Delicatese Literare
Recenzii

Without Merit de Colleen Hoover – recenzie

Without Merit

Colleen Hoover

An apariţie: 2017
Nu orice greșeală merită o consecință. Câteodată singurul lucru pe care-l merită este iertarea.
Familia Voss nu este o familie „normală”. Ei trăiesc într-o biserică reconvertită – Dollar Voss. Mama, care a suferit de cancer trăiește în subsol, tatăl este căsătorit cu fosta asistentă a mamei, frate vitreg mai mic nu are voie să facă nimic distractiv, iar frații mai mari sunt iritant de perfecţi. Apoi, există Merit.
Merit Voss colectează trofee pe care nu le-a câștigat și secrete de familie pe care e forțată să le păstreze. În timp ce caută la magazinul antichităților locale următorul trofeu, ea îl găsește pe Sagan. Spiritul și idealismul lui neabătut o dezarmează și trezesc în ea scânteia speranței unei altfel de viaţă – până când descoperă că el este complet indisponibil. Merit devine tot mai introvertită, privindu-și familia de pe margine, până când află un secret pe care nici un trofeu din lume nu îl poate rezolva.
Sătulă de minciuni, Merit decide să distrugă iluzia de familie fericită din care nu a simţit niciodată că face parte, înainte de a o lăsa în urmă pentru totdeauna. Când planul ei de evadare eșuează, Merit este nevoită să se ocupe de consecințele uluitoare ale dezvăluirii adevărului și pierderii singurului băiat pe care-l iubește.

Cartea nu s-a tradus încă la noi, dar sperăm din suflet să se traducă. Colleen e Colleen, asta e clar!
Aceasta poveste descrie foarte bine situația multor familii din ziua de azi. Merit este o adolescentă de șaptesprezece ani, sora geamănă identică a lui Honor. Ele fac parte dintr-o familie “mai ciudată” cum se descriu și ei. Locuiesc într-o biserică, renovată și adaptată pentru nevoile lor. Ei sunt trei frați, un băiat (Utah) și cele două fete gemene. Mama lor s-a îmbolnăvit de o boală psihică și trăiește în subsolul casei, tatăl spunându-le că mama are cancer. Aduce o asistentă – Victoria – în casă să aibă grijă de mamă, dar bineînțeles că tatăl se culcă cu ea și o lasă gravidă!
Tatăl a divorțat de mama și este căsătorit cu Victoria și împreună îl au pe Moby. Trăiesc în aceeași casă, dar la etajul al treilea. Și de aici pleacă toată povestea.
Merit este sora mai puțin populară și mai retrasă, nu poate să concureze cu Honor. Merit este modestă, nu îi place să se macheze, umblă cu haine mai largi, este o persoană foarte simplă și foarte directă. Ea spune ce are de spus indiferent de consecințe.
Totul se învârte în jurul lor și la ce se întâmplă în acea casă. Pe ei îi deranjează și îi afectează foarte mult situația părinților, mai ales pe Merit.
Honor și Utah sunt mai apropiați și ea crede că este dată la o parte de toți, suferă, și din acesta cauza abandonează școala. Datorită felului ei direct de a fi, le spune tuturor ce gândește în faţă, fără menajamente și mereu iese scandal în casă, mai ales la cină. Cina nu este niciodată terminată  în linişte pentru că mereu ies discuții și unii dintre ei se ridică și pleacă.
La un moment dat se mută la ei Sagan, prieten cu Honor și Luck, fratele vitreg al Victoriei. Povestea se învârte în jurul lor și reflectă foarte bine situația multora dintre noi. Nu comunică unii cu alți, fac presupuneri unii despre alți, se acuză unii pe alți și tot așa.
Mi-a plăcut cartea chiar de la început, un început care m-a contrariat: Merit colecționează trofee de la magazinele de antichități. Într-o zi ea este la magazin să cumpere un trofeu și vede că e urmărită de un băiat. Fata își prelungește șederea în magazin pentru că îi place să fie privită de el şi la un moment dat pleacă și se oprește lângă o fântână, se așează pe bancă și el vine se așează lângă ea și ea își scoate sandalele și intră cu picioarele în apă și el face la fel, şi după ce se privesc ei câteva minute, el o sărută și ea se topește în brațele lui și îi place grozav, dar la un moment dat sună telefonul lui, iar când se uită cine îl apelează rămâne mirat: răspunde și îi zice persoanei de la celălalt capăt că e o glumă că ea e chiar în fața lui! Care era misterul, rămâne să aflaţi! 
Merit trăiește drama unei adolescente pe care o întâlnim foarte des în ziua de azi, din păcate. M-a bucurat foarte tare că tot datorită lui Merit, ușor, ușor, lucrurile au început să se miște între ei toţi. La început au fost ironiile, apoi jigniri, apoi adevărul și fiecare a început să-și recunoască greșelile, au început să-și ceară scuze, au început să comunice. S-a ajuns ca tatăl să recunoască că au nevoie de terapie în familie.
O poveste impresionantă care ne pune pe gânduri.
S-o urmărim chiar pe autoare facând o scurtă prezentare a cărţii:

Cărțile autoarei Colleen Hoover pot fi comandate pe librex.rolibris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro și carturesti.ro

 

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *