Delicatese Literare
Recenzii

Falsă identitate de Mirela Oprea, Editura Tritonic – recenzie

Falsă identitate

Mirela Oprea

Editura Tritonic

Colectia Casmir
Nr. pagini: 574 pagini
Am descoperit cât de frumos scrie Mirela Oprea când am citit Dragoste eternă, o carte fermecătoare, historical – romance. Falsă identitate este contemporană, dar la fel de încântătoare.
Falsă identitate este o carte profund romantică, emoționantă, plină de dramatism și de momente tensionate alături de momente de o duioșie aparte, o carte scrisă cu multă sensibilitate, ce explorează cele mai intense trăiri ale psihicului uman. Stilul cărții este foarte captivant, acțiunea e trepidanta, iar povestea în sine e fermecătoare. Este genul de carte care te umple de energie pozitivă pe tot parcursul acțiunii, grație trairilor personajelor și a mesajelor transmise în paginile ei, și te lasă cu o stare de bine la final.
Pesonajele sunt foarte frumos conturate, sunt oameni cu slăbiciuni și defecte, dar și cu calități aparte, capabili de sentimente intense.
Pe parcursul lecturii, avem parte de toată gama de sentimente, având în prim plan iubirea, dar vom asista și la manifestarea neputinței, a neîncrederii, a suferinței, a răutății, pentru ca în final binele să triumfe.
“Părea că toată lumea alerga nebună înnebunită, sperând să găsească fericirea, însă nimeni nu-şi dădea seama că fericirea după care alergăm se află de fapt în fiecare clipă a vieții pe care cu neștiință și nepăsare o irosim.”
Acțiunea cărții este plasată în Los Angeles ul zilelor noastre și o are în prim plan pe Joanna, o tânără de 23 de ani, unicul copil a lui Stephen Oliver Edwards, un multimilionar văduv, care și-a crescut singur și cu multă dragoste și devotament fiica.
Joanna este o persoană altruistă, de caracter, care se implicase trup și suflet în acțiuni umanitare, înființând o fundație de care se ocupa personal, pentru ajutorarea oamenilor străzii. Nu avea deloc viață personală, acordând tot timpul său pentru a face bine celor năpăstuiți de soartă.
În prologul cărții, o urmărim cum salvează de la moarte sigură un tânăr căruia maleficul său văr îi înscenase o moarte prin supradoză de droguri. Partea proastă e că ticălosul îi va da la un moment dat de urmă Joannei și se va răzbuna. Dar să nu anticipam…
Revenind la acțiunile de binefacere întreprinse de Joanna, o descoperim deghizată într-o prostituată cu bani, încercând să răscumpere de la proxenetul ei o fată atrasă fără voia ei pe acest drum. Reușește, iar la despărțire îi dă acesteia o sumă mare de bani pentru a-și continua studiile întrerupte și a începe o nouă viață. Exact în acel moment o limuzină oprește la bordură și din ea coboară doi bărbați arătoși și bine îmbrăcați care, considerând-o ceea ce părea a fi după cum era îmbrăcată, o iau pe sus și o urcă în mașină, propunându-i o afacere bine plătită. Cei doi se numeau Ross McNeal și Will Fellingham. „Finanțatorul” afacerii era Nicholas Jordan Newcomen, prieten cu ei și un milionar cunoscut. Culmea, acesta era prieten și cu tatăl Joannei, care de mult dorea să le facă cunoștință celor doi, considerându-l pe Nicholas o partidă potrivită pentru fiica lui. Nu reușise încă, așa că Nicholas habar nu avea cine era tânăra din fața lui. Pentru el, era doar o prostituată cu ajutorul căreia doreau să-i facă o farsă unui amic: în două săptămâni își propuseseră să o cizeleze astfel încât să pară o doamnă și să i-o prezinte prietenului lor, David, la petrecerea pe care acesta urma să o dea în scurt timp.
Degeaba protestează Joanna că nu e ceea ce pare. Nu dorea să-și dezvăluie adevărata identitate, așa că nu are cum să-i convingă. Ei erau hotărâți și pace. Plus că ar fi plătit-o foarte bine.
Cartea m-a dus pe undeva cu gândul la „Frumușica”, un film încântător pe care l-am văzut cu ani în urmă.
Bineînțeles, diferența majoră e că protagonista cărții nu era în realitate o prostituată, deși acceptă în cele din urmă târgul propus, gândind că cine râde la urmă, râde mai bine.
Urmărim în cele ce urmează eforturile lui Will și Ross de a o transforma într-o doamnă. Nu aveau ce știe ce efort de depus în acest sens – evident – iar treptat relația celor trei se va transforma treptat într-una de admirație, respect și prietenie.
