Delicatese Literare
Recenzii

Zile dense, nopți imposibile de Lina Moacă, Seria Oameni, îngeri și demoni, Editura Librex Publishing – recenzie

Zile dense, nopți imposibile

Lina Moacă

Editura Librex Publishing

An apariție: 2017
Nr. pagini: 256

Seria Oameni, îngeri și demoni: 

1. Magnetism – recenzie
2. Zile dense, nopți imposibile 
Zile dense, nopți imposibile este continuarea romanului Magnetism, o serie frumoasă și apreciată de iubitorii genului fantasy. Pentru mine, a fost o surpriză plăcută, în condițiile în care am ocolit mult timp genul acesta de literatură.
Loviturile primite de la viață o pun pe Alexandra Stănescu în defensivă și nu îndrăznește să lase garda jos, să se dezvăluie. Aparențele, cu măștile de vigoare, sunt cruciale pentru ea, rănește prima pentru a nu fi rănită. Totuși, odată ce Willy vrea să anuleze căsătoria lor de conveniență, iar prietena sa Ella este diagnosticată cu cancer, lumea ei de sticlă se zguduie.
Când totul pare pierdut, într-o rătăcire fără direcție, Alexandrei i se înfățișează Willwolf, stăpânul demonilor de sub pământ, care îi propune un schimb: viața ei în schimbul vieții Ellei. Acceptă și se trezește într-un palat în mijlocul unor creaturi nepământene. Un singur înger o mai poate salva, Willy. Oare va lupta el pentru ea?
O poveste despre iubire, dezamăgire, speranță, dăruire și altruism.
Dacă primul volum din serie, „Magnetism”, ne este prezentat din perspectiva lui Lilly, în al doilea volum acțiunea  este relatată tot la persoana întâi, dar din perspectiva Alexandrei.
Deși în fața tuturor a afișat o imagine total eronată, comportându-se ca o persoană răzgâiată și nesuferită, în realitate Alexandra era un suflet chinuit. Loviturile primite de-a lungul anilor, lipsa mamei, prezența unui tată nemilos și lipsit de scrupule, au făcut-o să se ascundă în spatele unui zid de nepătruns. Își ascunde lacrimile și chinurile sufletești de toată lumea, neavând încredere în nimeni, iar pentru a nu fi rănită preferă să rănească prima.
„Meditez la viața mea jalnică, mă gândesc la trecut. Singurele amintiri frumoase pe care le am sunt cele petrecute împreună cu Ella, restul e doar furie și strângeri din dinți. Timp pierdut degeaba, în lupte inutile – înotând împotriva curentului. Timp pierdut – în așteptări prelungite, în dezamăgiri persistente și în măști ipocrite, pretinzând a fi ceea ce nu eram.”
Întâlnirea cu Willy, dar mai ales căsătoria lor, de conveniență, o dau complet peste cap. Este nevoită să facă față unor noi provocări, dintre care una este tulburătoare și de necrezut: se îndrăgostește de soțul ei. Nu știe cum să facă față acestui sentiment, de aceea comportamentul ei este complet deplasat și de neînțeles. Pentru a se înțelege, dar mai ales pentru a se regăsi, preferă să plece, chiar dacă gestul ei nu va fi înțeles de Willy și sora sa geamăna, Lilly.
După o absență de aproape 8 luni, Alexandra reapare în viața gemenilor, ferm hotărâtă să-i redea libertatea lui Willy, chiar dacă sufletul îi este sfâșiat de durere. Reîntâlnirea este și mai dureroasă atunci când realizează că în viața lui există o altă femeie. Singurul lucru care i-a mai rămas este demnitatea.
„Ținând cont de realitate, știu că acest lucru este inevitabil. Totuși, nu pot să nu simt vidul nefiresc, să nu mă doară desprinderea. Da, trebuie să plec din locul unde sufletul meu se blocase, să-l abandonez. Lacrimile fierbinți mi se rostogolesc pe obraji fiind absorbite de fața albă de pernă. Nimic de aici nu face parte din viața mea și în același timp totul de aici e viața mea”
Va pleca cu durere în suflet, lăsând o parte din inima ei în locul unde găsise iubirea dar și respingerea, știind că sentimentele ei nu-i sunt împărtășite. De ce Alexandra este convinsă că Willy nu simte nimic față de ea și ce s-a întâmplat intre cei doi înainte de dispariția ei, vom afla mult mai târziu. Din păcate, de multe ori iubirea se rătăcește în haosul creat de orgolii, teamă și neputință.
Viața Alexandrei luase o întorsătură de 180 de grade datorită acestei căsătorii, dar nu bănuia că îi fusese hărăzit să fie – din nou – mireasă, de data aceasta din alte motive și într-o lume complet diferită, una obscură, nepământeană.

Din păcate, sumbră și întunecată îi era viața de zi cu zi, știind că nu poate face nimic pentru a-și salva cea mai bună prietenă, bolnavă de cancer, în fază terminală. Asistăm, astfel, neputincioși, alături de Alexandra și Ella, la eforturile lor, imense, de a găsi un tratament miraculos, suntem martori tăcuți ai unui sistem medical corupt și dezinteresat, unde viața și moartea sunt „prietene”, unde durerea este prezentă peste tot iar deznădejdea și neputința macină sufletul, încet dar sigur. Acest dușman necruțător – cancerul – nu ține cont de nimeni și nimic.
„ În tăcere, cu ochii arși de lacrimi, privesc înmărmurită ravagiile bolii pe trupul neînsuflețit: arată mult mai bătrân decât cei treizeci de ani pe care îi are. Cancerul nemilos măcinase totul. Cei cu perfuziile în braț urmăresc absenți realitatea covârșitoare și implacabilă, doar unul gârbovit în capul oaselor se lasă pe spate, șuierând printre dinți:
S-a vindecat oare vreunu’? Zadarnic, numai tromboane… Eu personal, nu cunosc nici măcar unul să fi scăpat. Toți s-au dus…”
În ciuda diagnosticului crud și dureros dat de către medici, Ella continuă să lupte, are puterea să zâmbească, dar, mai ales, nu-și pierde credința. Deși trupul îi este distrus de boală, sufletul îi rămâne intact. Este aceeași ființă inimoasă și caldă care găsește bunătatea și frumosul în orice și oricine, ea este cea care își încurajează mama și prietena să creadă în ziua de mâine și să nu-și piardă speranța. Deși durerile sunt atroce, nu uită să zâmbească, să facă glume și să o stimuleze pe Alexandra să-și refacă viața, să nu renunțe la iubire. Cu cât Ella este tot mai puternică și optimistă cu atât Alexandra devine mai pesimistă și deprimată. Întunericul își face loc, încet dar sigur, în sufletul ei.
„Ella nu încetează să mă surprindă prin capacitatea ei de a îndura durerea atroce. Nu credeam că un om poate suferi atât, nu credeam că un om poate rezista la atât de mult. Și pe deasupra, având încă puterea de a face glume pe seama ei, de felul deplorabil în care ajunsese. În timp ce picături de sudoare rece i se scurg pe frunte, ne spune că în spatele norilor negri stau mereu neclintite stelele.
Pur și simplu, o privesc înmărmurită. Există momente în care pereții se strâmtează atât de mult, încât rămân fără aer. Nu mai suport să-i aud gemetele sfâșietoare și ies afară din casă, plimbându-mă aiurea fără direcție. Pierdută în același coșmar fără ieșire, nu mai există alte drumuri pentru mine, decât cel spre cimitir care mă atrage ca un magnet cu liniștea lui încremenită atât de odihnitoare. Sufletul mi-e plin de ghimpi, nu mai am perfuzii… Ella e tot mai aproape de lumea cealaltă. De aceea caut să mă apropii și eu.”
Fără să știe, Alexandra era urmărită din umbră de forțe întunecate si tenebroase, care aveau un scop bine stabilit și pentru realizarea căruia erau dispuse la orice. Întunericul nu avea chip clar definit, dar avea o forță  și o precizie clară în a transmite frică, răceală și o negură de nepătruns dar mai ales de neînțeles. Era el, demonul. Cel care avea să-i ofere alternativa: o viață în schimbul unei vieți.
Dacă la prima întâlnire, el – demonul, pe nume Willwolf – avea chipul unui „bărbat cu putere herculeană” – fără ca Alexandra să știe sau să bănuiască cine este – , la a doua întâlnire, acesta i se înfățișează „înalt cu trupul zvelt… Părul negru ca de abanos, tuns scurt, cu șuvițe care îi acoperă fruntea și îi ascunde ochii, pielea neobișnuit de albă și buzele de culoarea rubinului.”
 „ – Nu-ți fie teamă, îmi susură el dulce lângă ureche. Cu mine ești în siguranță, Alexandra! Te aștept de prea mult timp.
Cine ești?
Salvarea ta…
Durerea va dispărea în curând, pentru că tu vei renaște puternică, strălucitoare și nemuritoare.
Nu înțeleg! murmur derutată.
O să înțelegi la momentul potrivit.
Și cu prietena mea ce o să se întâmple?
Depinde de tine.
Ce anume?
Dacă o salvezi sau o lași să se chinuie în continuare.
Ce spui? Eu n-am nici o putere.
Te înșeli… Dacă îmi accepți oferta, o să ai drept de viață și de moarte asupra a tot ce mișcă pe acest pământ.
Ce ofertă?
Se uită la mine printre șuvițele întunecate, în timp ce se apropie și-mi ia mână într-a lui. Involuntar, mă cutremur în fața acestui înger înfiorător, căruia nu reușesc să-i văd ochii.
Să-mi fii mireasă.”
Din acest moment acțiunea cărții se precipită, devine tot mai intensă, iar cititorul este pus să țină pasul cu evenimentele tot mai tulburătoare și cu impact puternic asupra vieții eroilor noștri. Galeria de personaje, care mai de care mistice dar seducătoare, se lărgește, iubirea se împletește cu ura, viața „merge” mână în mână cu moartea, iar sacrificiul este prețul suprem pe care cineva trebuie să-l plătească. Să fie Alexandra cea care se sacrifică pentru a-și salva prietena de la o moarte sigură? Să fie chiar Ella cea care preferă moartea decât decăderea?
Nimic nu este ceea ce pare, realitatea se împletește cu fantasticul, creaturi ciudate și înfricoșătoare se perindă prin fața noastră, sentimente mult timp amorțite ies la suprafață iar orgoliile nu-și mai au rostul. Toate acestea se petrec pe scena unui război crunt dus între întuneric și lumină, unde doar o singură parte va birui.

„Totuși, tocmai chipul meu, care acum se oglindește pe chipul dinaintea mea, pare că se amuză cel mai mult. O viziune de spaimă. Ochii mari, căprui, își scutură atât de gingaș și provocator pleoapele, în timp ce, cel stâng însemnat cu o aluniță în colțul sprâncenei îmi clipește cu înțeles, spunându-mi: e un semn… acum știi, semănăm bine, dar eu nu sunt tu și în curând te voi învinge.”
Se va sacrifica Alexandra pentru a-i salva viața Ellei? Își va recunoaște Willy dragostea în fața celei care, din punct de vedere legal, îi era încă soție? Dar mai ales, va reuși să o smulgă din ghearele unui demon întunecat și plin de tenebre? Va reuși Ella să învingă cancerul? Sunt multe întrebări la care veți putea răspunde doar dacă veți citi cartea.
A fost o lectură uşoară, dar fascinantă, un stil de scriere lejer dar captivant, cu eroi frumoși, dominați de patos dar și orgolii. O poveste despre iubire, prietenie, regăsire și speranță.

 

Cartea Zile dense, nopți imposibile de Lina Moaca poate fi comandată de pe site-ul Librex.ro.

Cărţile autoarei Lina Moacă pot fi comandate pe librex.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii cărți Lina Moacă

Recenzii și prezentări cărți autori români

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *