Delicatese Literare
Prezentari carti

Visul numarul 9 de David Mitchell, Editura Humanitas Fiction

Visul numarul 9

David Mitchell

Editura Humanitas Fiction

Colectia Raftul Denisei

An aparitie: 2018
Nr. pagini: 521
Traducator: Mihnea Gafita
Titlu original: number9dream
Scriitorul englez DAVID MITCHELL s-a născut în 1969, la Southport, Lancashire. Își face studiile de literatură engleză și americană la University of Kent, urmând apoi un masterat de literatură comparată. Se mută în Sicilia și apoi în Japonia, la Hiroshima, unde ține cursuri de limba engleză timp de opt ani. Debutează cu romanul Ghostwritten (1999), câștigător al John Llewellyn Rhys Prize și finalist la Guardian First Book Award, căruia îi urmează, în 2001, Visul numărul 9 (Number 9 Dream; Humanitas Fiction, 2018), finalist la Booker Prize și la James Tait Black Memorial Prize, și Atlasul norilor (Cloud Atlas, 2004; Humanitas Fiction, 2008, 2013), roman câștigător al British Book Literary Fiction Award și nominalizat la Booker Prize, Nebula Award și Arthur C. Clarke Award, ecranizat în 2012, cu Tom Hanks și Halle Berry în rolurile principale. În 2006 publică, de asemenea cu mare succes de critică și de public, Omul de ianuarie (Black Swan Green; Humanitas Fiction, 2015), urmat de The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (2010), roman nominalizat la Booker Prize și distins cu Commonwealth Writer’s Prize, The Bone Clocks (2014) și Slade House (2015). În 2016, Mitchell termină nuvela From Me Flows What You Call Time, care face parte din proiectul Future Library — o capsulă literară a timpului reprezentată de 100 de autori emblematici și urmând a fi lansată în 2114.
În 2003, David Mitchell apare în antologia Granta a celor mai importanți tineri scriitori englezi, iar în 2007 este inclus de revista Time în topul celor mai influente 100 de personalități din lume. Printre numeroasele premii acordate lui David Mitchell se numără Geoffrey Faber Memorial Prize și South Bank Show Literature Prize.
Visul numarul 9 are, ca toate romanele lui David Mitchell, o multitudine de fire narative. Ceea ce da coerentă întregului este odiseea urbană a unui tânăr naiv, dar foarte inteligent și cu imaginație debordantă, Eiji Miyake, devenit major la 20 de ani, după legea japoneză. Romanul preia titlul cântecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.
De pe insula Yakushima, Eiji pleacă la Tokyo pentru a-și caută tatăl necunoscut. Fanteziile lui structurează narațiunea caleidoscopică. Firul principal se intersectează cu mai multe fire conexe – mama, internată din cauza alcoolismului într-o clinică izolată, încearcă să-și recâștige fiul, pe care l-a părăsit; sora lui geamănă, care s-a înecat în ocean, îi bântuie visele -, se întâlnește cu fire întâmplătoare – prietenia lui Eiji cu proprietarul unui magazin de închiriat filme; relația lui cu o pianista cu ceafă perfectă -, se ciocnește de altele pline de violență atât în viața reală, cât și în irealitate – tânărul nimerește într-un război nimicitor din lumea interlopă, dominată de Yakuza; își asumă roluri de super-erou în jocuri electronice -, sau se mută pe fire paralele – Eiji citește fabulele scrise de o bătrână autoare surdă pentru nepotul ei sau jurnalul prezumtivului sau bunic, fost luptător kamikaze în marina militară.
Excepțional! E mai mult decât o poveste suprarealistă cu mistere sau decât o carte despre maturizare, mai mult decât un portret al metropolei Tokyo sau al unui adolescent cu fluxurile lui de conștiința. Este un roman unic: inteligent, neobișnuit, captivant și minunat scris. – Literary Review
Visul numărul 9, cu energia lui propulsiva, cu ludicul lui nestăvilit și erupția joyceana de limbaj, reprezintă confirmarea absolută că David Mitchell trebuie socotit printre cei mai buni romancieri de astăzi. Scrie de vis, tipul acela de vis care nu vrei să se termine. – San Francisco Chronicle

Cartile autorului pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii și prezentări cărți din colecția Raftul Denisei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *