Zilele abandonului de Elena Ferrante, Pandora M

2

Zilele abandonului

Elena Ferrante

Pandora M

An apariţie: 2018
Nr. pagini: 206
Titlu Original: I giorni dell’abbandono/ The Days of Abandonment
Traducător: Cerasela Barbone
Elena Ferrante a mai scris și volumele Tetralogiei Napolitane: Prietena mea genialăPovestea noului nume, Cei care pleacă și cei ce rămân și Povestea fetiței pierdute, romanele Fiica ascunsă și Iubire amară, precum și cartea pentru copii Noaptea pe plajă.
Povestea fetiței pierdute a fost nominalizată la Man Booker Prize (2016) și a primit Medalia de Aur pentru ficțiune în cadrul Independent Publisher Book Awards (2016).
Prietena mea genială, primul roman din Tetralogia Napolitană, a fost ecranizat de HBO sub forma unui mini-serial.
Cândva scriitoare aspirantă, Olga a renunțat la ambițiile ei literare, dedicându-se căsniciei și creșterii copiilor. Când e părăsită de soțul ei, Mario, se refugiază în propria nefericire și descrie zilele care au urmat plecării lui că pe un iad personal. Are treizeci și opt de ani, doi copii și un câine-lup de care trebuie să aibă grijă în continuare, deși i se pare că viață s-a sfârșit. Treptat, Olga se desprinde dureros de realitate, făcând o obsesie din a înțelege de ce soțul ei a încetat s-o iubească și a lăsat-o în urmă pentru o femeie mult mai tânăra, după cincisprezece ani de căsnicie.
Furia, rătăcirea, dezorientarea, sentimentul de gol, senzația de sfârtecare a familiei și abandonul de sine pun stăpânire pe eroina Elenei Ferrante, care, încetul cu încetul, simte că pierde contactul cu viață reală. În plus, e bântuită de o amintire din copilărie care o aduce în pragul nebuniei – amintirea unei femei care, după ce a fost părăsită de soț, a hotărât să-și pună capăt zilelor.
Bestseller în Italia timp de aproape un an, Zilele abandonului descrie încercarea unei femei părăsite de a găși, după luni de furie, îndoieli, autocompătimire și disperare, o cale de a-și depăși suferință și de a-și construi o nouă viață.
Încă de la apariția romanului Prietenă mea genială, care deschide Tetralogia Napolitană, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformându-se în așa-numită „Febra Ferrante”.
Este considerată una dintre autoarele contemporane cele mai convingătoare, o stilista desăvârșită, cu o intuiție artistică iesita din comun, care a câștigat admirația mai multor scriitori celebri – Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud – și a unor critici importanți: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson etc. Dar, fără îndoială, primirea cea mai călduroasă a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare ce vorbește într-un stil plin de frumusețe și forță despre sentimentul de apartenența la un loc, despre relațiile umane, dragoste, familie și prietenie.
Un roman sobru, fără sentimentalisme, plin de pasaje scrise cu o intensitate amețitoare. Ferrante își da măsură talentului în descrierea obsesiilor ineluctabile care alcătuiesc peisajele noastre mentale. – La Stampa
Ferrante descrie în detaliu microcosmosul personal al unei femei abandonate, drumul sinuos către Acceptare și urmele dureroase ale trecerii timpului. – El Mundo
Una dintre cele mai mari scriitoare din Italia ultimilor ani. – Corriere della Sera
Nimic din ce citești despre cărțile Elenei Ferrante nu te pregătește pentru ferocitatea scrisului ei. – The New York Times
O capodoperă! Fascinația romanului rezidă în inteligență necruțătoare a vocii sale narative. – The Philadelphia Inquirer

Zilele abandonului a fost ecranizat de Roberto Faenza în 2005, cu Margherita Buy, Luca Zingaretti și Goran Bregovic în rolurile principale, filmul fiind nominalizat la Leul de Aur în cadrul Festivalului de Film de la Veneția.

Cărțile autoarei Elena Ferrante pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

About Author

2 comentarii

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: