Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Vrăjitorul din Oz de L. Frank Baum – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național

Vrăjitorul din Oz

(The Wizard of Oz)

L. Frank Baum

Ediţie bilingvă (română – engleză)

Editura Național

Colecția: Cărți Bilingve copii

Redactor șef: Violeta Borzea

Traducere și adaptare: Violeta Borzea

Redactare: Roxana Samoilescu

Tehnoredactare: Mariana Ion

Ilustrații: Dumitru Șmalnic

Copertă: Elena Drăgulelei Dumitru

Format: 130 x 195
Nr. pagini: 96
Lyman Frank Baum (15 mai 1856, Chittenango, New York – 6 mai 1919, Hollywood, California) a fost un important scriitor american de cărți pentru copii, celebru în special pentru cartea Vrăjitorul din Oz (1900) și alte treisprezece cărți bazate pe aceasta și cu acțiunea tot pe Tărâmul din Oz. Tărâmul respectiv, ce conținea patru regiuni conduse de un rege, se mai numea și Orașul de Smarald din Oz. A mai scris alte nouă cărți fantastice (ca Viața și aventurile lui Moș Crăciun), 82 de povestiri scurte, circa 200 de poeme și alte lucrări.
Pe lângă ”Vrăjitorul din Oz”, în colecția Cărți Bilingve pentru copii a apărut și ”Viața și aventurile lui Moș Crăciun” de L. Frank Baum.
Vrăjitorul din Oz – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu această operă clasică celebră, având în același timp prilejul de a-și perfecționa limba engleză.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, grafica de înaltă calitate și ilustrațiile foarte sugestive.
Dorothy ducea o viaţă modestă alături de unchiul Henry şi de mătuşa Em. Cei doi erau cam posomorâţi, astfel că fetiţa găsise în Toto, căţeluşul ei, un ideal tovarăş de joacă. Lucrurile se schimbă însă într-o zi, când o tornadă loveşte ferma din Kansas şi îi transportă pe fetiţă şi căţel în lumea lui Oz.
Pe drumul pavat de cărămizi galbene, Dorothy se împrieteneşte cu trei personaje pe cât de bizare, pe atât de haioase şi pornesc împreună către oraşul unde locuieşte Marele Vrăjitor, fiecare cu câte o dorinţă. Numai că şi aici, ca în orice ţară de basm, există vrăjitoare şi zâne, iar obstacolele nu sunt puţine… Minunatele aventuri ale fetiţei Dorothy în ţara lui Oz, unde prea-puternic este Marele Vrajitor, căruia ea şi prietenii săi – Sperietoarea fără creier, Omul de Tinichea fără inimă şi Leul fără curaj – vor să-i ceară ajutorul, continuă să fascineze cititorii de toate vârstele. Cartea vorbeşte despre limitele pe care nu ţi le impui decât tu însuţi şi despre redescoperirea valorilor adevărate.

Vrăjitorul din Oz este un roman pentru copii scris de autorul L. Frank Baum având ilustrații originale de W. W. Denslow. A apărut prima oară la editura George M. Hill Company din Chicago la 17 mai 1900, fiind retipărită de nenumărate ori în engleză sub titlul The Wizard of Oz.

Cartea o are în prim plan pe Dorothy, o fetiță orfană, care locuia la o fermă din Kansas, alături de mătușa Em și unchiul Henry. După ce casa în care locuia a fost luată pe sus de o tornadă, Dorothy și bunul ei prieten, câinele Toto aterizează în tărâmul magic din Oz, zdrobind-o în cădere pe Vrăjitoarea cea Rea de la Răsărit și eliberând poporul munchinezilor de dominația acesteia.

Drept recunoștință, Vrăjitoarea cea Buna de la Miazănoapte i-a dăruit lui Dorothy pantofii magici ai vrăjitoarei cele rele, sfătuind-o pe Dorothy să urmeze cărarea din cărămizi galbene până la Orașul de Smarald, unde locuia Vrăjitorul din Oz, singurul care putea să o ajute să ajungă înapoi acasă, în Kansas. Pentru a o proteja de primejdiile care vor apărea pe drum, vrăjitoarea ce bună a sărutat-o pe frunte.
În timpul călătoriei, Dorothy îi întâlnește pe Scarecrow (Sperie-Ciori), Tin Woodman (Omul de tinichea) și The Cowardly Lion (Leul cel Laș), care i s-au alăturat în drumul către destinația ei, sperând să capete de la Vrăjitorul din Oz ceea ce le lipsea, respectiv un creier, o inimă și curaj.
Ajunși în Orașul Smaraldelor, Dorothy și prietenii ei au fost orbiți de strălucirea minunatului oraș. Casele și străzile erau toate din marmură verde, împodobite cu smaralde. Până și soarele părea să strălucească cu raze verzi.
Întrebând de Marele Vrăjitor, Dorothy și prietenii ei au fost conduși în Țara Marelui Oz. Încăperea avea plafonul înalt și boltit, și fiecare centimetru din suprafața ei era acoperit cu smaralde mari. La capătul sălii se afla un tron mare din marmură verde și în mijlocul scaunului stătea un cap enorm.

Pentru a-i ajuta, Marele Vrăjitor le-a pus însă condiția să o omoare pe Vrăjitoarea cea Rea de la Apus. Cei patru prieteni au rămas extrem de uimiți auzind acest răspuns. Ei nu doreau să omoare pe nimeni. Părăsiră sala triști, hotărând să înceapă căutarea Vrăjitoarei celei Rele de la Apus.
Pericolele pe care le vor avea de înfruntat cei patru prieteni sunt extreme, Vrăjitoarea cea Rea de la Apus fiind decisă să-i ucidă și să-și însușească pantofii magici primiți de Dorothy de la Vrăjitoarea cea Bună de la Miazănoapte. Din fericire, Dorothy va descoperi că Vrăjitoarea cea Rea de la Apus avea o slăbiciune, topindu-se în contact cu apa, astfel că a reușit să se salveze la timp, aruncând o găleată de apă pe ea.

Vă las să descoperiți singuri în carte dacă și cum îi va ajuta Vrăjitorul din Oz pe cei patru prieteni să-și îndeplinească dorințele.

Una dintre cele mai frumoase cărți clasice, tradusă în peste 50 de limbi, „Vrăjitorul din Oz” a încântat generații întregi de copii, învățându-i ce înseamnă bunătatea, altruismul și curajul.

Cartea a fost adaptată într-un popular musical pe Broadway și a fost ecranizată în 1939. Prezintă aventurile unei fetițe numite Dorothy Gale în Ținutul lui Oz, după ce este luată în zbor de o furtună din Kansas. Cartea originală este domeniu public în SUA din 1956.
Cântecele din vrăjitorul din Oz au devenit foarte populare, melodia Over The Rainbow primind premiul pentru Cel mai original cântec. Însuși filmul a avut câteva nominalizări pentru premiul Oscar, de exemplu pentru the Best Picture (Cea mai bună imagine). Din 1959 până în 1991, Vrăjitorul din Oz a fost distribuit anual în Statele Unite și a devenit unul dintre cele mai celebre filme produse vreodată.
Vrăjitorul din Oz este filmul cel mai frecvent vizionat din istorie, datorită televiziunii și a distribuirii în înregistrări video. Este adesea menționat printre cele mai bune zece filme din toate timpurile și din dialogurile sale provin numeroase citate și zicale pătrunse în idiomatica limbii engleze. Cântecul principal al filmului, Over the Rainbow, interpretat de Judy Garland, a fost votat de Institutul de Film American ca cea mai bună coloană sonoră din istoria sonorului cinematografic.

Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Național

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii

Recenzii și prezentări cărți clasice

2 Comments

Spune-ți părerea!