Delicatese Literare
Recenzii

Zvonul de Elin Hilderbrand, Editura Litera , Colectia Blue Moon – recenzie

Zvonul

Elin Hilderbrand

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Anul apariției: 2016
Nr. pagini: 304
Titlu original: The Rumor
Traducerea: Irina Bandrabur
Elin Hildebrand a absolvit Universitatea Johns Hopkins și un curs de literatură la Universitatea Iowa, publicând până în prezent nouă bestselleruri care tratează cu măiestrie complexitatea relațiilor interumane.
Madeline King și Grace Pancik sunt cele mai bune prietene, invidiate de locuitorii insulei Nantucket pentru căsniciile lor perfecte, copiii frumoși și întâlnirile în patru de duminică seara, alături de soții lor devotați. Dar, în această vară, ceva s-a schimbat, iar dacă e ceva în Nantucket care să placă mai mult decât cocktailurile pe plajă, la apusul soarelui, aceea este o bârfă bună. Și umblă vorba că…
Romancieră de succes, Madeline se află într-un blocaj de creație, cu un termen de predare care se apropie vertiginos, împingând-o să ia o decizie disperată; … Grace, care s-a străduit să-și transforme curtea într-o grădină a paradisului, a colaborat un pic prea îndeaproape cu arhitectul ei peisagist extrem de atrăgător; … Soțul lui Grace, Eddie Pancik, dezvoltator imobiliar de succes, s-a angajat într-un proiect colateral destul de neobișnuit. Pe măsură ce bârfele se înmulțesc și toți se confruntă cu riscul de a pierde viața fericită pe care se străduiseră din greu s-o obțină, Grace și Madeline încearcă din răsputeri să îndrepte lucrurile. Însă adevărul ar putea fi chiar mai rău decât se zvonește.
Vara nu ar fi vară fără o poveste din Nantucket scrisă de senzuala și joviala Hilderbrand, iar ultimul ei roman, plin de dialoguri spumoase, nu dezamăgește.“ — People
Am spus-o și o vom mai spune: Hilderbrand este regina verii… oameni bogați care se comportă scandalos – o poveste numai bună de citit pe marginea piscinei.“ — The New York Post
“Nu doar că ne plăcea să bârfim, ne dădeam în vânt după bârfe.”
O descriere uimitoare, neobișnuită și reală a locuitorilor din Nantucket … care atrage, cu siguranță, atenția cititorilor. Le stârnește interesul cu această primă frază, făcându-i curioși în ce privește povestea…
Autoarea Elin Hilderbrand ne-a mai încântat cu o poveste deosebită cu câțiva ani în urmă: “Insula” ne-a oferit o bucățică de Nantucket și o lecție de viață. Poate “Zvonul” va face același lucru…
O cunoaștem pe Madeline, o autoare de succes căreia i se apropie termenul limită pentru următorul roman, dar care are momentan un blocaj creativ… Pe de altă parte, o avem pe Grace, soție și mamă devotată, care se simte insuficient apreciată de familia și prietenii săi, de aici începând problemele…
Hope, geamăna mai mică a lui Grace, născută cu probleme, care este o luptătoare și o supraviețuitoare; dar, care, are câteva reproșuri de adus familiei ei. În schimb Allegra este geamăna energică, ce captează atenția tuturor. Este vulcanică, atrăgătoare și mereu are câte ceva de spus.
Pagină cu pagină, cunoaștem fiecare personaj al cărții, cu calitățile și defectele lor, dar mai ales, le aflăm secretele și slăbiciunile.
Această carte este asemenea unui puzzle. Pe măsură ce avansezi, piesele se așează la locul lor, dar, uimitor este faptul că nu poți întrevedea imaginea de ansamblu. Lucrurile se pot schimba dacă unul dintre personaje ia o hotărâre neașteptată. Într-un mod ce va afecta, sigur, pe cei din jurul lui.
O carte ușoară, care se citește aproape fără să-ți dai seama, care îți oferă o imagine interesantă despre Nantucket și aceste două familii, plus comunitatea în care trăiesc.
Autoarea ne prezintă două familii tipice americane, oameni cu griji și nemulțumiri, exact cum mă așteptam. Doar că, simplitatea atrage! Și, fără să realizăm, suntem prinși în poveste, avem deja personaje preferate și unele pe care le îndrăgim mai puțin; citind pagină după pagină, în încercarea de a descoperi finalul.
Lună după lună, trecem prin viața personajelor, simțim briza verii pe Nantucket și încercăm să înțelegem deciziile acestora, să le găsim o explicație sau o scuză.
Vedem cum fiecare se îndepărtează din ce în ce mai mult, își pierd încrederea în sine și încep să facă greșeli. Greșeli care sunt percepute într-un fel și transmise în cu totul alt fel. Toată lumea preferă să se gândească la ce e mai rău. Astfel, bârfa ia amploare! Bârfă care riscă să distrugă două căsnicii și o prietenie de-o viață. Oare ce se va întâmpla?
Brick, fiul lui Madeline, și Allegra, formează un cuplu. … sau o făceau înainte ca aceasta să înceapă să jongleze cu doi băieți în același timp… Ce va ieși de aici? Doar probleme, sunt convinsă!
„Când ajunsese la secția de poliție s-o ia pe Allegra, Eddie era încă pe jumătate adormit. Șeful fusese cel care îl sunase, și, când Eddie îi auzise vocea, se făcuse moale că o cârpă, gândindu-se: „Barbie avea dreptate. Fetele au fost prinse cu Kasper Snacks pe Low Beach Road”. Eddie n-avea de gând să mintă. Când șeful îi spusese că sunase pentru că Allegra fusese prinsă band alcool pe câmp, Eddie se simțise aproape ușurat. Apoi își revenise și reacționase potrivit.
    – Pentru numele lui Dumnezeu, Ed, glumești!
    – Aș fi vrut să fie așa, spusese șeful. Îmi pare rău, Eddie. Față e la secția de poliție. Trebuie să vii s-o iei. 
    – Se pare că ar fi trebuit să-mi scot cealaltă filca la cină.
    – Sunt adolescenți, Eddie. Ce poți să le faci?
    Părinții lui Ian Coburn erau la secția de poliție – tatăl agitat, țipând la ofițerul de serviciu, mama blondă, tăcută și înțepată. Eddie nu-l știa pe nici unul din ei suficient de bine că să-l salute. I-ar fi plăcut să le spună ce influență negativă avea fiul lor și ce netrebnic corupt era, dar se concentra asupra Allegrei, pe care trebuia s-o ia acasă.
    Odată ajunși în mașînă, Eddie îi spusese Allegrai că nu mai are voie să iasă din casă pentru tot restul viețîi ei. Apoi îi luase telefonul.
    – Ai idee cum e să te sune șeful poliției în mijlocul nopții? Eu și mama ta am crezut că ai murit! Dar nu, ești doar o drogată bețivă care se plimbă în public în chiloți cu un tip care nici măcar nu e iubitul ei! Există denumiri pentru astfel de oameni, Allegra, și nu sunt deloc măgulitoare!
    Allegra plânsese, apoi zbierase și sughitase de ai fi zis că făcea o criză epileptică.”
Pe de altă parte este Grace, mama gemenelor, care face o pasiune pentru arhitectul ei peisagist… hmm, alte probleme la orizont. Se pare că vara în Nantucket se anunță extrem de interesantă!
Am citit această carte cu plăcere, și după ce am trăit povestea pe muchie de cuțit, am răsuflat usurată la final. Până la urmă, cartea ne-a arătat cum fiecare persoană se maturizează, se vede altfel, pune în balanță faptele și sentimentele, și încearcă să ia cea mai bună decizie. Sau să trăiască cu consecințele faptelor sale.
O poveste complexă, despre viața de zi cu zi a două familii, despre prietenie pusă în pericol și despre pătrunderea într-o nouă etapă a vieții. O viață alertă, trăită din plin, plină de bârfe care sunt condimentele vieții:
“Nu eram răuvoitori, răzbunători sau cruzi, eram pur și simplu plictisiți, și, după o perioadă lungă fără musafiri de vară, fără banii de vară, fără magia verii, rezervele noastre erau secătuite. Pe lângă asta, eram ființe umane, împovărate de propriile curiozități și nesiguranțe.”
Cum se va termina oare această vară pentru Madeline și Grace? Dar pentru familiile lor?
Probabil că bârfa va mări problemele mai mult ca sigur. Dar sunt convinsă că fiecare dintre personaje este suficient de puternic cât să treacă peste aceste probleme.

O carte pe care o recomand celor care vor să se relaxeze, care iubesc poveștile de viață ce au loc în mici comunități unde fiecare știe ce face celălalt.

Mulțumim Editurii Litera pentru cartea Zvonul de Elin Hilderbrand

 oferită pentru recenzie.

Cartea Zvonul de Elin Hilderbrand

poate fi comandată pe litera.roelefant.ro, carturesti.ro, librarie.netlibris.rocartepedia.ro

 

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *