Delicatese Literare
Recenzii

Zorzoane de Kirsten Smith, Editura Leda Edge – recenzie

Zorzoane

(Trinkets – 2013)

Autoare: Kristen Smith

Editura: Leda Edge

Traducerea: Mihaela Alexandrescu

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 272

“Tabitha, Elodie și Moe: o regină a frumuseții, o timidă și o ratată…
Tabitha are cam tot ce și-ar putea dori: bani, prieteni, popularitate, un iubit sexy care o adoră și o poftă nebună de a fura din magazine.
La fel și Elodie, care, în pofida imaginii de fată cuminte, e cleptomană.
Însă niciuna nu se compară cu Moe, o fată rea, cu o reputație încă și mai rea.
Viețile celor trei tinere se schimbă atunci când fac cunoștință la o întrunire a Hoților Anonimi, iar Tabitha le provoacă la un inedit concurs de furtișaguri.
O poveste amuzantă și, totodată, emoționantă despre prietenie, acceptare și vindecare.”
“Fie ca hoața cea mai bună să câștige!”
“Amuzant și inteligent, “Zorzoane” m-a făcut să retrăiesc zilele acelea de iad din liceu. Și m-am îndrăgostit, pur și simplu, de cele trei fete care sunt personaje principale, căci toate chinurile și încercările lor sunt extraordinar de reale și nespus de emoționante.” — Anna Faris
“Nu mă surprinde deloc că, din nou, Kristen Smith a reușit să creeze un roman atât de inteligent, de plin de sensibilitate și, desigur, de amuzant! “Zorzoane” e o carte superbă, plină de franchețe și sensibilitate, și îi sunt recunoscătoare autoarei pentru că a scris-o!” — Ellen Page
“Toată lumea a auzit povești despre adolescenți care descoperă prietenia adevărată, dar farmecul versiunii lui Smith constă în semnificația pe care cele trei protagoniste o găsesc în lucrurile mărunte.” — Teenreaders.com
“Surprinde cu iscusință sentimentul de claustrofobie pe care îl ai în liceu.” — Booklist
“O lectură captivantă!” — School Library Journal
Kristen “Kiwi” Smith este coscenaristă a peliculelor “Blonda de la Drept”, “10 lucruri care nu-mi plac la tine”, “Ella fermecată” și “Iepurașul casei”.
De asemenea, este poetă și autoare a unui alt roman pentru adolescenți, “The Geography of Girlhood”, dar și a două romane grafice, “Misfit City” și “Smooth Criminals”.
Locuiește în Los Angeles.
O carte foarte ușor de citit, care te amuză și te binedispune, alertă și plină de semnificații, dar și de lecții de viață.
Cu o acțiune plasată în perioada liceului, a pubertății și a hormonilor, romanul ne vorbește despre cunoașterea de sine, prietenie și maturizare.
Trei adolescente diferite ajung, datorită împrejurărilor, să fie bune prietene, să se sprijine și să se înțeleagă una pe cealaltă. Cum? Datorită experiențelor de viață asemănătoare, care le ajută să se înțeleagă reciproc.
“… toți idioții și toată plebea vin la tine și-ți invadează spațiul personal cu saluturi stupide, nevoie de atenție și milogeli pentru a vă împrieteni. (……) Când îți invadează cineva spațiul așa, te stoarce de energie.”
Moe și Noah au o relație secretă, ascunsă de ochii celor din jur…
Tabitha nu se poate abține să nu fure din magazine, deși își permite să cumpere orice.
Elodie minte, evită să spună adevărul și îi place să fure din magazine…
Fiecare dintre ele încearcă să atragă atenția celor din jurul lor, dar și părinților — mai ales acestora, ceea ce denotă că furtul este modul lor de a-i anunța că se simt neglijate, neluate în seamă.
Zorzoane” este romanul adolescenței, unde tinerii fac greșeli și se cred atotputernici, unde învață să își asume responsabilitatea pentru faptele lor, dar și să trăiască cu consecințele acțiunilor lor.
“Am vrut să spun mulțumesc,
dar tot ce sunt în stare să fac
este să încerc să respir
și să blochez sunetul
tăcerii lui
asurzitoare
de dezamăgire.”
Cele trei fete — Moe, Elodie și Tabitha, se întâlnesc la întrunirea Hoților Anonimi unde au fost obligate să meargă.
Dar, decid să ia parte la un joc stupid pentru a vedea cine este cel mai bun hoț. Constată, cu stupoare, că se distrează bine împreună!
“Elodie a fost surprinsă când i-am spus că citisem deja “Broken Soup”. Tabitha a zis că ea nu știa romanul ăsta, așa că Elodie i-a dat ei exemplarul. Să îmi petrec timpul cu ele la Roxy a fost mai distractiv decât să-l ascult pe Alex cum plănuiește să devasteze casa vreunui tocilar, însă nu e ca și cum suntem prietene la cataramă.”
Deși fiecare dintre cele trei adolescente are propriul grup de prietene, fiecare realizează — treptat, ce-i drept, că se simt mai bine împreună decât cu aceștia.
Deși prostul lor obicei de a fura din magazine continuă, ba chiar se provoacă una pe alta să o facă, cele trei fete constată că se simt cu mult mai bine împreună decât fiecare cu gașca ei. Ușor, ușor, se împrietenesc. Se maturizează și văd altfel viața.
“Zorzoane” este romanul trecerii de la adolescența zbuciumată la viața serioasă de adult.
“Fleacurile furate te duc în locuri în care nu ți-ai fi imaginat că vei merge, însă într-un final, trebuie să le lași în urmă.”

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *