Delicatese Literare
DIVERSE

Ziua îndrăgostiţilor – semnificaţii, legende, simboluri şi tradiţii

Ziua îndrăgostiţilor

De câţiva ani, se sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor şi pe meleagurile noastre.

Ştiţi de unde vine acest obicei şi ce legende are la baza?

Valentine’s Day este Ziua Îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală, care se sărbătoreşte pe data de 14 februarie.

În ciuda faptului că sunt mulţi cei care consideră că această sărbătoare nu este una tradiţional românească, îndrăgostiţii şi romanticii de toate vârstele sunt bucuroşi că această sărbătoare ”a prins” și la noi, găsind ocazia de a-şi exprima odată în plus dragostea şi de a sărbători împreună cu cel iubit.

Legenda spune că Valentin a fost un preot roman martirizat  în timpul persecuţiei lui Claudius în anii 269-270 d.c. deoarece  îi ajuta pe creştini. El a fost prins şi condamnat la moarte, execuţia fiind programată pe dată de 14 februarie-269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje prietenilor spunându-le:  ”Amintiţi-vă de Valentin”  şi   ”Vă iubesc”.

O altă variantă a legendei spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, după ce împăratul a interzis căsătoriile şi logodnele în Roma, considerând că soldaţii necăsătoriţi se luptau mai bine decât cei căsătoriţi. Valentin este dus la închisoare, unde se împrieteneşte cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu (o variantă ne spune că ea era oarbă, iar el i-a redat vederea). În ziua execuţiei sale – 14 feb. 269 – Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care o semnează ”De la Valentinul tău”.

Cum a început Sfântul Valentin să fie cunoscut că protectorul îndrăgostiţilor?

Sărbătoarea şi-ar putea avea originile şi în ceremonia Lupercalia, oficiată în onoarea zeiţei Junona. În anul  496 Papa Gelasius schimbă Lupercalia de la 15 la 14 februarie în încercarea să de a stopa această sărbătoare păgână. Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, dar această a rămas marcată că ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a început să fie cunoscut că fiind protectorul îndrăgostiţilor.

Când avea loc Lupercalia, sărbătoarea păgână, se obişnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, care apoi se introduceau într-o cutie. Fiecare bărbat extrăgea câte un bileţel, iar faţă trecută acolo devenea iubita lui pentru un an de zile. O practică similară a prins contur începând cu secolul al 14-lea. În ziua de 14 februarie fiecare băiat alegea o faţă care-I devenea iubita pentru o zi.  Această se făcea pentru a corespunde cu credinţă că împerecherea păsărilor (simbolul primăverii) are loc de ziua Sf. Valentin.

Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lumea largă?

În Franţa, Valentine’s Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentin şi este sărbătorită că în restul ţărilor occidentale.

În Italia fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră unde aşteaptă că bărbaţii să treacă. Tradiţia spune că primul bărbat pe care îl vede, sau pe cineva care seamănă cu el, îi va fi soţ în decursul anului.

 În Danemarca şi Norvegia 14 februarie este cunoscută că „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu cel iubit.

În Finlanda, Ziua Îndrăgostiţilor este de fapt, Ziua Prieteniei. Acesta este un prilej pentru reuniri între prieteni, când se trimit şi se primesc felicitări şi cadouri simbolice. De Ziua Prieteniei mulţi s-au obişnuit să îi dea o însemnătate şi mai mare: se logodesc sau se căsătoresc.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor.

În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbătorită că ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Se spune că păsările se ”căsătoresc”  în această zi. De Ziua Îndrăgostiţilor, slovenii muncesc câmpul. Considerat unul dintre sfinţii primăverii în Slovenia, Sf. Valentin ajută la creşterea plantelor şi florilor, prin urmare  această zi este cea mai bună pentru a se da startul muncii pe podgorii şi la câmp. Ziua în care slovenii celebrează dragostea, este de fapt, 12 martie de Sf. Gregory.

În Marea Britanie se oferă linguri de lemn sculptate în formă de inimă. De asemenea, sunt dăruite şi inimi sau chei din lemn, acestea din urmă având semnificaţia: „Tu îmi deschizi inima”. Tot aici, legenda spune că un personaj numit Jack Valentin ciocane la uşile din spatele tututor caselor lăsând dulciuri şi cadouri pentru copii.

În Scoţia, Ziua Sfântului Valentin este celebrată cu un festival. La acesta participă un număr egal de femei şi bărbaţi necăsătoriţi, iar fiecare îşi scrie numele pe un bileţel. Ulterior, câte o femeie extrage un bileţel din pălăria cu numele bărbaţilor şi invers. Astfel, cei prezenţi formează perechi, sunt schimbate cadouri, se dansează, iar la sfârşit unele cupluri chiar se căsătoresc.

În Africa de Sud fetele tinere îşi coş numele iubiţilor pe mâneci.

În Japonia, Ziua Îndrăgostiţilor este celebrată la două date: 14 februarie şi 14 martie. Prima dată, femeile fac daruri bărbaţilor, iar la a două, este rândul bărbaţilor. Ciocolată este cel mai popular cadou în Japonia. Tipul ciocolatei oferite depinde de natură relaţiei.

Astfel, giri-choko (ciocolată normală, oferită “din obligaţie”) este oferit şefilor, colegilor şi prietenilor apropiaţi. Honmei-choko (ciocolată fină, de calitate superioară) este pentru iubit, logodnic sau soţ. Multe dintre darurile din ciocolată sunt realizate chiar de cele care le oferă.

Japonezii mai sărbătoresc şi reciprocă acestei zile, pe 14 Martie White Day, când vine rândul bărbaţilor să ofere cadouri femeilor. Dacă un bărbat care a primit ciocolată de la o femeie nu “înapoiază” cadoul este înţeles gestul că un semn de superioritate, iar dacă darul oferit de bărbat este egal că valoare cu cel primit înseamnă sfârşitul relaţiei

În China oamenii obişnuiesc să meargă la templu. Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită de chinezi în a şaptea zi din a şaptea luna a anului, cunoscută şi Noaptea celor Şapte, (Festivalul de Dublu Şapte, Festivalul Celor Şapte Surori, sau Festivalul Fiicelor). Ei celebrează această zi vizitând temple şi rugându-se pentru dragoste, fericire şi căsătorie.

În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul românesc dragoste. România a început să sărbătorească şi Valentine’s Day, deşi deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională.

Ce oferim de Ziua Îndrăgostiţilor persoanei iubite?

De la flori, la o cutie de bomboane, pandantive, ursuleţi cu inimioare, o ieşire la restaurant, sau orice alt cadou făcut din inima, totul e bine primit când e oferit cu dragoste.

Şi pentru că florile sunt cele care exprimă în cel mai frumos şi semnificativ mod sentimentele, iată ce simolizează câteva dintre cele mai îndrăgite flori:

Trandafirul roşu

Nu este surprinzător faptul că această floare este cea mai populară alegere pentru Ziua Indragostitilo dacă ţinem cont faptul că trandafirii simbolizează iubire, frumuseţe şi perfecţiune.

Gerbera

Potrivit specialiştilor, Gerbera simbolizează frumuseţea, inocenţa şi puritatea. Este şi un simbol al bucuriei.

Laleaua

Laleaua este simbolul iubirii perfecte. Este elegantă şi delicată şi transmite ideea de confort şi de căldură.

Crinul alb

Crinul alb are o frumuseţe clasică. Este stilat şi are un parfum oriental intens. Este semnul puritateii, dar este şi simbol al căsătoriei, astfel că cel care îl oferă are cu siguranţă intenţii serioase.

Orhideea

Orhideea este o floare rară, care simbolizează dragostea, frumuseţea, luxul şi puterea. În plus, ea transmite mesajul seducţiei exotice. Cel care îţi oferă o orhidee este ceva mai „sălbatic” şi iubeşte aventura mai mult decât cel care îţi dăruieşte o trandafiri.

Floarea-soarelui

Cum numele ei evocă soarele, această floare reprezintă căldură şi fericire. De asemenea, este şi un simbol al fidelităţii.

Irisul

În unele părţi ale lumii, irişi albaştri sau mov închis sunt simbol al regalităţii. Indiferent de culoarea lor, ei reprezintă credinţă, speranţa şi loialitatea.

Surse: Wikipedia, www.ele.ro, internet

flori

Ce bine că eşti – Nichita Stănescu

E o întâmplare a fiinţei mele
şi atunci fericirea dinlăuntrul meu
e mai puternică decât mine, decât oasele mele,
pe care mi le scrâşneşti într-o îmbrăţişare
mereu dureroasă, minunată mereu.

Să stăm de vorbă, să vorbim, să spunem cuvinte
lungi, sticloase, ca nişte dălţi ce despart
fluviul rece în delta fierbinte,
ziua de noapte, bazaltul de bazalt.

Du-mă, fericire, în sus, şi izbeşte-mi
tâmpla de stele, până când
lumea mea prelungă şi în nesfârşire
se face coloană sau altceva
mult mai înalt şi mult mai curând.

Ce bine că eşti, ce mirare că sunt!
Două cântece diferite, lovindu-se amestecându-se,
două culori ce nu s-au văzut niciodată,
una foarte de jos, întoarsă spre pământ,
una foarte de sus, aproape ruptă
în înfrigurata, neasemuită luptă
a minunii că eşti, a-ntâmplării că sunt. 

 

Totuşi, iubirea – Adrian Păunescu 

Şi totuşi există iubire
Şi totuşi există blestem
Dau lumii, dau lumii de ştire
Iubesc, am curaj şi mă tem.

Şi totuşi e stare de veghe
Şi totuşi murim repetat
Şi totuşi mai cred în pereche
Şi totuşi ceva sa-ntâmplat.

Pretenţii nici n-am de la lume
Un pat, întuneric şi tu
Intrăm în amor fără nume
Fiorul ca fulger căzu.

Motoarele lumii sunt stinse
Reţele pe căi au căzut
Un mare pustiu pe cuprins e
Trezeşte-le tu c-un sărut.

Acum te declar Dumnezee
Eu însumi mă simt Dumnezeu
Continuă lumea femeie
Cu plozi scrişi în numele meu.

Afară roiesc întunerici
Aici suntem noi luminoşi
Se ceartă-ntre ele biserici
Făcându-şi acelaşi reproş.

Şi tu şi iubirea există
Şi moartea există în ea
Îmi place mai mult când eşti tristă
Tristeţea, de fapt, e a ta.

Genunchii mi-i plec pe podele
Cu capul mă sprijin de cer,
Tu eşti în puterile mele,
Deşi închiziţii te cer.

Ce spun se aude aiurea,
Mă-ntorc la silaba dintâi,
Prăval peste tine pădurea:
Adio, adică rămâi.

Şi totuşi există iubire
Şi totuşi există blestem
Dau lumii, dau lumii de ştire
Iubesc, am curaj şi mă tem.

42 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *