Delicatese Literare
Recenzii

Înger sub acoperire de Lavinia M. Fulga – recenzie

Înger sub acoperire 

Lavinia M. Fulga

Editura Letras

369 pagini

Ferm convins ca n-o să mai poată iubi pe altcineva, lui Jayden Turner îi trece prin cap că poate de asta a fost creat: să fie singur. Un singur telefon, neprevăzut, îi poate schimba cursul vieții.
“Oare încep să simt ceva pentru ea? Nu, nu sunt bun pentru ea. Niciodată nu o să fiu. Nu pot fi cine vrea ea să fiu. Nu pot fi cine vreau eu să fiu pentru ea.”
Va reuși Sydney să șteargă imposibilul din dicționarul lui?
Lavinia M. Fulga s-a născut în Râmnicu Vâlcea, Vâlcea. În prezent, trăiește împreună cu cele două fiice și cu soțul ei în Londra, Marea Britanie. A descoperit scrisul cu doar un an în urmă, la îndemnul unei prietene.
Înger sub acoperire este primul roman al autoarei, prima carte din seria Brooklyn College.
Înger sub acoperire este o foarte frumoasă și sensibilă carte din categoria young adult, care reușește să-ți atingă sufletul și să te convingă de puterea miraculoasă a dragostei, care schimbă destine, vindecă răni sufletești, alungă coșmarurile, învinge demoni interiori și readuce speranța și bucuria în sufletul cuiva care încetase de mult să creadă că fericirea poate exista cu adevărat.
Autoarea este o romantică veritabilă și se simte din plin acest lucru. Mă bucur mult că Lavinia s-a decis să creeze propriile povești de dragoste și sper să ne încânte pe viitor cu tot mai multe cărți din acest gen literar, pentru care are un real talent.
Intriga cărții reușește să te captiveze încă de la primele pagini. Cei doi eroi reușesc să-ți intre în suflet imediat, ambii au personalități fascinante, iar chimia dintre ei este evidentă încă de la început, în ciuda replicilor tăioase, pline de un umor picant, cu care se duelează.
Jayden, în ciuda cinismului afișat, ascunde o fire sensibilă, fiind capabil de multă grijă, iubire și tandrețe, iar Sydney se dovedește o piatră tare, dovedind o voință de oțel și o hotărâre nestrămutată în a-și urmări scopurile, în ciuda aparentei ei fragilități. Fiecare va acționa ca un balsam asupra sufletului celuilalt. Sydney va reuși să-i dezhețe inima și să-i alunge lui Jayden demonii interiori care-l chinuiau de ani de zile, crezând în el chiar dacă el însuși încetase să mai creadă de mult timp. În același timp, sub influența lui Jayden, Sydney a devenit puternică și curajoasă, scăpând de nesiguranța care o marcase din copilărie, de când propria ei mamă o părăsise.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva ambilor eroi, alternând capitolele scrise din perspectiva lui Sydney cu cele scrise din perspectiva lui Jayden, reușind astfel să le înțelegem mai bine gândurile interioare, motivațiile, temerile cu care se confruntau, precum și evoluția  sentimentelor lor.
Sydney, o tânără aflată în primul an de facultate, pleacă din Londra la North Western, Illinois pentru a-și urma studiile la Brooklyn College, aceeași facultate pe care o urmase și Andrew, fratele ei super protector, mai mare decât ea cu cinci ani. În urma morții neașteptate a tatălui lor, Andrew preluase cu multă conștiinciozitate rolul de tutore al ei, veghindu-i ca un uliu orice pas, de parcă mai era încă un copil. Astfel, știind că Sydney nu cunoștea pe nimeni în acel oraș cu excepția colegei ei de cameră, Beth, Andrew, temându-se pentru siguranța ei, l-a rugat pe bunul lui prieten Jayden, fost coleg de facultate, să vegheze asupra ei. Deși pe Sydney ideea de a avea o dădacă masculină nu o încântă de nici un fel, pentru liniștea lui Andrew acceptă propunerea lui.
Dar soarta are propriile ei glume, iar prima întâlnire dintre Sydney și Jayden nu are loc sub cele mai bune auspicii.
Abia ajunsă în North Western, în drumul de la avion spre cămin, la o intersecție, un tip superb, șaten, cu ochi căprui pătrunzători și trupul îndelung lucrat, călare pe un motor, o interpelează obraznic.

