Delicatese Literare
Prezentari carti

Zece respirații scurte de K.A. Tucker, Editura Epica

Zece respirații scurte

K.A. Tucker

Titlu original: Ten Tiny Breaths
O carte de ficțiune contemporană pentru tineri, pentru toţi cei ce iubesc poveștile de dragoste inspirate din viața reală cu și despre tinere puternice și independente.
„Unu… doi… trei… patru… cinci… șase… șapte… opt… nouă… zece.
— Numele meu este Kacey Cleary. Acum patru ani, mașina în care eram a fost lovită de un șofer beat. Mama mea, tatăl meu, cea mai bună prietenă a mea și iubitul meu au fost omorâți cu toții. Eu am fost nevoită să stau în mașină, ținându-l de mână pe prietenul meu mort, ascultând-o pe mama mea cum își dădea ultima suflare, până când paramedicii au reușit să mă scoată de acolo.
Fac o pauză să înghit în sec. Unu… doi… trei… De data asta recurg la respirații profunde. Respirații lungi, profunde. Nu sunt scurte. Sunt uriașe. Sunt monumentale.
— La început, m-am folosit de alcool și de droguri ca să îmi anihilez durerea. Apoi am trecut la violență și la sex. Dar acum, spun eu, uitându-mă drept în ochii doctorului Stayner, prețuiesc faptul că o pot îmbrățișa pe sora mea, că pot râde împreună cu prietenii mei, că pot să mă plimb, că pot să alerg. Că sunt în viață. Că pot să respir.
Sunt la suprafața apei.
Și de data asta voi rămâne acolo unde îmi este locul.”
Cu patru ani în urmă, viața lui Kacey Cleary a fost distrusă atunci când mașina în care se afla a fost lovită în plin de un tânăr șofer beat, omorându-i părinții, pe iubitul ei și pe cea mai bună prietenă a sa. Încă mai este bântuită de amintirea momentului în care a rămas prizonieră între fiarele contorsionate ale autoturismului, ascultând-o pe mama ei cum își dădea ultima suflare. Acum, Kacey vrea să își lase trecutul în urmă. Înarmată cu două bilete de autobuz, Kacey și sora ei în vârstă de cincisprezece ani, Livie, fug din Grand Rapids, Michigan, pentru a începe o nouă viață în Miami. La început, fetele se zbat să o scoată la capăt, dar Kacey nu este deloc îngrijorată. Ea poate face față oricui, în orice situație – cu excepția vecinului său misterios din apartamentul 1D.
Trent Emerson are niște ochi albaștri în care arde un foc mocnit, gropițe adânci și pare că se menține într-un echilibru perfect între a fi un tip simpatic și unul dur. Călită fiind de trecutul ei tragic, Kacey este hotărâtă să țină pe toată lumea la distanță, dar atracția lor este de netăgăduit, iar Trent caută cu disperare și neîncetat o cale spre inima împietrită a lui Kacey – chiar dacă asta înseamnă că oricând poate să iasă la iveală un secret exploziv care va zgudui din temelii ambele lor lumi.
K.A. Tucker s-a născut în orășelul Ontario, Canada, și a scris prima ei carte la vârsta de șase ani, cu ajutorul bibliotecarei din școala primară și a unei cutii de creioane colorate. Este o cititoare vorace, și, în prezent, locuiește într-un orășel de lângă Toronto împreună cu soțul ei, cu două fiice precum și cu o numeroasă și istovitoare familie adoptivă de creaturi pe patru picioare.
Este autoarea a 14 romane devenite bestselleruri. Seria Ten Tiny Breaths a propulsat-o în rândul autoarelor consacrate ale genului New Adult, alături de: Tammara Webber, Colleen Hoover, Cora Carmack, Jessica Sorensen.
Pentru fanii romanelor E ușor să te iubesc, Tammara Webber, Destine la limită, Katie McGarry și Intimidare de Penelope Douglas.

Recenzie:

Zece respirații scurte
K.A. Tucker
Editura Epica
Traducerea: Gabriela Stoica
Nr. pagini: 347
Titlu original: Ten Tiny Breaths
Genul cărții: Young Adult

ten

Seria Ten Tiny Breaths: In Her Wake (0,5); Ten Tiny Breaths (Zece respirații scurte); One Tiny Lie; Four Seconds to Lose; Five Ways to Fall
K.A. Tucker s-a născut în orășelul Ontario, Canada, și a scris prima ei carte la vârsta de șase ani, cu ajutorul bibliotecarei din școala primară. În prezent  locuiește într-un orășel de lângă Toronto împreună cu soțul ei, cu două fiice precum și cu o numeroasă familie de simpatice necuvântătoare.
Este o cititoare împătimită și autoarea a 14 romane devenite bestselleruri. Seria Ten Tiny Breaths a propulsat-o în rândul autoarelor consacrate ale genului New Adult.
Zece respirații scurte este un roman înduioșător. Am râs, am plâns, am suferit și m-a adus în starea ca eu însămi să fiu nevoită să respir de zece ori, scurt.” (Cora Carmack)
”Zece respirații scurte” se adresează tuturor celor cărora le plac poveștile de dragoste inspirate din viața reală, cu bune și rele, cu personaje greu încercate, dar puternice, care se apleacă sub povara suferinței, dar nu se frâng…
Este o poveste cutremurătoare, sfâșietoare. Lectura ei m-a copleșit și mi-a turat emoțiile la maxim.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Kacey Cleary, o tânără în vârstă de doar douăzeci de ani, dar care duce cu sine suferință cât pentru două vieți.
Capitolele cărții urmăresc stadiile recuperării unei persoane aflate în stres post-traumatic, evoluînd de la stadiul întâi, ”Complet amorțită”, trecând prin negare, împotrivire, acceptare, dependență, retragere, cădere nervoasă, recuperare și, în final, iertare.
Facem cunoștință cu Kacey în timp ce, împreună cu sora ei în vârstă de cincisprezece ani, Livie, fuge din Grand Rapids, Michigan – din casa mătușii sale unde stăteau de când rămăseseră orfane – pentru a începe o nouă viață în Miami. Vrea să lase în urmă amintirile, trecutul, și, mai ales să pună distanță între ele și libidinosul soț al mătușii ei, care pusese ochii pe Livie. Livie, minunata ei soră, care era ancora ce o lega de viață și care nu lăsa întunericul să o cuprindă cu totul.

ten3

În urmă cu patru ani, Kacey fusese supraviețuitoarea unei cumplite tragedii: în timp ce se afla în mașină împreună cu părinții, iubitul ei și cea mai bună prietenă a sa, sunt izbiți violent de o mașină în care se aflau trei tineri beți. Bilanțul accidentului – șase morți, și viețile distruse ale tuturor celor implicați și ale familiilor acestora!
După cum declara însăși autoarea, ”Subiectul conducerii unui autoturism în stare de ebrietate și consecințele acestui fapt m-a îngrozit întotdeauna (…) Sunt multe vieți pierdute , destine spulberate, inimi și suflete distruse, toate acestea din cauza unor decizii luate atunci când nu ești în stare să iei astfel de decizii. Dacă această carte va opri măcar o singură persoană în a lua decizia catastrofală de a se urca beat la volan sau de a delega altă persoană să conducă în stare de ebrietate, atunci putem spune că romanul acesta ”a realizat” ceva  monumental.” E foarte profund acest mesaj al cărții, sub semnul căruia stă întregul ei subiect.
 „Unu… doi… trei… patru… cinci… șase… șapte… opt… nouă… zece.
— Numele meu este Kacey Cleary. Acum patru ani, mașina în care eram a fost lovită de un șofer beat. Mama mea, tatăl meu, cea mai bună prietenă a mea și iubitul meu au fost omorâți cu toții. Eu am fost nevoită să stau în mașină, ținându-l de mână pe prietenul meu mort, ascultând-o pe mama mea cum își dădea ultima suflare, până când paramedicii au reușit să mă scoată de acolo.
Fac o pauză să înghit în sec. Unu… doi… trei… De data asta recurg la respirații profunde. Respirații lungi, profunde. Nu sunt scurte. Sunt uriașe. Sunt monumentale.”
Bântuită de amintiri, chinuită de coșmaruri, simțindu-se vinovată că a supraviețuit, Kacey recurge la alcool și droguri ca să își anestezieze durerea. Apoi a trecut la violență și sex la întâmplare. Această perioadă neagră a durat doi ani după accident, după care, din dragoste pentru sora ei, a renunțat complet la alcool, droguri și sex. Violența a rămas, dar a luat forma kick-boxingului pe care a început să-l practice cu înverșunare.
Fosta Kacey a murit cu patru ani în urmă și n-a mai rămas din ea nimic altceva decât o epavă. O epavă care, timp de un an, a făcut recuperare fizică medicală în spital ca să își repare corpul făcut zob, doar ca să fie externată cu un suflet făcut fărîme (…) Actuala Kacey nu plânge, nu varsă nici măcar o lacrimă. Nu sunt sigură dacă știe cum să o facă. Nu își deschide nicidecum sufletul; nu suportă atingerea mâinilor deoarece îi reamintesc de moarte.”
Ajunse la Miami, fetele închiriază un apartament modest și se străduiesc să supraviețuiască din salariul insuficient al lui Kacey, care se angajase la Starbucks. Kasey era ferm hotărâtă să nu lege prietenii cu nimeni, ținându-și orice brumă de emoție sub control și pe toată lumea la distanță. Își crease o armură impenetrabilă prin care doar Livie putea pătrunde. Cu toate acestea, nu  luase în considerare întâlnirea cu Trent Emerson, vecinul lor de apartament. La prima vedere, o banală întâlnire în spălătoria comună, dar…
Aerul îmi iese din plămâni cu un șuierat ușor și privesc încremenită de mirare o pereche de gropițe și cei mai albaștri ochi pe care i-am văzut vreodată – iriși bleu înlănțuiți de inele de cobalt. Îmi mijesc ochii. Au puncte turcoaz în interiorul lor? Da! Oh, Doamne! Pardoseala albăstruie, mașinile vechi și ruginite, pereții, totul în jurul meu dispare sub greutatea privirii lui care mă dezbracă de mantia mea protectoare de javră, azvârlind-o departe de mine și lăsându-mă goală și vulnerabilă doar în câteva secunde.”
Atracția dintre ei e instantanee, dar Kacey luptă din răsputeri împotriva acesteia, în timp ce Trent, din contră, luptă din răsputeri s-o cucerească, deși ea îi va spune că are un trecut care o face incapabilă să ”funcționeze” normal.
Am avut un accident urât de mașină acum câțiva ani. Un șofer beat a lovit mașina tatălui meu. Partea dreaptă a corpului meu a fost zdrobită. Am zeci de șuruburi și tije metalice în tot corpul, care mă țin laolaltă. ”Fizic vorbind. Altfel, doar cele zece respirații scurte țin restul ființei mele laolaltă.””
Platoșa pe care și-o pusese Kacey începe treptat să cadă, în primul rând în fața lui Trent, căruia nu-i poate rezista, dar și în fața vecinei ei, Nora, numită ”Storm” și a adorabilei fetițe a acesteia, Mia. Storm lucra într-un club de noapte și câștiga foarte bine, și se dovedește o prietenă adevărată, vorbind cu șeful ei să o angajeze pe Kacey, ”doar chelneriță”, pe un salariu foarte bun. Am spus ”doar chelneriță”, având în vedere că era un club de striptease, iar Storm făcea mai mult decât să servească la mese…
Toate personajele cărții sunt extraordinare, mă refer la cele pozitive, iar cele negtive te fac să le urăști sincer, de exemplu fostul iubit al lui Storm, care era un nemernic, după cum veți vedea.
Facem cunoștință cu Cain, patronul clubului unde lucrează Storm,  și cu Nate și Ben, care asigurau paza la club. În ciuda reticenței inițiale a lui Kacey, toți se vor dovedi prieteni de nădejde, și vor fi momente când vor demonstra acest lucru.
În privința lui Trent, cel mai semnificativ indiciu că el înseamnă pentru ea mai mult decât e dispusă să recunoască este faptul că a suportat să îl țină de mână, o ”realizare” nemaipomenită pentru ea. De când prietenul ei murise în mașină cu mâna lui în mâna ei, ea nu suporta să fie atinsă pe mâini. Orice atingere o ducea cu gândul la moarte, dar Trent  reușește să treacă această barieră.
”Pentru prima oară în patru ani, gândul că o mână ar acoperi-o pe a mea nu mă mai aruncă cu capul în jos într-un vârtej amețitor. Și îmi dau seama că vreau ca Trent să mă atingă (…) Concentrându-mi atența asupra acelor minunați ochi albaștri, îmi forțez mâna să elimine distanța dintre noi (…) Încet, încet de tot, ușor, ușor de tot, degetul meu îi atinge degetul arătător (…) un val de sânge mi-a năvălit în urechi. Unu…doi…trei…Am început să execut cele zece respirații scurte. Simt cum debordez de fericire. Atingerea lui Trent este atât de plină de viață.”
Relația lui Kacey și Tent evoluează, dar cu pași foarte mici. Trent o ”curta” efectiv, venind în fiecare seară la bar și nedezlipindu-și atenția de la persoana ei, care, fizic, era mai mult decât dispusă să interaționeze cu el, dar sufletește, nu era pregătită să lase pe nimeni în preajma emoțiilor ei. Trent, la rândul său, nu dorea doar o relație bazată pe sex, el dorea…inima ei, și să o facă să zâmbească des! Grea misiune…
”Aș ”repara” totul pentru tine dacă aș putea. Știi asta, da? Îmi șoptește el.
Mă întreb dacă se referă la cicatrice sau la ultimii patru ani din viața mea.
  • Da, este tot ce am de spus.
Da, pentru tot.”
Numai că lucrurile nu sunt atât de simple, iar unele adevăruri ieșite la iveală pot fi distrugătoare, dar să nu anticipăm…
Fragilul echilibru al emoțiilor lui Kacey e pus la încercare când fostul iubit al lui Storm, tatăl Miei, sparge ușa apartamentului, drogat fiind, și le atacă pe Mia și pe Livie. E un episod foarte intens al cărții.
La puțin timp după această întâmplare, Trent reușește să o convingă pe Kacey (veți vedea cum) să participe, împotriva voinței ei, la o sesiune de terapie în cadrul unui grup de sprijin pentru persoanele cu tulburări de stres post-traumatic, dar acest lucru nu va avea rezulatul dorit, din contră…
În cele din urmă, Kacey va claca! Declanșator a fost atacul unui nenorocit asupra lui Storm. În timp ce aceasta își executa numărul de dans la bară, s-a repezit asupra ei cu un cuțit, iar reacția lui Kacey a fost dincolo de orice închipuire. Abia a putut fi liniștită. Însă nu pentru mult timp, deoarece Trent dispare pe neaștepatate, după ce ea își deschide sufletul în fața lui și îi povestește despre accident, dându-i detalii, și lăsând să iasă la iveală ura ei împotriva celor trei tineri beți, din care doi muriseră și ei pe loc, dar acest lucru nu o împiedica să-i urască până dincolo de moarte. Dispariția lui Trent din viața ei o aruncă – din nou – într-un abis emoțional. După două săptămâni reapare, vizibil afectat el însuși de despărțirea lor. De ce plecase? Ce secrete ascundea el însuși? Cum vor evolua lucrurile între ei și dacă mult-încercata Kacey va reuși să-și depășească suferința și va avea în final vreo șansă la fericire, veți afla citind cartea. Nu vă dezvălui mai multe, doar vă asigur că veți fi impresionați, bulversați și, în final, cuceriți de această intensă și emoționantă poveste de viață, cu drame și suferință, dar și cu puterea de a le depăși, prin speranță, încredere și, mai ales, iubire, acest minunat sentiment vindecător.
”— La început, m-am folosit de alcool și de droguri ca să îmi anihilez durerea. Apoi am trecut la violență și la sex. Dar acum, spun eu, uitându-mă drept în ochii doctorului Stayner, prețuiesc faptul că o pot îmbrățișa pe sora mea, că pot râde împreună cu prietenii mei, că pot să mă plimb, că pot să alerg. Că sunt în viață. Că pot să respir.
Sunt la suprafața apei.
Și de data asta voi rămâne acolo unde îmi este locul.

ten2

Multumim Editurii Epica pentru cartea oferită pentru recenzie.
 Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Epica.  
Urmăriți promoțiile editurii și pe pagina de facebook Epica Publishing House

Cartea a fost menționată în Top 10 cărți romantice care m-au emoționat până la lacrimi

Recenzii Editura Epica

29 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *