Delicatese Literare
Prezentari carti

Cheia misterelor de Amanda Quick, Colectia Carti Romantice, Editura Litera

CHEIA MISTERELOR de Amanda Quick
Titlu original: Copper Beach
Primul volum din seria: Dark Legacy
Sam Coppersmith nu e un detectiv particular obișnuit, dar este exact omul de care are nevoie Abby Radwell pentru a ieși din situația îngrijorătoare în care a ajuns fără să vrea. Ca anticar specializat în cărți care depășesc granițele normalului, Abby s-a învârtit întotdeauna într-o lume obscură, având de-a face cu personaje excentrice și dubioase. Însă acum a început să primească amenințări anonime prin care secrete pe care le dorește îngropate pentru totdeauna în trecutul ei vor fi expuse dacă Abby nu va fi de acord să găsească pentru șantajist un volum de mare valoare, care a reapărut pe piață de curând.
Sam, expert în minerale rare și cristale cu energii paranormale, este foarte dornic să accepte misiunea, mai ales că are un interes personal. Volumul dorit de șantajist este un vechi caiet de laborator pe care familia lui dorește de ani întregi să-l scoată de pe piață – și implicit din mâinile nebunilor pentru care poate deveni o adevărată armă.
Totuși, lucrurile se complică și mai mult când simpla relație profesională dintre Abby și Sam se transformă într-una deosebit de pasională, iar miza întregii curse pentru găsirea caietului devine chiar supraviețuirea. A lor și a iubirii pe care ajung să o împărtășească…
Veți citi întreaga poveste în CHEIA MISTERELOR de Amanda Quick, care apare vineri la toate chioșcurile de ziare împreună cu revista Libertatea pentru Femei.
Sursa: Carti Romantice

Recenzia:

O carte minunată marca Amanda Quick (Jayne Ann Krentz), în stilul lejer, și totodată captivant cu care ne-a obișnuit, ”Cheia misterelor” mi-a oferit o lectură relaxantă, perfectă pentru sfârșitul de săptămână. Acțiunea cărții este contemporană, iar genul fantasy-romance. Subiectul și abordarea seamănă foarte mult cu cele din seria ”Vânătorii de fantome” – pentru cunoscători.
Sam Coppersmith este un expert în minerale rare și cristale cu energii paranormale, provenind dintr-o familie foarte înstărită și iubitoare. De asemenea, era un detectiv particular neobișnuit, făcând o muncă de consultanță pentru diferite agenții guvernamentale sau diferite persoane, care implica riscuri mari și discreție  maximă. Era foarte selectiv cu clienții pe care îi accepta, lucrând doar pe bază de recomandare. În trecutul familiei sale exista un secret bine păzit: cândva, Elias -tatăl său, împreună cu doi asociați, a descoperit o mină de cristale ce activau și exacerbau calitățile paranormale ale celor care veneau în contact cu ele. În urma unei explozii în mină, unul din ei a fost ucis, iar Elias împreună cu celălalt partener au scăpat la limită. Realizând cât de periculoase erau acele cristale dacă ar fi căzut în mâinile unor oameni periculoși, cei doi au hotărît să ascundă existența lor și a cercetărilor legate de acestea, cuprinse într-un caiet de laborator căruia, din păcate, i se pierduse urma. De curând însă, au apărut zvonuri că acel vechi caiet de laborator a apărut pe piața neagră, și deja indivizi dubioși se aflau pe urmele lui, așa încât pentru Sam devine o prioritate găsirea acestuia.
Abby Radwell este anticar specializat în cărți care depășesc granițele normalului, prin prisma meseriei  având de-a face cu personaje excentrice și dubioase. După un incident petrecut în biblioteca unei colecționare – o clientă a ei – când îi este amenințată viața de către un bărbat înarmat ce încerca să o forțeze să-i decodeze o carte rară, Abby începe să fie șantajată și să primească amenințări. Mai mult, începe să aibă coșmaruri în care, culmea!!, chiar agresorul îi cerea ajutor.
Mergea prin ceața ciudat de strălucitoare. Nu știa pe cine sau ce căuta, doar că avea nevoie disperată să găsească pe cineva până nu era prea târziu. Timpul se scurgea. Senzația de stringență devenea tot mai puternică, ceea ce îi îngreuna din ce în  ce mai mult respirația. Grady Hastins se materializă în ceață. Se holbă la ea cu niște ochi bântuiți, rugători, și întinse o mână.
  • Ajută-mă, spuse el. Trebuie să mă ajuți. Vocile din cristal mi-au spus că tu ești singura care mă poate salva.”
Abby era înzestrată cu abilități neobișnuite, care îi permiteau să descifreze cărți codate cu ajutorul energiei paranormale, și chiar să controleze această energie (cu ajutorul ei reușise să anihileze agresorul din bibliotecă). Familia ei – având mamă și frați vitregi, din a treia căsătorie a tatălui ei – nu o înțelesese niciodată, și nici nu crezuse vreo clipă în abilitățile ei. Mai mult, când acestea începuseră să se manifeste, au internat-o într-o școală pentru copii cu nevoi speciale, de unde rămăsese cu sechele psihice. Crescuse lipsită de afectivitate, nesigură pe ea, lucru care afectase toate relațiile ei de până atunci, neimplicându-se  în angajamente de lungă durată, mai ales că ultimul ei ”logodnic” se dovedise un profitor…
Era considerată oaia neagră a familiei și se obișnuise cu asta, interacționând destul de puțin cu membrii familei ei, însă când a început să primească amenințările anonime prin care secrete pe care le dorește îngropate pentru totdeauna din trecutul ei vor fi expuse dacă nu va fi de acord să dea de urma unui unui document vechi, în care se găsesc secrete bine păzite din alchimie, care a reapărut pe piață de curând, Abby se vede silită să ia măsuri. Așa că îl angajează pe Sam Coppersmith, la recomandarea unui prieten în care avea încredere.
Sam este foarte dornic să accepte misiunea, mai ales că aceasta coincide cu interesul lui  personal: volumul dorit de șantajist este tocmai caietul de laborator cu formule periculoase pe care familia lui dorește de ani întregi să-l scoată de pe piață.
Atracția celor doi este instantanee, deși fiecare avea motive să fie precaut, prin prisma experiețelor proprii anterioare. Mai mult, Abby află despre Sam că era în depresie după moartea de curând a logodnicei sale, de a cărui ucidere fusese chiar suspectat…
În preajma lui Coppersmith ardeau curenți de energie brută, care îi forțau simțurile. Abby putea să simtă la propriu căldura, atât cea obișnuită, cât și cea paranormală, chiar și de la distanță. Tremurul inițial se transformă într-un fior puternic. Nu putea să își dea seama dacă e simțea mai entuziasmată decât oricând în viața ei sau înspăimântată de-a binelea. Era o reacție clasică de luptă sau fugă.”
Prima întâlnire are loc pe Insula San Juans, care se afla în proprietatea familiei lui Sam. Casa acestuia nu-i face lui Abby o impresie prea grozavă, iar în privința proprietarului ei, nu știa încă ce să creadă, în ciuda ”recunoașterii” inițiale.
La prima vedere, vila mare de piatră, casa Copper Beach, nu părea primitoare. Locul era de o monstruozitate cu adevărat gotică. Se ițea, sumbă și masivă, într-un luminiș de pe faleza abruptă veghind peste un golf scăldat în apele întunecate ale insulei San Juans. Din exterior, ferestrele vechii case păreau oglinzi de obsidian.
Ajunse imediat la concluzia că Sam și acea casă se meritau unul pe altul. Păreau că aparțin altui secol, unul în care era un lucru obișnuit ca bărbații misterioși să locuiască în vile întunecoase, în care se găseau poduri și pivnițe care adăposteau secrete înfricoșătoare.”
Sam, la rândul lui, este fascinat instantaneu de Abby.
Mai întâi evocă o imagine mentală, concentrându-se pe ce anume îl fascinase la ea. Se decise că nu era vorba de nici un aspect anume al înfățișării ei. În profunzimea părului ei castaniu străluceau reflexe calde de cupru și aur, care formau un nor vibrant de bucle în jurul unui chip animat, fascinant, inteligent, dar nu frumos în sensul clasic. Nu era înaltă, dar avea un aspect feminin, sănătos, , cu rotunjimi în toate locurile potrivite. Pășea cu încrederea în sine a unei femei care era obișnuită să își rezolve singură problemele, o femeie care era capabilă să mânuiască multe talente paranormale. Atmosfera din jurul ei era luminată de o aură de energie și putere.”
Sub puternicul impact al primei impresii, Sam pleacă chiar a doua zi la Seatle. ”Era cuprins de fiorii anticipației. În curând avea să o revadă pe Abby.”
Revederea este la fel de încărcată de energie ca și prima întâlnire. Când s-au întâlnit de această dată, Sam o aștepta în fața blocului ei, iar Abby sosește însoțită de Gwen, cea mai bună prietenă a ei, care avea darul de a ”citi” aurele celor din jur, așa că îl ”scanează” imediat pe Sam și se declară mulțumită, dându-i votul ei de încredere, ceea ce a contribuit și la o atitudine mai deschisă din partea lui Abby. Urcând în apartamentul acesteia, Sam o înștiințează că, până ce șantajistul este prins și caietul găsit, el va fi nedespărțit de ea, jucând și rolul de bodyguard, pe lângă cel de detectiv. Încă din prima noapte au parte de peripeții, un colet misterios este livrat, un intrus intră pe furiș și începe să cotrobăie prin apartament, dar este prins de Sam și de Newton, simpaticul și viteazul câine al lui Abby. În plus, până când noaptea să ia sfârșit, pasiunea dintre cei doi n-a mai putut fi ținută în frâu!
Își strecură mâinile pe sun tricoul lui negru și îi atinse pieptul cu palmele. Senzația mușchilor netezi și tari de sub pielea lui caldă îi încălzi simțurile. Putea să vadă căldura din ochii lui. El își trecu degetele prin părul ei și îi sărută gâtul. Pentru prima oară în viața ei, înțelegea ce înseamnă încântarea.” Iar tipul era și tatuat…
Toate acestea după mai puțin de 48 de ore de cînd se cunoscuseră…

cuplu romantic 2

Astfel, lucrurile se complică și mai mult când relația profesională dintre Abby și Sam se transformă într-una deosebit de intensă emoțional, iar miza întregii ”afaceri” devine nici mai mult, nici mai puțin decât supraviețuirea. Și nu doar a lor, căci deja încep să moară oameni, iar printre victimele colaterale se numără cunoscuți și chiar prieteni ai celor doi.
Ca și când șantajul ticălosului anonim nu era de ajuns, Abby începe să fie șantajată, de data aceasta sentimental, de către fratele ei vitreg, susținut de mama și bunica acestuia. Și ce credeți că solicita?! Fix mult căutatul caiet de laborator, pe urmele căruia se pare că erau mult prea multe persoane, deși, după cum se va vedea ulterior, unii dintre ei erau victimele manipulării din partea celor direct interesați. Cine erau aceștia, și care era miza lor, vă las să descoperiți. Vă mai spun doar că situația va deveni din ce în ce mai tensionată, cu atât mai mult cu cât ies la iveală vechi secrete de familie de ambele părți…
În ceea ce privește latura sentimentală, povestea de iubire dintre Abby și Sam evoluează foarte frumos, cei doi recunoscîndu-se ca suflete pereche, iar în ceea ce privește partea fizică a relației lor, nu are rost să vă mai spun că aceasta era explozivă, senzațiile pe care le trăiau de câte ori erau împreună fiind amplificate și de capacitățile lor extrasenzoriale care se completau reciproc. O lectură captivantă și interesantă, așa cum mă așteptam din partea acestei autoare pe care personal o îndrăgesc foarte mult.
Aștept cu mult interes apariția volumului doi, Dream Eyes, în care vom avea parte de povestea lui Gwen, prietena înzestrată de asemenea cu capacități paranormale a lui Abby, cea care putea descifra aurele oamenilor. Sper să îi reîntâlnim și pe Abby și Sam.

cuplu romantic 3

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *