Ziua Internatională a Sarutului – 6 iulie – semnificatii si obiceiuri

16
Ziua Internaţională a Sărutului are la bază ideea că multe persoane au uitat ce înseamnă plăcerea asociată cu atingerea buzelor, în contrast cu pupatul ca formalitate socială sau preludiu la alte activităţi. Fără convenţii, fără norme sociale, oamenii ar trebui să înveţe să aprecieze mai mult sărutul, potrivit national-awareness-days.com.
Semnificaţia sărutului este diferită în funcţie de zonele de pe glob. Astfel, un sărut poate exprima, printre altele, sentimente de dragoste, pasiune, afecţiune, respect, prietenie, noroc.

sr3

Pe de altă parte, există mai multe moduri prin care poate fi celebrată această sărbătoare, se arată pe site-ul thedatereport.com. Printre acestea se numără aceea de a săruta un străin, de a săruta imaginea reflectată în oglindă, de a face o călătorie cu vaporul şi de a săruta pâmântul când ajungi la mal, de a sărută fotografia unei celebrităţi de care îţi place, de a face o listă cu toate persoanele pe care le-ai sărutat şi una cu persoanele pe care ai vrea să le săruţi, de a împărtăşi cu alte persoane experienţele primului sărut, celui mai bun sărut şi celui mai rău sărut, de a te săruta cu cineva prin metoda „Spider Man”, de a face o listă cu melodiile care conţin în titlu cuvântul „sărut”, de a sărută mâna cuiva cu care faci cunoştinţă – aşa cum fac bărbaţii -, de a săruta pe cineva precum eschimoşii, de a inventa un sărut şi a-i da un nume.
Nu numai ca exista Ziua Internationala a Sarutului, dar ea se serbeaza tocmai la data de 6 iulie e fiecarui an, in conformitate cu o hotarare a Organizatiei Natiunilor Unite, adoptata acum doua decenii.
Initiativa a fost a Marii Britanii, unde exista deja in unele regiuni vechiul obicei al sarutului, practicat intr-o anumita zi, intre cei apropiati si cei dragi. Se conidera ca sarutul consfinteste atasamentul reciproc al cuplurilor, informeaza Infoniac.
Desi Ziua Internationala a Sarutului, asa cum a fost ea declarata, nu este atat de spectaculoasa ca alte zile festive, in multe orase ale lumii se organizeaza deja diferite concursuri pe aceasta tema, iar participantii sunt distinsi cu diplome. Iar amatorii sunt bucurosi sa participe.
Sarutul insa nu este un simplu gest. Se pare ca atat barbatii, cat si femeile sunt programati genetic pentru sarut, iar acesta constituie o necesitate fiziologica.
Daca este practicat cu afectiune, sarutul stimuleaza sistemul imunitar, aducand chiar o anumita contributie la rezistenta organismului in fata infectiilor si mai ales a alergiilor, conform LeMagFemmes.
Mai mult decat atat, prin stimularea secretiei de endorfina si exitocina, sarutul are un efect calmant asupra intregului organism, contribuind la stabilizarea ritmului cardiac si la bunastarea generala. Nu intamplator dupa ce s-a sarutat cu persoana draga, omul simte o stare de satisfactie, multumire si liniste sufleteasca – bineinteles, daca sarutul a fost reciproc savurat.
Stiati ca…
 1. 37% dintrebarbati tin ochii deschisi in timpul unui sarut, in timp ce 97% dintre femei ii tin inchisi.
 2. Studiile au aratat ca aproape toti muschii din corp sunt pusi in functiune atunci cand doi oameni se saruta.
 3. Creierul nostru are niste neuroni specializati sa localizeze o pereche de buze, chiar si pe intuneric.
 4. O persoana obisnuita petrece aproximativ 14 zile din intreaga viata sarutandu-se.
 5. In Italia medievala, daca doua persoane erau surprinse sarutandu-se, erau obligate sa se casatoreasca.
 6. Sarutul are si efect de calmant pentru durere. Asa se explica de ce atunci cand mamele le spun copiilor lor cand se ranesc, ca ii saruta ca sa treaca, prin miracol, durerea pare ca incepe sa dispara.
 7. Intr-o viata normal se estimeaza ca primim 25.000 de saruturi.
 8. S-a dovedit ca, in timpul sarutului, actioneaza in diferite feluri 34 de muschi din zona capului, ceea ce constituie un bun exercitiu fizic.
 9. Un sarut care dureaza un minut poate arde 26 de calorii.
 10. Cel mai celebru sarut din filme este cel dintre Clark Gable si Vivien Leigh din pelicula Pe Aripile Vantului. Insa se pare ca in realitate, actrita nu a fost prea incantata de „prestatia” partenerului ei din film…
sr1
Sărutul
Cum, sus, în pisc, ne-nlănţuie sărutul
ori în prăpăstii oarbe ne scufundă,
nu ştim de strânge-n cupa lui rotundă
sfârşitul unui cer sau începutul.
Adânci milenii poate ne inundă,
poate-n genuni ni se dizolvă lutul,
se naşte-un ev, se-ntunecă trecutul,
sau timpul vast se rupe de secundă…
Ce scări de-argint ne duc spre-nalte zone,
în pulbere de sori să ne transforme?
Tu capeţi chipul limpezii madone,
eu, trup de zeu al bolţilor enorme;
în noi tresar păduri de anemone
şi-ntâia oară lumea prinde forme. (Radu Gyr)

sr6

Surse: wikipedia, mediafax.ro, acasatv.ro, ziare.com

 

About Author

16 comentarii

 1. Denisa Alina on

  Vai ce poezie superba + poza care face multe Cat despre articol e senzatie. Felicitari!

 2. Clipa Narcisa Elena on

  E foarte interesant articolul. Nici nu stiam ca sarutul are atatea beneficii. 🙂

 3. Barbalata Mirela on

  Interesant articolul 🙂
  Nici nu stiam exista o zi a sarutului 🙂
  Ei, pentru mine este in fiecare zi 😛 …. sunt o pupacioasa 😉

 4. Oprea Denisa on

  Sectiunea „Stiati ca…” este chiar interesanta si am aflat multe lucruri noi, printre care si faptul ca exista o zi a sărutului.

Lasă un răspuns