”- Boboaco, ai grijă pe unde umbli! Într-o zi o sa ajungi să fii călcată de una dintre astea, zice tipul, și abia acum devin conștientă de prezența a încă o pereche de autovehicule pe două roți, la o distanță mică în spatele lui. Credeam că o tipă ca tine  ar trebui să aibă cumva picioarele conectate la creier. La cât de lungi sunt, vreau să zic.”
Deși nu poate să nu-i remarce fizicul impresionant și aspectul răvășitor, Sydney nu poate rămâne datoare, astfel că îi răspunde cu aceeași monedă.
”- Și eu credeam că tipii ca tine nu au scula legată de creier. Din cauză că e scurtă, vreau să zic. Tu tocmai mi-ai demonstrat contrariul, căci tocmai ai vorbit prin intermediul ei.”
Jayden, plăcut impresionat de tupeul blondei cu ochi albaștri și picioare interminabile, îi face cu ochiul, promițându-i că se vor mai vedea.
Revederea are loc mai curând decât s-ar fi așteptat oricare dintre ei, Jayden prezentându-se la cămin să o ia pe sora lui Andrew, fostul lui coleg de facultate, pe care îl respecta enorm și căruia îi rămăsese dator de câteva ori. Când se deschide ușa însă amândoi rămân mască, recunoscându-se de la întâlnirea cu scântei de mai devreme.
Însă Jayden era bântuit de un trecut dureros, legat de trădarea fostei lui iubite, care îi lăsase adânci răni sufletești, iar efectele greșelilor de atunci îl urmăreau și acum. Un tatuaj făcut pe braț era menit să-i reamintească în permanență ce se întâmplase atunci, prevenindu-l să nu-și mai predea inima nicicând. Pentru a putea merge mai departe, Jayden se ascunsese în spatele unei măști de cinism, acoperindu-și inima cu un strat de gheață și impunându-și un set de reguli stricte. Astfel, de câteva luni de zile, avusese zeci de aventuri amoroase cu mai multe tinere, de care avusese grijă să nu se atașeze emoțional și cărora le comunicase de la început regula lui de bază: doar sex, nu iubire. Întâmplările din trecut care îi secătuiseră sufletul erau un subiect tabu, refuzând să le discute cu oricine, inclusiv cu frații lui mai mici, gemenii Cole și Dale.
Deși, după mai multe întâlniri și peripeții, Jayden constată că este profund atras de Sydney, inocența pe care o vede în ochii ei, precum și faptul că era sora celui mai bun prieten al lui o fac complet inaccesibilă.
”Îmi doresc să explorez fiecare centimetru din corpul ei, dar știu că Sydney nu e femeia căreia să i-o tragi. Nu, ea este fata căreia îi duci o cafea în fiecare dimineață și flori, care merită să i se amintească cât de frumoasă este, pe care o săruți la fiecare oră.”
Remarcând că și Sydney era atrasă de el, Jayden decide să se poarte onorabil și să o șocheze intenționat, pentru a o face să se îndepărteze de el.
”- Ceea ce încerc să îți arăt este că o femeie nu poate să schimbe un bărbat. El se va schimba dacă o iubește îndeajuns. Iar eu nu te iubesc, Sydney! Nici măcar nu te doresc.”
Dar Sydney dovedește că nu era așa ușor de speriat, văzând dincolo de fațada lui și dorind din răsputeri să-l ajute să se elibereze de traumele trecutului.
”Vreau să îl ajut, vreau să îi iau durerea și să pun un zâmbet în locul ei, vreau să îi arăt că niciodată nu a mai fost iubit, dar mai întâi vreau ca el să îmi dea voie să fac toate astea.”
Misiunea nu era prea ușoară, cicatricile lui sufletești fiind prea adânci pentru a se putea închide dintr-odată. Totuși, deși o respinge categoric, Jayden nu poate rezista să stea mult timp departe de Sydney, fiind atras irezistibil de ea, întocmai ca un fluture de lumină. De dragul ei, rezistența lui începe să slăbească, iar regulile să fie încălcate. În scurt timp, inevitabilul se produce, iar cei doi ajung să facă dragoste cu pasiune.
”- Ești al doilea lucru care mi s-a întâmplat bun, în viață.
Sydney pufnește enervată.
– Al doilea? Ok, și primul?
Aștept o secundă, după care deschid ochii.
– Să te găsesc! spun ferm.
Rânjește.
– Jayden Turner, ce vrei să spui cu asta?
Îi mângâi buzele cu ale mele și o privesc pătrunzător.
– Renunț la reguli pentru tine, iubito!”
Deși profund îndrăgostiți unul de celălalt, problemele lor erau departe de a se fi terminat. Persoane din trecutul lui Jayden le amenință armonia greu dobândită, iar niște vești surprinzătoare despre mama ei o tulbură pe Sydney.
Acțiunea se mută la Londra, evenimentele se precipită, dar Sydney este hotărâtă să lupte pentru dragostea lor, sprijinindu-l pe Jayden când el trece printr-un moment dificil, care-l face din nou să se îndoiască de el însuși și de capacitatea lui de a o face fericită.
”Îl cunosc până-n ultimă fibră, și gândul că se consideră un monstru, mă oripilează. Aș vrea să-l fac să înțeleagă că nu e decât un înger, un înger sub acoperire.”
De fapt, și Sydney este un veritabil înger sub acoperire, care reușește să-l smulgă pe Jayden din ghearele demonilor ce-l bântuiau, redându-i încrederea în el, făcându-l să se vadă prin ochii ei, readucând speranța și bucuria în viața lui.
Reacția lui Jayden în momentul în care află despre micul miracol ce urma să se producă în viața lor ne convinge pe deplin că, în ciuda aparenței de duritate afișate, el era un bărbat bun, sensibil, onorabil și responsabil, capabil de multă iubire și tandrețe.
”- Iubito, mă simt îngrozitor pentru asta, dar faptul că ești însărcinată, ne însărcinează pe amândoi. Poate că tu ești purtătoarea, însă eu sunt cel care o să aibă grijă de voi, în regulă? În plus, vreau să înțelegi ceva: o să fiu un tată mândru și iubitor care ar face orice pentru copii, indiferent că sunt ai mei, sau că aparțin altor membri din familie.”
În plan secundar, în carte avem de-a face cu mai multe povești de iubire, dar nu toate reușesc să facă față încercărilor destinului și probei timpului. Un cuplu bine sudat este cel dintre Cole și Abby, cei doi reușesc să ne convingă de dragostea lor și de sprijinul reciproc pe care și-l acordau unul altuia.
Un personaj secundar care mi-a plăcut mult este Andrew, un frate deosebit de afectuos, responsabil și atent, dar și un prieten de nădejde. În momentul în care își dă seama de idila dintre Sydney și Jayden, mai întâi îl pedepsește pe cel din urmă cu un pumn bine țintit, după care îl provoacă la o discuție, în care îl previne să aibă grijă de ea și să o facă fericită pe Sydney, oferindu-i votul lui de încredere, în ciuda faptului că el știa tot ce se întâmplase în trecutul lui Jayden.
”- E o fată bună, J.T. Mă refer la Syd, și nu spun asta doar pentru că e sora mea. Păstreaz-o, o să ai nevoie de ea în multe din nopțile astea, când ești bântuit.”
După multe peripeții și întâmplări dramatice, Sydney și Jayden au ajuns în final la epilogul fericit pe care îl meritau amândoi.
M-a înduioșat Jayden în postura de tată ce-și idolatriza fiica, Sky.
”Până în cea de-a doua primăvară a fiicei mele, doar din când în când Jayden permitea cuiva s-o atingă, măcar. Apoi situația s-a înrăutățit. Nimeni nu o poate iubi mai mult decât el, iar eu sunt conștientă că sentimentul acesta nu îl va părăsi niciodată, așa cum știu că, dacă ar putea, ar îngheța timpul.
Îndrăznesc o privire în direcția lui Jayden, izbuncnind într-un puternic hohot de râs.
– Știi că ai o slăbiciune pentru drăgălășenie. Sper doar că băiatul care îi va fura inima lui Sky să nu se lase impresionat de tine, iubitule. La prima vedere poți părea puțin, să zicem, impresionant.”
Am fost încântată să aflu că cea de-a doua carte a seriei Brooklyn College o va avea ca personaj principal pe Sky. Abia aștept să-i descopăr povestea și sper să aibă parte de epilogul fericit pe care mama ei i-l hărăzise demult.
”- Mă rog ca într-o zi fiica noastră să întâlnească pe cineva ca tine. Fiindcă, iubitule, cu toții merităm un epilog fericit.”

Mulțumesc autoarei Lavinia M. Fulga pentru exemplarul oferit pentru recenzie

Cartea Înger sub acoperire poate fi comandată pe piatadecarte.net, libris.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

27 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *