Zece respirații scurte de K.A. Tucker, Editura Epica – recenzie

124

Zece respirații scurte

K. A. Tucker

Editura Epica

Traducerea: Gabriela Stoica

Nr. pagini: 347

Titlu original: Ten Tiny Breaths

Genul cărții: Young Adult

ten

0.5. In Her Wake – 2014
1. Zece respirații scurte – Editura Epica – Ten Tiny Breaths – 2012
2. O minciună nevinovată – Editura Epica – One Tiny Lie – 2013 – recenzia
3. În patru secunde ai pierdut totul – Editura Epica – Four Seconds to Lose – 2013 – recenzia
4. Cinci motive să o iei de la capăt – Five Ways to Fall – 2014 – recenzia
K.A. Tucker s-a născut în orășelul Ontario, Canada, și a scris prima ei carte la vârsta de șase ani, cu ajutorul bibliotecarei din școala primară. În prezent  locuiește într-un orășel de lângă Toronto împreună cu soțul ei, cu două fiice precum și cu o numeroasă familie de simpatice necuvântătoare.
Este o cititoare împătimită și autoarea a 14 romane devenite bestselleruri. Seria Ten Tiny Breaths a propulsat-o în rândul autoarelor consacrate ale genului New Adult.
Zece respirații scurte este un roman înduioșător. Am râs, am plâns, am suferit și m-a adus în starea ca eu însămi să fiu nevoită să respir de zece ori, scurt.” (Cora Carmack)
”Zece respirații scurte” se adresează tuturor celor cărora le plac poveștile de dragoste inspirate din viața reală, cu bune și rele, cu personaje greu încercate, dar puternice, care se apleacă sub povara suferinței, dar nu se frâng…
Este o poveste cutremurătoare, sfâșietoare. Lectura ei m-a copleșit și mi-a turat emoțiile la maxim.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Kacey Cleary, o tânără în vârstă de doar douăzeci de ani, dar care duce cu sine suferință cât pentru două vieți.
Capitolele cărții urmăresc stadiile recuperării unei persoane aflate în stres post-traumatic, evoluînd de la stadiul întâi, ”Complet amorțită”, trecând prin negare, împotrivire, acceptare, dependență, retragere, cădere nervoasă, recuperare și, în final, iertare.
Facem cunoștință cu Kacey în timp ce, împreună cu sora ei în vârstă de cincisprezece ani, Livie, fuge din Grand Rapids, Michigan – din casa mătușii sale unde stăteau de când rămăseseră orfane – pentru a începe o nouă viață în Miami. Vrea să lase în urmă amintirile, trecutul, și, mai ales să pună distanță între ele și libidinosul soț al mătușii ei, care pusese ochii pe Livie. Livie, minunata ei soră, care era ancora ce o lega de viață și care nu lăsa întunericul să o cuprindă cu totul.

ten3

În urmă cu patru ani, Kacey fusese supraviețuitoarea unei cumplite tragedii: în timp ce se afla în mașină împreună cu părinții, iubitul ei și cea mai bună prietenă a sa, sunt izbiți violent de o mașină în care se aflau trei tineri beți. Bilanțul accidentului – șase morți, și viețile distruse ale tuturor celor implicați și ale familiilor acestora!
După cum declara însăși autoarea, ”Subiectul conducerii unui autoturism în stare de ebrietate și consecințele acestui fapt m-a îngrozit întotdeauna (…) Sunt multe vieți pierdute , destine spulberate, inimi și suflete distruse, toate acestea din cauza unor decizii luate atunci când nu ești în stare să iei astfel de decizii. Dacă această carte va opri măcar o singură persoană în a lua decizia catastrofală de a se urca beat la volan sau de a delega altă persoană să conducă în stare de ebrietate, atunci putem spune că romanul acesta ”a realizat” ceva  monumental.” E foarte profund acest mesaj al cărții, sub semnul căruia stă întregul ei subiect.
 „Unu… doi… trei… patru… cinci… șase… șapte… opt… nouă… zece.
— Numele meu este Kacey Cleary. Acum patru ani, mașina în care eram a fost lovită de un șofer beat. Mama mea, tatăl meu, cea mai bună prietenă a mea și iubitul meu au fost omorâți cu toții. Eu am fost nevoită să stau în mașină, ținându-l de mână pe prietenul meu mort, ascultând-o pe mama mea cum își dădea ultima suflare, până când paramedicii au reușit să mă scoată de acolo.
Fac o pauză să înghit în sec. Unu… doi… trei… De data asta recurg la respirații profunde. Respirații lungi, profunde. Nu sunt scurte. Sunt uriașe. Sunt monumentale.”
Bântuită de amintiri, chinuită de coșmaruri, simțindu-se vinovată că a supraviețuit, Kacey recurge la alcool și droguri ca să își anestezieze durerea. Apoi a trecut la violență și sex la întâmplare. Această perioadă neagră a durat doi ani după accident, după care, din dragoste pentru sora ei, a renunțat complet la alcool, droguri și sex. Violența a rămas, dar a luat forma kick-boxingului pe care a început să-l practice cu înverșunare.
Fosta Kacey a murit cu patru ani în urmă și n-a mai rămas din ea nimic altceva decât o epavă. O epavă care, timp de un an, a făcut recuperare fizică medicală în spital ca să își repare corpul făcut zob, doar ca să fie externată cu un suflet făcut fărîme (…) Actuala Kacey nu plânge, nu varsă nici măcar o lacrimă. Nu sunt sigură dacă știe cum să o facă. Nu își deschide nicidecum sufletul; nu suportă atingerea mâinilor deoarece îi reamintesc de moarte.”
Ajunse la Miami, fetele închiriază un apartament modest și se străduiesc să supraviețuiască din salariul insuficient al lui Kacey, care se angajase la Starbucks. Kasey era ferm hotărâtă să nu lege prietenii cu nimeni, ținându-și orice brumă de emoție sub control și pe toată lumea la distanță. Își crease o armură impenetrabilă prin care doar Livie putea pătrunde. Cu toate acestea, nu  luase în considerare întâlnirea cu Trent Emerson, vecinul lor de apartament. La prima vedere, o banală întâlnire în spălătoria comună, dar…
Aerul îmi iese din plămâni cu un șuierat ușor și privesc încremenită de mirare o pereche de gropițe și cei mai albaștri ochi pe care i-am văzut vreodată – iriși bleu înlănțuiți de inele de cobalt. Îmi mijesc ochii. Au puncte turcoaz în interiorul lor? Da! Oh, Doamne! Pardoseala albăstruie, mașinile vechi și ruginite, pereții, totul în jurul meu dispare sub greutatea privirii lui care mă dezbracă de mantia mea protectoare de javră, azvârlind-o departe de mine și lăsându-mă goală și vulnerabilă doar în câteva secunde.”
Atracția dintre ei e instantanee, dar Kacey luptă din răsputeri împotriva acesteia, în timp ce Trent, din contră, luptă din răsputeri s-o cucerească, deși ea îi va spune că are un trecut care o face incapabilă să ”funcționeze” normal.
Am avut un accident urât de mașină acum câțiva ani. Un șofer beat a lovit mașina tatălui meu. Partea dreaptă a corpului meu a fost zdrobită. Am zeci de șuruburi și tije metalice în tot corpul, care mă țin laolaltă. ”Fizic vorbind. Altfel, doar cele zece respirații scurte țin restul ființei mele laolaltă.””
Platoșa pe care și-o pusese Kacey începe treptat să cadă, în primul rând în fața lui Trent, căruia nu-i poate rezista, dar și în fața vecinei ei, Nora, numită ”Storm” și a adorabilei fetițe a acesteia, Mia. Storm lucra într-un club de noapte și câștiga foarte bine, și se dovedește o prietenă adevărată, vorbind cu șeful ei să o angajeze pe Kacey, ”doar chelneriță”, pe un salariu foarte bun. Am spus ”doar chelneriță”, având în vedere că era un club de striptease, iar Storm făcea mai mult decât să servească la mese…
Toate personajele cărții sunt extraordinare, mă refer la cele pozitive, iar cele negtive te fac să le urăști sincer, de exemplu fostul iubit al lui Storm, care era un nemernic, după cum veți vedea.
Facem cunoștință cu Cain, patronul clubului unde lucrează Storm,  și cu Nate și Ben, care asigurau paza la club. În ciuda reticenței inițiale a lui Kacey, toți se vor dovedi prieteni de nădejde, și vor fi momente când vor demonstra acest lucru.
În privința lui Trent, cel mai semnificativ indiciu că el înseamnă pentru ea mai mult decât e dispusă să recunoască este faptul că a suportat să îl țină de mână, o ”realizare” nemaipomenită pentru ea. De când prietenul ei murise în mașină cu mâna lui în mâna ei, ea nu suporta să fie atinsă pe mâini. Orice atingere o ducea cu gândul la moarte, dar Trent  reușește să treacă această barieră.
”Pentru prima oară în patru ani, gândul că o mână ar acoperi-o pe a mea nu mă mai aruncă cu capul în jos într-un vârtej amețitor. Și îmi dau seama că vreau ca Trent să mă atingă (…) Concentrându-mi atența asupra acelor minunați ochi albaștri, îmi forțez mâna să elimine distanța dintre noi (…) Încet, încet de tot, ușor, ușor de tot, degetul meu îi atinge degetul arătător (…) un val de sânge mi-a năvălit în urechi. Unu…doi…trei…Am început să execut cele zece respirații scurte. Simt cum debordez de fericire. Atingerea lui Trent este atât de plină de viață.”
Relația lui Kacey și Tent evoluează, dar cu pași foarte mici. Trent o ”curta” efectiv, venind în fiecare seară la bar și nedezlipindu-și atenția de la persoana ei, care, fizic, era mai mult decât dispusă să interaționeze cu el, dar sufletește, nu era pregătită să lase pe nimeni în preajma emoțiilor ei. Trent, la rândul său, nu dorea doar o relație bazată pe sex, el dorea…inima ei, și să o facă să zâmbească des! Grea misiune…
”Aș ”repara” totul pentru tine dacă aș putea. Știi asta, da? Îmi șoptește el.
Mă întreb dacă se referă la cicatrice sau la ultimii patru ani din viața mea.
 • Da, este tot ce am de spus.
Da, pentru tot.”
Numai că lucrurile nu sunt atât de simple, iar unele adevăruri ieșite la iveală pot fi distrugătoare, dar să nu anticipăm…
Fragilul echilibru al emoțiilor lui Kacey e pus la încercare când fostul iubit al lui Storm, tatăl Miei, sparge ușa apartamentului, drogat fiind, și le atacă pe Mia și pe Livie. E un episod foarte intens al cărții.
La puțin timp după această întâmplare, Trent reușește să o convingă pe Kacey (veți vedea cum) să participe, împotriva voinței ei, la o sesiune de terapie în cadrul unui grup de sprijin pentru persoanele cu tulburări de stres post-traumatic, dar acest lucru nu va avea rezulatul dorit, din contră…
În cele din urmă, Kacey va claca! Declanșator a fost atacul unui nenorocit asupra lui Storm. În timp ce aceasta își executa numărul de dans la bară, s-a repezit asupra ei cu un cuțit, iar reacția lui Kacey a fost dincolo de orice închipuire. Abia a putut fi liniștită. Însă nu pentru mult timp, deoarece Trent dispare pe neaștepatate, după ce ea își deschide sufletul în fața lui și îi povestește despre accident, dându-i detalii, și lăsând să iasă la iveală ura ei împotriva celor trei tineri beți, din care doi muriseră și ei pe loc, dar acest lucru nu o împiedica să-i urască până dincolo de moarte. Dispariția lui Trent din viața ei o aruncă – din nou – într-un abis emoțional. După două săptămâni reapare, vizibil afectat el însuși de despărțirea lor. De ce plecase? Ce secrete ascundea el însuși? Cum vor evolua lucrurile între ei și dacă mult-încercata Kacey va reuși să-și depășească suferința și va avea în final vreo șansă la fericire, veți afla citind cartea. Nu vă dezvălui mai multe, doar vă asigur că veți fi impresionați, bulversați și, în final, cuceriți de această intensă și emoționantă poveste de viață, cu drame și suferință, dar și cu puterea de a le depăși, prin speranță, încredere și, mai ales, iubire, acest minunat sentiment vindecător.
”— La început, m-am folosit de alcool și de droguri ca să îmi anihilez durerea. Apoi am trecut la violență și la sex. Dar acum, spun eu, uitându-mă drept în ochii doctorului Stayner, prețuiesc faptul că o pot îmbrățișa pe sora mea, că pot râde împreună cu prietenii mei, că pot să mă plimb, că pot să alerg. Că sunt în viață. Că pot să respir.
Sunt la suprafața apei.
Și de data asta voi rămâne acolo unde îmi este locul.

ten2

Mulțumim Editurii Epica pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Urmăriți promoțiile editurii și pe pagina de facebook Epica Publishing House.

Cartea a fost menționată în Top 10 cărți romantice care m-au emoționat până la lacrimi

Cărțile autoarei K.A. Tucker, Editura Epica pot fi comandate pe librarie.net, elefant.rolibris.ro, librex.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți K.A. Tucker

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți emoționante

Recenzii și prezentări cărți young adult

About Author

124 de comentarii

 1. Foarte frumoasă recenzia. M-a impresionat si chiar dacă pare o carte tristă îmi doresc sa o citesc, îmi place ca trateaza subiecte reale.

 2. O recenzie foarte buna la o carte cutremuratoare….chiar asea vorbeam cu Geo ca de mult nu am mai citit o carte atat de ,,dura”…o carte pe care nu poti sa o lasi din mana pana la final….felicitari Oli…..

 3. Balan Daniela on

  o carte superba inteleg perfect trairile personajului principal ,un accident iti schimba definitiv viata ,cine a trecut prin asa ceva ramane cu traume toata viata !felicitari pentru recenzie

 4. barbalata mirela on

  M-ati convins :). Trebuie sa o cumpar. Acum ramane sa vad cand :). Stau cam prost cu banii, mai ales ca in ultimele 2 luni am facut niste achizitii minunate

 5. O recenzie superba, la o carte absolut cutremuratoare! Dureroasa si intensa… Te miri ca Kacey a mai avut puterea de a se recupera… Si de a redeveni un om normal!

 6. Daniela Cusa on

  Este prima recenzie a acestei carti pe care o citesc. Si pot sa spun cu certitudine ca mie imi place si ca abia astept sa descopar si mai mult din povestea lui Kacey. Se vede ca a fost nevoita sa treaca prin multe lucruri neplacute si imi pare tare rau pentru ea.

 7. Georgiana Maria on

  Am citit cartea. Deci nu am cuvinte, e printre cele mai bune cărţi pe care le-am citit.Mi-a provocat stări de malancolie, afectiune, tristeţe, amuzament, bucurie, curiozitate, dezamăgire, etc. Imi place foarte mult recenzia ta, si ma bucur ca avem cam aceasi parere despre aceasta opera.O carte care te va lasa fara respiraţie cum s-ar spune.

  • Georgiana, ma bucur ca ti-a placut recenzia mea, mai ales ca ai citit deja cartea. Lectura ei a reusit sa ma copleseasca, chiar iti taie respiratia!

 8. Am verificat cu cine este volumul trei, „Four Second to Lose” – este povestea lui Cain, patronul clubului de striptease! Cred ca si asta va fi super!

  • Nu stiu de ce,dar desi a avut aparitii episodice in carte personajul asta ma intriga mult.Astept povestea lui de cand am realizat ca nu va fi cu Storm,desi am sperat pana in ultimul moment ca vor fi impreuna,privirea lui atunci cand se uita la ea m-a facut sa ii vreau impreuna.

 9. Foarte interesantă cred ca va fi de asemenea „In Her Wake”, în care e povestea de faţă (din Zece respiratii scurte) din punctul de vedere al lui Cole Reynolds (alias Trent Emerson).

 10. Am reusit sa citesc cartea a fost frumoasa,desi initial ma gandeam ca va fi ceva intre Storm si Cain abia astept continuarile acum,sa aflu povestile tuturor

 11. AddaMyka on

  Nu am citit cartea, dar cred ca Trent e al treilea si singurul supravietuitor beat din cealalta masina, adica supravietuitorul beat din cealalta masina…. Ca sa fie mai logic….. Presupun ca de asta a plecat…. Din nou, nu am citit cartea, nu ma bag-mai mult de atat….

  • Da, de asta a plecat, dar e mult mai mult de-atat, partea lui de poveste e la fel de emotionanta. De altfel in ”In Her Wake” (care sper din suflet sa se traduca si la noi) e totul povestit din punctul lui de vedere.

 12. Mai eu sincer m am invartit muult pe langa cartea asta. Am auzit atat de multe depre ea .. Atat vreau sa ma lamuriti va rog: are sfarsit , se poate citi individual sau o sa stau ca bezmetica sa citesc restul in engleza pentru ca n as avea rabdare sa fie traduse celelalte volume? Mersi mult.

 13. Tocmai am terminat cartea, asa ca vin cu impresii „de la cald” .
  Am o lista lunga cu carti citite de la Epica, povesti unele mai frumoase decat altele, mai simple sau mai complicate…
  Despre „Zece respiratii scurte” primul cuvant care imi trece prin cap este : SENZATIE. De 3 ori senzatie! Si o sa va explic si de ce.
  1. Povestea in sine. O idee absolut geniala, inedita, surprinzatoare. Imi plac mult personajele incepand cu eroina principala si terminand cu Mia, care este foarte bine scos in evidenta.
  Ce mi-a placut enorm este faptul ca desi un roman de dragoste, KA Tucker nu s-a folosit de descrierea minutioasa asupra scenelor de sex. Si asta il face un roman de succes, de imaculat, de pur – parerea mea.
  2. Cand incep o carte, dupa cateva capitole sau pe la jumatatea cartii incep deja sa imi fac idee de ce si cum vor decurge lucrurile pana la capat. Nu si asta. Jur, niciodata nu am banuit ca Trent e Cole. Surprinzator a fost pentru mine acest aspect!
  3. Cel mai surprinzator lucru din toata povestea asta, este faptul ca m-a lasat putin in ceata, pe ganduri, sunt inca si acum (si sper ca pana la urma sa imi dau seama) , chiar asa, de ce 10 respiratii scurte? Si nu faptul ca sunt inceata la minte, zau, am citit o multime de romane, doar ca fir-ar sa fie, imi scapa ceva! Autoarea nu specifica clar, doar „e atat de simplu” dar trebuie sa mai fie ceva, ceva ce mie imi scapa . Daca ma poate ajuta cineva?
  La final, as vrea sa mentionez si nu stiu daca e nevoie sa o mai spun: sper din suflet ca toata seria sa fie tradusa. Ba nu, sper din tot sufletul ca toate cartile autoarei sa fie traduse. Atat de mult imi place.

  • Exact asa! Atat de mult imi place si mie! Astept cu multa nerabdare continuarea seriei, sunt sigura ca vor traduce si volumele urmatoare, editura e foarte serioasa!
   Ei, cu cele 10 respiratii ai pus punctul pe „i”! Chiar asa, de ce 10, de ce scurte? M-am gandit ca e o metoda de autocalmare…
   Imi place foarte mult ca revii cu impresii, si modul in care le expui si sustii, felicitari si multumim!

 14. Multumesc mult Oli .
  Probabil cauza este ca traiesc in particular,individual fiecare lectura. Zau daca ar fi sa traiesc undeva fara acces la internet, fara telefon si fara grila de programe(cablu), dar cu o biblioteca substantiala de carti nu m-as plictisi in veci! As merge atat de departe incat as putea afirma ca este un vis devenit realitate :)) .
  Pupici!
  Si mie imi plac mult, enorm de mult recenziile voastre. Felicitari pentru munca depusa.

  • Multumim mult pentru apreciere!
   Si eu sunt dependenta de lectura, nu trece o zi fara sa citesc cel putin cateva pagini si, la fel ca tine, nu simt nevoia sa ma uit la televizor…
   Pupici

 15. Mie una, mi s-a parut o carte EXTRAORDINARA ! . A fost o carte fooarte buna. O lectura superba! Le-am trimis un mesaj celor de la editura Epica, mi-au raspuns si au zis ca urmatorul volum va fi publicat in luna septembrie.

 16. Barbalata Mirela on

  Doamneeee, nu am cuvinte !!!!
  Am citit cartea, de fapt am terminat-o acum vreo doua zile dar tot nu imi gasesc cuvintele sa pot exprima ceea ce simt .
  Am devorat cartea, pur si simplu nu ma puteam opri din citit. Uram faptul ca trebuie sa plec la munca .
  K.A. Tucker a stiut cum sa captiveze cititorul: povestea este cutremuratoare, personajele principale Kacey si Trent sunt atat de bine creionate incat intri in pielea lor cu usurinta, personajele secundare sunt si ele asa cum trebuie, cu starile lor, emotiile lor, stiu sa se faca iubite. Cum a prezentat povestea K.A.Tucker mi se pare un lucru genial. Practic de aici se vede talentul ei.
  Pe mine atat de mult ce m-a marcat aceasta carte incat nu am stat nici o clipa sa gandesc in avans; am preferat sa iau fiecare rand, pagina, asa cum sunt, sa simt fiecare stare/emotie.
  Mi-a placut de Livie la nebunie , tanara, inocenta dar atat de puternica. Doamne imi vine sa o pup
  Surpriza a venit cand am aflat cine este Trent….nu , de fapt a fost SOC. Pe bune????? Nici o clipa nu mi-am imaginat asa ceva. Sincer, in acel moment am lasat cartea din mana. M-a lasat „masca” . Iar ce a urmat dupa a fost picatura. Lupta lui Kacey pentru supravietuire. Pana atunci era doar amortita, nu traia, nu simtea.
  Nu am inteles de ce „zece respiratii scurte”??? La un moment dat docyorul o intreaba pe Kacey daca are importanta cum sunt respiratiile: scurte sau lungi. Sincer, si acum ma intreb care este substratul. Cred ca pana la urma scurte sau lungi, depinde de fiecare cum le interpreteaza, cum le simte. Habar nu am
  Pe scurt, cartea este : cutremuratoare

  PS: de abia astept celelalte volume

  • Mirela, ma bucur ca ai venit cu impresiile tale! Eram sigura ca o sa-ti placa, nu are cum sa te lase indiferent aceasta carte, e atat de intensa! Si minunata!
   Sper din suflet sa apara cat mai repede volumul urmator, cu povestea lui Livie!

  • Mirela, ai transmis foarte bine emotia pe care ai simtit-o citind cartea. Felicitari pentru recenzie!

   Ma bucur ca ai venit si cu impresiile tale.

 17. Aceeași impresie am avut-o si eu despre carte: cutremurator de intensa! Cine stie cand se va traduce si continuarea….noi putem doar spera ca in curand.

  • Barbalata Mirela on

   Da, Geo . ar fi si picat ca editura sa lase sa treaca cativa ani pana vor publica macar vol 2 daca nu pe toate

 18. Am terminat și eu de citit această carte extraordinară, care m-a lovit cu un val de emoții clocotitoare!

  Recenzia ta a surprins foarte bine spiritul cărții, dramatismul și intensitatea trăirilor.

  O carte despre puterea vindecătoare a iertării și magia iubirii, care reușește să cicatrizeze și cele mai profunde răni sufletești…

  • Ce ma bucur!!! Eram sigura ca o sa te cucereasca aceasta carte, Leo! Lectura placuta la urmatorul volum, „O minciuna nevinovata”, sunt sigura ca va urma la citit…

 19. Am reusit sa citesc si eu cartea. Emotionanta si frumoasa,o carte reusita! Mi-au placut toate personajele si abia astept sa incep vol 2!O carte care te tine in priza!

Spune-ți părerea!