Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Ochi de lup de Daniel Pennac, Editura Paralela 45 – recenzie

Ochi de lup

(L’oeil du loup – 1984)

Daniel Pennac

Ilustrații: Silvia Mitrea

Editura Paralela 45

Anul apariției: 2020

Ediția a II-a

Număr de pagini: 120

Vârsta: +10 ani

Traducerea: Simona Negrea

Unul dintre cei mai iubiţi scriitori francezi contemporani, Daniel Pennac s-a născut în 1944, în Maroc. Şi-a petrecut copilăria în Africa şi în Asia. A obţinut licenţa în litere la Nisa şi, aşa cum el însuşi declara, „de vreme ce nu voiam să mă fac ziarist, am devenit profesor de franceză”.
În copilărie a străbătut lumea întreagă împreună cu părinţii (Europa, Asia, Africa), apoi familia s-a stabilit în La-Colle-sur-Loup, în Alpii Maritimi. Astăzi locuieşte în cartierul Belleville din Paris şi predă limba franceză într-un liceu parizian. Este unul dintre cei mai renumiţi autori din Franţa. Cărţile lui pentru copii şi adulţi au fost traduse în toată lumea în peste 30 de limbi.
În iunie 2002 i-a fost decernat Premiul Internaţional Grinzane Cavour, iar în 2008 marele premiu Metropolis bleu pentru întreaga sa carieră.
Într-o grădină zoologică, un băiat privește în ochiul deschis al unui lup. Un ochi prin care defilează toată viața animalului. Pentru a nu se deosebi de prietenul lui, copilul închide și el un ochi. E o ocazie minunată pentru un pui de om care posedă un dar prețios: acela de a spune povești care te fac să râzi și să visezi.
Ca un Kipling al vremurilor noastre, Daniel Pennac oferă o poveste magică, misterioasă, de neuitat. Orice privire în “Ochi de lup” captivează și incită imaginația.
Ochi de lup – o carte pentru copii dar care poate fi citită și de cei mari. O aventură incitantă, care stârnește curiozitatea și te împiedică să lași cartea din mână. O carte care te invită să pătrunzi în mintea unui lup și să-i înțelegi viața, dorința și tânjirea după libertate, dar și sentimentul neputinței pe care-l are închis fiind în grădina zoologică, unde vede doar vizitatorii.
În timpul unei astfel de vizite, un copil ce stă nemișcat în fața cuștii sale îi stârnește curiozitatea:
“Eu am mai multă răbdare decât el.”
Și mai adăugă:
“Eu sunt lupul.”
Băiatul continuă să vină în fața cuștii lui și să stea nemișcat zi după zi, chiar și-n ziua în care grădina zoologică este închisă publicului.
Deranjat de această urmărire, obosit de mers încontinuu cât e ziua de mare în jurul cuștii, acesta se oprește să-l privească și el fix pe băiat. Dar lupul nu vede decât cu un singur ochi, pe celălalt l-a pierdut atunci când a fost prins și adus aici. De furie și neputință, din ochiul bolnav îi curge o lacrimă…
În acel moment, băiatul își închide un ochi, astfel că, lup și om, se pot privi de la egal la egal.
Micul băiat are ocazia de a vedea prin ochiul Lupului Albastru vânătoarea de lupi, cum era viața acestui în înghețata Canada, de a cunoaște și învăța.
“Aha, deci asta a fost copilăria ta, Lupule Albastru: fugeai din calea vânătorilor?”
Astfel, băiatul află despre Flacăra Neagră, despre Paietă și Roșcații — frații și sora Lupului Albastru, despre Vărul Cenușiu și despre traiul lor mereu pe fugă pentru a scăpa de OM — care mereu era pe urmele lor. Aflăm că și-a pierdut ochiul când a salvat-o pe sora lui din mâinile oamenilor.
“Unul dintre oameni, mare cât un urs, în picioare în fața lui, ținea cu amândouă mâinile un butuc în flăcări. Apoi fu șocul. Parcă-i explodase capul. Și întunericul.”
”- Cum arată?
– Oamenii? Două labe și o pușcă.’”
Odată aflată povestea lupului, vine rândul acestuia să afle povestea băiatului privind în ochiul lui.
Pe aceasta vă invit pe voi să o descoperiți.
O carte cu mesaj, o lectură care îi învață pe cei mici diferența dintre libertate și captivitate, despre viața în sălbăticie a lupilor, într-un mod aparte.

Cartea Ochi de lup de Daniel Pennac poate fi comandată pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, carturesti.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți cu animale

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *