Zece negri mititei de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie
Zece negri mititei
(And Then There Were None – 1939)
Agatha Christie
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Nr. de pagini: 304
Traducere: Alina Toderică
An apariție: 2018
Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele polițiste de la Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.
Zece străini sunt atrași de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devonului. „Nouă...“ În timpul cinei, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de câte o crimă, iar în final, în aceeași seară, unul dintre oaspeți moare. „Opt...“ Rupți de lume din cauza unei furtuni violente și urmăriți de versurile unei vechi poezii pentru copii, care număra descrescător de la zece la zero, oaspeții lui U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară. „Șapte...“ Care dintre ei este criminalul? Oare va supraviețui cineva?
“Zece negri mititei” de Agatha Christie este o adevărată capodoperă, un must read pentru toți iubitorii genului thriller și de mister, și nu numai. Pe bună dreptate este pcel mai bine vândut roman de crimă din toate timpurile, cu peste 100 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume, inspirând mulți ani scriitori, artiști, scenografi și regizori.
Acțiunea cărții se desfășoară în anul 1939, când Europa se află la un pas de război. Zece străini sunt ademeniți de un anume U.N. Owen sub diverse pretexte (oferirea unui loc de muncă, o vacanță de vară sau întâlnirea unor prieteni vechi) să vină într-o casă aflată pe insula Soldier Island, o stâncă izolată aflată în apropierea coastei comitatului Devon, din sudul Angliei.
Într-o zi caldă de august, opt persoane ajung cu o barcă la destinația indicată în invitație, aceeași barcă urmând să se întoarcă după o perioadă și să-i ducă înapoi pe continent. Însă, în locul misteriosului U.N. Owen, aceștia sunt întâmpinați de un majordom și o bucătăreasă (care au fost angajați fără a se întâlni față în față cu angajatorul lor), ajungând astfel să fie zece persoane pe insulă.
Intrigați că nu și-au întâlnit încă gazda, invitații au observat mai multe ciudățenii. Pe masa din salon erau așezate zece statuete din porțelan, iar pe perete se afla înrămată o copie a poeziei „Zece negri mititei”.
“Zece negri mititei
Au cinat sub luna nouă;
Unul însă s-a-necat
Și-au rămas doar nouă.Nouă negri mititei
Au stat noaptea după trei;
Unul s-a-ntrecut cu somnul
Și-au rămas doar opt din ei.Opt negri mititei
Trec prin Devon într-o noapte;
Unul zice: “Eu rămân”
Și-au rămas doar șapte.Șapte negri mititei
Despicau surcele groase;
Unul s-a tăiat în două
Și-au rămas doar șase.Șase negri mititei
Se jucau c-un stup, netoții;
O albină înțeapă unul
Și-au rămas doar cinci cu toții.Cinci negri mititei
Vor s-ajungă magistrați;
Unul și-a-mplinit dorința
Și-au rămas deci patru frați.Patru negri au plecat,
Hăt, pe mare, mititeii;
Unul a picat în plasă
Și-au rămas doar trei.Trei negri mititei
Zic: “La zoo e de noi!”
Pe-unu-l strânse un urs în brațe
Și-au rămas doar doi.Doi negri mititei
Se uscau la soare-un pic,
Unul s-a prăjit de tot
Și-a rămas un negru mic.Un negru mititel,
Rămas singur-singurel,
Cu un ștreang s-a spânzurat
Și n-a mai rămas nici el.”
După cum fusese în prealabil instruit, majordomul a pus o înregistrare de gramofon. Stupefiați, cei zece ascultă un rechizitoriu în care se vorbea despre crimele pe care le-ar fi comis fiecare dintre cei prezenți, fără a fi însă pedepsiți de justiție, fiind informați că adevăratul scop pentru care au fost aduși pe insulă este acela de a plăti pentru ceea ce au făcut. La final, vocea i-a întrebat pe acuzați dacă au ceva de spus în apărarea lor. Cei mai mulți dintre cei prezenți au negat vehement acuzațiile ce le-au fost aduse, doar două persoane, Anthony Marston și Philip Lombard, și-au recunoscut vina.
La finalul serii, Marston moare instantaneu după ce bea din pahar, cauza fiind otrăvirea cu cianură. La scurt timp, cei rămași au observat că una dintre statuetele de pe masă a dispărut, iar moartea lui Marston părea să respecte versul poeziei („Unul s-a-necat din ei și-au rămas doar nouă”).
Când apare o nouă victimă, concomitent cu dispariția unei statuete, se conturează ideea că toți invitații au fost condamnați la moarte de un criminal obscur, infiltrat printre ei.
În perioada următoare, și alți oaspeți sunt omorâți, unul câte unul, fiecare în parte într-o manieră ce pare inspirată din versurile din poezie, fără a se respecta însă ordinea strictă a acestora. Tensiunea crește exponențial, nimeni nemaiavând încredere în nimeni, oricine putând fi următoarea victimă.
Nu mai sunt alți oameni pe insulă și nimeni nu poate pleca de acolo pe cont propriu, datorită distanței prea mari de uscat, dar și datorită vremii capricioase.
Cine este criminalul? Va supraviețui oare cineva? Iar dacă nimeni nu va rămâne în viață dintre cei zece, cine i-a omorât? Și cum?
Misterul pare de nepătruns, dar toate întrebările își găsesc răspunsul în epilogul uluitor al romanului.
Vă recomand cu căldură această adevărată bijuterie literară!
Cartea “Zece negri mititei” de Agatha Christie poate fi comandată pe cartepedia.ro
Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii
Listă cărți Agatha Christie
Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie
Recenzii și prezentări cărți thriller
Recenzii și prezentări cărți cu mister
Recenzii și prezentări cărți clasice
10 Comments
Mirela Barbalata
Nu am citit cartea dar am auzit cât de captivantă este . Agatha Christie nu se dezminte. Mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Cu mult drag! ❤
Geo
Îmi place recenzia, felicitări. Nu am citit cartea, așa ca îți mulțumesc pentru recomandare.
Tyna
Mulțumesc! Cu plăcere!
anasylvi
Nici eu nu am citit romanul, desi este faimos. Foarte buna recenzia, indeamna la citit.
Tyna
Mulțumesc! Ți-l recomand! Sunt convinsă că ți-ar plăcea.
Oli
Foarte frumoasa recenzie, mi-am adus cu drag aminte de cartea asta care mi-a plăcut foarte mult, ca tot ce am citit de Agatha Christie. Felicitări Tyna și mulțumesc de reamintire!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Daniela Balan
O carte superbă și o recenzie pe măsură , felicitări Tyna ❤️ În copilărie aveam un cântec pe care îl tot cântam ,,Zece negri mititei ” mai apoi am citit și cartea și mi-a plăcut foarte mult !
Tyna
Mulțumesc! Și mie mi-a plăcut foarte mult!