Delicatese Literare
Recenzii

Vrăjitoarea de Camilla Läckberg, Seria Fjällbacka, Editura Trei – recenzie

Vrăjitoarea

(Häxan – 2017)

Camilla Läckberg

Editura Trei

An apariție: 2018

Nr pagini: 816

Traducere: Ioana Ghisa

Seria Fjallbacka/ Fjällbacka Series:

 1. Prințesa ghețurilor – Isprinsessan/ The Ice Princess – 2004 – recenzie

 2. Predicatorul – The Preacher – 2004 – recenzie

 3. Cioplitorul în piatră – Stenhuggaren – 2005 – recenzie

 4. Piază rea – Olycksfågeln – 2006 – recenzie

 5. Copilul german – The Hidden Child – 2007 – recenzie

 6. Sirena – Sjöjungfrun/ The Drowning – 2008 – recenzie

 7. Paznicul farului – Fyrvaktaren – 2009 – recenzie

 8. Făuritoarea de îngeri – Änglamakerskan – 2011 – recenzie

 9. Îmblânzitorul de lei – Lejontämjaren – 2014 – prezentare

 10. Vrăjitoarea – Häxan – 2017

 11. Gökungen – 2022

Camilla Läckberg este cea mai de succes autoare suedeză. Cărțile ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare. A publicat zece romane crime, patru romane polițiste, două cărți de bucate și șase cărți pentru copii.
Seria plasată în Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg, e publicată în peste 60 de țări. Prințesa ghețurilor, romanul ei de debut, s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare.
După cărțile ei s-au realizat șase filme de televiziune, iar romanul Copilul german a stat la baza unei ecranizări cu același nume.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: cărțile din seria Fjallbacka, Colivia de aur și Cutia.

Când o fetiță de patru ani dispare în vecinătatea orașului Fjällbacka, locuitorii sunt cuprinși de groază. Cu treizeci de ani în urmă, o fetiță a dispărut în același loc și a fost găsită moartă.

O CRIMĂ

La acea vreme, două adolescente au fost acuzate de uciderea ei. Să fie într-adevăr o coincidență că una dintre fete - acum o actriță faimoasă - tocmai s-a întors în orașul Fjällbacka? Inspectorul Patrik Hedstrom începe să investigheze cazul, ajutat de soția sa Erika Falck, scriitoare de romane polițiste de succes.

O COMUNITATE DEZBINATĂ

Dar pe măsură ce Patrik și Erika fac cercetări tot mai adânci, adevărul devine și mai întunecat, fiindcă se pare că toată lumea din acea comunitate strâns unită are un secret. Curând, vor trebui să se confrunte cu faptul că s-ar putea să ascundă un criminal în mijlocul lor...

Vrăjitoarea leagă trei perioade diferite și face paralele tematice interesante. Läckberg descrie într-un mod convingător și terifiant cum fiecare perioadă a avut propria vânătoare de vrăjitoare, oferindu-ne totodată un thriller extrem de alert – Skånska Bagbladet

Vrăjitoarea este o poveste întunecată din mai multe puncte de vedere: mai violentă decât și-ar putea imagina cineva și una în care oamenii tineri suferă cel mai mult – Goteborgs-Posten

O împletire unică și paradoxală a aspectelor terifiante și prietenoase ale genului crime – The Guardian

Viața de familie și brutalitatea sunt subiectele preferate ale Camillei Läckberg. Intriga e condusă cu o mână sigură, iar ritmul e trepidant…

O sondare expertă a laturilor întunecate ale psihicului uman – Sunday Times

Camilla Läckberg se află în topul celor mai buni autori scandinavi de literatură crime – The Times

O autoare din rândul autoarelor mele preferate de cărți polițiste, Camilla Läckberg, o serie care m-a prins definitiv în mrejele ei, Seria Fjallbacka, și o nouă poveste captivantă – VrăjitoareaÎmi place felul în care scrie Camilla Lackberg, atât de intens, de surprinzător, cu o intrigă atât de complicată și cu răsturnări de situație neașteptate! Îmi place această tehnică flashback pe care o folosește atât de magistral, împletind mai multe povești aflate în planuri temporale diferite, acțiunea are un ritm oarecum inegal și se schimbă constant înainte și înapoi pe măsură ce misterul se dezvăluie.

Cărțile seriei Fjällbacka – cu acțiunea plasată în arhipeleagul suedez, în pitorescul Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg – au un farmec aparte, sunt pline de suspans și mister, de povești de viață împletite pe firul principal al acțiunii fiecărui volum în parte, au un strop de romantism și, bineînțeles, ca orice poveste polițistă care se respectă, își surprind cititorii cu răsturnări de situație.

Pe lângă ancheta polițienească, îmi place că autoarea pune și în acest volum accent pe viața de familie, aducând în atenția cititorului intrigi, evenimente, scene domestice, relația de cuplu, relația părinți-copii, îmbogățind astfel acțiunea cărții. Ne reîntâlnim cu plăcere cu cuplul Patrik – Erica, ce se străduiesc să îmbine viața profesională cu viața personală cu copiii mici, dar și cu celelalte personaje ce constituie cadrul poveștilor întregii serii Fjalbacka și ale căror vieți le urmărim cu interes și, pe alocuri, cu amuzament, ceea ce e un mare plus, detensionând atmosfera prea sumbră, uneori, a cărții. Ca de obicei, Erica investighează și ea pe cont propriu, aparte de ancheta coordonată de soțul ei și de întreaga echipă a poliției din Fjalbacka.

Deși fiecare volum are în centru câte un caz aparte, interesant și bine construit, marele plus al seriei sunt personajele și atmosfera foarte bine redată de apartenență la o comunitate restrânsă, unde aparenta liniște de la suprafață ascunde secrete adânci din trecut care își aruncă umbra întunecată în prezent.

Vrăjitoarea este o poveste de viață complexă, ce se întinde pe mai multe generații. Avem de-a face cu un caz ce pune la grea încercare forțele polițienești din Fjalbacka – și emoțiile noastre -, fiind vorba de dispariția și uciderea unor copii!

Subiectul cărții are ca punct de pornire descoperirea cadavrului unui copil, micuța Nea. Intrând în poveste, vom face cunoștință cu familia Berg – Eva și Peter, părinții fetiței ucise, apoi cu Hellen și fiul ei Sam, cu Marie și fiica ei, Jessica, cu Sanna (sora micuței Stella care dispăruse în urmă cu 30 de ani, din același loc și în același fel ca Nea) și fiica ei, Vendela, ca să enumăr doar câteva din bogata și complexa galerie a personajelor acestui volum.

Mergând pe firul încâlcit al unor enigme și secrete adânc îngropate, avem parte de o călătorie în trecut, în două planuri temporale, aflând despre evenimente ale căror urmări care vor schimba vieți și destine. Vom merge în timp în anul 1672, adică în urmă cu mai bine de trei sute de ani, pe urma unei vânătoare a vrăjitoarelor, apoi în urmă cu treizeci de ani, pe urmele unei crime încă neelucidate, similară cu cea din prezent. Stella fusese ucisă cu cruzime, iar cele considerate vinovate au fost Hellen și Marie, pe atunci adolescente, două prietene – mai mult decât prietene, de fapt – provenind din medii sociale diferite, care în ziua fatidică o aveau în grijă pe fetiță. Cazul nu fusese niciodată pe deplin clarificat, dar viețile tuturor celor implicați au fost iremediabil marcate.

Acum, după 30 de ani de la cumplita crimă, Marie, devenită o actriță cunoscută, a revenit în oraș pentru a turna un film. Iar comunitatea e zguduită de o nouă crimă. Tot o fetiță, dispărută de la aceeași fermă – parcă blestemată – de unde dispăruse și Stella în trecut – este găsită moartă, ucisă! Să fie doar o sinistră coincidență?

În paralel cu ancheta propriu-zisă, acțiunea se răsfiră pe mai multe fire, ce ne poartă în viețile tuturor celor implicați, suspectați sau  intervievați. Sinceră să fiu, pe alocuri mi s-a părut prea întinsă povestea de-a lungul celor peste 800 de pagini ale cărții.

Ca în fiecare volum, pe lângă intriga polițistă în sine, temele abordate sunt diverse. De această dată, avem familii disfuncționale, relații sexuale interzise, abuzuri de tot felul și adolescenți scăpați de sub control, conflicte dintre părinți și copii, lipsa de comunicare și consecințele ei, dar și inserarea în poveste a unui grup de refugiați sirieni care se luptă să fie acceptat în Suedia.

Tragedii, multe crime, și un mister dens ce învăluie totul. Plus un strop de paranormal!

Cartea e foarte bine scrisă, personajele credibile, cazul bine construit, dar nu este ușor de citit, în primul rând fiindcă victimele sunt copii, ceea ce are un impact emoțional deosebit asupra cititorului. Finalul e foarte intens, copleșitor chiar, făcând lumină asupra tuturor celor întâmplate pe parcurs.

Spre bucuria fanilor seriei, anul trecut a apărut încă un volum, al unsprezecelea! Sper să fie tradus și la noi cât mai curând!

Fragmente din carte:

”Sanna scutură din cap și cefaleea care o chinuia se făcu din nou simțită. O obligaseră să se mute la mătușa Linn, însă acolo nu se simțise niciodată ca acasă. Linn și unchiul Paul aveau propriii copii, cu câțiva ani mai mici, și nu știau ce să facă cu un adolescent fără părinți. Nu fuseseră nici răutăcioși, nici proști, se descurcaseră cât de bine putuseră, însă rămăseseră niște străini. Alesese un liceu de științe agricole mai îndepărtat și începuse să lucreze imediat după bacalaureat. De atunci se dedicase muncii. Conducea o mică florărie cu grădină în împrejurimile localității Fjallbacka. Nu câștiga mult, însă destul ca ea și fiica ei să se poată întreține. Nu avea nevoie de mai mult.

Părinții ei se transformaseră în morți în viață când Stella fusese găsită ucisă și, într-un fel, îi înțelesese. Anumiți oameni se nășteau cu o lumină mai puternică decât alții, iar Stella fusese unul dintre aceștia. Mereu veselă și amabilă, gata oricând să împartă pupături și îmbrățișări tuturor în jurul său. Dacă Sanna ar fi putut să moară ea în locul Stellei în acea dimineață caldă de vară, așa ar fi ales. Dar Stella fusese cea găsită în lac. După asta nu mai rămăsese nimic.”

 

„Nu lăsaseră interdicția de a se vedea să le pună vreo piedică. Devenise un joc captivant să se întâlnească pe furiș. Erau ele două contra restul lumii. Nimic nu ar fi putut să le despartă. Cât de naive fuseseră. Niciuna nu înțelesese gravitația situației. Nici măcar în acea zi în camera de interogatoriu. Fusese înconjurată de o armură despre care credea că o proteja, că nu lăsa nimic să li se întâmple.”

 

„Am fost atâta timp îngăduitori, vorbi Preben, iar vocea lui își găsea atât de minunat ecoul între zidurile de piatră ale bisericii. Însă nu va dura mult până Satana își va înfige ghearele în copiii și în femeile noastre și în mica noastră parte de lume. Vasăzică, rogu-vă fiți cu băgare de seamă. Semnele se vor găsi acolo. Vegheați cu ochiul treaz al Domnului asupra nevestelor, fiicelor, servitoarelor, vecinilor, soacrelor sau surorilor voastre. Cu cât găsim mai devreme aceste mirese ale diavolului printre noi, cu atât mai repede putem să lovim și noi și să îl oprim pe Satana să sălășluiască printre noi.”

 

Cartea Vrăjitoarea de Camilla Läckberg poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

11 Comments

Spune-ți părerea!