Delicatese Literare
DIVERSE

Ziua femeii – Ziua Internationala a femeii. Ziua mamei – Origini, semnificatii, obiceiuri

Ziua femeii – Ziua Internațională a femeii. Ziua mamei

Origini, semnificații și obiceiuri

Ziua Internațională a femeii

„Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihnește, amintindu-și toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toți strugurii toamnei și toate ninsorile iernii.” (Grigore Vieru)

Ziua Femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violenta care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a  Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii, 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

Din punct de vedere istoric, originile Zilei internaționale a femeii se regăsesc în mișcările sindicale produse în America la începutul secolului trecut.

Repere:

 • În 1903, în Statele Unite, organizațiile sindicale ale femeilor au pus bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor. În 1907, angajatele din industria textilă au organizat, la New York, manifestații de protest împotriva condițiilor grele de muncă, dar au fost reprimate de poliție. În anul următor, în 1908, în ultima duminică a lunii februarie, a fost organizată prima Zi a Femeilor, marcată prin demonstrații ample ale femeilor din Statele Unite prin care se cerea dreptul de vot, drepturi politice și economice pentru femei.
 • Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.
 • La 16 decembrie 1977, Adunarea Generală a invitat statele membre să proclame, în conformitate cu tradițiile și obiceiurile istorice naționale, o zi din an ca Zi ONU pentru drepturile femeii și pacea internațională. Această acțiune a urmat Anului internațional al femeii (1975) și Deceniului ONU pentru femei (1976 — 1985), ambele proclamate de către Adunare.
 • În decembrie 1979, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare a femeilor.
 • În decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a dat „Declarația pentru eliminarea tuturor formelor de violență asupra femeilor”, enumerând formele de violență asupra femeilor din domeniul public și privat care reprezintă încălcări ale drepturilor omului.

Ziua mamei

 Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat în luna martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.
Cybele este considerată drept Magna Mater („Marea Mamă a Zeilor„), zeița peșterilor și a Pământului în starea sa naturală și protectoare a vegetației, adorată pe culmile munților. Domnea peste animalele sălbatice, fiind și protectoarea albinelor.
marea zeita

La romani, Cybele era zeița naturii și a fertilității. Deoarece domnea peste munți și fortărețe, era reprezentată având o coroană cu forma unui zid de cetate. Era adesea confundată cu zeitatea Rhea, mama lui Zeus, din mitologia greacă.

Istoria Zilei Femeii începe însă undeva în jurul anilor 1600, când în Anglia se sărbătorea “Duminica maternităţii”. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele “mersul la colindatul mamei” şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

Mai tarziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

Ziua mamei pe mapamond

 • Ziua mamei este de regulă sărbatorită pe mapamond anual într-a doua duminică a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii au așadar o dată comună pentru această sărbătoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud, țările nordice sărbătoresc această zi în a doua duminică a lunii mai.
 • Sărbătorirea Zilei internaționale a femeii împreună cu Ziua mamei:

  Afghanistan, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria,Laos, Republica Moldova, Montenegro, Serbia, Ucraina;

 • Sărbătorirea Zilei internaționale a femeii pe 8 martie, în loc de Ziua mamei:

  Albania, Kazahstan, Macedonia, Rusia, Vietnam, Ucraina

 • Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații. Astfel, această sărbatoare a femeilor de pretutindeni a ajuns la noi să aibă neoficial și statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinate mamei.

De 8 martie, în unele culturi, printre care și a noastră, femeilor și fetelor li se dăruiesc flori și cadouri. Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori. ”Reprezentanta” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia. Totodată, laleaua este simbolul iubirii perfecte. Este elegantă şi delicată şi transmite ideea de confort şi de căldură.

Dacă încă mai purtați mărțișorul primit de 1 martie, continuați s-o faceți până pe 9 martie! Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.

Cântec femeiesc
═══════ ღೋƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒღೋ═══════

Aşa e mama şi a fost bunica
Aşa suntem femei lângă femei
Părem nimic şi nu-nsemnăm nimica
Doar nişte „ele” ce slujesc pe „ei”.

Ei neglijenţi, iar ele foarte calme
Ei încurcând ce ele limpezesc
Ei numai tălpi şi ele numai palme
Acesta e destinul femeiesc.

Şi-n fond, ce fac femeile pe lume?
Nimic măreţ, nimic impunător.
Schimbându-şi după ei şi drum şi nume
Pun lucrurile iar la locul lor.

Cu-atâţia paşi ce au făcut prin casă
Şi pentru care plată nici nu cer
De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă
Ar fi ajuns şi dincolo de cer.

Ei fac ce fac şi tot ce fac se vede
Ba strică mult şi ele-ndreaptă tot
Şi de aceea nimeni nu le crede
Când cad, îmbătrânesc şi nu mai pot.

Aşa e mama şi a fost bunica
Şi ca ele mâine eu voi fi.
Ce facem noi, femeile? Nimica,
Decât curat şi uneori copii.

Suntem veriga firului de aţă
În fiecare lanţ făcut din doi
Ce greu cu noi femeile în viaţă
Dar e şi imposibil fără noi…

Adrian Păunescu

8 martie la multi ani

Surse: Wikipedia; REALITATEA.NET, internet

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *