Vrabia roșie de Jason Matthews, Editura Meteor Press – recenzie
Vrabia roșie
(Red Sparrow – 2013)
Jason Matthews
Editura Meteor Press
Traducere: Mihaela Adina Eros
Nr. de pagini: 464
An apariție: 2018
Jason Matthews a fost ofiţer de operaţiuni în cadrul Directoratului de Operaţiuni al CIA. În cariera sa de peste 33 de ani, a activat în mai multe zone din afara ţării, specializându-se în colectarea de informaţii secrete de securitate naţională. A condus operaţiuni de recrutare împotriva unor ţinte din Uniunea Sovietică, Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia de Est şi Caraibe. Ca şef al diferitelor Staţii CIA din lume, Matthews a colaborat cu parteneri străini în cadrul unor programe antiproliferare a armelor de distrugere în masă şi contraterorism. Este autorul trilogiei Vrabia Roşie, Palatul trădărilor şi Candidatul Kremlinului.
Seria Vrabia roșie (Red Sparrow) – recenzie serie
1. Vrabia roșie – Editura Meteor Press – Red Sparrow – 2013
2. Palatul trădărilor – Editura Meteor Press – Palace of Treason – 2015 – recenzie
3. Candidatul Kremlinului – The Kremlin’s Candidate – 2018 – recenzie
O DRAMĂ IMPLACABILĂ - WASHINGTON POST
O INTRIGĂ PALPITANTĂ, CARACTERE PUTERNICE ŞI UN FINAL TULBURĂTOR - USA TODAY
Frumoasa Dominika Egorova, o fostă speranţă a baletului rus, a cărei carieră s-a terminat tragic printr-un accident, ajunge de pe scena artistică, printr-un joc al hazardului, în culisele spionajului internaţional condus de SVR, Serviciul de Informaţii Externe Rus. Ea este împinsă de unchiul său, o persoană cu o poziţie importantă în cadrul agenţiei, să intre în jocurile murdare organizate de spionajul rus, fiind instruită în arta seducţiei fără scrupule, pentru stoarcerea de informaţii şi eliminarea adversarilor. Într-una dintre misiunile sale ajunge să-l cunoască pe un tânăr ofiţer de contrainformaţii al CIA şi din acel moment începe bătălia vieţii sale, aceea de a se elibera de un sistem care o folosise, o rănise şi o manipulase cu cruzime şi de a lupta pentru drepturile sale de om liber, de a iubi, de a face propriile alegeri şi de a-şi apăra propriile valori.
Autorul, fost agent al CIA, este un bun cunoscător al lumii dure a spionajului şi al jocurilor sale duble. Povestea imaginată de el caută să înfăţişeze latura umană, fragilă, a unor personaje antrenate să nu aibă sentimente, ci doar o inteligenţă cameleonică pusă în slujba unui stat sau a altuia. Dincolo de activităţile de spionaj, autorul surprinde adevărate drame personale ascunse, sufletele unor oameni care interacţionează cu ceilalţi în funcţie de propriile lor sentimente şi nu de programările impuse de un sistem sau altul.
Lumea aceasta a oamenilor din umbră capătă culoare exact atunci când inimile încep să-şi vorbească.
Filozoful englez Francis Bacon spunea că „mai multe informații înseamnă mai multă cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă putere”. Lumea informațiilor secrete este una aparte, asemănătoare cu un teatru pe scena căruia personajele principale sunt cei care activează în sistemele de spionaj și contraspionaj, decorurile schimbându-se mereu în funcție de locație, „actorii-spioni” asumându-și roluri dificile în care elementul cheie este „secretul-informația”. Spionajul reprezintă „ochii și urechile” unui stat, un drum lung și anevoios plin de primejdii, riscuri și capcane la capătul căruia, uneori, se află moartea. Convingerile ideologice, patriotismul, religia, frustrarea, dorința de apreciere socială, sunt principalele motivații ale celor care practică a două cea mai veche meserie din lume, spionajul. Orice detaliu contează, ofensivitatea este armă, obiectivitatea este cheia succesului, jocul se numește perseverență pentru că nu are limite iar cultură generală este calitatea care nu trebuie să lipsească din „bagajul” celui care activează în serviciile de spionaj și contraspionaj.
Vă invit să pășiți în lumea incitantă, periculoasă și plină de adrenalină a serviciilor de informații prin intermediul cărții Vrabia roșie de Jason Matthews.
Nathaniel Nash (Nate) este un tânăr ofițer de operațiuni CIA antrenat să-și exercite misiunile sub urmărire pe terenul advers. Suflet neliniștit, are nevoie de emoția provocărilor și adrenalina acțiunilor, iar coșmarul lui este eșecul! Sigur pe el, agil, cu toate simțurile în alertă, este un entuziast care are dorința de a nu da greș. Disciplinat, bun vorbitor de limba rusă, eficace pe teren, Nate știe că o singură greșeală, o mică eroare sau neatenție din partea lui ar avea ca rezultat moartea sursei lui de informații, care la acest moment este MARBLE, o legendă vie în Serviciul de Informații Externe Rus (SVR), în persoana generalului Korcinoi. Acesta lucrează cu CIA de paisprezece ani, oferindu-și serviciile americanilor, devenind spion, fiind un profesionist în urmărire stradală, un supraviețuitor al luptelor interne pentru putere în Rusia. A ajutat și ajută CIA cu numeroase informații despre operațiuni KGB, infiltrări în țări străine sau cu numele celor care spionau pentru Rusia. Nate ține la general, având pentru el sentimente ca de la fiu la tată. La una din întâlnirile lor ultrasecrete, în Moscova, o echipă rusească de contraspionaj încearcă să-i surprindă, dar Nate reușește să-i inducă în eroare, expunându-se riscului de a fi văzut, prins și arestat pentru a-l salva și acoperi pe MARBLE, astfel încât spionajul rus să nu afle cine este „trădătorul” din mijlocul lor. Însă, această acțiune este un eșec din punctul de vedere al șefului lui, deși Nate o consideră un succes pentru că a reușit să nu-și deconspire sursa de informații, urmarea fiind transferul lui la Helsinki. Ce nu știe Nate este că unul din șefii SVR îi vrea capul pentru că a reușit să scape din capcana întinsă de oamenii lui și nu a putut afla cu cine s-a întâlnit ofițerul CIA.
Vania Egorov este ofițer KGB de teren, mediocru, birocrat cu ambiții politice, maestru în jocurile de culise și director adjunct al SVR. El a fost cel care i-a sugerat lui Putin să condamne amestecul SUA în demonstrațiile care au avut loc înaintea alegerilor, iar Putin îl simpatizează. Tot ce-și dorește Egorov este să continue să avanseze in ierarhie și știe că orice operațiune eșuată este o pată neagră care nu va mai fi ștearsă niciodată din dosarul lui. Drept urmare, ticălosul ofițer american Nate Nash îl calcă „pe bătături” promițându-și că-l va supraveghea „la sânge” pentru a-l prinde și a-i deconspira sursa de informații.
Dominika Egorova este o frumusețe rusă de douăzeci și cinci de ani, grațioasă și inteligență, singurul copil al unei artiste din Orchestra Filarmonica din Moscova și al unui ilustru profesor de istorie de la Universitate. Cu o memorie fabuloasă, dovedește talent și abilități de balerină, dar și în studii politice încă din școală.
Tatăl ei însă nu îndrăznește să-i spună adevărul despre capcane, idealismul și patriotismul ei prostesc. Un accident nefericit, o răutate a unei colege din trupa de balet spulberă însă visul de a-și continua carieră de balerină. Imediat după moartea prematură a tatălui ei, unchiul Vania Egorov, directorul adjunct al SVR, un om cu convingeri politice diametral opuse tatălui ei, o șantajează cu evacuarea ei și a mamei din locuință cerându-i în schimb „ajutorul”, cu discreție, într-o misiune de cunoaștere și ademenire a unui adversar politic. Da, Vania Egorov este un „șarpe” care vede o mare oportunitate în grația și frumusețea Dominikai! Uită însă să menționeze crima pe care un asasin politic, o brută ucigașă din SVR, o unealtă a unchiului ei, o face de față cu ea asupra acestui adversar. Șocată, traumatizată și fără scăpare, în Dominika își fac loc disprețul și furia mocnită și, cel mai important, dorința de răzbunare! Unchiul Vania nu se oprește aici, ci rămâne același șantajist ordinar, propunându-i un post în SVR, ca ofițer de operațiuni.
Dominika începe să învețe că pentru a se răzbună și a pătrunde în lumea celor care o folosesc, trebuie să absolve Academia de Informații Externe. Ceea ce nu știe este că unchiul ei are alte planuri cu ea după Academie și anume, bazându-se pe frumusețea ei, vrea să o trimită la celebra „ȘCOALĂ DE VRĂBII”, unde bărbații și femeile erau instruite în arta seducției pentru a reuși să culeagă informații utile țării, să devină o VRABIE ROȘIE! Sufletul Dominikai se revoltă, pentru că nu vrea să devină o prostituată, dar șantajul și amenințarea o determină să accepte totul cu o detașare rece. Această Școală este încă un sacrificiu pe care ea trebuie să-l facă pentru a-și demonstra loialitatea, pentru a-i înfrânge spiritul, un mod de a dezumaniza iubirea. Este doar sex pentru informații! Tehnici sexuale, poziții și mișcări, provocare și manipulare, arta de a merge, de a conversa și de a obține informații, fără suflet, fără emoții, toate acestea făceau parte dintr-un rol, iar Dominika se luptă să rămână cu mintea și sufletul întregi.
După acest „șoc” la care este supusă de unchiul ei, primește o misiune delicată și dificilă în Norvegia: să distrugă un ofițer american al CIA, să-l cunoască, să-i afle rutina, să-i ofere plăcere și să-i afle gândurile pentru a-i întinde o cursa și de restul se va ocupă el, Vania Egorov! Un șir lung de șefi scârboși în frunte cu unchiul ei i-au controlat viața și cariera, i-au zdrobit spiritul și idealurile. Habar n-avea ce înseamnă munca de spion, nu conta ce credea ea, trebuia să se supună și să aducă rezultate rapide! Dominika se săturase, latura ei mai întunecată, mândria, nesupunerea și rebeliunea încercând să iasă la suprafață.
Mi-au plăcut foarte mult personajele pricipale ale acestui roman, Nate și Dominika, imperfecte, credibile, caractere complexe, luptători, învingători dar și perdanți, cu suflete zbuciumate, dorind să fie liberi, să poată face propriile alegeri.
Va reuși Dominka să-l manipuleze pe Nate? Se va răzbună ea pe cei care au făcut-o să sufere? Și ce se va întâmplă dacă intervin sentimentele între cei doi tineri? Va reuși Dominika să facă propriile ei alegeri, va învinge sufletul ei rebel sau patriotismul?
Vă las pe voi să aflați răspunsurile citind această magnifică poveste despre lumea complexă și complicată a spionajului, cu eroi care sub exteriorul dur, impenetrabil mai păstrează un strop de umanitate și o fărâmă de iubire!
O lectură impresionantă, foarte bine scrisă, care răscolește și emoționează!
Cartea a fost ecranizată în 2018 în regia lui Francis Lawrence, având în rolurile principale pe Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mary-Louise Parker, Ciarán Hinds.
12 Comments
Tyna
Minunată recenzie! Foarte frumoasă și convingătoare! Felicitări! ❤❤❤ Am văzut filmul acum un an, dar nu știam că este după o carte. Acum vreau să o citesc și eu și sper să apară cât mai repede și celelalte două cărți din serie!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult , Tyna! ❤Abia astept sa vizionez si eu filmul! Si sa apara si celelalte volume din serie !❤
Mirela Barbălată
Wow! Tare incitantă recenzia!!
M-ai făcut curioasă . Pare o carte intensă și palpitantă!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Mirela! ❤ Am inteles ca si filmul este la fel de frumos!❤
anasylvi
Am auzit de carte, a devenit destul de cunoscuta, mai ales printre fanii cartilor de spionaj. Se vede ca ti-a placut, ai transmis acest lucru si sunt convinsa ca este o lectura foarte faina. Multumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Cu mare drag, Ana, iti multumesc si eu!❤
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Daniela, cu drag!❤
Oli
Excelentă recomandare, și de carte, și de film, și minunată recenzie, felicitări Carmen și mulțumesc!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Oli, cu mare drag!❤
Geo
Mulțumesc pentru recomandare! Suna tare bine recenzia! Mai ca sunt tentată si eu!
familiasimionescuyahooro
Cu mare drag, Geo, multumesc si eu!❤ Recomand cartea cu mare placere!❤