Delicatese Literare
DIVERSE

Ziua Internatională a Sarutului – 6 iulie – semnificatii si obiceiuri

Ziua Internaţională a Sărutului are la bază ideea că multe persoane au uitat ce înseamnă plăcerea asociată cu atingerea buzelor, în contrast cu pupatul ca formalitate socială sau preludiu la alte activităţi. Fără convenţii, fără norme sociale, oamenii ar trebui să înveţe să aprecieze mai mult sărutul, potrivit national-awareness-days.com.
Semnificaţia sărutului este diferită în funcţie de zonele de pe glob. Astfel, un sărut poate exprima, printre altele, sentimente de dragoste, pasiune, afecţiune, respect, prietenie, noroc.

sr3

Pe de altă parte, există mai multe moduri prin care poate fi celebrată această sărbătoare, se arată pe site-ul thedatereport.com. Printre acestea se numără aceea de a săruta un străin, de a săruta imaginea reflectată în oglindă, de a face o călătorie cu vaporul şi de a săruta pământul când ajungi la mal, de a săruta fotografia unei celebrităţi de care îţi place, de a face o listă cu toate persoanele pe care le-ai sărutat şi una cu persoanele pe care ai vrea să le săruţi, de a împărtăşi cu alte persoane experienţele primului sărut, celui mai bun sărut şi celui mai rău sărut, de a te săruta cu cineva prin metoda „Spider Man”, de a face o listă cu melodiile care conţin în titlu cuvântul „sărut”, de a sărută mâna cuiva cu care faci cunoştinţă – aşa cum fac bărbaţii -, de a săruta pe cineva precum eschimoşii, de a inventa un sărut şi a-i da un nume.
Nu numai există Ziua Internaţională a Sărutului, dar ea se serbează tocmai la dată de 6 iulie e fiecărui an, în conformitate cu o hotărâre a Organizaţiei Naţiunilor Unite, adoptată acum două decenii.
Iniţiativa a fost a Marii Britanii, unde există deja în unele regiuni vechiul obicei al sărutului, practicat într-o anumită zi, între cei apropiaţi şi cei dragi. Se consideră  sărutul consfinţeşte ataşamentul reciproc al cuplurilor.

Deşi Ziua Internaţională a Sărutului, aşa cum a fost ea declarată, nu este atât de spectaculoasă ca alte zile festive, în multe oraşe ale lumii se organizează deja diferite concursuri pe această tema, iar participanţii sunt distinşi cu diplome. Iar amatorii sunt bucuroşi participe.
Sărutul însă nu este un simplu gest. Se pare atât bărbaţii, cât şi femeile sunt programaţi genetic pentru sărut, iar acesta constituie o necesitate fiziologică.
Dacă este practicat cu afecţiune, sărutul stimulează sistemul imunitar, aducând chiar o anumită contribuţie la rezistenţă organismului în faţă infecţiilor şi mai ales a alergiilor, conform LeMagFemmes.
Mai mult decât atât, prin stimularea secretiei de endorfină şi exitocina, sărutul are un efect calmant asupra întregului organism, contribuind la stabilizarea ritmului cardiac şi la bunăstarea generală. Nu întâmplător după ce s-a sărutat cu persoană dragă, omul simte o stare de satisfacţie, mulţumire şi linişte sufleteascăbineînţelesdacă sărutul a fost reciproc savurat.
Ştiaţi
1. 37% dintre bărbaţi ţin ochii deschişi în timpul unui sărut, în timp ce 97% dintre femei îi ţin închişi.
2. Studiile au arătat aproape toţi muşchii din corp sunt puşi în funcţiune atunci când doi oameni se sărută.
3. Creierul nostru are nişte neuroni specializaţi localizeze o pereche de buze, chiar şi pe întuneric.
4. O persoană obişnuită petrece aproximativ 14 zile din întreagă viaţă sărutându-se.
5. În Italia medievală, dacă două persoane erau surprinse sărutându-se, erau obligate se căsătorească.
6. Sărutul are şi efect de calmant pentru durere. Aşa se explică de ce atunci când mamele le spun copiilor lor când se rănesc, îi sărută treacă, prin miracol, durerea pare începe dispară.
7. Într-o viaţă normal se estimează primim 25.000 de săruturi.
8. S-a dovedit , în timpul sărutului, acţionează în diferite feluri 34 de muşchi din zona capului, ceea ce constituie un bun exerciţiu fizic.
9. Un sărut care durează un minut poate arde 26 de calorii.
10. Cel mai celebru sărut din filme este cel dintre Clark Gable şi Vivien Leigh din pelicula Pe Aripile Vântului. Însă se pare în realitate, actriţa nu a fost prea încântată de „prestaţia” partenerului ei din film…
sr1
Sărutul
Cum, sus, în pisc, ne-nlănţuie sărutul
ori în prăpăstii oarbe ne scufundă,
nu ştim de strânge-n cupa lui rotundă
sfârşitul unui cer sau începutul.
Adânci milenii poate ne inundă,
poate-n genuni ni se dizolvă lutul,
se naşte-un ev, se-ntunecă trecutul,
sau timpul vast se rupe de secundă…
Ce scări de-argint ne duc spre-nalte zone,
în pulbere de sori să ne transforme?
Tu capeţi chipul limpezii madone,
eu, trup de zeu al bolţilor enorme;
în noi tresar păduri de anemone
şi-ntâia oară lumea prinde forme. (Radu Gyr)

sr6

“Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi
şi ţi-aş sărută talpa piciorului,
nu-i aşa că ai şchiopăta puţin, după aceea,
de teamă să nu-mi striveşti sărutul?” (Nichita Stănescu)

Surse: wikipedia, mediafax.ro, acasatv.ro, ziare.com

 

38 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *