Delicatese Literare
Recenzii

Voalul negru de mireasă de Linda Howard, Editura Miron – recenzie

Voalul negru de mireasă

(Veil of Night – 2010)

Linda Howard

Editura Miron

An apariție: 2019

Nr. pagini: 368

Traducător: Cornelia Cernetchi-Pascu

Linda Howard a ridicat stilul romantic suspans la nivel de artă. Cărțile sale din acest gen s-au instalat imediat pe pozițiile fruntașe ale clasamentului întocmit de Goodreads “Best Romantic Suspense”, în care în primele 10 poziții se află trei cărți ale Lindei Howard: pe prima poziție Jocul Morții, pe poziția a doua După o noapte, iar pe poziția a șaptea Bărbatul visat.
O nuntă de lux, unde verighetele nu vor mai fi niciodată schimbate, mirii nu vor mai ajunge să se sărute, iar mireasa nu va mai vedea lumina zilei.
Romanul este o încântătoare poveste romantică, împletită cu momente de suspans. Autoarea ne invită la o nuntă de lux, unde verighetele nu vor mai fi niciodată schimbate, mirii nu vor mai ajunge să se sărute, iar mireasa nu va mai vedea lumina zilei.
Jaclyn Wilde se ocupă cu organizările de nunți, o slujbă plăcută. Dar pe măsură ce o ajută pe Carrie Edwards să se pregătească pentru ziua cea mare, viața ei devine un coșmar.
Problema este că fiecare om – de la cofetar pînă la florar și croitoreasa care-i coase rochia de de nuntă, toți au motivele lor să dorească moartea miresei. În timp ce aceia care au resimțit mînia lui Carrie surîd cînd o văd ucisă, Jaclyn nu este capabilă să se bucure de această trgedie, mai ales că se află în fruntea listei de suspecți.
Cazul îi este atribuit detectivului Eric Wilder, care constată că probele duc spre foarte mulți participanți.
Lucrurile se complică și mai mult, cînd între Jaclyn și Eric se întensifică o atracție fierbinte, iar criminalul periculos se apropie tot mai mult. De data aceasta ținta nu mai este o mireasă, ci o organizatoare de nunți elegantă și irezistibilă.
Voalul negru de mireasă – un titlu care mi-a atras atenția de cum a apărut cartea. Convinsă și de sinopsisul incitant, și, bineînțeles, de faptul că Linda Howard e una din autoarele mele preferate de cărți romantic suspans, am așteptat cu nerăbdare să descopăr povestea și m-am bucurat când am găsit cartea pe stoc pe Libris.
E simpatică, relaxantă, se citește ușor. Nu e la fel de intensă ca alte cărți ale autoarei, dar am citit-o cu plăcere.
Îmi plac cărțile a căror acțiune ne poartă în preajma nunților, în febra pregătirilor pentru ca totul să fie perfect în Ziua cea mare, iar cartea de față ne duce direct în culisele acestora, având în vedere că Jacklyn Wilde, eroina cărții, are, împreună cu mama ei, Madelyn, o firmă de organizare de evenimente, Premier.
Este foarte mult de muncă, iar Jacklyn, Madelyn si asistentele acestora, Deidre și Peach, fac față cu greu în perioadele foarte aglomerate cum este cea din prezent: șase nunți în cinci zile, un adevărat tur de forță. Și nu le stresa planificarea și organizarea lor, ci întâmplările neprevăzute cărora trebuia să le facă față, generate de panica, emoțiile, pretențiile și nehotărârea mireselor și soacrelor, care se gândeau și răzgândeau până în ultimul moment în privința rochiilor, florilor, torturilor, punând nervii tuturor celor implicați la grea încercare.
Dar niciodată, în cei șapte ani de când aveau firma Premier, nu avuseseră o clientă așa imposibilă precum Carrie Edwards, o nemernica răsfățată și egoistă, care îi teroriza cu răutățile ei pe cei din jur. Era o ființă de-a dreptul toxică.
După o întâlnire cu aceasta, Jacklyn, complet epuizată nervos, a făcut un popas la un bar pentru un cocktail, înainte de a merge acasă.
Era un bar unde se întâlneau de regulă polițiștii din Hopewell, orășelul unde se petrece acțiunea.
O femeie atrăgătoare, rasată, cu un corp de manechin și niște picioare interminabile, Jacklyn a atras imediat atenția populației masculine din bar. A dat repede de înțeles că nu e interesată, însă nu a fost la fel de categorică când de ea s-a apropiat Eric Wilder. Polițistul ezitase până să o abordeze, dar îi rămăsese gândul la ea de când se ciocniseră, cu totul întâmplător ceva mai devreme, în clădirea Primăriei. Se pare că și Jacklyn îl remarcase pe bărbatul care respira sex-appeal prin toți porii.
Atracția e instantanee, iar tensiunea sexuală dintre cei doi e palpabilă, însă, deși nu erau adepții aventurilor de-o noapte iar amândoi erau precauți în privința ideii unei relații, întrucât meseria fiecăruia îi acapara tot timpul, și aveau fiecare și experiența unei căsătorii ratate… au terminat noaptea împreună! Și ce noapte! 
Habar nu aveau că data viitoare când se vor întâlni – foarte curând, de altfel – se vor afla de părți diferite ale baricadei. Eric, evident, de partea legii, iar Jacklyn – vai!! – suspectul principal intr-un caz de crimă!
O întâlnire dezastruoasă dintre mireasa-monstru Carrie, pe de o parte, și Jacklyn și furnizorii de servicii și produse pentru nuntă, de cealaltă parte s-a terminat cu Jacklyn pălmuită și concediată, și cu Carrie… moartă! Deși aceasta era în viață când a plecat Jacklyn, dar asta trebuia dovedit! Aparent, era ultima persoană care o văzuse în viață. 
Eric Wilder, polițistul care preia cazul, se vede în fața unui conflict de interese, însă își convinge șefii că poate face față. Își orientează ancheta în a strânge probe și indicii care s-o disculpe pe noua lui iubită, iar cel mai bun mod de a face asta constă în a acționa ca la carte, tratând-o ca pe oricare alt suspect. Însă ea, nevinovată și speriată, se simte trădată.
Ce, a crezut că o noapte însemna mai mult decât sex? În loc de o consolare, de la el primea acum un interogatoriu. Măiculiță, ce trezire frumoasă. Respira foarte greu, cu toate că realiza cât de irațional era sentimentul de trădare din partea lui; însă tot suferea.
Cartea urmărește pe de o parte mersul anchetei, iar pe de altă parte activitatea de la Premier, cu nunțile aferente. Au fost vreo două nunți acolo, cea roz și, mai ales cea din hambar, care m-au amuzat teribil.
Vorbind de momente amuzante, au fost totale fazele în care se ducea Eric să-si cumpere și el, ca tot omul, o cafea. O ”afurisită de cafea”, atât voia, dar primea de fiecare dată la „pachet” un jaf ad-hoc!
Cum se desfășoară ancheta, cum evoluează – sau nu, având în vedere circumstanțele – relația dintre Eric și Jacklyn (ies scântei acolo, asta vă asigur), ce indicii ies la iveală și cine devine noul suspect odată ce Jacklyn se va dovedi nevinovată, rămâne să descoperiți. 
Mi-au plăcut personajele, sunt foarte frumos construite, am admirat echipa celor patru organizatoare de nunți (erau atât de bine organizate și de meticuloase, încât Eric Wilder se gândise că, dacă cele patru femei și-ar pune vreodată în cap să facă o crimă, atenția lor la detalii ar fi perfectă și sigur ar scăpa neprinse), mi-a plăcut de Eric – bineînțeles!, m-a exasperat Jacky, imaturul, superficialul și egoistul tată al lui Jacklyn, de care Madelyn divorțase cu ani în urmă, și am urât-o sincer pe Carrie.
Spre final, întâmplările devin dramatice, căci viața lui Jacklyn ei e în pericol, iar criminalul e greu de dovedit.  Nu vă dezvălui mai multe, veți vedea despre ce e vorba…
Și oare, când și dacă totul se termină cu bine, vor mai avea Eric și Jacklyn vreo șansă să fie împreună?  Citiți cartea și veți afla. 
Bietul Eric, la final mi-a venit să mă duc să-i fac o cafea…

Cartea Voalul negru de mireasă de Linda Howard pot fi comandate de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Linda Howard

Recenzii și prezentări cărți romantic-suspans

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *