Delicatese Literare
DIVERSE

Zece porunci… altfel

A trecut şi Paştele şi, observându-mi semenii în ultima săptămâna am ajuns la concluzia că, în afara celor zece porunci, şi-ar mai face loc încă 10 (cel puţin), la fel de importante.
  1. SĂ NU FII IGNORANT!

carte3

E recomandat să citeşti cărţi, nu doar să le joci! Ca ţară …nu vă mai spun statisticile referitoare la consumul de carte că devenim depresivi cu toţii!
Când nu ştii, citeşte, când nu înțelegi, întreabă! Nu uita că necunoaşterea unei legi/situații nu e o scuză şi uneori se plăteşte chiar legal! Nu se ştie niciodată când, asemeni unui bumerang, viaţa te penalizează pentru necunoaşterea unei capitale, formule, legi, sau pur simplu încurcarea numelui unui scriitor cu al unui fotbalist …
  1. SĂ NU FII NECIVILIZAT /BĂDĂRAN, NECIOPLIT

bunelemaniere

Odată, pe vremuri, ”Codul bunelor maniere” era bestseller, tipografiile se băteau în a scoate două, trei, sau patru ediţii, în tiraje care astăzi ni se par ameţitoare. Unde s-au dus, cine le-a cumpărat? Unde sunt efectele, că eu nu le văd? Pentru cei care le-au cumpărat doar ca să le ţină în bibliotecă până se aşază praful, citiţi-le, pentru ceilalţi, cumpăraţi-le!
Nu te costă mult timp şi energie să  ajuţi un bătrân să treacă strada şi să te abţii să-l claxonezi şi să-l fluieri că nu se mişcă mai repede, sau să împingi un pensionar în maşină, reproşându-i nervos că nu face altceva decât să se plimbe cu maşina, când tu te grăbeşti să ajungi la serviciu! Nu uitaţi, bătrâneţea este o boală care se ia! Dacă vedeţi o gravidă în maşină, nu vă prefaceți preocupat de tastarea unui mesaj pe telefon, când femeia de lângă voi abia are loc şi arată de parcă urmează să nască în 5 minute. În resturant, la film, mall, sau chiar pe stradă nu ţipa/ vorbi  tare de parcă interlocutorul tău s-ar afla pe muntele vecin! Ştiu, grija, atenţia şi bunul simt nu sunt în trend, acum e la modă să fi anti/cool.
P.S.: să nu scuipi pe stradă/maşină, cinema /seminţele, de parcă ai dori să însămânțezi ogorul!
  1. SĂ NU FII INTOLERANT!
Presupune să fi deschis noului, diversităţii, frumosului altfel, indiferent că vorbim de preferinţe personale, religioase, politice, sexuale, morale. E clar (sper!).
NU EŞTI /NIMENI NU-I PERFECT, toţi suntem variante  la fel de valide! Nu te  comporta tiranic! Nu eşti singura versiune a nimănui şi s-ar putea să nu fi nici cea mai bună!  O altfel de carte, tatuaj, culoare de păr…nu-ţi vor distruge universul, ci ţi-l vor îmbogăţi. Nu eşti stăpânul planetei, ci doar umilul locatar temporar!
  1. SĂ NU FII CATEGORIC!
Asta e o boala de care, ca naţie, suferim cu toţii. Aici, toată lumea ŞTIE mai bine, sigur, despre ce e vorba! De multe ori dacă suntem întrebaţi pe stradă, indiferent ce, ne dăm siguri cu părerea, deşi nu avem nici cea mai vagă idee despre ce e vorba. Rareori auzi un ”nu ştiu” sincer! Polticienii ştiu  categoric care e interesul naţional, preoţii ştiu, categoric, ce vrea Dumnezeu, părinţii ştiu ce-i mai bine pentru copii, şi odraslele, evident, le ştiu pe toate! De fapt, nu ştim, tocmai pentru că preferăm să fim categorici fără să fim atenţi, nu suntem îndeajuns de curioşi (nu mă refer la curiosul monden sau morbid).
Nu are rost să fii categoric, oricum nu există un singur adevăr, și, cu siguranță, nu ai monopolul lui!

  1. SĂ NU FII SUPERFICIAL!
Auzim deseori afirmaţia: ”informaţia înseamnă putere”. Da, în mâna celor care te pot manipula cu uşurinţă  dacă tu alegi doar informaţia, cum alege un curcan mărgele colorate. ”Citeşte şi informează-te şi astfel vei fi puternic!” E o altă capcană. Sigur, e bine să te informezi, necesar, dar cu adevărat vital e să înţelegi. Căci nu informaţia este puterea, cu adevărat puternic te face cunoaşterea. Pentru asta, trebuie să porneşti de la informaţie şi să o cercetezi, verifici, analizezi, s-o pui în relaţie cu alte fapte, să-ţi pui întrebări, într-un cuvânt să gândeşti complex. Nu te limita doar la: șoc , şoc, şoc, că  o să înţelegi ioc, ioc, ioc ! Ştiu, presupune timp, dar mai bine decât să fi luat drept prost .
  1. SĂ NU CREZI ÎN CEILALŢI MAI MULT DECÂT ÎN TINE!

atitudinea

E o regulă de bun simt. E necesar, sănătos, să-ţi respecţi, dacă poţi, familia, mentorii, profesorii, dar nu e suficient. Vine o vreme când  trebuie să trăieşti pe propriile picioare si nimeni nu ştie mai bine ca tine ce-ţi doreşti! Stăpâneste-ţi viaţa, nu trăi prin reprezentanţi sau corespondenţă! Dependenţa face rău la sănătate, credinţa în propria personă face bine la  stima de sine!

 

  1. SĂ NU-ŢI LIMITEZI VIAŢA LA AZI, ACUM, AICI!
Trăim în realitatea românească a lui ”până la”. Toată viaţa nostră trăim sub auspiciile acestuia, suntem învăţaţi de mici să gândim pe termen scurt, noi  înşine, ca ţară, nu avem o viziune pe termen mediu /lung. Până la vară, până la examen, până ne căsătorim, până  în concediu, până la alegeri, până mâine, ne limităm singuri orizontul. Şi apropo de orizont, când v-aţi uitat ultima oară mai departe de  jur împrejurul vostru? Încercaţi să vedeţi cât e de greu, nu suntem obişnuiţi, ochiul ne fuge repede spre aproapele nostru, nu privim în zare, spre orizont, e  dificil şi peste mâna. E mai sigur acum ”l-as că vedem noi ce facem mâine” este refrenul preferat. Preocupaţi prea mult de prezent scăpăm în vedere viitorul. Cum să avem un rol decent şi să ne simţim bine în el, dacă noi nu ni-l imaginăm măcar? Visaţi, imaginaţi-vă viitorul ca find al vostru, construiţi-l în fiecare zi, şi, poate, astfel nu o să vă ia prin surprindere!
  1. SĂ NU PERSIȘTI ÎN GREŞEALĂ!
Uitaţi-vă bine la noi, la voi! Când a fost ultima oară când ne-am mulţumit cu orice, o situaţie pe care puteam s-o schimbăm, dar am lăsat pe alţii povara  alegerii şi ne-am trezit cu acelaşi rezultat. Nu învăţăm de multe ori din greşeli! Ni le permitem nouă  şi suntem toleranţi cu ale altora! O idee la timpul potrivit, o faptă, un cuvânt, poate schimba destinul aceluiaşi posibil rezultat. Altfel, suntem condamnaţi să alergăm în cerc şi să ne plângem mereu că nu am avut noroc nici de dată asta!
  1. SĂ NU DISPREȚUIEȘTI/ALUNGI/IGNORI VALORILE ŢĂRII!
Ei, aici avem o problemă, noi, într-o măsură mai mică sau mai mare, funcţie de individ. Nu cunosc multe naţii care să-şi demitizeze istoria, alunge valorile, ignore performerii ei  şi dărâme  idolii. S-a întâmplat cu Mihai Viteazul, Eminescu, sau, într-un alt registru, cu Nadia, Hagi, mai nou am căşunat pe Simona Halep. Sigur, niciunul nu e perfect, dar de aici şi până a intra cu bocancii în viaţa privată, a trivializa, alunga din lipsa de interes olimpicii, savanţi, cu toţi la grămadă, pentru că, nu-i aşa, nu avem timp/ bani de ei, e cale lungă. Totul e pus la îndoială, uneori chiar şi realizările lor, nici nu e de mirare că avem despre noi o părere atât de proastă. Fără valori şi istorie, părem în ochii noştrii şi din vina noastră o naţie second hand. Înainte să ne blameze/discrimineze alţii, o facem noi cu sârg. Mai mult respect, grijă, protecţie, investiţie în valori şi vom investii în viitorul nostru!
  1. SĂ NU-ŢI PIERZI SPERANŢA!

Happy-Life1

Dacă nu eşti optimist din fire e mai greu, odată pentru că ne-am născut aici, unde fiecare zi începe cu un obstacol fizic/legal…şi, pe de altă parte, pentru că uneori cei din jurul tău se bucură când ai un eşec (suntem autorii lui ”să moară şi capra vecinului”), şi, dacă se poate şi e cazul te pot mai degrabă  opri/sabota, decât să te ajute. Copii fiind, suntem învăţaţi că  eşecul e dramatic, pierderea unei şanse, examen, oportunităţi, slujbe,  membru de familie e văzută ca o dramă de netrecut. Dacă în locul fatalismului  am înţelege  că pierderea/eşecul  face parte din viaţă, din mersul  lucrurilor şi e firesc să câştigi, cum deopotrivă e firesc şi să pierzi. Am întâlnit  prieteni distruşi de pierderea unei rude, a unui loc de muncă, copii devastați de netrecerea unui examen. Nu trebuie să-ţi pierzi speranţa niciodată, lucruri bune,  sau mai puţin te vor aştepta  şi mâine. Imporant e să crezi în tine şi să ai în jurul tău prieteni, ei sunt cea mai bună investiţie! P.S: nu tăiaţi aripile nimănui, nu ucideţi speranţa celui de lângă voi, un om fără speranţa  e pierdut! Și nu uitați: o vorbă bună la momentul potrivit poate face minuni!
P.S. În ciuda semnelor de exclamare şi a tonului poate prea hotărât, toate afirmaţiile de mai sus sunt doar sfaturi. Nu doresc să încalc chiar eu porunca nr. 4: Să nu fii categoric!

30 Comments

  • Mirela Barbalata

    Bine spus! Sunt de acord cu tine. Ar trebui toti sa urmam aceste sfaturi sau sa respectam aceste reguli (depinde cum le privim). Dar, noi ca natie stam ca prost la acest capitol….dar stam bine la a judeca

    • sacadat2016

      da, am castiga detasat Campionatul de dezbateri degeaba . Avem obiceiul de afi critici cu ceilati si extrem de ,,relaxati ” cu noi insine

    • Mirela Barbalata

      OOOO, si inca cat de relaxati: suntem cei mai buni, cei mai cei….ne dam oameni buni, crestini dar suntem ca vai de noi. Am ajuns sa judecam si sa criticam si cand vine vorba de citit. Trist dar adevarat. Din pacate

    • sacadat2016

      sincer, daca ma intrebi , as fi preferat sa nu ma felicite nimeni , dar asta ar fi insemnat sa nu am de unde sa ma inspir . Din pacate , am !

    • sacadat2016

      nu la toate, dar ne-am ..delasat” , citit mai putin si se vede , ne pasa mai putin si se simte

  • Georgiana Maria

    „Sa nu iti pierzi speranta” mi se pare cea mai importanta dintre totate cele de mai sus.
    De ce?
    In primul rand, noi trăim din speranta, daca nu am avea speranta nu ne-am mai face planuri de viitor pentru ca nu stim niciodată cand putem înceta din viata, dar totusi vorbim cu ardoare despre ce va urma sa facem, astfel suntem optimisti.
    Pe de alta parte, daca nu avem speranta ce avem?Nimic. Speranta este totul, este acel firicel de care ne agăţam si speram sa fie tot bine. A spera inseamna a iti dori sa se intample ceva si a avea incredere ca este posibil.
    In concluzie, speranta ne tine în viata.

    • sacadat2016

      da , asa , speranta in bine , frumos, dragoste , dreptate, chiar dincolo de ratiune , ea ne tine pe linia de plutire

  • Oli

    Si eu sunt de parere ca speranta si o atitudine pozitiva pot face minuni!
    E super articolul, din pacate e prea de actualitate…

    • sacadat2016

      nu m aaproba , ca ma amaras , contrazice-m a, lupta-te cu min esi spune-mi ca gresesc

  • Daniela Cusa

    Asta se stie. Noi, romanii ne pricepem cel mai mult la a judeca. Daca ar exista jobul asta, cu siguranta am face coada. :)) pacat…

    • sacadat2016

      nu m-am gandit la asta , dar ai dreptate , imi vine sa rad , vezi , alta boala , facem haz de necaz

  • Dana Petraru

    Un decalog foarte adevarat,din pacate….ma inclin in fata celei de-a zecea porunci,cea mai importanta pentru mine….nu ca celelalte nu ar fi….felicitari Sacadat…..poate ,in viitor ,vei scrie un decalog al lucrurilor pozitive din viata noastra….

  • Geo

    Un articol interesant! Ar trebui predat la scoala, aplicat de noi toti, poate asa ne-ar fi mai bine…
    Dar avem speranta! Speranta ca ceva se va schimba in bine in lumea asta agitata…

    • sacadat2016

      mie ignoranta mi se pare periculoasa, iar superficialitatea noastra mai nou dobandita in relatii, conversatii, viata in general, ma lasa perplexa si dezamagita

    • barbalata mirela

      Ignoranta si superficialitatea ( ca si multe altele) duc la prostie. Mi s a intamplat sa ma lovesc de prostia celor din jur si , pur si simplu, sa raman fara replica

  • Geo

    Din pacate ai dreptate. Si trebuie sa incepem schimbarea cu noi, usor usor se va mai găsi cineva care sa învețe…. Stii tu, puterea exemplului.

  • Ana Sylvi Basica

    „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
    şi nu ucid
    cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
    în calea mea
    în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
    Lumina altora
    sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
    în adâncimi de întuneric,
    dar eu,
    eu cu lumina mea sporesc a lumii taină –
    şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
    nu micşorează, ci tremurătoare
    măreşte şi mai tare taina nopţii,
    aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare
    cu largi fiori de sfânt mister
    şi tot ce-i neînţeles
    se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
    sub ochii mei-
    căci eu iubesc
    şi flori şi ochi şi buze şi morminte.” L. Blaga

    Sper ca nu suna nepotrivit ca si comentariu.

  • Călător prin viață

    E prea greu să faci toate cele de mai sus. Din păcate am ajuns să trăim într-o lume în care dacă ești altfel ești dat la o parte și atunci tu ce faci? Te integrezi, devii ca ceilalți, te pierzi pe tine, cel adevărat.
    Eu aș mai adăuga una care pentru mine e ceva important: să nu uităm să iubim! Flori, oameni, animale, natură, absolut tot.
    A… și da, una special pentru bărbați (și nu numai) : Să nu uitați să dăruiți flori! Cred că ar fi o lume mai frumoasă dacă s-ar oferi flori și zâmbete mai des

    • sacadat2016

      ai dreptate , dar se regasea in cele 10 originale ; ,,iubeste-ti aproapele ..” , asa ca nu am mai trecut-o

  • Cornelia

    Interesante porunci si cred ca toată lumea ar trebui sa le stie. Eu sincer le stiu si recunosc ca spre deosebire de celelalte pe acestea parca le încalc mai des, dar fac eforturi sa le respect. Sunt în totalitate de acord cu ce ati scris si cred ca daca s-ar respecta aceste zece porunci lumea ar fi putin mai bună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *