Ziua Internationala a Imbratisarilor – 21 ianuarie

23

Îmbrățișările și efectele lor miraculoase

”Uitaţi-vă numai la Sărutul lui Brâncuşi să vedeţi că îmbrăţişarea este însăşi poezia.” (Nichita Stănescu)
Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc.

Sărbătoarea îmbrăţişărilor datează din 1986 și a fost inițiată de pastorul Kevin Zaborney din statul american Michigan, iar în scurt timp, sărbătoarea a devenit populară în multe ţări din lume. Nu întâmplătoar a fost plasată în această perioadă mai cenușie din an, când oamenii sunt în ușoara depresie de după sărbătorile de iarnă și au o stare de spirit mai sensibilăşi, așa că, această Zi Internațională a Îmbrăţişărilor încurajează familiile, prietenii sau chiar necunoscuţii să nu se simtă stingheriţi să-şi arate sentimentele în public şi să se îmbrăţişeze, având în vedere potențialul benefic al acestui gest.

 

Potrivit concepţiei occidentale, îmbrăţişarea este un gest uzual, americanii se îmbrăţişează cu multă dezinvoltură chiar dacă nu se cunosc, iar pentru francezi aproape că face parte din salut, dar nu în toate culturile îmbrăţişarea are aceste semnificaţii. În țările arabe acest gest făcut în public este interzis.
Studiile de specialitate au demonstart beneficiile acestui gest:
 • o îmbrățișare aduce o îmbunătățire a stării generale de sănătate, îmbunătăţeşte relaţiile şi înlătură tensiunile, şterge graniţele materiale şi atinge sufletele, dă energie şi un sentiment de siguranţă.
 • contactul uman este esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă socială, fizică şi psihică
 • îmbrăţişările schimbă metabolismul şi întăresc sistemului imunitar, fiind un medicament universal.
 • o îmbrăţişare de doar 10 de secunde acţionează ca un bun tonic, creşte nivelul oxytocinei- hormonul care este răspunzător de starea de bine şi scade nivelul cortizolului- hormonul stresului, Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology
 • copiii care sunt ţinuţi în braţe sau îmbrăţişaţi plâng mai puţin şi sunt mai liniştiţi pentru că se simt în siguranţă, iau în greutate mai repede şi devin mai sociabili când sunt mari.
 • îmbrăţişarea ameliorează depresia, scade stresul, le reduce tensiunea arterială şi le protejează inima.
 • O îmbrăţişare afectuoasă ne dă încredere şi speranţă, ne face să gândim pozitiv, să se simțim mai bine, mai veseli şi mai încrezători.
În 2004 a fost iniţiată Mişcarea numită Free Hugs, menită să înveselească viaţă oamenilor oferindu-le străinilor o îmbrăţişare, de către un australian, Juan Mann, şi a devenit cunoscută datorită clipului “All the same”, postat pe YouTube.
Australianul a decis să înceapă campania în urma morţii mamei sale, deoarece credea că oricine are nevoie de o îmbrăţişare, iar clipul postat a inspirat persoane din mai multe țări să inițieze campanii asemănătoare, menite să inspire bucurie, bunătate, încredere şi apropiere între oameni.

Tipuri de îmbrățișări de care avem nevoie zilnic, din partea celor dragi:
–  Îmbrățișarea de ”bine te-am revăzut” și cea de “la revedere”, când ne întâlnim, respectiv ne luăm la revedere de o persoană îndrăgită.
– Îmbrățișarea de noapte bună în familie, atât în cuplu, cât și în relația părinte-copil
– Îmbrățișarea de dimineața, când ne încărcăm pozitiv cu energie pentru o nouă zi din îmbrățișarea partenerului. Ce alt gest poate fi mai frumos pentru a începe ziua?

Aşadar, îmbrăţişaţi-vă des, pentru că face bine sănătății și psihicului, și crește calitatea vieții!

 

Surse: Stiriletvr, realitatea.net, internet

About Author

23 de comentarii

 1. Foarte frumos articolul.
  Habar nu aveam ca exista o astfel de zi, a imbratisarilor.
  O mare si calda imbratisare, cat sa va cuprind pe toti, chiar daca numai virtual!

 2. O sarbatoare care merita tinuta in fiecare zi….neata fetelor si o imbratisare mare,mare ,de la mine pentru voi….

  • Bună dimineața Dana, bine ai spus, e un gest pe care ar trebui sa-l primim – și oferim în fiecare zi! Te îmbrățișez și eu cu drag!

   • Foarte adevarat,chiar e o sarbatoare de care trebuie sa tinem cont in fiecare zi.O imbratisare si de la mine

 3. Nici eu nu stiam ca exista o zi a imbratisarilor,cu toate ca am vazut cateva manifestari de acest gen.Mie imi place sa ofer si sa primesc imbratisari foarte mult,asa ca va imbratisez cu drag pe toate,chiar daca e numai virtual.

  • Mulțumesc Cornelia, o îmbrățișare calda și de la mine! Chiar dacă e virtuala, căldura din spatele gestului se simte…

 4. Catalina Dumbrava on

  eu va imbratisez pe toate ! am vazut cateva imagini minunate, felicitari pentru articol, aflam lucruri noi!

  • Mulțumesc Catalina! Și eu am aflat cu surprindere ca există această sărbătoare! Îmi place ideea, îmi place sa primesc și sa ofer îmbrățișări, dar nu știam ca acest gest atâtea beneficii. Te îmbrățișez cu drag!

 5. Barbalata Mirela on

  Interesant articolul! Nu stiam atatea lucruri despre imbratisare . Am avut grija sa il imbratisez pe al meu sot tot weekendul
  Iar pe voi va imbratisez cu drag, cu intarziere, dar o fac

  • Si eu te imbratisez cu drag! Si acasa i-am imbratisat pe ai mei, si mi-am propus s-o fac mai des! De multe ori, neglijam sa facem gesturi care pot parea simple, dar au un impact extraordinar si nebanuit de mare!

Spune-ți părerea!