Cu totul alta este situația în ceea ce-i privește pe Nicholas și Joanna. Atracția dintre cei doi este explozivă, dar fiecare luptă împotriva ei, din motive diferite, dar de înțeles, privind din punctul de vedere al fiecăruia. Nicholas o considera o prostituată, deși pe parcurs sunt zeci de indicii care contrazic această ipoteză, inclusiv cuvântul ei, iar Joannei nu îi place felul de a fi al lui Nicholas, considerându-l lipsit de caracter. Drept e că Nicholas nu pierdea nici o ocazie de a o umili.
Pe undeva, nici nu am înțeles-o prea bine de ce acceptase de la început această situație și de ce nu i-a pus capăt mai devreme. Pe de altă parte, luând în considerare tot ceea ce se va întâmpla pe parcurs, se simte mâna destinului la mijloc…
Vom asista la formarea relației dintre cei doi, o relație neechilibrată și disfuncțională, generată de atracția căreia nu se puteau opune.
Treptat, cei trei o introduc pe Joanna în lumea „lor”, luând-o cu ei la diferite evenimente sociale din lumea bună și mirându-se ce bine și firesc se integrează tânăra în acest mediu. De-ar fi știut ei. .. Sau de-ar fi crezut – o. ..
Pe parcurs, Nicholas se îndrăgostește cu adevărat de Joanna, dar merge mai departe cu farsa pusă la cale, și astfel Joanna va fi prezentată lui David, care, previzibil, va fi la rândul lui foarte atras de ea. Nu vă spun mai multe, doar că se va dovedi un bărbat de onoare.
Joanna, la rândul ei, se simte depășită de situație, dar singurul care o interesa era Nicholas, așa că îi cedează până la urmă. Acesta era deja înnebunit de gelozie și frustrare în ceea ce o privea. Vă dați seama șocul lui când va descoperi că ea era virgină! 
”Nici întunericul iadului, nici diavolul însuși nu mă vor ierta vreodată, șopti el, cu expresia de zguduire încă întipărită pe chip atunci când dădu să se ridice.”
Deși el, din acest moment, coboară toate barierele în ceea ce o privește, Joanna, prea rănită și neîncrezătoare, fuge fără nici o explicație, iar el înnebunit, habar nu avea cum să-i dea de urmă. Nu știa, de fapt, cine e ea…
Tot destinul a făcut ca, în cele din urmă, să se ducă la bunul său prieten, Stephen, pentru a-i povesti ce i s-a întâmplat și a-i cere sfatul.
Iar în timp ce ei vorbeau, ghiciți cine a intrat în cameră! 
„Tânăra, fiica prietenului său cel mai bun, nu era alta decât însăși Joanna lui, în toată măreția și frumusețea sa.”
Să nu credeți că din acest moment lucrurile se așează de la sine și totul va fi ca pe roze! Vor mai avea încă fiecare de tras până a-și împlini iubirea.
Iar situația devine de-a dreptul dramatică atunci când apare în peisaj infamul personaj la care am făcut referire la începutul recenziei, cel pe care Johanna îl împiedicase să-și otrăvească vărul. Dornic de răzbunare, o răpește. ..
Disperare, neputință, multă durere, sacrificiu, iubire necondiționată, răsturnări de situații de-a dreptul spectaculoase, de toate acestea vom avea parte în finalul cărții, care ne va tura emoțiile la maxim.
„Suferinţa îi aspiră, că apoi să-i spulbere, atât de brutal, sufletul, încât el se clătină, lăsând să-i izbucnească din piept strigăte involuntare…Picioarele îi tremurau şi se lasă în voia durerii, chinuit de propria necugetare. Aproape de delir şi lipsit de vlagă, se lasă să cadă în genunchi într-o rugăciune fierbinte, incapabil să-şi explice speranţa.
— Trezeşte-te, iubito ! Te rog… deschide ochii pentru mine, gemu el, cu tot sufletul revărsat în aceste cuvinte.“
Vă las să descoperiți singuri despre ce este vorba, cum se va derula și care va fi deznodământul acestei impresionante povești, pe care v-o recomand cu drag!
” (…) alege ceea ce iubești, și apoi iubește din tot sufletul ceea ce ai ales, fără jumătăți de măsură. Acceptă – ți slăbiciunea, căci de fapt ceea ce crezi tu că este slăbiciune nu este altceva decât frumusețea și profunzimea ființei tale.”

 

Mulțumim autoarei Mirela Oprea pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea Falsă identitate de Mirela Oprea poate fi comandata de pe site-ul Editurii Tritonic, ca şi de pe librarie.netcarturesti.ro ,elefant.ro

Recenzii cărți Mirela Oprea

Recenzii și prezentări cărți autori români

.

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *