Delicatese Literare
Recenzii

Zori de zi de Stephenie Meyer, Editura RAO – recenzie

Zori de zi (Breaking Dawn – 2008)

Stephenie Meyer

Editura RAO

Data aparitiei: Ianuarie 2009
Colectia Biblioteca RAO
Tip coperta: Cartonată
Număr pagini: 768

Traducerea : Laura Frunza si Mihaela Frunza

1. Amurg – Editura Rao, Editura Paladin – Twilight – 2005

1.5. Life and Death: Twilight Reimagined – 2015

2. Lună nouă – Editura Rao, Editura Paladin – New Moon – 2006

3. Eclipsa – Editura Rao – Eclipse – 2007

3.5. Noua și scurta viață a lui Bree Tanner – Editura Rao – The Short Second Life of Bree Tanner – 2009

4. Zori de zi – Editura Rao – Breaking Dawn – 2008 – recenzia

4.5. The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide – 2011

              5. Soarele de la miezul nopții – Editura Paladin – Midnight Sun – 2008

Atunci când iubești persoana care te ucide, nu mai ai de ales. Cum poți să fugi, cum poți să lupți, când asta i-ar face rău persoanei iubite? Dacă viața ta ar fi tot ce ai putea să-i dăruiești celui iubit, cum ai putea să nu i-o dai? Dacă ar fi cineva pe care l-ai iubi cu adevărat? A fi irevocabil îndrăgostită de un vampir reprezintă pentru Bella Swan atât fantezie cât și coșmar, împletite într-o realitate extrem de periculoasă. Pe de-o parte este pasiunea ei intensă pentru vampirul Edward Cullen și pe de altă parte legătura strânsă dintre ea și vârcolacul Jacob Black, iar Bella a fost nevoită să îndure un an plin de tentații tumultuoase, pierderi și lupte acerbe între rivali pentru a ajunge la deznodământul dorit. Decizia ei iminentă de a alege fie întunecata, dar seducătoarea lume a nemuritorilor, fie o viață simplă de muritoare reprezintă acum firul de care atârnă soarta a două triburi. Alegerea ei a declanșat însă și o serie de evenimente neașteptate ce vor avea, probabil, consecințe inimaginabile. Iar viața Bellei ar putea fi distrusă pentru totdeauna.
Zori de zi este volumul care încheie senzaționala serie Amurg, vândută în peste 155 de milioane de exemplare în toată lumea. Este una din cele mai frumoase serii cu și despre vampiri, și cu siguranța cea mai cunoscută. Vampirii sunt imaginați ca ființe nu doar crude, ci și extrem de pasionale, posesive și capabili de dăruite totală față de perechea aleasă. Povestea ne dezvăluie existenţa unei fascinante lumi a creaturilor mitice, ce se întrepătrunde cu lumea neştiutoare si nebănuitoare a oamenilor. Este prima poveste de acest gen pe care am citit-o, cu ani în urmă – devenind un fan al cărților cu vampiri – și am recitit-o de curând. Este foarte frumos scrisă, personajele sunt fascinante, universul creat e migălos construit, cu detalii care îl fac credibil. Seria trebuie citită în ordine, volumele având legătură între ele,  fiecare volum e captivant și imposibil de lăsat din mână până la final, iar Zori de zi e ”cireașa de pe tort”, am putea spune.
Cartea de față reia acțiunea de unde s-a terminat în volumul anterior, Eclipsa, și o reîntâlnim pe muritoarea Bella în Forks – acolo unde locuia cu tatăl ei de când mama ei se recăsătorise – imediat după terminarea liceului, logodită şi profund îndrăgostită de un splendid exemplar al lumii “Celor Reci”, Edward, ce fusese coleg de clasă cu ea. Povestea celor doi, felul în care s-au întâlnit și îndrăgostit o știm din volumele anterioare ale seriei – Amurg, Lună Nouă și Eclipsa. Forks era o localitate ceţoasă, în care soarele apărea rareori, locul ideal pentru reședința unui cuib de vampiri ce ”trăiau” printre oameni, deși locuitorii orășelului nu aveau habar ce erau aceștia, fiind integrați în comunitatea lor, tatăl adoptiv a lui Edward, Carlisle, în realitate creatorul acestuia ca vampir, fiind medic la spitalul din Forks.
Bella dorea să fie transformată în vampir și să petreacă o eternitate alături de Edward, căci ideea unei existențe fără Edward era de neconceput! Edward o părăsise o dată, pentru a o salva de soarta lui, iar agonia psihică aproape a ucis-o, după cum știm deja.
Membrii familiei lui Edward Cullen (clanul lui de vampiri) erau ”vegetarieri”, adică nu se hrăneau cu sânge uman ca ceilalţi vampiri, ci se autoeducaseră să vâneze animale, iar Bella se baza în întregime pe promisiunea lor că o vor împiedica să omoare oameni atunci când instinctele ei de vampir nou-născut o vor domina. Bella trebuia să se transforme, şi încă repede, deoarece ea îmbătrânea, iar Edward, evident nu! Deja e avea nouăsprezece ani, pe când el rămăsese “îngheţat” la șaptesprezece.
Clanul Cullen organizează nunta celor doi, o petrecere somptuoasă, la care au fost invitați atât oameni – părinții și prietenii Bellei – cât și vampiri (Clanul Denali, un alt clan de vampiri ”vegetarieni”). Marele absent e Jacob, cel mai bun prieten al Bellei, îndrăgostit la rândul lui de ea, dar el era… vârcolac, prin urmare dușman de moarte al vampirilor. Prin transformarea Bellei în vampir se încălca un tratat de armistiţiu care dura de mai bine de un secol între vampirii şi vârcolacii din acea regiune şi care era valabil doar atâta timp cât vampirii din Forks nu muşcau nici un om.
După nuntă, Edward si Bella pleacă în luna de miere. Dorința Bellei era consumarea căsătoriei, ea fiind încă om, foarte greu de realizat de către Edward, care abia putea s-o atingă pe adorata lui Bella și să-și controleze nevoia de a o mușca, căci mirosul ei era irezistibil pentru el. De ce pusese Bella această condiție? Fiindcă aflase că vampirii nou-născuţi – cum va deveni ea în curând – nu simt nimic mai mult în primii lor ani de viaţă decât o cumplită sete de sânge care le domină toate celelalte simţuri, abia după un timp cedând celei de-a doua trăsături a lor – atracţia sexuală.
Pe insulă, îşi consumă căsătoria, spre satisfacţia Bellei, care nu mai ţinea cont de nimic în ardoarea ei şi spre disperarea lui Edward, care nu suporta s-o rănească – fapt inevitabil, care chiar o umple de vânătăi, fără să vrea. Ca un detaliu, nu doar Bella fusese virgină în noaptea nunţii, căci și pentru Edward era prima dată…
După doar câteva zile, ea începe să se simtă rău, nu putea mânca nimic şi avea greţuri în fiecare dimineaţă. Dacă nu ar fi ştiut ca aşa ceva era imposibil, ar fi crezut că e gravidă… Era într-adevăr gravidă, iar creatura ce creştea rapid în ea o “devora”, consumându-i organismul, așa încât cei doi se întorc de urgenţa în Forks, pentru ca Bella să fie sub supravegherea atentă a lui Carlise. Acesta intenționa, cu deplinul acord al lui Edward, să scoată monstruozitatea din ea, pentru că-i amenința viața, însă s-au izbit de refuzul categoric al acesteia, care voia acest copil cu orice preţ! Aşadar, Edward, Carlisle şi ceilalţi membri ai familiei asistau neputincioşi la agonia Bellei, care îşi ducea sarcina mai departe, sub protecţia crâncenă a lui Rosalie, sora lui Edward, a cărei suferinţă era tocmai aceea că nu putea avea copii.
Pe un alt plan, Jacob, distrus, dornic de răzbunare, înnebunit de incertitudine și îngrijorare – familia Cullen îi spusese tatălui Bellei că aceasta era grav bolnavă datorita unui virus necunoscut pe care îl luase pe insulă, pregătindu-se să-l mintă că ea a murit, pentru a-l împiedica s-o mai vadă vreodată, ca să poată ascunde transformarea ei – se decide să vină să o vadă.
Cartea, scrisă până acum la persoana întâi, din perspectiva Bellei, se reia din perspectiva lui Jacob (Jake).
Deși Jake o iubea total pe Bella, nu avusese loc “orbirea” caracteristică felului specific de a se îndrăgosti al vârcolacilor: dacă aceştia îşi întâlneau sufletul pereche, îl recunoşteau imediat, adoraţia era instantanee si completă.
Revederea Bellei îl zdruncină cumplit! În mai puţin de o lună, sarcina era imensă, iar corpul Bellei de nerecunoscut. Ura lui Jake pentru monstrul care o seca e instantanee. Cu toate acestea, îi rămâne alături Bellei, chiar dacă pentru asta trebuie să aleagă între ea şi haita lui. Sacrificiul lui e enorm din acest punct de vedere. Ciudată şi inexplicabilă este însă dependenţa Bellei de el, simţind nevoia să-l aibă mereu în preajmă. Edward, care putea citi gândurile tuturor, mai puţin ale Bellei, era complet nedumerit de acest fapt, dar, disperat s-o salveze, îl roagă pe Jake s-o convingă pe Bella să renunţe la creatură, oferindu-se să se dea deoparte şi să o lase să fie a lui Jake, pentru a putea avea copii normali, dacă asta îşi dorea. Bella însă, nu poate fi convinsă, deşi creatura începuse să-i rupă coastele, crescând. A continuat să crească, spre ura lui Edward, ură care însă a luat sfârşit când, deodată, el a putut “citi” sentimentele şi gândurile acesteia: creatura era fericită, se simţea ocrotită, o iubea pe Bella şi încerca, chinuindu-se, să stea cât putea de nemişcată, pentru a nu-i face rău mamei sale. Era prea mare, incompatibilă cu corpul Bellei, dar nevinovată de dezastrul produs.
Dragostea comună a lui Edward si Jake pentru Bella îi face pe cei doi dușmani să ajungă la o înţelegere: Jake e de acord cu vampirizarea Bellei (căci dacă inima înceta să îi bată în timpul nașterii, totul era pierdut), iar Edward obţine promisiunea lui Jake de a-l distruge dacă Bella va înceta să existe, neconcepând să-şi petreacă eternitatea fără ea! În scurt timp, inevitabilul se produce.
Într-o dimineaţă, în timp ce Bella face o mişcare bruscă, se aude un pocnet oribil: creatura îi rupsese coloana vertebrală! Din acest moment, totul se precipită: corpul Bellei este sfârtecat, iar ceea ce crescuse în ea timp de săptămâni îşi face loc cu dinţii afară. Conştientă încă, Bella cere să o vadă, iar Edward i-o pune în braţe, dar micuţa femelă o muşcă de sân, fiind îndepărtată imediat şi încredinţată lui Rosalie! Bella a văzut-o totuşi: era cea mai frumoasă fetiţă ce putea exista vreodată. Fiica ei, Renesmee, era perfectă! (Renee după mama ei şi Esme după mama lui Edward). În acest moment, inima Bellei încetează să bată, Jacob încearcă s-o resusciteze, iar Edward îi injectează venin direct in inimă. Din păcate, Carlisle lipsea, fiind plecat la vânătoare. În cele din urmă, Jake, învins, renunţă, fiind evident că Bella a murit. Pleacă disperat de acolo, lăsându-l pe Edward singur să încerce imposibilul.
Înainte de a pleca însă, Jacob aruncă o privire plină de ură creaturii pe care Rosalie o ţinea în braţe. Aceasta l-a privit cu ochii ei căprui identici cu ai Bellei, şi în acea secundă, Jake a rămas siderat: şi-a recunoscut jumătatea, destinul, centrul universului lui! V-am spus mai devreme cum se îndrăgosteau vârcolacii…
Acţiunea se reia din nou din perspectiva Bellei. Suntem martorii cumplitei agonii cumplite a transformării ei. Edward chiar reuşise imposibilul, să vampirizeze un cadavru!
Vă las să descoperiți naşterea Bellei ca vampir, zorii noii sale existenţe: felul cum o percepe, cum o simte, cum se schimbă în altceva, cum se va hrăni, care va fi relația ei cu Reneesme, fiica ei hibrid, pe jumătate muritoare, jumătate vampir.
”- Bella! șopti Edward uluit.
Atunci am știut că funcționează, așa că m-am concentrat și mai tare, aducând la suprafață amintirile pe care le păstrasem anume pentru acest moment, lăsându-le să îmi inunde mintea și speram că și pe a lui.
Unele amintiri nu erau clare – amintiri umane… prima dată când îi văzusem fața… felul în care mă simțisem când mă luase în brațe în poiană… sunetul vocii lui prin întunericul inconștienței mele când mă salvase de James… fața lui când mă aștepta sub o boltă de flori ca să se însoare cu mine…fiecare moment prețios de pe insulă… mâinile lui reci atingând bebelușul prin pielea mea…
Și amintiri clare evocate fără cusur: fața lui când deschisesem ochii la noua mea viață, în zorii nesfârșiți ai nemuririi, acea primă noapte…
Mi-a apăsat puternic gura cu buzele lui, întrerupându-mi concentrarea.”
”Am râs fără suflare când sărutul lui grăbit mi-a întrerupt din nou eforturile.
– La naiba, mârâi el, sărutându-mă cu ardoare pe gât.
– Avem suficient timp să lucrăm la asta, i-am reamintit eu.
– O eternitate, murmură el.
– Mi se pare perfect.”
Bella și Edward se hotărăsc să plece definitiv din Forks, pentru a se îndepărta de Charlie, tatăl Bellei, dar Jacob face un gest extrem pentru a-i împiedica să plece și se trezesc cu Charlie la uşă, în condiţiile în care toţi (mai puțin Jake) erau conştienţi că Bella nu-şi va putea învinge setea de sânge! Va reuși oare Bella să nu-și atace tatăl, pe care îl adorase?
Tensiunea cărţii atinge cote maxime când clanul Volturi află de existenţa lui Renesme! Crezând că aceasta face parte dintre copiii nemuritori, Clanul hotărăşte exterminarea  ei şi a familiei care permisese aşa ceva.
Ce erau copiii nemuritori? Vampirii nu puteau naşte copii, de aceea încercaseră să-i “creeze” cu secole în urmă, şi datorită acestui fapt existase cea mai neagră perioadă din istoria lor: perioada copiilor nemuritori, adevaraţi monştri cu chip angelic, care nu puteau fi stăpâniţi şi care, prin comportamentul lor, ameninţaseră existenţa întregii lor rase, căci unica lege a vampirilor era ca nimeni să nu dezvăluie în faţa oamenilor existenţa lor. Străvechiul clan Volturi, din Italia, supraveghea de secole acest lucru, distrugând orice vampir care nu respecta această lege. Copiii nemuritori au fost în cele din urmă distruşi, dar acest lucru lăsase cicatrici adânci în cultura lor.
“ – Ce s-a întâmplat?”  întreabă Jake.
– S-a terminat. Am fost cu toţii condamnaţi la moarte.”
Formarea celor două armate de vampiri e impresionantă, iar alentele extrasenzoriale ale majorităţii vampirilor sunt spectaculoase. Care era talentul Bellei și care va fi deznodamântul înfruntării dintre cele mai tari clanuri de vampiri din istorie, vă invit să descoperiţi citind cartea, zic eu un must-read pentru iubitorii genului. E genul de carte care fie te prinde, fie nu, dar având în vedere numărul mare de fani ai seriei, sunt șanse mari să placă iubitorilor de fantasy cu creaturi care nu au descoperit cartea încă.
”Si apoi am trăit mai departe fericiți în această mică, dar perfectă bucată de eternitate.”
Seria a fost ecranizată și am văzut cu plăcere și filmul, o ecranizare foarte reușită.

Am inclus cuplul Bella – Edward în Top 10 cupluri din cărțile fantasy

Cartea Zori de zi de Stephenie Meyer poate fi comandată de pe targulcartii.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Rao

 

14 Comments

Spune-ți părerea!