Delicatese Literare
Recenzii

Rășină de Ane Riel, Editura Crime Scene Press – recenzie

Rășină

(Harpiks – 2015)

Ane Riel

Editura Crime Scene Press

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 288

Traducător: Diana Polgar

Singurul roman care a câștigat toate cele mai importante patru premii scandinave pentru literatură mystery & thriller: The Glass Key, The Golden Bullet, Premiul Harald Morgensen și premiul Academiei Suedeze a Scriitorilor de Literatură Polițistă pentru cel mai bun roman.

Ane Riel este o scriitoare daneză. A studiat istoria artei la Universitatea Aarhus și a dezvoltat, în paralel, o pasiune pentru jazz. În 1996 s-a mutat la Copenhaga ca să urmeze cursuri de ilustrație la Școala de Arte. A scris mai multe cărți pentru copii.
Primul ei roman, Slagteren i Liseleje (Măcelarul din Liseleje), a apărut în 2013 și a fost răsplătit cu premiul pentru debut al Academiei Daneze de Literatură Polițistă.
Al doilea ei roman, Harpiks (Rășină), a primit cele mai importante patru premii scandinave pentru mystery & thriller: The Glass Key, The Golden Bullet, Premiul Harald Mogensen și premiul Academiei Suedeze a Scriitorilor de Literatură Polițistă pentru cel mai bun roman.

Liv petrece mult timp în atelierul tatălui ei. Îi place natura și, din când în când, noaptea, se joacă de-a împrumutul cu locuitorii din orașul învecinat ca să asigure cele trebuincioase familiei. Pentru că întunericul alină durerea.

Numai că există o problemă.

Liv a murit când avea șase ani.

Cel puțin, asta cred autoritățile.

Tatăl ei știe că el e singura persoană pe lumea asta care o poate ocroti, așa că într-o seară trimite o barcă pe apă și o privește cum se sfărâmă de stânci, apoi străbate lungul drum spre oraș ca să anunțe că singurul lui copil a dispărut. Așa, Liv nu va trebui să meargă vreodată la școală, nu va trebui să-și părăsească niciodată părinții. Așa, va fi în siguranță pentru totdeauna.

Însă iubirea lui Jens Horder se transformă în obsesie bolnavă, ajungând să mistuie orice urmă de umanitate în calea ei.

O poveste emoționantă și plină de suspans despre ce se poate întâmpla când iubești prea mult pe cineva, când dorința de a-l ocroti devine exact lucrul care-i face răul cel mai mare.

„Un studiu plin de atmosferă și extraordinar de tulburător asupra iubirii obsesive și posesive.” – The Guardian

„O lectură proaspătă, originală. Excepțional de captivantă.” – Karin Fossum, autoarea cărții Dragă Poona

„Mi-a amintit de cel mai bun Stephen King: înspăimântătoare, dar extrem de umană cu fiecare personaj, oricât de rătăcit ar fi el.” – Jake Kerridge, Daily Telegraph

„Una dintre cele mai remarcabile cărți pe care le-am citit de mult timp încoace.” – Jon Coates, The Daily Express

 

Rășină” de Ane Riel este povestea înfricoșătoare a unei familii bizare, în care autoarea, cu multă măiestrie, își conduce cititorii  într-o călătorie tulburătoare, o aventură punctată cu multe momente horror, asa încât, de multe ori, pe parcursul lecturii, m-am întrebat dacă astfel de oameni, cu gândirea lor primitivă, mai pot exista. Frica de a trăi printre oameni, teama de a se integra în societate, izolarea, iubirea posesivă și bolnăvicioasă sunt câteva din temele acestui amestec captivant de mistery, horror și dramă pe care Ane Riel îl propune cititorilor.

De fapt, în acest roman avem poveste în poveste, ceea ce face totul cu atât mai captivant în încercarea de a pătrunde în mințile bolnave ale membrilor familiei Horder.

Liv Horder a rămas unicul copil al lui Jens și al Mariei, fratele ei geamăn, Carl, murind  în circumstanțe ciudate, când era bebeluș. Liv a învățat totul de la tatăl său, Jens: întunericul este prietenul ei pentru că aduce liniștea și alină durerea, adoră rășina și este stăpânită de nevoia compulsivă de a aduna lucruri furate, noaptea, din gospodăriile oamenilor, vânează ca o profesionistă și  știe cum să se ascundă astfel încât să nu i se ia urma, venerează frumusețea sălbatică, primitivă a fâșiei de pământ pe care trăiește, izolată de comunitatea de pe insulă.

Aceste obsesii, transmise de către tatăl său, își au originea în copilăria la fel de sălbatică și rudimentara a lui Jens cel taciturn, o copilărie în care Dumnezeu a fost reprezentat de figura paternă, Silas Horder, un tâmplar priceput, dar posesor al multor laturi întunecate, morbide. Silas a încercat să modeleze mintea copiilor săi, Jens și Mogens, după chipul și asemănarea sa. Cu temeri în ceea ce privește societatea, cu izolarea față de curiozitatea oamenilor, cu nevoia bizara de a aduna lucruri furate și cu iubirea pentru întuneric, rășină și tâmplărie. Acest primitivism l-a modelat pe Jens, dar Mogens, celalalt băiat al lui Silas, posesor al unui spirit însetat de cunoaștere, un întreprinzător, un copil mai pragmatic, a reușit să-și croiască un alt drum după bizarul accident în care tatăl lor moare.

Moartea lui Silas este butonul declanșator al nebuniei din capul lui Jens dar și al eliberării lui Mogens pentru că, odată ajunși la aceasta răscruce, fiecare dintre frați a luat-o pe un alt drum. Mogens a plecat în lume, în acele locuri la care nu a avut acces când era copil iar Jens a rămas să ducă mai departe învățăturile rudimentare inoculate de tatăl lor. Asta până când, bolnava lui mamă nu a mai putut avea grija de casă, fiind nevoită să o angajeze pe Maria, o fată cumsecade, modestă, cu zâmbet luminos, o ființă stranie care reușește să-i fure inima lui Jens până la moarte și dincolo de ea.

Iubirea dintre Jens și Maria a dus la venirea pe lume a gemenilor Liv și Carl dar a însemnat și mai multă izolare și frică de ceea ce există dincolo de fâșia de pământ pe care trăiau, tăcere apăsătoare, acutizarea obsesiilor, declinul psihic al Mariei, posesivitatea bolnavă a lui Jens, o imagine dezolantă exacerbată de moartea unuia dintre gemeni, familia rămânând doar cu micuța Liv.

Deși rupți de lume și civilizație, cu casa transformată într-o groapă de gunoi, cu Jens devenit un om cu mințile pierdute și Maria îngropapată în mormane de mizerie, țintuită la pat de alimentarea  obsesiilor, încă există oameni cărora le pasă de micuța Liv, băiețoasă și sălbatică, un copil care nu posedă decât instinctul primitiv al supraviețuirii în întuneric, în ascunzișuri, alături de prieteni imaginari.

Amenințările care vin din civilizație zdruncină lumea terifiantă construită cu migală de Jens, ceea ce îl determină pe acesta să pună la cale dispariția lui Liv, astfel încât autoritățile să-i lase în pace copilul, pentru că Liv nu are nevoie de școală și de alți oameni, nu are nevoie să trăiască într-o lume care nu-i oferă siguranță! El și Maria o iubesc cel mai mult și vor să-i păstreze mintea neatinsă  de tentații, cruzime și desfrânare. Copila devine astfel intangibila străinilor, intrusilor, nimeni nu-i poate îmbolnăvi spiritul, nimeni nu o poate lua de lângă Jens cel posesiv și nebun de iubire.

Ce plan diabolic țese mintea lui Jens pentru a o putea păstra pe Liv, departe de oameni și pericole și care sunt evenimentele care vor declanșa teroarea în familia Horder dar și ce alegeri va face mintea de copil a lui Liv, vă las să aflați citind acest mistery terifiant pe care îl recomand cu multă plăcere. Cu siguranță veți fi impresionați de lumea schițată de Ane Riel!

„Era întuneric beznă în camera cu pereți albi în care tata a ucis-o pe bunica. Eram acolo. Și Carl era tot acolo, dar nici măcar nu și-a dat seama. Era dimineața de Ajun și cu toate că în anul acela ninsese puțin, nu urma să avem parte de un Crăciun alb”.

„Pomul de Crăciun era agățat de tavan, ceea ce nu reprezenta neapărat o noutate, pentru că tata avea mai mereu obiceiul să agațe tot felul de lucruri pentru a putea profita la maximum de spațiul sufrageriei. Cadourile nu le punea sub pom, asa că noi speram întotdeauna că bradul de Crăciun va fi cât mai mic. (…) Noutatea acestui Crăciun era moartea bunicii. Era un eveniment pe care nu-l mai trăisem până atunci, nici noi și, pe cât se părea, nici bunica. Expresia întipăriăt pe chipul său era de uimire profundă, de parcă s-ar fi tolănit pe fotoliul cel verde, holbându-se la pomul de Crăciun care atârna din tavan, fără măcar să clipească. Simțeam nevoia s-o avem o ultima dată alături de noi în jurul bradului de Crăciun, înainte s-o trimitem în ultima ei călătorie… „

Cartea Rășină de Ane Riel poate fi comandată pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *