Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Vulcanii fac bombe! de Franziska Gehm & Franziska Harvey, Editura Paralela 45 – recenzie

Vulcanii fac bombe!

(Die Vulkanos sind bombig!)

Franziska Gehm

Ilustrator: Franziska Harvey

Editura Paralela 45

Traducerea: Monica Grigore

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 74

Seria Vulcanii

Ați auzit de micile creaturi pârțâitoare care locuiesc într-un vulcan? Nu?! Atunci veniți în Valea Vulcanilor, să-i întâlniți pe Flambia și Crato, cei mai buni prieteni din lume.

Fumi a dispărut! Crato trebuie să-și caute micul dragon în valea acoperită de ceață. Bineînțeles, o ia cu el pe Flambia. Iar descoperirea pe care o fac e uluitoare!

O lectură uimitoare, alertă și captivantă! O carte pentru mai mici și mai mari care îți oferă o evadare perfectă din izolarea la domiciliu în care ne aflăm zilele acestea. Pentru cei mici, “Vulcanii fac bombe!” reprezintă o evadare, un moment în care imaginația este lăsată să zburde!

O cărticică cu ilustrații deosebite, cu coperți cartonate și rezistente.

“Ați ajuns vreodată la capătul lumii?
Dacă se întâmplă să treceți pe acolo, nu trebuie decât să faceți încă douăzeci și doi virgulă patru pași și cinci salturi sănătoase. Faceți apoi șapte pași de-a-ndăratelea. După aceea, închideți ochiul stâng și rotiți-vă în cerc. Numărați în acest timp până la unsprezece și faceți trei tumbe. Și uite așa ajungeți acolo: în Țara Vulcanilor.”

În această țară, în interiorul unui vulcan, locuiește Crato împreună cu familia lui. Despărțit de un râu, se află alt vulcan, unde locuiește Flambia și familia sa. Cei doi sunt buni prieteni deși familiile lor se urăsc din tot sufletul.

“Din fericire, nu sunt atât de ciudați ca adulții. Ei rămân uniți. Și sunt Vulcani. Vulcani adevărați, care scot flăcări și trosnesc. Vulcanii nu se pierd cu firea.”

Alături de cei doi prieteni pornim într-o aventură magică, unde descoperim lumea din această țară uluitoare. Și nu doar atât, dar vedem prin ochii lui Crato și ai Flambiei o lume necunoscută nouă.

Într-o zi în care ceața și norii învăluie vulnanii de nu se mai vede decât vârful lor și o urmă firavă de fum, în vulcanul familiei Flambiei este plictiseală mare… ca de altfel și în vulcanul de dincolo de râu. Acțiunea începe cu adevărat atunci când micuții pornesc la drum:

“— Trebuie să-l căutăm pe Fumi! strigă Crato. A dispărut. Precis s-a rătăcit în ceață. Are nevoie de noi!”

Astfel pornim spre Pampasul de Ceață alături de acești micuți curajoși, dispuși să înfrunte pericolul pentru a-l găsi pe micul dragon Fumi.

Suntem purtați alături de cei doi micuți în căutarea lui Fumi, până când Crato și Flambia nimeresc într-o gaură neagră stranie. Cotloanele și drumurile care pornesc din această gaură neagră le stârnesc curiozitatea și sunt cu atât mai bucuroși că îl găsesc pe micul dragon.

“Vi s-a întâmplat vreodată să vă lipiți în întregime de un vrej albastru uriaș cu peri? Nu? Atunci încercați să-l întrebați cum se simte pe timbrul de pe prima carte poștală pe care-o găsiți rătăcită prin casă. Cam așa se simțeau în acel moment Crato și Flambia.”

Se întâlnesc cu un vierme uriaș, apoi își descoperă bunicii care cercetează locul pentru a afla cine a făcut diferite găuri în vulcani.

Se pare ca viermii sunt responsabili de acestea! Acești viermi sunt capabili să producă o ceață ciudată, au diferite puteri pe care Flambia și Crato nu le au.

Aflăm că viermii caută o soluție să dezghețe izvorul care alimenta lacul din peștera lor, astfel sunt în pericol. Bunicii celor doi prieteni se decid să îi ajute pe viermi. Astfel că, pornira spre peștera viermilor!

Surpriză! Surpriză! Gheața care bloca izvorul este una aparte. Chiar dacă acești pârțâitori locuitori ai vulcanilor reușesc să o topească, de îndată ce se opresc, gheața crește la loc! Este o situație stranie, nu știu cum o vor rezolva.
Folosesc bombe cu rom, avem parte de explozii, de călătorii cu fântâni arteziene, râsete și distracție cât cuprinde!

Această poveste are și un mesaj pe care copiii îl învață prin puterea exemplului: să-i ajuți pe cei aflați la nevoie!

O lectură frumoasă, un moment de relaxare atât pentru cei mari cât și pentru cei mici!

Cartea Vulcanii fac bombe! de Franziska Gehm & Franziska Harvey poate fi comandată de pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, carturesti.ro, libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *