Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Vulcanii se dezlănțuie de Franziska Gehm, Editura Paralela 45 – recenzie

Vulcanii se dezlănțuie

(Die Vulkanos pupsen los!)

Autor: Franziska Gehm

Ilustrații: Franziska Harvey

Editura Paralela 45

Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 74
Traducerea: Monica Grigore

Seria Vulcanii

“Vulcanii sunt strâns legați, ca fumul de foc!
O, nu se poate!
Podul dintre vulcanii Flambiei și lui Crato a dispărut!
Și-atunci cum ar putea să se mai întâlnească cei doi prieteni? Ar fi însă imposibil să nu le vină o idee salvatoare. Până la urmă, sunt Vulcani și au mult foc la popou!”
Cu o copertă cu ilustrații vesele, în culori calde și pline de energie, “Vulcanii se dezlănțuie” este o lectură perfectă pentru copii. Cu informații ușor de reținut și propoziții scurte, cartea atrage micii cititori și le stimulează imaginația.
Este o carte care ne introduce în viața a doi vulcani, a familiilor ce locuiesc în ei și a aventurilor în care ne invită Flambia și Crato. Nu are cum să nu incite copilul. Ilustrațiile care scot în evidență textul, tonurile plăcute, zâmbetele și suspansul pe care le provoacă acțiunea, sunt exact ceea ce pot stârni curiozitatea copiilor. Din aceeași serie face parte și Vulcanii fac bombe!
Este o lectură împărțită în nouă capitole captivante, scurte dar atrăgătoare.
“— Delicioasă! strigă el, apoi băgă în gură o chiftea întreagă.
Crato ar fi putut mânca toată ziua chiftele de urzici. Dar cine mănâncă multe chiftele trage și multe pârțuri. Și un pârț este o chestie periculos de fierbinte pentru un vulcan…”
Se pare că pârțul lui Crato scoate flăcări și scântei ce se înalță cu iuțeală. Arată ca artificiile de sărbători! Miros a sulf și conuri de brad arse.
Fumi și Crato sunt prieteni nedespărțiți. Se distrau de minune împreună. Iar boacănele erau la ordinea zilei.
“Dar Crato trebuia să plece. Avea întâlnire cu Flambia. Ca în fiecare dimineață, se întâlneau pe podul care traversează Râul gâlgâitor. Numai că în acea dimineață lucrurile stăteau cu totul altfel.”
Ambii constată cu groază că a dispărut podul care unea cele două maluri unde se aflau vulcanii lor…
Oare ce e de făcut? Vor rămâne despărțiți de râu de acum înainte?!
Bunicul lui Crato, Vulko, sosi cu jeepul său huruitor ce avea coarne în loc de volan.
Observând tristețea micuților cu privire la podul lipsă, știind că nu le poate construi unul, începe să le povestească despre podul din tinerețea lui — unul viu și periculos!
“— Poate că ați auzit despre șopârlele- dragon care trăiesc în Mlaștinile clocotitoare, continuă bunicul Vulko. Niște creaturi uriașe.”
Ei bine, acestora le plăceau sfeclele… Iar ei aduceau câte una la fiecare mal al râului și aruncau în aer o astfel de legumă…
“Imediat, șopârlele – dragon întindeau limbile ca o praștie. Cu puțin noroc, ambele șopârle rămâneau cu limbile lipite. Și gata era — aveam un pod viu. Traversam iute, înainte ca șopârlele să-și dezlipească limbile și să sfârșim ca sarmalele.”
Și pornim în aventură alături de eroul Crato care pare hotărât să găsească aceste șopârle dragon și să aibă un pod pentru a ajunge la Flambia.
Cu ajutorul lui Fumi, după multiple încercări nereușite de prindere în lasou a unei sfecle puturoase, Crato reușește să culeagă una.
Și pornește spre Mlaștinile clocotitoare.
Între timp, cu teamă și prudență, Flambia ajunge la Mlaștini și vede o imensă șopârlă – dragon:
“Solzii îi străluceau în nuanțe de maro, verde și galben. Șopârla se înalță din mlaștini ca un deal gigantic.”
Flambia atrage una la râu, urmând o fugă pe viață și pe moarte. Între timp, Crato urmat de altă șopârlă, se află deja acolo. Când aruncă sfecla… se formează podul viu!
În timp ce șopârlele se luptă pentru delicatesa lor, Crato își începe călătoria pe spinarea șopârlei pentru a trece podul la Flambia.
Ce credeți? Reușește?!
O lectură pe cât de intensă și plină de adrenalină, pe atât de aventuroasă! O delectare pentru cei mici!
Iar aventurile celor doi nu se termină aici…
Odată ajuns la Flambia, cei doi au de înfruntat o șopârlă furioasă ce a pierdut o sfeclă puturoasă! Urmează o goană periculoasă, groaza fiind companionul celor doi. Când să se refugieze în vulcanul Flambiei, constată că intrarea este blocată…
Oare ce e de făcut?
Șopârla se apropie din ce în ce mai tare…
Un moment dramatic, o poveste care te ține cu sufletul la gură și care-ți taie respirația.
Dacă doriți să aflați ce se întâmplă cu Flambia și Crato, citiți cartea! Aventura vă așteaptă!

Cartea Vulcanii se dezlănțuie de Franziska Gehm & Franziska Harvey poate fi comandată de pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, carturesti.ro, libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

8 Comments

Spune-ți părerea!