Delicatese Literare
DIVERSE

Ziua Internatională a Sarutului – 6 iulie – semnificatii si obiceiuri

Ziua Internaţională a Sărutului are la bază ideea că multe persoane au uitat ce înseamnă plăcerea asociată cu atingerea buzelor, în contrast cu pupatul ca formalitate socială sau preludiu la alte activităţi. Fără convenţii, fără norme sociale, oamenii ar trebui să înveţe să aprecieze mai mult sărutul, potrivit national-awareness-days.com.
Semnificaţia sărutului este diferită în funcţie de zonele de pe glob. Astfel, un sărut poate exprima, printre altele, sentimente de dragoste, pasiune, afecţiune, respect, prietenie, noroc.

sr3

Pe de altă parte, există mai multe moduri prin care poate fi celebrată această sărbătoare, se arată pe site-ul thedatereport.com. Printre acestea se numără aceea de a săruta un străin, de a săruta imaginea reflectată în oglindă, de a face o călătorie cu vaporul şi de a săruta pământul când ajungi la mal, de a săruta fotografia unei celebrităţi de care îţi place, de a face o listă cu toate persoanele pe care le-ai sărutat şi una cu persoanele pe care ai vrea să le săruţi, de a împărtăşi cu alte persoane experienţele primului sărut, celui mai bun sărut şi celui mai rău sărut, de a te săruta cu cineva prin metoda „Spider Man”, de a face o listă cu melodiile care conţin în titlu cuvântul „sărut”, de a sărută mâna cuiva cu care faci cunoştinţă – aşa cum fac bărbaţii -, de a săruta pe cineva precum eschimoşii, de a inventa un sărut şi a-i da un nume.
Nu numai existăZiuaInternaţională a Sărutului, dar easeserbează tocmai ladată de 6 iulie e fiecăruian, în conformitate cu o hotărâre a OrganizaţieiNaţiunilor Unite, adoptată acum două decenii.
Iniţiativa a fost a Marii Britanii, unde existădejaîn unele regiuni vechiul obicei alsărutului, practicat într-o anumită zi, între cei apropiaţişi cei dragi. Se consideră sărutulconsfinţeşteataşamentul reciproc al cuplurilor.

DeşiZiuaInternaţională a Sărutului, aşa cum a fost eadeclarată, nu este atât de spectaculoasăca alte zile festive, înmulteoraşe ale lumii seorganizeazădeja diferite concursuri pe aceastătema, iar participanţiisuntdistinşi cu diplome. Iar amatorii suntbucuroşi participe.
Sărutulînsă nu este un simplu gest. Separeatâtbărbaţii, câtşi femeile suntprogramaţi genetic pentru sărut, iar acesta constituie o necesitate fiziologică.
Dacă este practicat cu afecţiune, sărutulstimuleazăsistemul imunitar, aducând chiar o anumităcontribuţielarezistenţă organismului înfaţăinfecţiilorşimaiales a alergiilor, conform LeMagFemmes.
Maimultdecâtatât, prin stimularea secretiei de endorfinăşi exitocina, sărutul are un efect calmant asupraîntregului organism, contribuind la stabilizarea ritmului cardiac şilabunăstareagenerală. Nu întâmplătordupă ce s-a sărutat cu persoanădragă, omul simte o stare de satisfacţie, mulţumireşiliniştesufleteascăbineînţeles, dacăsărutul a fost reciproc savurat.
Ştiaţi
1. 37% dintre bărbaţi ţin ochii deschişiîn timpul unui sărut, întimp ce 97% dintre femei îiţinînchişi.
2. Studiile au arătat aproape toţimuşchiidin corp suntpuşiînfuncţiune atunci când doi oameni sesărută.
3. Creierul nostru are nişte neuroni specializaţi localizeze o pereche de buze, chiar şi pe întuneric.
4. O persoanăobişnuită petrece aproximativ 14 zile dinîntreagăviaţă sărutându-se.
5. În Italia medievală, dacădouă persoane erau surprinse sărutându-se, erau obligate secăsătorească.
6. Sărutul are şi efect de calmant pentru durere. Aşaseexplică de ce atunci când mamele le spun copiilor lor cândserănesc, îisărutătreacă, prin miracol, durerea pareîncepedispară.
7. Într-o viaţă normal seestimează primim 25.000 de săruturi.
8. S-a dovedit , în timpul sărutului, acţioneazăîn diferite feluri 34 de muşchidinzona capului, ceea ce constituie un bun exerciţiu fizic.
9. Un sărutcaredurează un minut poate arde 26 de calorii.
10. Cel mai celebru sărutdin filme este cel dintre Clark Gable şi Vivien Leigh dinpelicula Pe Aripile Vântului. Însăsepareîn realitate, actriţa nu a fost prea încântată de „prestaţia” partenerului ei din film…
sr1
Sărutul
Cum, sus, în pisc, ne-nlănţuie sărutul
ori în prăpăstii oarbe ne scufundă,
nu ştim de strânge-n cupa lui rotundă
sfârşitul unui cer sau începutul.
Adânci milenii poate ne inundă,
poate-n genuni ni se dizolvă lutul,
se naşte-un ev, se-ntunecă trecutul,
sau timpul vast se rupe de secundă…
Ce scări de-argint ne duc spre-nalte zone,
în pulbere de sori să ne transforme?
Tu capeţi chipul limpezii madone,
eu, trup de zeu al bolţilor enorme;
în noi tresar păduri de anemone
şi-ntâia oară lumea prinde forme. (Radu Gyr)

sr6

“Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi
şi ţi-aş sărută talpa piciorului,
nu-i aşa că ai şchiopăta puţin, după aceea,
de teamă să nu-mi striveşti sărutul?” (Nichita Stănescu)

Surse: wikipedia, mediafax.ro, acasatv.ro, ziare.com

 

36 Comments

Spune-ți părerea!