care-i oferă liniștea fără de care nu se poate concentra la pictură. O călătorie fantastică, în care are de trecut o mulțime de probe și în care este nevoit să-și demonstreze abilitățile. Dar, în această goană nebună nu se întreabă nici măcar pentru un moment dacă această făptură este reală sau doar o fantasmă plăsmuită de mintea sa creatoare.
O călătorie ce pare zadarnică, multe încercări nereușite, deziluzii, speranțe deșarte.
“Dar alergă mai departe, fără oprire, grăbit să se îndepărteze de ochii aceia care nu erau cei pe care îi căuta el.”
Călători vreme de anotimpuri, străbătu lumea de la un capăt la altul și descoperi minunății de care nimeni nu știa prea multe.
Visătorul de visuri” este o călătorie continuă în căutarea muzei creatoare, aș spune eu. O muză care s-ar putea să nu fie aflată niciodată. Dar călătoria este cea care-i oferă o experiență de neînchipuit.
Autoarea, Maria, Regina României, reușește să stârnească interesul oricărui cititor și îl îndeamnă să pornească într-o călătorie fantastică, plină de aventuri, minuni și descoperiri de care tânărul Eric are parte pe parcursul acestei căutări.
Fecioara zăpezii și urșii polari în ținutul zăpezilor veșnice; mări nețărmurite și animale fioroase și magice care locuiesc în ele:
“Furtuna urlă și se zbătu și gemu toată noaptea, iar corabia cea curajoasă își croi drum prin valurile spumegânde, până ce, încetul cu încetul, dimineața birui întunericul și aduse, odată cu noua zi, o liniște care promitea pace și odihnă. Așa se scurgea zi după zi și noapte după noapte.”
O femeie cu ochii acoperiți, o vrăjitoare care îi dă viața peste cap, îl face să simtă ce nu a mai simțit până acum, este îngrijorat de aceste sentimente care-l împovărează și-l îngrozesc.
Un basm pe care autoarea ni-l redă într-un stil alert, plin de emoții, de aventuri și fantezie. Eric este un personaj care trăiește în propriile sale vise. Vise pe care propria minte și le-a creat. O călătorie în căutarea unei perechi de ochi neasemuiți, un drum plin de piedici spre autocunoaștere. O maturizare care vine în timp ce aventurile prin care trece îi întăresc credința că va găsi ceea ce îi este dat să cunoască.
“Călătorul obosit se lăsă în genunchi, cu mâinile împreunate, cu capul plecat peste altar; și în timp ce el stătea acolo și murmura vechi rugăciuni uitate din vremea copilăriei, lacrimi calde, adevărate, izvorâră din ochii picturii sfinte și începură să cadă, picătură cu picătură, pe pletele lui de soare.
Era ca o binecuvântare duioasă, care purta în ea o alinătoare promisiune de împăcare și tihnă.”
A speranței? A zădărniciei căutării? A iluziei negăsite?
Animale fantastice îi apar în timpul călătoriei, ființe fantastice care-l ajută sau nu, pe care Eric decide să le urmeze. Astfel, de la fiecare dintre ei învață câte o lecție, fie că vorbim despre curaj, prietenie, loialitate, emoții, încredere sau opusul tuturor acestor sentimente.
O cărare pe care o parcurgem alături de Eric, o călătorie demnă de povestit, o lecție despre visele care devin realitate.
Dacă acest tânăr curajos va găsi obiectul căutărilor sale neobosite, asta rămâne de văzut. După cum rămâne de văzut dacă tânărul pictor va reveni în castelul regelui Wanda pentru a-și finaliza pictura.
“Așa binecuvântă Dumnezeu iubirea celui care se numise odată Eric Gundian, Visătorul de Visuri.”

Cartea Visătorul de visuri de Maria, Regina României poate fi comandată pe Libris.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii și prezentări cărți din colecția Humanitas Junior

 

10 Comments

Spune-ți părerea!